Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 6 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Normalitatea zãpezii

Copilãria mea, consumatã la Sîngeru, un sat de deal-munte din Prahova, îmi dominã regeste amintirile, iar viata de adult bucurestean n-a reusit sã aseze în concurentã nimic care sã-i ruineze soclul de aur. Iernile cu zãpezi cît casa îmi readuc si acum în suflet o bucurie greu traductibilã. Iatã de ce, devenind locuitor al asfaltului, n-am priceput niciodatã prigonirea zãpezii la oras. Se fac comandamente antizãpadã ca de rãzboi, divizii mecanizate îsi clãmpãne lanturile si lamele metalice, armate de drumari sînt puse în stare de alarmã. Un prãfai de zãpadã poate dãrîma un guvern si schilodi prestigiul si asa subred al unei primãrii. Cugetarea cea mai adîncã a actualului sef al statului e tot de sorginte meteorologicã, comprimînd un adagio de-o adîncime de put fãrã fund: „iarna nu-i ca vara“.
Mã încãpãtînez sã cred cã teroarea zãpezii, dincolo de relevarea unor neputinte gospodãresti, este ridicolã. Prea multã isterie pentru un fulg de nea. Zãpada este primul gest de normalitate cosmicã în aceastã iarnã urîtã si stearpã ca o caprã. Urmãresc de mai multã vreme un subiect care nelinisteste tacit cancelariile lumii si pune în lucrare conclavuri de savanti. Planeta se încãlzeste. Pare a fi vorba de un pericol mare. Topirea polilor ar recufunda Terra în oceanul imens din care a iesit acum milioane de ani. Unii cercetãtori dau vina pe distrugerea stratului protector de ozon prin industrializare. Altii spun cã, si dacã am fi rãmas ciobani, crescãtori de oi si cãmile, tot acolo ajungeam pentru cã dejectiile animale emit în aer tot atîta bioxid de carbon cît marile combinate.
Cert e cã un lucru grav se petrece. Americanii, se zice, stiu mai multe despre asta, dar tac pentru a nu semãna panica Apocalipsei.
Cu trei zile înaintea Anului Nou, Statele Unite ale Americii au declarat ursul polar specie pe cale de disparitie. În consecintã, uriasul animal alb a fost trecut sub protectia legii. O stire care a trecut neobservatã, ecranatã fiind de dansurile cu steagul si sampania ale jucãusului nostru presedinte. Într-o lume de statistici contradictorii mi-e teamã sã citez o cifrã. Nu stiu cu cît se încãlzeste în mod real anual planeta. Povestea cu ursul polar mi-a adus însã o confirmare alarmantã. Asociatã cu lipsa zãpezii din satul meu stirea a cãpãtat consistentã.
Iatã însã acesti primi fulgi de zãpadã, puri, astrali, venind ca o izbãvire din cer. Iatã un prim semn bonom al Celui de Sus. Ninge. A nins. Ninge-ne Doamne, fiindcã zãpada e primul semn cã ne vrei încã pe acest pãmînt.

Articol afisat de 1718 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletã de Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective