Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 6 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Normalitatea zăpezii

Copilăria mea, consumată la Sîngeru, un sat de deal-munte din Prahova, îmi domină regeste amintirile, iar viata de adult bucurestean n-a reusit să aseze în concurentă nimic care să-i ruineze soclul de aur. Iernile cu zăpezi cît casa îmi readuc si acum în suflet o bucurie greu traductibilă. Iată de ce, devenind locuitor al asfaltului, n-am priceput niciodată prigonirea zăpezii la oras. Se fac comandamente antizăpadă ca de război, divizii mecanizate îsi clămpăne lanturile si lamele metalice, armate de drumari sînt puse în stare de alarmă. Un prăfai de zăpadă poate dărîma un guvern si schilodi prestigiul si asa subred al unei primării. Cugetarea cea mai adîncă a actualului sef al statului e tot de sorginte meteorologică, comprimînd un adagio de-o adîncime de put fără fund: „iarna nu-i ca vara“.
Mă încăpătînez să cred că teroarea zăpezii, dincolo de relevarea unor neputinte gospodăresti, este ridicolă. Prea multă isterie pentru un fulg de nea. Zăpada este primul gest de normalitate cosmică în această iarnă urîtă si stearpă ca o capră. Urmăresc de mai multă vreme un subiect care nelinisteste tacit cancelariile lumii si pune în lucrare conclavuri de savanti. Planeta se încălzeste. Pare a fi vorba de un pericol mare. Topirea polilor ar recufunda Terra în oceanul imens din care a iesit acum milioane de ani. Unii cercetători dau vina pe distrugerea stratului protector de ozon prin industrializare. Altii spun că, si dacă am fi rămas ciobani, crescători de oi si cămile, tot acolo ajungeam pentru că dejectiile animale emit în aer tot atîta bioxid de carbon cît marile combinate.
Cert e că un lucru grav se petrece. Americanii, se zice, stiu mai multe despre asta, dar tac pentru a nu semăna panica Apocalipsei.
Cu trei zile înaintea Anului Nou, Statele Unite ale Americii au declarat ursul polar specie pe cale de disparitie. În consecintă, uriasul animal alb a fost trecut sub protectia legii. O stire care a trecut neobservată, ecranată fiind de dansurile cu steagul si sampania ale jucăusului nostru presedinte. Într-o lume de statistici contradictorii mi-e teamă să citez o cifră. Nu stiu cu cît se încălzeste în mod real anual planeta. Povestea cu ursul polar mi-a adus însă o confirmare alarmantă. Asociată cu lipsa zăpezii din satul meu stirea a căpătat consistentă.
Iată însă acesti primi fulgi de zăpadă, puri, astrali, venind ca o izbăvire din cer. Iată un prim semn bonom al Celui de Sus. Ninge. A nins. Ninge-ne Doamne, fiindcă zăpada e primul semn că ne vrei încă pe acest pămînt.

Articol afisat de 1346 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletă de Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective