Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vînt de libertate

ÃŽmi rãsunã si acum în urechi, îmi chinuie noptile mai rãu ca un cosmar, un cîntec. ÃŽn cel mai ticãlos sistem politienesc, criminal prin milioanele de victime, în URSS, se cînta cu elan la scoalã, pe stradã, la radio etc. etc. un imn ale cãrui cuvinte aratã ce înseamnã cinismul politic dus la apogeu: „Eu nu stiu vreo altã tarã unde sã respire cetãteanul atît de liber!“ (Ia drugoi tacoi stranî neznaiu gde tak volno dîset celovec!) Respirau atît de liber, încît nici pîine nu le mai trebuia. Si noi aproape ca ei.
Am citit nopti la rînd „Raportul Tismãneanu“, cu cele peste sase sute de pagini, si am descoperit cu mirare cã epoca aceea, în care baioneta ruseascã a transformat România, cu binecuvîntarea lui Churchill, într-o altã tarã în care celovekul sã respire liber în lagãre, celulele de la Zarca si la doi coti sub glia pentru libertatea cãreia luptase, epoca aceea parcã nici nu ar fi existat. S-au învîrtit din nou în mormînt toti cei ai mei care au fost atunci prigoniti, închisi, ucisi, cã prea voiau sã respire mai liber decît li se dãdea aer cu portia.
Si, dupã ce am asteptat cîteva zile, ca sã ne tragem rãsuflarea dupã atîta bucurie, dupã tonele de artificii si orbitoarele fascicule de laser, am iesit în ulitã, sã vãd cum aratã urbea dupã ce dintr-un oras-dormitor gri, din blestemata zonã cu praf de puscã a Balcanilor si de la poarta hoardelor tãtare, rusesti si de alte nationalitãti, a devenit oras UE.
Si ce sã vezi? Aceleasi cozi la tot soiul de ghisee, unde slujbasii (europeni) te privesc cu aceeasi silã si superioritate bolsevicã, mostenite din altã erã, aceeasi birocratie aducãtoare de infarct pentru unii si de venituri grase pentru altii, aceleasi case de marcat unde nu se elibereazã bon, aceiasi cersetori la usa brutãriei Pamgaz...
Dar sînt în sfîrsit liber! Pot cãlãtori în toatã Uniunea Europeanã fãrã pasaport. Nu mai trebuie sã cer voie de la domnul colonel M., altminteri un om de treabã, care chiar îmi semna pasaportul, ca sã pot trage o fugã pînã la Paris, nu mã mai tin austriecii la stanoaga pentru „neUE“ ore în sir si nu mai trebuie sã dau „dreptu'“ ca sã scap de controlul inutil al portbagajului la scumpele noastre frontiere. Chiar dacã pretul pîinii va creste de patru ori, chiar dacã sticla de Campari se va ieftini, chiar dacã soselele noastre sînt de fapt ulite, chiar dacã... eu mã bucur cã peste plai bate în sfîrsit acel vînt de libertate pentru care au murit neîmpãcati bunicii si pãrintii nostri!

Articol afisat de 1557 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAS)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective