Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Directori de scoli pe... făras

Directori de scoli pe... făras

• la aproape 80 de directori de unităti de învătămînt le-a expirat sau le va expira, în perioada următoare, contractul de management • printre cei care au rămas fără functii se numără Mihai Cozma, directorul Colegiului Tehnic Piatra Neamt, si Iuliana Doljescu, directorul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri“ din Săbăoani • inspectorul general Luminita Drexler are libertatea de a-i numi pe înlocuitorii directorilor fără mandat •

Educatia nemteană este răscolită de majore schimbări produse la nivelul conducerilor unitătilor de învătămînt. 70-80 de directori nemteni, aflati în exercitiul functiunii, ori scosi pe tusă din ultimele zile ale anului trecut urmează a fi schimbati din functii sau vor functiona pe bază de delegatie, întrucît le-au expirat contractele de management. După cum a declarat profesor Maria Rusu, inspector scolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Scolar al judetului Neamt, mandatele celor aproximativ 80 de directori au expirat în baza Regulamentului de functionare a unitătilor scolare. „Odată cu expirarea acestor mandate se emite o decizie de eliberare din functie a persoanei în cauză. De la sfîrsitul anului trecut si pînă în această perioadă, ori în perioada imediat următoare nu vor mai fi valabile contractele de management pentru foarte multi dintre colegii nostri, circa 80 la număr. În locul lor, inspectorul general va numi o altă persoană care va asigura conducerea unitătii de învătămînt în regim de interimat, pînă la organizarea concursului. Pot fi numiti pentru a asigura interimatul si directorii care au rămas fără contract în această perioadă, cadre didactice din scoală care corespund unor criterii de selectie a directorilor sau persoana propusă de Consiliul Profesoral din unitatea de învătămînt, dacă este agreată de Inspectoratul Scolar. Inspectorul scolar general are puterea de decizie asupra persoanei care va fi numită director“, a declarat inspectorul Maria Rusu.
În cazul directorilor de licee care au rămas fără functie datorită expirării mandatului, ordinul de încetare a contractului de management este emis de Ministerul Educatiei si Cercetării, iar în cazul directorilor de scoli generale, încetarea activitătii de director pe perioadă determinată este anuntată în baza unui ordin semnat de seful Inspectoratului Scolar.

Patru licee fără sefi cu patalama

Expirarea contractului de management a atras după sine, pînă în prezent, eliberarea din functie, prin ordin al ministrului Mihail Hărdău, seful Educatiei si Cercetării, a patru directori de licee nemtene. Ordinul ministrului are la bază adrese trimise din teritoriu, de conducerea Inspectoratului Scolar. Nu mai sînt directori cu acte în regulă Mihai Cozma, director la Colegiul Tehnic Piatra Neamt, Ion Ticu, de la Grupul Scolar „Mihai Sadoveanu“ Borca, Iuliana Doljescu, directorul Liceului teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani si Laurentiu Leoreanu, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin“ Roman.
Profesoara Iuliana Doljescu este unul dintre cei patru directori premiati în decembrie 2006 de ministrul educatiei si cercetării, în cadrul Galei Directorilor - editia 2006. Ea s-a numărut printre cei patru sefi de unităti scolare nemtene, propusi de Inspectoratul Scolar pentru distinctie, întrucît a fost considerat directorul care a cheltuit cele mai multe fonduri date de minister în unitatea pe care a condus-o. Liceul din Săbăoani a primit un premiu de o sută de milioane de lei pentru meritele directorului, iar profesoara Doljescu o diplomă si felicitările ministrului. Cînd a mers la Gala Directorilor, profesoara Iuliana Doljescu avea delegatie dată de Inspectoratul Scolar, emisă încă de pe 1 decembrie 2006.
Conform metodologiei emise de Ministerul Educatiei si Cercetării, mandatul de director durează patru ani după data de expirare a perioadei de contestatie, care înseamnă 15 zile după termenul la care s-a sustinut concursul. Concursurile pentru desemnarea directorilor de unităti de învătămînt se tin de două ori pe an. Ultimul concurs s-a desfăsurat în perioada noiembrie - decembrie 2006 si nu a avut rezultate prea îmbucurătoare, întrucît, pe lîngă faptul că s-au înscris candidati doar pentru jumătate din posturile disponibile, putin peste 50% dintre ei au trecut testul pentru a deveni directori cu patalama. Adjuncta ISJ, Maria Rusu, a mai declarat că, în perioada martie - aprilie 2007, se va mai organiza un concurs similar, pentru a se a alege directori si directori adjuncti pentru unitătile de învătămînt care acum au sefi interimari, ori cu delegatie, pentru că nu au promovat concursul de acum două luni. La concurs pot participa cadre didactice care mai au cel putin patru ani pînă la pensionare, sînt titulare în sistemul educational si au cel putin gradul II didactic. Se pot înscrie si directorii cărora tocmai le-a expirat contractul de management, în cazul în care întrunesc cele trei conditii.
FOTO: Colegiul Tehnic a rămas fără director

Articol afisat de 2732 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective