Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 12 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Abuz marinăresc la CSM

Masă în potcoavă cu prezidiu, sticle de apă minerală si tot tacîmul. Trinitatea prezidiului cu Tatăl, Fiul si Sfîntul Duh, la locul ei. Numai că Tatăl nu face parte din lumea magistratilor (este vorba de sedinta de bilant a Consiliului Suprem al Magistraturii), ci este chiar presedintele României, venit nu din ceruri, ci de la Cotroceni. Bilantul organismului suprem al magistratilor se va încheia cu alegerea noului presedinte. Remarc doar raportul militar al magistratilor la presedinte. Fiecare vorbitor se simte obligat să spună ce are de spus nu Consiliului, ci domnului presedinte. Încerc să-mi imaginez o sedintă similară a magistratilor în Statele Unite ale Americii. Acolo nu există un Consiliu Suprem al Magistraturii, ci un fel de Barou Unic, încorporînd judecători, procurori si avocati. O sedintă în care să vină presedintele SUA, Regan, Clinton sau Bush junior să se protăpească în mijloc, să dea cuvîntul, să dea indicatii, să se încrunte la cine vrea si să zîmbească la cine are chef. O asemenea scenă acolo nu este posibilă. Iat-o posibilă în România, cea de-a 26-a sau a 27-a tară a Uniunii Europene. Pe gîrla Dîmbovitei, prezenta presedintelui pe post de invitat-conducător al sedintei CSM a fost dîmboviteană. Chipul ridat al presedintelui indica o anume oboseală. M-am gîndit că a dormit prost. Că se simte indispus din motive personale. Că pregăteste prin încruntare un discurs aspru si săpunitor pentru slujitorii justitiei române.
Iată, însă, că se petrece un lucru mai grav decît spectacolul jalnic pe care îl avem în fată. Presedintele nu aude foarte bine discursul cam moale al noului procuror general, femeie. Se lasă cu o ureche în fată si este evident nemultumit. Un zgomot îl deranjează. Dă vina pe un televizor dintr-o cameră vecină si sugerează a cîta oară că media este vinovată. Presedintele suspendă intempestiv sedinta de bilant a CSM fără să supună la vot intentia sa, fără să întrebe pe cineva. Decizia e ca pe vapor. Gata, terminăm pînă cînd închideti televizorul sau pînă cînd astupati sunetele care vin de afară.

„Mojicia politică a devenit o retetă de succes“

Afară vreo zece amărîti scandau cu voci pricăjite nemultumirile legate de procese nedrepte. Mă aflu la tară, am văzut această scenă la televizor si nu stiu cum o vor comenta politicienii si analistii-jurnalisti. Presedintele României a arătat, încă o dată, după opinia mea, pînă unde poate merge mojicia politică. Mojicia politică a devenit o retetă de succes în România, inventată de Traian Băsescu si multiplicată si în alte zone de putere.
Că Traian Băsescu a dormit prost azi-noapte e treaba lui. Că a fost prost dispus - se poate. Că-si bate joc de cine are el chef, ne-am obisnuit. Ceea ce m-a indispus cu totul pînă la starea de revoltă si greată a fost lipsa de reactie a vîrfurilor magistraturii. Cei din sală nu erau nici croitoresele de la APACA si nici reprezentantele sindicatului coafezelor din Mizil. Stai, nea Caisă, trebuia să spună numitul Gîlcă, sef al CSM, nu matale decizi dacă oprim sau nu oprim sedinta, pentru că bîzîie o muscă prin odaie. În primul rînd, matale nu prea ai ce căuta aici. Dar nu sîntem în SUA, ci în România, drept pentru care, constitutional, presedintele are ce căuta pe acolo, asa cum are ce căuta si pe la Guvern, si prin Parlament, si pe la SRI, si pe la Golden Blitz. Ubicuitatea conducătoare a presedintelui este tragica realitate a României de azi din Uniunea Europeană. Confruntat cu magistratul sef Gîlcă si ai lui, presedintele n-a întîlnit nici o opozitie, nici o punere la punct, nici o revoltă. S-au agitat pe coridoare doar jurnalistii. Atît. Cei care nu i-au respectat pe magistrati n-au fost amărîtii de afară. Magistratii n-au fost respectati de seful statului. El le-a trosnit un dos de palmă, el le-a arătat că face ce vrea si cu ei, si cu armata, si cu serviciile secrete, si cu natiunea. Sedinta CSM întreruptă brutal de Traian Băsescu pentru că bîzîia un televizor nu este doar o probă de mojicie, ci o probă de conducere bananieră a unei tări.
P.S. Obrăznicia de a sugera din start numele viitorului presedinte al CSM în persoana unui procuror („asa vrea muschii mei“) nu se mai pune. Ce mai contează!

Articol afisat de 1252 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletă de Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective