Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vînt de schimbare prin primării

• aproape jumătate dintre secretarii primăriilor nemtene nu au studii superioare • conform legislatiei românesti, acestia trebuie schimbati cu altii, care au studii juridice sau administrative • în timp, agricultori, mecanici sau operatori chimisti s-au reprofilat în secretari •

Aproape jumătate dintre secretarii primăriilor nemtene nu îndeplinesc principala conditie pentru a ocupa această functie: studiile superioare în domeniul în care îsi desfăsoară activitatea. Conform legislatiei în vigoare, secretarii trebuie să aibă studii juridice sau administrative sau, ca să poată detine această functie, să facă dovada cu acte că sînt prinsi într-o formă de învătămînt universitar, chiar si din octombrie 2006, cînd a început ultimul an universitar. Prefectul Toader Mocanu a declarat că va trimite scrisori care vor contine informatii despre 43 de secretari nemteni care nu au studiile necesare atît primarilor care lucrează cu astfel de functionari publici, cît si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. „Din 83 de secretari de primării, 43 nu se încadrează în prevederile legale, întrucît nu au studii superioare juridice sau administrative. Pînă pe 31 decembrie 2006 secretarii au avut termen limită să-si desăvîrsească studiile superioare în cazul în care nu le aveau sau să se fi înscris la o facultate si acum să fie studenti cel putin în primul an de studiu. În Neamt sînt 35 de secretari care au studii medii, iar altii opt au alt tip de studii decît juridice sau administrative. Ca să nu aibă probleme, acestia s-ar fi putut înscrie la o unitate de învătămînt pentru pregătire superioară chiar si astă toamnă, cînd a început anul universitar. Oricum au experientă în domeniu. Legea prevede că secretarii primăriilor sînt numiti si revocati de primari. Voi trimite scrisori si către primarii care au astfel de secretari si la Agentia Natională a Functionarilor Publici, solicitînd să se stabilească o dată la care să se sustină concurs pentru desemnarea unor secretari cu studii în domeniu. Datorită nepregătirii acestora, consiliile locale emit hotărîri lipsite de legalitate, nule, ori s-a întîmplat ca primarii să emită ordine care a fost nevoie să fie anulate pentru că erau ilegale“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Secretari operator chimisti, agricultori sau politisti în toată regula

Printre cei 43 de secretari care nu corespund prevederilor legale conform studiilor absolvite se numără cel de la Gîdinti, care are studii medii, fiind absolvent al Liceului Agroindustrial Ion Ionescu de la Brad. El are o vechime de 16 ani. Si secretarul de la Primăria Hangu are studii medii, absolvind un liceu cu profil mecanic agricol. La Moldoveni este secretarul cu una dintre cele mai mari vechimi - 33 de ani - si a absolvit un liceu teoretic. Secretarul Primăriei Războieni este operator chimist, terminînd un liceu industrial. Secretarul de Timisesti are la bază un liceu teoretic, iar cel de la Zănesti a absolvit cursurile Liceului Pedagogic, în urmă cu 26 de ani. Decanul de vîrstă al secretarilor este cel de la Bahna - 36 de ani, care a terminat un liceu teoretic.
Printre secretarii primăriilor care au studii superioare, dar nu juridice sau administrative se numără cel de la Bicaz Chei, care a absolvit Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza Iasi, ori cel de la Tasca, absolvent al unei facultăti de stiinte politice. Alti secretari sînt medici veterinari, economisti, profesori de matematică ori ingineri mecanici.
Toti acesti functionari publici sînt agreati de primari, întrucît numirea sau demiterea lor sînt atributiuni ale alesilor locali. În aceste conditii este greu de crezut că un secretar se mai poate ridica împotriva primarului cînd este vorba de nerespectarea cadrului legal, glasul functionarului fiind îndulcit automat, pentru a rămîne pe functie. Si pentru ca autonomia locală să fie absolută, ultimele prevederi legale desfiintează orice putere a Prefecturii de a interveni al nivelul primăriilor. Aceasta este o gafă istorică, dat fiind faptul că acei pusi în primării să vecheze la respectarea legalitătii nu sînt trasi la răspundere sau mai bine zis percutează la oridinele primarului, pentru că acesta îi tine în functie. Prefectura nu are cadru legal ca să îi urechească pe secretari, iar primarii au în spate voturile alegătorilor si posibilitatea de a face ceea ce cred ei că e bine. Juristul Ilie Petre, directorul Directiei Juridice din cadrul Prefecturii Neamt, a declarat că schimbarea unui secretar dintr-o primărie pentru că nu are studii superioare si înlocuirea lui cu altul care corespunde cerintelor provoacă un cutremur la nivelul acelei institutii, întrucît secretarii sînt cei care cunosc toate mecanismele din interiorul unitătii administrativ-teritoriale, dar asta nu înseamnă că este imposibil de realizat.

Articol afisat de 2038 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective