Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Criză de fortă de muncă în Neamt

Criză de fortă de muncă în Neamt

• în judet, se înregistrează o diminuare masivă a numărului de anagajati • în ultimii doi ani, numărul contractelor individuale de muncă înregistrate a scăzut cu aproape 5.500, iar acela al contractelor încetate a crescut cu peste 37.000 •
aderarea României la UE va determina cresterea numărului nemtenilor care vor pleca la muncă în afară •

O criză majoră de angajati se prefigurează pe piata muncii din judetul Neamt, începînd din acest an, aceasta fiind provocată, în bună parte, de aderarea României la Uniunea Europeană, care sporeste sansele de a găsi un loc de muncă în străinătate pe bază de contract.
Judetul Neamt se confruntă cu o diminuare a fortei de muncă angajate de cîtiva ani încoace.
Potrivit unor date statistice puse la dispozitie de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamt, din 2004 încoace se constată o scădere spectaculoasă a numărului de contracte individuale de muncă înregistrate si o crestete a celui de contracte încetate. Astfel, dacă în 2004 la nivel de judet erau înregistrate 33.702 contracte individuale de muncă, iar în 2005 - 30.984 contracte, în 2006 numărul acestora a scăzut la 28.155. În ceea ce priveste contractele individuale de muncă încetate, trendul este puternic ascendent. Astfel, în 2004 au încetat 27.854 contracte individuale de muncă, în 2005 au fost închise 35.000, iar în 2006 numărul acestora aproape că s-a dublat fată de anul anterior, adică au fost încetate 65.264.
Contractele de muncă încheiate au drept cauză demisiile, concedierile, pensionările etc. Potrivit precizărilor făcute de către Ioan Popescu, seful ITM Neamt, foarte multe contracte de muncă încetate în ultimii ani au avut drept cauză plecarea în străinătate a nemtenilor.
„Luînd în considerare aceste date si tinînd cont de faptul că aderarea tării noastre la Uniunea Europeană sporeste sansele contractelor de muncă în străinătate ale românilor, cred că marea problemă cu care se vor confrunta în 2007 angajatorii din Neamt, ca de altfel din toată tara va fi aceea a fortei de muncă, atît calificată, cît si necalificată, specifică fiecărui loc de muncă. De aceea, eu le recomand angajatorilor să încerce să îsi motiveze salariatii si să îi păstreze în continuare la locurile de muncă pe care le au în prezent. Multi nemteni au plecat la muncă în străinătate în ultimii ani, iar de acum numărul acestora va fi si mai mare“, a declarat Ioan Popescu, seful ITM Neamt.
Pe de altă parte, în România a început să se simtă prezenta fortei de muncă străine, mai ales din rîndul lucrătorilor extracomunitari, cu precădere din Republica Moldova si din tările asiatice. Pentru anul în curs, Ministerul Muncii a fost împuternicit de către Guvern să elibereze 12.000 de permise de muncă pentru cetăteni străini care solicită joburi în România. În momentul de fată, sase cetăteni străini, care lucrează la firme din Neamt, beneficiază de permise de muncă. Cu prilejul controalelor făcute anul trecut, au fost sanctionati doi agenti economici care foloseau cetăteni din Republica Moldova care munceau la negru. La una dintre acestea au fost depistati 35, iar la cealaltă - 30. Prima a fost amendată cu 550 milioane de lei, iar cealaltă, cu 450 milioane.
Cît priveste munca la negru, numărul nemtenilor depistati fără forme legale în 2006 a fost de peste 3 ori mai mare fată de al celor înregistrati în 2005 - 460, fată de 135. Valoarea totală a amenzilor aplicate în 2006 a fost de 6,775 miliarde de lei, în timp ce, în 2005, s-a situat la nivelul de 185 de milioane.

Articol afisat de 1829 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective