Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2007
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gunoaie europene integrate romÔneste

Gunoaie europene integrate rom´┐Żneste

desi nu au fost amplasate toate eurocontainerele, Brantner si-a anuntat clientii c´┐Ż are dou´┐Ż modalit´┐Żti de taxare: 2,7 lei pentru gunoi selectat, dublu pentru cel neselectat • o scurt´┐Ż vizit´┐Ż prin oras arat´┐Ż c´┐Ż, ´┐Żn ciuda afiselor, pietrenii n-au priceput cum s´┐Ż sorteze european gunoaiele •

Colectarea selectiv´┐Ż a deseurilor la Piatra Neamt pare s´┐Ż fi ´┐Żnceput cu st´┐Żngul. Dup´┐Ż ce proiectul ISPA derulat la Piatra Neamt pe partea de management al deseurilor a creat o sumedenie de probleme comunelor limitrofe, care s-au trezit deodat´┐Ż f´┐Żr´┐Ż un loc autorizat ´┐Żn care s´┐Ż poat´┐Ż arunca gunoaiele asa cum cere Uniunea European´┐Ż, iat´┐Ż c´┐Ż, si la Piatra Neamt, implementarea proiectului d´┐Ż rateuri. Disciplina si rigorile aduse de austriecii de la Brantner s-au lovit de practica mioritic´┐Ż si, drept dovad´┐Ż, gunoaiele din Piatra Neamt s´┐Żnt... peste tot. O plimbare prin oras aduce argumente ´┐Żn acest sens. Eurocontainerele ´┐Żn patru culori nu au ajuns ´┐Żn toate tarcurile f´┐Żcute ´┐Żn apropierea blocurilor. Asta nu ar fi o problem´┐Ż, pentru c´┐Ż dureaz´┐Ż p´┐Żn´┐Ż s´┐Żnt amplasate mii de tomberoane ecologice. S´┐Żnt, ´┐Żns´┐Ż, locuri ´┐Żn care eurorecipientele stau frumos chiar l´┐Żng´┐Ż vechile containere metalice, ruginite. Si unele, si altele s´┐Żnt pline p´┐Żn´┐Ż la refuz de gunoaie, deloc selectate. Prin tot orasul se v´┐Żd pungi zbur´┐Żnd ´┐Żn v´┐Żnt, h´┐Żrtii si ambalaje aruncate pe marginea str´┐Żzii, iar dac´┐Ż p´┐Żr´┐Żsim strada principal´┐Ż si ne afund´┐Żm ´┐Żn cartiere, decorul este mult mai bogat ´┐Żn asemenea lucruri. „´┐Żn prezent, am amplasat europubele ´┐Żn zona central´┐Ż si s´┐Żntem pe punctul de a finaliza ´┐Żn cartierul D´┐Żrm´┐Żnesti. Vom continua, apoi, cu M´┐Żr´┐Żtei si Precista. Containerele metalice, de trei metri cubi capacitate, vor fi ridicate toate“, a dat asigur´┐Żri Tatiana Ciucanu, director economic al Brantner Servicii Ecologice SA.
Pietreanul, ´┐Żnv´┐Żtat de c´┐Żtiva ani cu saci menajeri din plastic ca s´┐Ż protejeze g´┐Żleata de gunoi din cas´┐Ż, nu a renuntat la acest obicei. Astfel, desi la intrarea ´┐Żn scara blocului ´┐Żl ´┐Żnt´┐Żmpin´┐Ż un afis frumos colorat care-i explic´┐Ż ce si unde s´┐Ż arunce, ´┐Żn locul destinat deseurilor ajung pungi de plastic ticsite cu... de toate, de la coji de cartofi la pliante promotionale, de la sticle de bere p´┐Żn´┐Ż la PET-uri de ap´┐Ż mineral´┐Ż si pampersi. Ceva-ceva tot a ´┐Żnv´┐Żtat locuitorul urbei de sub Pietricica: tarcurile de s´┐Żrm´┐Ż destinate p´┐Żn´┐Ż mai ieri pentru PET-uri ´┐Żnc´┐Ż mai s´┐Żnt folosite, desi la c´┐Żtiva metri distant´┐Ż st´┐Ż regeste o europubel´┐Ż albastr´┐Ż pe care scrie „plastic si sticl´┐Ż“. ´┐Żn alt´┐Ż parte, pietreanul a aplicat alt´┐Ż metod´┐Ż de a sc´┐Żpa de gunoi: ´┐Żl pune frumos si organizat l´┐Żng´┐Ż tomberoanele ´┐Żnt´┐Żrcate. De deseurile organice sau de cele reziduale mai scap´┐Ż duc´┐Żndu-le cu g´┐Żleata corespunz´┐Żtoare, ´┐Żns´┐Ż e greu de introdus ´┐Żn europubela maro o cutie de carton ´┐Żntreag´┐Ż. Si-atunci o las´┐Ż l´┐Żng´┐Ż, eventual si plin´┐Ż cu alte gunoaie.
Mai s´┐Żnt locatari care au priceput ´┐Żntru totul cum st´┐Ż treaba cu ecologizarea si se achit´┐Ż de sarcini. Dar, de cele mai multe ori, g´┐Żsesc europubelele pline ochi si nu au alt´┐Ż solutie dec´┐Żt s´┐Ż lase gunoiul selectat al´┐Żturi. Potrivit regulamentului de salubrizare, gunoiul trebuie ridicat ´┐Żn cel mult trei zile pe perioada sezonului rece sau ori de c´┐Żte ori este nevoie. O alt´┐Ż situatie ´┐Żnt´┐Żlnit´┐Ż, de exemplu la blocurile de pe bulevardul 9 Mai, este c´┐Ż europubelele pentru deseuri reziduale si cele organice s´┐Żnt l´┐Żng´┐Ż bloc, iar cele pentru h´┐Żrtie si pentru plastic s´┐Żnt la blocul cel´┐Żlalt. ´┐Żn zona casei Paharnicului, dimpotriv´┐Ż: opt tomberoane stau gard ´┐Żn gard, pentru c´┐Ż asa a fost prev´┐Żzut amplasamentul. Pe strada Mihai Viteazu, la blocurile cu zece nivele, au fost amplasate tomberoanele europene, dar tot mai comod este s´┐Ż fie folosit´┐Ż ghena din dotare, mai ales c´┐Ż desenul de la intrarea ´┐Żn bloc ori nu prezint´┐Ż interes, ori nu supravietuieste suficient de mult c´┐Żt s´┐Ż fie citit. „Nu vom mai colecta gunoiul din aceste ghene. Acum, c´┐Ż tot a fost perioada s´┐Żrb´┐Żtorilor, se stia c´┐Ż se adun´┐Ż mai multe deseuri si nu avea nimeni grija select´┐Żrii lor, de aceea am preferat s´┐Ż le l´┐Żs´┐Żm. ´┐Żns´┐Ż ele vor fi ´┐Żnchise, pe fiecare etaj, nu doar pe scar´┐Ż, si apoi este treaba asociatiei ce face cu spatiul respectiv. Avem 145 de sc´┐Żri cu ghene ´┐Żn blocuri cu nou´┐Ż sau zece etaje ´┐Żn tot orasul“, a mai spus Tatiana Ciucanu.

Au fost anuntate sanctiuni

S-ar putea spune c´┐Ż toate acestea tin de educatie si de simt civic. De acord. Cu toate acestea, programul ISPA - managementul deseurilor la Piatra Neamt a fost ´┐Żnceput ´┐Żn premier´┐Ż pe tar´┐Ż, iar oamenii nu au de unde s´┐Ż stie ce si cum se face implementarea lui. C´┐Ż toat´┐Ż lumea vrea s´┐Ż ofere un viitor curat si s´┐Żn´┐Żtos copiilor, dar mai trebuie s´┐Ż stie si cum. Iar prestatorul de salubritate anunt´┐Ż c´┐Ż va ´┐Żncepe cu sanctiuni, pentru c´┐Ż si-a f´┐Żcut datoria cu cele c´┐Żteva afise si ´┐Żnt´┐Żlnirea cu sefii de asociatii de locatari.
Zilele trecute, mai multe sc´┐Żri de bloc au fost ´┐Żmp´┐Żnzite cu anunturi de la Brantner Servicii Ecologice SA, din care locatarii puteau s´┐Ż afle c´┐Ż au dou´┐Ż tarife la gunoaie. Prin hot´┐Żr´┐Żre a Consiliului Local emis´┐Ż ´┐Żn decembrie, s-a stabilit ca, pentru colectarea deseurilor, cet´┐Żtenii s´┐Ż pl´┐Żteasc´┐Ż 2,77 lei lunar, agentii economici 15 lei pentru fiecare metru cub de deseuri colectate, iar institutiile publice 8 lei metrul cub pe lun´┐Ż. Pe h´┐Żrtia lipit´┐Ż la blocuri erau anuntate tarife de 2,7 lei si 5,4 lei. Directorul economic de la salubritate a l´┐Żmurit dilema: „Pretul de 5,4 lei se pl´┐Żteste numai de c´┐Żtre asociatiile care nu respect´┐Ż selectarea deseurilor. Pentru celelalte r´┐Żm´┐Żne tariful de 2,7 lei. Am zis ca ´┐Żn prima lun´┐Ż s´┐Ż d´┐Żm dovad´┐Ż de ´┐Żntelegere si s´┐Ż l´┐Żs´┐Żm timp cet´┐Żtenilor s´┐Ż se adapteze, dar ´┐Żncep´┐Żnd cu luna viitoare va trebui s´┐Ż lu´┐Żm ´┐Żn calcul costurile suplimentare pe care le vom avea. Dac´┐Ż o asociatie pred´┐Ż deseuri neselectate, trebuie s´┐Ż le sort´┐Żm noi aici, or asta implic´┐Ż mai mult´┐Ż cheltuial´┐Ż si timp. Noi aici, ´┐Żn groapa ecologic´┐Ż, nu putem depozita deseuri neselectate“, a declarat Tatiana Ciucanu. De aici se poate ´┐Żntelege lesne c´┐Ż, desi proiectul european ´┐Żn valoare de aproape 18 milioane de euro prevede clar gunoaie sortate, se poate si f´┐Żr´┐Ż. Un pic mai scump, ce-i drept, dar se poate!
Brantner Servicii Ecologice SA a semnat contract cu Prim´┐Żria Piatra Neamt la mijlocul lunii decembrie. De atunci, s-a apucat de amplasat eurocontainere si de ´┐Żncheiat contracte cu asociatiile de proprietari. ´┐Żn paralel se repartizeaz´┐Ż si europubelele de 60 de litri la pietrenii care stau la case. Deocamdat´┐Ż, numai cei de pe strada Stefan cel Mare au fost chemati s´┐Ż semneze contracte ´┐Żn schimbul celor dou´┐Ż recipiente ecologice, dar urmeaz´┐Ż si restul. Este timp destul. Tatiana Ciucanu nu-si aduce aminte s´┐Ż fie prev´┐Żzut ´┐Żn contract un termen limit´┐Ż p´┐Żn´┐Ż la care Brantner trebuie s´┐Ż finalizeze aceast´┐Ż actiune, ci doar „c´┐Żt mai repede“, dar a promis c´┐Ż verific´┐Ż. P´┐Żn´┐Ż la urm´┐Ż, „O Rom´┐Żnie verde ´┐Żncepe cu Perla Moldovei“, dar nu se stie c´┐Żnd si c´┐Żt dureaz´┐Ż.

Articol afisat de 2361 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad´┐Żugat de december la data 12.01.2007 05:00
Domnilor de la Bratner...
...am sa va rog pe dumneavoastra sa bagati o cutie de plastic solid in tomberonul pentru plastic.Si dupa aia,sa veniti sa-mi aratati cum bag o cutie de carton gros,care depaseste marginile fantei tomberonului pentru hartie.Daca faceti lucrul asta,inseamna ca toti cei din Piatra Neamt sunt niste cretini si dumneavoastra sunteti niste europeni inteligenti.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective