Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gunoaie europene integrate româneste

Gunoaie europene integrate româneste

desi nu au fost amplasate toate eurocontainerele, Brantner si-a anuntat clientii cã are douã modalitãti de taxare: 2,7 lei pentru gunoi selectat, dublu pentru cel neselectat • o scurtã vizitã prin oras aratã cã, în ciuda afiselor, pietrenii n-au priceput cum sã sorteze european gunoaiele •

Colectarea selectivã a deseurilor la Piatra Neamt pare sã fi început cu stîngul. Dupã ce proiectul ISPA derulat la Piatra Neamt pe partea de management al deseurilor a creat o sumedenie de probleme comunelor limitrofe, care s-au trezit deodatã fãrã un loc autorizat în care sã poatã arunca gunoaiele asa cum cere Uniunea Europeanã, iatã cã, si la Piatra Neamt, implementarea proiectului dã rateuri. Disciplina si rigorile aduse de austriecii de la Brantner s-au lovit de practica mioriticã si, drept dovadã, gunoaiele din Piatra Neamt sînt... peste tot. O plimbare prin oras aduce argumente în acest sens. Eurocontainerele în patru culori nu au ajuns în toate tarcurile fãcute în apropierea blocurilor. Asta nu ar fi o problemã, pentru cã dureazã pînã sînt amplasate mii de tomberoane ecologice. Sînt, însã, locuri în care eurorecipientele stau frumos chiar lîngã vechile containere metalice, ruginite. Si unele, si altele sînt pline pînã la refuz de gunoaie, deloc selectate. Prin tot orasul se vãd pungi zburînd în vînt, hîrtii si ambalaje aruncate pe marginea strãzii, iar dacã pãrãsim strada principalã si ne afundãm în cartiere, decorul este mult mai bogat în asemenea lucruri. „ÃŽn prezent, am amplasat europubele în zona centralã si sîntem pe punctul de a finaliza în cartierul Dãrmãnesti. Vom continua, apoi, cu Mãrãtei si Precista. Containerele metalice, de trei metri cubi capacitate, vor fi ridicate toate“, a dat asigurãri Tatiana Ciucanu, director economic al Brantner Servicii Ecologice SA.
Pietreanul, învãtat de cîtiva ani cu saci menajeri din plastic ca sã protejeze gãleata de gunoi din casã, nu a renuntat la acest obicei. Astfel, desi la intrarea în scara blocului îl întîmpinã un afis frumos colorat care-i explicã ce si unde sã arunce, în locul destinat deseurilor ajung pungi de plastic ticsite cu... de toate, de la coji de cartofi la pliante promotionale, de la sticle de bere pînã la PET-uri de apã mineralã si pampersi. Ceva-ceva tot a învãtat locuitorul urbei de sub Pietricica: tarcurile de sîrmã destinate pînã mai ieri pentru PET-uri încã mai sînt folosite, desi la cîtiva metri distantã stã regeste o europubelã albastrã pe care scrie „plastic si sticlã“. ÃŽn altã parte, pietreanul a aplicat altã metodã de a scãpa de gunoi: îl pune frumos si organizat lîngã tomberoanele întãrcate. De deseurile organice sau de cele reziduale mai scapã ducîndu-le cu gãleata corespunzãtoare, însã e greu de introdus în europubela maro o cutie de carton întreagã. Si-atunci o lasã lîngã, eventual si plinã cu alte gunoaie.
Mai sînt locatari care au priceput întru totul cum stã treaba cu ecologizarea si se achitã de sarcini. Dar, de cele mai multe ori, gãsesc europubelele pline ochi si nu au altã solutie decît sã lase gunoiul selectat alãturi. Potrivit regulamentului de salubrizare, gunoiul trebuie ridicat în cel mult trei zile pe perioada sezonului rece sau ori de cîte ori este nevoie. O altã situatie întîlnitã, de exemplu la blocurile de pe bulevardul 9 Mai, este cã europubelele pentru deseuri reziduale si cele organice sînt lîngã bloc, iar cele pentru hîrtie si pentru plastic sînt la blocul celãlalt. ÃŽn zona casei Paharnicului, dimpotrivã: opt tomberoane stau gard în gard, pentru cã asa a fost prevãzut amplasamentul. Pe strada Mihai Viteazu, la blocurile cu zece nivele, au fost amplasate tomberoanele europene, dar tot mai comod este sã fie folositã ghena din dotare, mai ales cã desenul de la intrarea în bloc ori nu prezintã interes, ori nu supravietuieste suficient de mult cît sã fie citit. „Nu vom mai colecta gunoiul din aceste ghene. Acum, cã tot a fost perioada sãrbãtorilor, se stia cã se adunã mai multe deseuri si nu avea nimeni grija selectãrii lor, de aceea am preferat sã le lãsãm. ÃŽnsã ele vor fi închise, pe fiecare etaj, nu doar pe scarã, si apoi este treaba asociatiei ce face cu spatiul respectiv. Avem 145 de scãri cu ghene în blocuri cu nouã sau zece etaje în tot orasul“, a mai spus Tatiana Ciucanu.

Au fost anuntate sanctiuni

S-ar putea spune cã toate acestea tin de educatie si de simt civic. De acord. Cu toate acestea, programul ISPA - managementul deseurilor la Piatra Neamt a fost început în premierã pe tarã, iar oamenii nu au de unde sã stie ce si cum se face implementarea lui. Cã toatã lumea vrea sã ofere un viitor curat si sãnãtos copiilor, dar mai trebuie sã stie si cum. Iar prestatorul de salubritate anuntã cã va începe cu sanctiuni, pentru cã si-a fãcut datoria cu cele cîteva afise si întîlnirea cu sefii de asociatii de locatari.
Zilele trecute, mai multe scãri de bloc au fost împînzite cu anunturi de la Brantner Servicii Ecologice SA, din care locatarii puteau sã afle cã au douã tarife la gunoaie. Prin hotãrîre a Consiliului Local emisã în decembrie, s-a stabilit ca, pentru colectarea deseurilor, cetãtenii sã plãteascã 2,77 lei lunar, agentii economici 15 lei pentru fiecare metru cub de deseuri colectate, iar institutiile publice 8 lei metrul cub pe lunã. Pe hîrtia lipitã la blocuri erau anuntate tarife de 2,7 lei si 5,4 lei. Directorul economic de la salubritate a lãmurit dilema: „Pretul de 5,4 lei se plãteste numai de cãtre asociatiile care nu respectã selectarea deseurilor. Pentru celelalte rãmîne tariful de 2,7 lei. Am zis ca în prima lunã sã dãm dovadã de întelegere si sã lãsãm timp cetãtenilor sã se adapteze, dar începînd cu luna viitoare va trebui sã luãm în calcul costurile suplimentare pe care le vom avea. Dacã o asociatie predã deseuri neselectate, trebuie sã le sortãm noi aici, or asta implicã mai multã cheltuialã si timp. Noi aici, în groapa ecologicã, nu putem depozita deseuri neselectate“, a declarat Tatiana Ciucanu. De aici se poate întelege lesne cã, desi proiectul european în valoare de aproape 18 milioane de euro prevede clar gunoaie sortate, se poate si fãrã. Un pic mai scump, ce-i drept, dar se poate!
Brantner Servicii Ecologice SA a semnat contract cu Primãria Piatra Neamt la mijlocul lunii decembrie. De atunci, s-a apucat de amplasat eurocontainere si de încheiat contracte cu asociatiile de proprietari. ÃŽn paralel se repartizeazã si europubelele de 60 de litri la pietrenii care stau la case. Deocamdatã, numai cei de pe strada Stefan cel Mare au fost chemati sã semneze contracte în schimbul celor douã recipiente ecologice, dar urmeazã si restul. Este timp destul. Tatiana Ciucanu nu-si aduce aminte sã fie prevãzut în contract un termen limitã pînã la care Brantner trebuie sã finalizeze aceastã actiune, ci doar „cît mai repede“, dar a promis cã verificã. Pînã la urmã, „O Românie verde începe cu Perla Moldovei“, dar nu se stie cînd si cît dureazã.

Articol afisat de 2339 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de december la data 12.01.2007 05:00
Domnilor de la Bratner...
...am sa va rog pe dumneavoastra sa bagati o cutie de plastic solid in tomberonul pentru plastic.Si dupa aia,sa veniti sa-mi aratati cum bag o cutie de carton gros,care depaseste marginile fantei tomberonului pentru hartie.Daca faceti lucrul asta,inseamna ca toti cei din Piatra Neamt sunt niste cretini si dumneavoastra sunteti niste europeni inteligenti.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective