Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gunoaie europene integrate româneste

Gunoaie europene integrate româneste

desi nu au fost amplasate toate eurocontainerele, Brantner si-a anuntat clientii că are două modalităti de taxare: 2,7 lei pentru gunoi selectat, dublu pentru cel neselectat • o scurtă vizită prin oras arată că, în ciuda afiselor, pietrenii n-au priceput cum să sorteze european gunoaiele •

Colectarea selectivă a deseurilor la Piatra Neamt pare să fi început cu stîngul. După ce proiectul ISPA derulat la Piatra Neamt pe partea de management al deseurilor a creat o sumedenie de probleme comunelor limitrofe, care s-au trezit deodată fără un loc autorizat în care să poată arunca gunoaiele asa cum cere Uniunea Europeană, iată că, si la Piatra Neamt, implementarea proiectului dă rateuri. Disciplina si rigorile aduse de austriecii de la Brantner s-au lovit de practica mioritică si, drept dovadă, gunoaiele din Piatra Neamt sînt... peste tot. O plimbare prin oras aduce argumente în acest sens. Eurocontainerele în patru culori nu au ajuns în toate tarcurile făcute în apropierea blocurilor. Asta nu ar fi o problemă, pentru că durează pînă sînt amplasate mii de tomberoane ecologice. Sînt, însă, locuri în care eurorecipientele stau frumos chiar lîngă vechile containere metalice, ruginite. Si unele, si altele sînt pline pînă la refuz de gunoaie, deloc selectate. Prin tot orasul se văd pungi zburînd în vînt, hîrtii si ambalaje aruncate pe marginea străzii, iar dacă părăsim strada principală si ne afundăm în cartiere, decorul este mult mai bogat în asemenea lucruri. „În prezent, am amplasat europubele în zona centrală si sîntem pe punctul de a finaliza în cartierul Dărmănesti. Vom continua, apoi, cu Mărătei si Precista. Containerele metalice, de trei metri cubi capacitate, vor fi ridicate toate“, a dat asigurări Tatiana Ciucanu, director economic al Brantner Servicii Ecologice SA.
Pietreanul, învătat de cîtiva ani cu saci menajeri din plastic ca să protejeze găleata de gunoi din casă, nu a renuntat la acest obicei. Astfel, desi la intrarea în scara blocului îl întîmpină un afis frumos colorat care-i explică ce si unde să arunce, în locul destinat deseurilor ajung pungi de plastic ticsite cu... de toate, de la coji de cartofi la pliante promotionale, de la sticle de bere pînă la PET-uri de apă minerală si pampersi. Ceva-ceva tot a învătat locuitorul urbei de sub Pietricica: tarcurile de sîrmă destinate pînă mai ieri pentru PET-uri încă mai sînt folosite, desi la cîtiva metri distantă stă regeste o europubelă albastră pe care scrie „plastic si sticlă“. În altă parte, pietreanul a aplicat altă metodă de a scăpa de gunoi: îl pune frumos si organizat lîngă tomberoanele întărcate. De deseurile organice sau de cele reziduale mai scapă ducîndu-le cu găleata corespunzătoare, însă e greu de introdus în europubela maro o cutie de carton întreagă. Si-atunci o lasă lîngă, eventual si plină cu alte gunoaie.
Mai sînt locatari care au priceput întru totul cum stă treaba cu ecologizarea si se achită de sarcini. Dar, de cele mai multe ori, găsesc europubelele pline ochi si nu au altă solutie decît să lase gunoiul selectat alături. Potrivit regulamentului de salubrizare, gunoiul trebuie ridicat în cel mult trei zile pe perioada sezonului rece sau ori de cîte ori este nevoie. O altă situatie întîlnită, de exemplu la blocurile de pe bulevardul 9 Mai, este că europubelele pentru deseuri reziduale si cele organice sînt lîngă bloc, iar cele pentru hîrtie si pentru plastic sînt la blocul celălalt. În zona casei Paharnicului, dimpotrivă: opt tomberoane stau gard în gard, pentru că asa a fost prevăzut amplasamentul. Pe strada Mihai Viteazu, la blocurile cu zece nivele, au fost amplasate tomberoanele europene, dar tot mai comod este să fie folosită ghena din dotare, mai ales că desenul de la intrarea în bloc ori nu prezintă interes, ori nu supravietuieste suficient de mult cît să fie citit. „Nu vom mai colecta gunoiul din aceste ghene. Acum, că tot a fost perioada sărbătorilor, se stia că se adună mai multe deseuri si nu avea nimeni grija selectării lor, de aceea am preferat să le lăsăm. Însă ele vor fi închise, pe fiecare etaj, nu doar pe scară, si apoi este treaba asociatiei ce face cu spatiul respectiv. Avem 145 de scări cu ghene în blocuri cu nouă sau zece etaje în tot orasul“, a mai spus Tatiana Ciucanu.

Au fost anuntate sanctiuni

S-ar putea spune că toate acestea tin de educatie si de simt civic. De acord. Cu toate acestea, programul ISPA - managementul deseurilor la Piatra Neamt a fost început în premieră pe tară, iar oamenii nu au de unde să stie ce si cum se face implementarea lui. Că toată lumea vrea să ofere un viitor curat si sănătos copiilor, dar mai trebuie să stie si cum. Iar prestatorul de salubritate anuntă că va începe cu sanctiuni, pentru că si-a făcut datoria cu cele cîteva afise si întîlnirea cu sefii de asociatii de locatari.
Zilele trecute, mai multe scări de bloc au fost împînzite cu anunturi de la Brantner Servicii Ecologice SA, din care locatarii puteau să afle că au două tarife la gunoaie. Prin hotărîre a Consiliului Local emisă în decembrie, s-a stabilit ca, pentru colectarea deseurilor, cetătenii să plătească 2,77 lei lunar, agentii economici 15 lei pentru fiecare metru cub de deseuri colectate, iar institutiile publice 8 lei metrul cub pe lună. Pe hîrtia lipită la blocuri erau anuntate tarife de 2,7 lei si 5,4 lei. Directorul economic de la salubritate a lămurit dilema: „Pretul de 5,4 lei se plăteste numai de către asociatiile care nu respectă selectarea deseurilor. Pentru celelalte rămîne tariful de 2,7 lei. Am zis ca în prima lună să dăm dovadă de întelegere si să lăsăm timp cetătenilor să se adapteze, dar începînd cu luna viitoare va trebui să luăm în calcul costurile suplimentare pe care le vom avea. Dacă o asociatie predă deseuri neselectate, trebuie să le sortăm noi aici, or asta implică mai multă cheltuială si timp. Noi aici, în groapa ecologică, nu putem depozita deseuri neselectate“, a declarat Tatiana Ciucanu. De aici se poate întelege lesne că, desi proiectul european în valoare de aproape 18 milioane de euro prevede clar gunoaie sortate, se poate si fără. Un pic mai scump, ce-i drept, dar se poate!
Brantner Servicii Ecologice SA a semnat contract cu Primăria Piatra Neamt la mijlocul lunii decembrie. De atunci, s-a apucat de amplasat eurocontainere si de încheiat contracte cu asociatiile de proprietari. În paralel se repartizează si europubelele de 60 de litri la pietrenii care stau la case. Deocamdată, numai cei de pe strada Stefan cel Mare au fost chemati să semneze contracte în schimbul celor două recipiente ecologice, dar urmează si restul. Este timp destul. Tatiana Ciucanu nu-si aduce aminte să fie prevăzut în contract un termen limită pînă la care Brantner trebuie să finalizeze această actiune, ci doar „cît mai repede“, dar a promis că verifică. Pînă la urmă, „O Românie verde începe cu Perla Moldovei“, dar nu se stie cînd si cît durează.

Articol afisat de 1894 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de december la data 12.01.2007 05:00
Domnilor de la Bratner...
...am sa va rog pe dumneavoastra sa bagati o cutie de plastic solid in tomberonul pentru plastic.Si dupa aia,sa veniti sa-mi aratati cum bag o cutie de carton gros,care depaseste marginile fantei tomberonului pentru hartie.Daca faceti lucrul asta,inseamna ca toti cei din Piatra Neamt sunt niste cretini si dumneavoastra sunteti niste europeni inteligenti.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective