Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 10 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Scarlatinã în grãdinite si scoli

• în trei unitãti de învãtãmînt din oras au fost înregistrate îmbolnãviri de scarlatinã în rîndul copiilor • medicii epidemiologi nemteni au demarat anchete epidemiologice, au luat mãsurile care se impun si tin sub supraveghere respectivele institutii •


Cîteva unitãti de învãtãmînt din Piatra Neamt se confruntã, în ultimele zile, cu aparitia îmbolnãvirilor de scarlatinã în rîndul prescolarilor si scolarilor. De asemenea, medicii de familie au raportat Departamentului Medicinã Preventivã (DMP) din cadrul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt cazuri sporadice de îmbolnãvire cu scarlatinã în rîndul copiilor.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctor Cecilia Gafencu, sefa DMP, de la începutul lunii februarie, pînã acum, au fost luate în evidentã, în zona arondatã Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, 18 cazuri de scarlatinã, iar în cursul lunii ianuarie, 15.
Cum aceasta este o boalã contagioasã care netratatã corespunzãtor poate avea urmãri grave asupra sãnãtãtii, medicii epidemiologi din cadrul DMP s-au deplasat în colectivitãtile unde au fost semnalat îmbolnãvirile si au demarat anchetele de specialitate. Astfel, au fost recoltate exudate de la 275 de copii, iar acelora la care s-a izolat streptococ le-a fost administrat tratament profilactic. S-a fãcut dezinfectie atît în unitãtile de învãtãmînt, cît si la domiciliile copiilor bolnavi, si s-au recomandat respectarea mãsurilor de prevenire care constau în aerisirea curentã a încãperilor si în aplicarea regulilor de igienã individualã.
Scarlatina este o boalã infectioasã produsã de anumite tipuri de streptococ beta-hemolitic de grup A. Se transmite prin contact direct, prin intermediul aerului contaminat cu streptococ sau indirect, prin obiecte contaminate. Apare mai frecvent în sezonul rece (toamna, iarna si la începutul primãverii), mai frecvent la bãieti, decît la fete, vîrstele cele mai afectate fiind cuprise între 1 si 10 ani. Perioada de incubatie este de 3-6 zile, iar debutul bolii este brusc, cu febrã mare, 39-40 grade Celsius, faringitã, vãrsãturi, cefalee. Dupã 24-36 de ore apare eruptia scarlatinoasã - mici pete rosii care, la palpare, dau o senzatie de piele asprã. Debuteazã, initial, la nivelul gîtului si toracelui si se generalizeazã rapid în 24 de ore. Boala se manifestã clinic prin umflarea amigdalelor, febrã si eruptie caracteristicã. Tratamentul trebuie sã fie de la început antimicrobian, cu Penicilinã timp de 10 zile, iar pentru a asigura sterilizarea focarului de streptococi, dupã cele 10 zile se injecteazã trei doze de Moldamin la 7 zile interval. La tratamentul animicrobian se pot adãuga antitermice si vitamine.
Netratatã corespunzãtor, boala poate genera în timp complicatii la nivelul inimii, a rinichilor sau a articulatiilor.

Articol afisat de 3430 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective