Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ÃŽmbiati cu vechituri

• un control al OJPC prin magazinele care comercializeazã alimente a stabilit cã au fost scoase la vînzare produse alimentare cu termen de valabilitate depãsit • au fost aplicate amenzi în valoare totalã de 140 de milioane de lei, iar 310 kilograme de marfã expiratã a fost opritã de la vînzare •

Unul dintre controalele efectuate recent de cãtre inspectorii din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt a avut drept scop verificarea respectãrii termenelor de garantie a produselor alimentare comercializate, a conditiilor de depozitare, etichetare si vînzare a acestora.
Au fost controlate 13 unitãti comerciale situate în orasele din judet, iar la nouã dintre acestea au fost depistate abateri. Printre cele 13 magazine verificate s-au aflat si supermarket-uri.
La patru operatori economici s-a constatat cã aveau la vînzare produse alimentare cu termen de garantie depãsit, situatia fiind valabilã în cazul a douã tipuri de alimente. La opt tipuri de produse alimentare nu erau respectate prevederile legale privind etichetarea.
Inspectorii OJPC au gãsit, în galantarele magazinelor, lapte Uht Rottaler cu 1,5% grãsime, produs în UE, la care era modificat termenul de garantie, musli integral cu 30% fructe care prezenta marcare dublã a datei durabilitãtii minimale, suncã presatã la care data limitã de consum era depãsitã de 4 zile, smîntînã si slãninã afumatã iesite din garantie de douã zile, produse de cofetãrie din import iesite din garantie de 26 de zile.
Echipele de control au mai constatat cã svaiterul BIO nu era expus la raion specific produselor ecologice, pîinea albã preambalatã nu era depozitatã si expusã la comercailizare într-un spatiu special amenjat, iar smîntîna si brînza de vaci vrac nu aveau nici un element de marcare. Pîinea de casã si cea de secarã preambalate nu aveau marcate masa netã si data expirãrii. S-au mai gãsit pulpe de pasãre preambalate, refrigerare, cu valabilitate de sapte zile, cu trei date de ambalare, rasol presat, fãrã eticheta cu principalele elemente de marcare.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost oprite temporar de la vînzare 118 kg produse alimentare, în valoare totalã de 5,68 milioane de lei. Alte 192 de kilograme de produse alimentare, în valoare de 9,83 milioane de lei, au fost oprite definitiv de la comercializare. Pentru cele mai grave nereguli au fost aplicate sase amenzi contraventionale, în valoare totalã de140 de milioane de lei.
În magazinele în care au fost în control, inspectorii OJPC Neamt au mai verificat modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vînzare. La 14 operatori economici, au fost constatate abateri în acest sens.
La o parte dintre unitãtile controlate s-a constatat cã, în cazul unor produse, nu era indicat nici pretul de vînzare pe bucatã, dar nici cel corespunzãtor unitãtii de mãsurã.
La unii agenti economici, produsele alimentare preambalate nu aveau indicat pretul pe unitatea de mãsurã, ci numai acela pe bucatã, iar la altii nu era afisat pretul pe unitatea de mãsurã în cazul produselor vîndute vrac, prin cîntãrire.
Echipele de control au mai constatat, la unii agenti economici, cã pretul de vînzare nu era vizibil, fiind înscris cu caractere foarte mici.
Abateri din punct de vedere al indicãrii preturilor s-au constatat cu precãdere la produse alimentare preambalate, bãuturi rãcoritoare, produse naturiste, lactate, produse din carne, zaharoase, ciocolatã menaj si alte ingrediente alimentare. În consecintã, au fost aplicate opt amenzi în valoare totalã de 130 de milioane de lei, au fost oprite temporar de la vînzare 5.267 kilograme produse alimentare - în valoare totalã de 434,51 milioane de lei, si s-au aplicat cinci avertismente.

Articol afisat de 1716 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective