Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Îmbiati cu vechituri

• un control al OJPC prin magazinele care comercializează alimente a stabilit că au fost scoase la vînzare produse alimentare cu termen de valabilitate depăsit • au fost aplicate amenzi în valoare totală de 140 de milioane de lei, iar 310 kilograme de marfă expirată a fost oprită de la vînzare •

Unul dintre controalele efectuate recent de către inspectorii din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt a avut drept scop verificarea respectării termenelor de garantie a produselor alimentare comercializate, a conditiilor de depozitare, etichetare si vînzare a acestora.
Au fost controlate 13 unităti comerciale situate în orasele din judet, iar la nouă dintre acestea au fost depistate abateri. Printre cele 13 magazine verificate s-au aflat si supermarket-uri.
La patru operatori economici s-a constatat că aveau la vînzare produse alimentare cu termen de garantie depăsit, situatia fiind valabilă în cazul a două tipuri de alimente. La opt tipuri de produse alimentare nu erau respectate prevederile legale privind etichetarea.
Inspectorii OJPC au găsit, în galantarele magazinelor, lapte Uht Rottaler cu 1,5% grăsime, produs în UE, la care era modificat termenul de garantie, musli integral cu 30% fructe care prezenta marcare dublă a datei durabilitătii minimale, suncă presată la care data limită de consum era depăsită de 4 zile, smîntînă si slănină afumată iesite din garantie de două zile, produse de cofetărie din import iesite din garantie de 26 de zile.
Echipele de control au mai constatat că svaiterul BIO nu era expus la raion specific produselor ecologice, pîinea albă preambalată nu era depozitată si expusă la comercailizare într-un spatiu special amenjat, iar smîntîna si brînza de vaci vrac nu aveau nici un element de marcare. Pîinea de casă si cea de secară preambalate nu aveau marcate masa netă si data expirării. S-au mai găsit pulpe de pasăre preambalate, refrigerare, cu valabilitate de sapte zile, cu trei date de ambalare, rasol presat, fără eticheta cu principalele elemente de marcare.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost oprite temporar de la vînzare 118 kg produse alimentare, în valoare totală de 5,68 milioane de lei. Alte 192 de kilograme de produse alimentare, în valoare de 9,83 milioane de lei, au fost oprite definitiv de la comercializare. Pentru cele mai grave nereguli au fost aplicate sase amenzi contraventionale, în valoare totală de140 de milioane de lei.
În magazinele în care au fost în control, inspectorii OJPC Neamt au mai verificat modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vînzare. La 14 operatori economici, au fost constatate abateri în acest sens.
La o parte dintre unitătile controlate s-a constatat că, în cazul unor produse, nu era indicat nici pretul de vînzare pe bucată, dar nici cel corespunzător unitătii de măsură.
La unii agenti economici, produsele alimentare preambalate nu aveau indicat pretul pe unitatea de măsură, ci numai acela pe bucată, iar la altii nu era afisat pretul pe unitatea de măsură în cazul produselor vîndute vrac, prin cîntărire.
Echipele de control au mai constatat, la unii agenti economici, că pretul de vînzare nu era vizibil, fiind înscris cu caractere foarte mici.
Abateri din punct de vedere al indicării preturilor s-au constatat cu precădere la produse alimentare preambalate, băuturi răcoritoare, produse naturiste, lactate, produse din carne, zaharoase, ciocolată menaj si alte ingrediente alimentare. În consecintă, au fost aplicate opt amenzi în valoare totală de 130 de milioane de lei, au fost oprite temporar de la vînzare 5.267 kilograme produse alimentare - în valoare totală de 434,51 milioane de lei, si s-au aplicat cinci avertismente.

Articol afisat de 1398 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective