Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 12 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Carpatcement învinge Consiliul Concurentei

Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis, sãptãmîna trecutã, ca societatea Carpatcement sã nu plãteascã amenda de aproape nouã milioane de euro pe care Consiliul Concurentei i-a aplicat-o în luna mai a anului 2005.
La acea vreme, autoritãtile concurentiale au decis sanctionarea companiilor Lafarge, Carpatcement si Holcim cu o amendã totalã de aproximativ 30 de milioane de euro, ca urmare a formãrii unui cartel pe piata din România. Cu exceptia Carpatcement, celelalte douã companii s-au conformat si si-au achitat amenda fãrã sã depunã contestatii în instantã.
Bogdan Arnãutu, responsabil de comunicare în cadrul Carpatcement, a declarat, pentru o agentie de stiri: „ÃŽntregul demers în justitie al societãtii noastre a fost motivat de inexistenta unei întelegeri cu competitorii nostri, asa cum a sustinut în mod eronat Consiliul Concurentei. Scopul nostru a fost sã ne dovedim nevinovãtia, ceea ce s-a si întîmplat prin decizia ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie“.
Pe de altã parte, Mihai Rohan, directorul general al companiei, a afirmat: „S-a fãcut dreptate. Este un act de normalitate faptul cã Justitia a avut curajul sã declare nevinovãtia noastrã. Mentionãm încã o datã cã sîntem un jucãtor loial pe piatã, care respectã legile“.
Rohan a mai precizat cã va solicita Ministerului de Finante scutirea de la plata TVA si a impozitelor cu o sumã egalã amenzii plãtite.

Investigati timp de patru ani

În mai 2005, Consiliul Concurentei a decis sanctionarea celor trei producãtori de ciment de pe piata româneascã - Lafarge, Holcim si Carpatcement - cu amenzi ce depãsesc 27 de milioane de euro, pentru practici concertate de stabilire în comun a preturilor de vînzare a cimentului.
Holcim a fost sanctionatã separat si cu 1,4 milioane de euro pentru încãlcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionatã a concentrãrii economice realizate prin cumpãrarea fabricii de ciment de la Alesd.
Dupã o analizã a pietei cimentului si a activitãtii celor trei producãtori, care s-a întins pe o perioadã de mai mult de patru ani, echipa de investigatie a demonstrat cã în perioada 2000-2004, Lafarge, Holcim si Carpatcement au actionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare si impunere a preturilor la ciment pe piata din România.
În stabilirea amenzilor, s-au avut în vedere si circumstantele agravante si atenuante care au condus, în final, la diferentieri corespunzãtoare. Astfel, Lafarge, care a vîndut la export sub costuri, fiind nevoitã sa recupereze diferentele de pe piata internã, a fost initiatoarea cartelului.
Surse din cadrul ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie au confirmat, pentru HotNews.ro, decizia de anulare a amenzii primite de Carpatcement. „Prin decizia 1358 din 5 martie 2007, se modificã în tot sentinta atacatã si se admite actiunea reclamantului si anularea deciziei 94 din 2005“, a declarat Stelian Vodeanu, din cadrul ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie. Ceea ce înseamnã cã se anuleazã decizia prin care Carpatcement a fost amendatã. Totusi, decizia mai poate fi contestatã în termen de 15 zile de la data deciziei ÃŽnaltei Curti, adicã pînã pe 20 martie 2007.

Articol afisat de 1618 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective