Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
PAZĂ CU CÎINI

PAZĂ CU CÎINI

• 39 de comune nemtene nu au pază • în trei nu se aprinde noaptea nici un bec pe drumuri sau ulite, iar în sase iluminatul public este partial • primarii care nu se implică în acordarea pazei pe raza comunelor pe care le conduc riscă amenzi de pînă la 5.000 de lei •

Jumătate dintre comunele nemtene sînt păzite de cîinii din gospodăriile cetătenilor, desi, prin lege, primarii unitătilor administrativ teritoriale sînt obligati să ia măsuri pentru a asigura paza bunurilor publice, a cetătenilor si răspund pentru întocmirea planului de pază al comunei. Întocmirea acestui plan, instruirea si controlul personalului de pază din localitătile rurale se efectuează de către organele de politie locale sau de structurile implicate în activitatea de pază. „Modalitătile de efectuare a pazei în mediul rural se stabilesc prin hotărîre a Consiliului Local, după consultarea prealabilă a locuitorilor, în formele prevăzute de lege. Plata serviciului de pază în mediul rural, precum si procurarea de echipamente de protectie, însemne si mijloace de apărare sau utilitare, necesare bunei executări a serviciului de pază, se asigură din bugetul local. Pentru plata serviciilor de pază, Consiliile Locale pot institui taxe speciale, conform legii. Neluarea măsurilor de organizare si functionare a pazei constituie contraventie si se sanctionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei“, a declarat comisarul sef Vasea Aurelian Soric, seful Inspectoratului de Politie Judetean Neamt.

Pază doar în 24 de comune

Pînă la data de 20 aprilie 2007, în mediul rural nemtean, paza era organizată conform noilor modificări aduse Legii nr. 333/ 2003 în 24 de comune - Bahna, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Bodesti, Botesti, Cordun, Dochia, Doljesti, Gherăiesti, Grumăzesti, Hangu, Mărgineni, Moldoveni, Podoleni, Săbăoani, Tămăseni, Tasca, Tazlău, Tibucani, Urecheni si Zănesti. În aceste unităti administrativ-teritoriale, paza se face cu personal angajat. În comuna Săvinesti, paza se asigură printr-o firmă de profil, iar în Tarcău si Vînători-Neamt, prin Politie Comunitară. Desi prin Legea 9/ 2007, care modifică Legea 333/ 2003 nu mai este prevăzută paza prin rotatie, la 13 comune, încă mai functionează această formă de asigurare a protectiei bunurilor publice si a cetătenilor - Bîrgăuani, Bozieni, Brusturi, Costisa, Dobreni, Icusesti, Păstrăveni, Pîngărati, Răucesti, Stănita, Trifesti, Valea Ursului si Văleni. De asemenea, în comunele Gîdinti si Ruginoasa este organizată paza cu persoane care beneficiază de ajutor social conform Legii 416/2001, modalitate care nu este prevăzută de legislatia în vigoare.

În cadrul unei sedinte pe care a avut-o cu primarii nemteni, comisarul sef Vasea Aurelian Soric a mai declarat că în 39 de comune nu este asigurată paza pînă la această dată - Agapia, Alexandru cel Bun, Băltătesti, Bîra, Boghicea, Borca, Borlesti, Ceahlău, Cîndesti, Crăcăoani, Dămuc, Drăgănesti, Dragomiresti, Dulcesti, Dumbrava Rosie, Farcasa, Făurei, Ghindăoani, Gîrcina, Girov, Grinties, Horia, Ion Creangă, Negresti, Oniceni, Petricani, Piatra Soimului, Pîncesti, Pipirig, Poiana Teiului, Poienari, Războieni, Rediu, Români, Sagna, Secuieni, Stefan cel Mare, Timisesti si Tupilati. „Parcă eu n-as vrea să am pază. Dar nu avem bani să plătim cîtiva oameni, pentru că bugetul este foarte subtire. Au fost furturi, vor mai fi, dar nu văd solutii în această problemă. Cu banii care vin de la 10 crîsme si tot atîtea maghernite de magazine nu se adună mai nimic la bugetul local. Sîntem dependenti de fondurile alocate de Consiliul Judetean“, a declarat un primar al cărui nume nu-l facem public, pentru că s-ar putea simti discriminat că l-am ales tocmai pe el să răspundă la întrebările noastre.
Mai mentionăm că în comunele Drăgănesti, Ghindăoani si Negresti nu există iluminat public, iar în comunele Băltătesti, Dămuc, Dumbrava Rosie, Gherăiesti, Pîncesti si Tupilati este asigurat partial.

Articol afisat de 1547 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective