Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Hram la „Sfîntul Iosif Muncitorul“ din Buruienesti

Hram la „Sfîntul Iosif Muncitorul“ din Buruienesti

Hramul Bisericii din Buruienesti „Sfîntul Iosif Muncitorul“ a fost sărbătorit de toată suflarea satului, ce a tinut în acest mod să aducă un omagiu muncii si credintei nestrămutate în primul „muncitor“ al Cerului, Dumnezeu. În Cartea Genezei se vorbeste pe larg despre creatia timp de sase zile a bunului Dumnezeu, făptuitorul a tot ce există în Cer si pe Pămînt, pentru ca a saptea zi să se odihnească. Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti, a precizat că sărbătoarea satului constituie un fel de cult pentru locuitorii acestuia. „Ziua comunitătii din Buruienesti este în primul rînd o zi a regăsirii, bucuriei, o zi în care dragostea pentru locul de nastere îsi regăseste efectul în revenirea tuturor fiilor satului pe aceste meleaguri. Este o zi în care ne manifestăm public bucuria că apartinem acestei comunităti, o bucurie împărtăsită si oaspetilor nostri. Hramul Bisericii «Sfîntul Iosif Muncitorul» ne îndeamnă la muncă sustinută, cu gînd curat către Dumnezeu, cu o credintă vie si o sperantă si mai vie“, a declarat gospodarul sef al comunei Doljesti. La ora 11, sute de enoriasi au ocupat pînă la refuz lacasul sfînt pentru a asista la oficierea Liturghiei. „La această Sfîntă Liturgie, de obicei oficiată de preoti fii ai satului, participă invitati speciali si rudele gospodarilor plecate în alte localităti sau în alte tări. Este un adevărat cult ca acesti oameni să fie prezenti în fiecare an de 1 mai pentru a sărbători împreună cu rudele, Hramul Bisericii si bîlciul anual“, a mai spus primarul Gheorghe Cojocaru.

Slujbă fastuoasă si petrecere pe măsură

Ceremonialul religios a fost dechis de către preotul Dumitru Pătrascu, decanul de vîrstă al celorlalti 40 de preoti veniti să-l ajute pe Cristian Pal, preotul paroh al Bisericii Buruienesti. „Astăzi la Buruienesti, de Ziua Internatională a Muncii, am venit să asistăm la prăznuirea Hramului si a patronului Bisericii «Sfîntul Iosif Muncitorul». Am venit în număr mare si ne încredem în ocrotirea Sfîntului Iosif. În viata spirituală si cea pămînteană, Iosif are un cuvînt greu de spus“, a prezentat în cuvîntul său de deschidere preotul Dumitru Pătrascu. Cîntările bisericesti au acompaniat citatele din Cartea Genezei si din Sfînta Evanghelie, revărsîndu-se peste întreaga biserică. Glasuri cristaline de copii, alăturate acelora de maturi, au tinut isonul, acompaniati de sunetele pătrunzătoare, care picură balsam în inimile oamenilor, ale orgii. Împreună cu cei din cor multimea prezentă a cîntat la rîndul ei, dovedind în acest fel marea credintă pe care o au fată de institutia Bisericii, fată de Isus Christos, Dumnezeu, Sfînta Fecioară Maria si toti sfintii. Deasupra altarului, pe cupola bisericii, o icoană sfîntă pictată a sintetizat tot ceea ce s-a petrecut în această zi specială la Buruienesti: Sfîntul Iosif, cu o teslă în mînă îl veghează pe copilul Isus Christos care tine o bucată de scîndură în mîinile Sale sfinte, iar alături Preacurata Fecioară Maria toarce un fir alb de lînă. Victor Enăscut, unul dintre enoriasii care n-au lipsit de la niciun moment important din viata spirituală a Bisericii, a mentionat că Sfîntul Iosif este patronul întregii Biserici Romano-Catolice. „Venim animati de o mare credintă la toate slujbele de peste an. Cu atît mai mult astăzi, cînd este ziua satului si bîlciul anual, trebuie să ne bucurăm de tot ceea ce ne dă Dumnezeu. Sfîntul Iosif este patronul bisericii noastre si credinta în acesta si în Dumenzeu ne ajută să răzbim în viată, iar munca să ne pară mai usoară“, s-a destăinuit Victor Enăscut. La cîtiva zeci de metri de biserică, bîlciul anual se desfăsura în întreaga splendoare, două utilaje se învîrteau cu amatorii de senzatii tari. Probabil, încasările proprietarilor de tiribombe au sporit după ce enoriasii au petrecut si în familie sărbătoarea satului lor. Tineretul a asteptat căderea serii pentru organizarea unei discoteci la care să petreacă cîteva ore, chiar si pînă spre dimineată. În fata unor gospodării, lîngă gard, cîtiva negustori ambulanti si-au etalat tarabele cu suveniruri sau alte lucruri utile pentru săteni. În ziua de 1 mai, de hramul bisericii, au avut de căstigat si crîsmarii care au trebuit să potolească setea si foamea gospodarilor, pentru că de..., doar o dată pe an este sărbătoare adevărată si iarmaroc.

Articol afisat de 3398 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective