Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Hram la „Sfîntul Iosif Muncitorul“ din Buruienesti

Hram la „Sfîntul Iosif Muncitorul“ din Buruienesti

Hramul Bisericii din Buruienesti „Sfîntul Iosif Muncitorul“ a fost sãrbãtorit de toatã suflarea satului, ce a tinut în acest mod sã aducã un omagiu muncii si credintei nestrãmutate în primul „muncitor“ al Cerului, Dumnezeu. ÃŽn Cartea Genezei se vorbeste pe larg despre creatia timp de sase zile a bunului Dumnezeu, fãptuitorul a tot ce existã în Cer si pe Pãmînt, pentru ca a saptea zi sã se odihneascã. Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti, a precizat cã sãrbãtoarea satului constituie un fel de cult pentru locuitorii acestuia. „Ziua comunitãtii din Buruienesti este în primul rînd o zi a regãsirii, bucuriei, o zi în care dragostea pentru locul de nastere îsi regãseste efectul în revenirea tuturor fiilor satului pe aceste meleaguri. Este o zi în care ne manifestãm public bucuria cã apartinem acestei comunitãti, o bucurie împãrtãsitã si oaspetilor nostri. Hramul Bisericii «Sfîntul Iosif Muncitorul» ne îndeamnã la muncã sustinutã, cu gînd curat cãtre Dumnezeu, cu o credintã vie si o sperantã si mai vie“, a declarat gospodarul sef al comunei Doljesti. La ora 11, sute de enoriasi au ocupat pînã la refuz lacasul sfînt pentru a asista la oficierea Liturghiei. „La aceastã Sfîntã Liturgie, de obicei oficiatã de preoti fii ai satului, participã invitati speciali si rudele gospodarilor plecate în alte localitãti sau în alte tãri. Este un adevãrat cult ca acesti oameni sã fie prezenti în fiecare an de 1 mai pentru a sãrbãtori împreunã cu rudele, Hramul Bisericii si bîlciul anual“, a mai spus primarul Gheorghe Cojocaru.

Slujbã fastuoasã si petrecere pe mãsurã

Ceremonialul religios a fost dechis de cãtre preotul Dumitru Pãtrascu, decanul de vîrstã al celorlalti 40 de preoti veniti sã-l ajute pe Cristian Pal, preotul paroh al Bisericii Buruienesti. „Astãzi la Buruienesti, de Ziua Internationalã a Muncii, am venit sã asistãm la prãznuirea Hramului si a patronului Bisericii «Sfîntul Iosif Muncitorul». Am venit în numãr mare si ne încredem în ocrotirea Sfîntului Iosif. ÃŽn viata spiritualã si cea pãmînteanã, Iosif are un cuvînt greu de spus“, a prezentat în cuvîntul sãu de deschidere preotul Dumitru Pãtrascu. Cîntãrile bisericesti au acompaniat citatele din Cartea Genezei si din Sfînta Evanghelie, revãrsîndu-se peste întreaga bisericã. Glasuri cristaline de copii, alãturate acelora de maturi, au tinut isonul, acompaniati de sunetele pãtrunzãtoare, care picurã balsam în inimile oamenilor, ale orgii. ÃŽmpreunã cu cei din cor multimea prezentã a cîntat la rîndul ei, dovedind în acest fel marea credintã pe care o au fatã de institutia Bisericii, fatã de Isus Christos, Dumnezeu, Sfînta Fecioarã Maria si toti sfintii. Deasupra altarului, pe cupola bisericii, o icoanã sfîntã pictatã a sintetizat tot ceea ce s-a petrecut în aceastã zi specialã la Buruienesti: Sfîntul Iosif, cu o teslã în mînã îl vegheazã pe copilul Isus Christos care tine o bucatã de scîndurã în mîinile Sale sfinte, iar alãturi Preacurata Fecioarã Maria toarce un fir alb de lînã. Victor Enãscut, unul dintre enoriasii care n-au lipsit de la niciun moment important din viata spiritualã a Bisericii, a mentionat cã Sfîntul Iosif este patronul întregii Biserici Romano-Catolice. „Venim animati de o mare credintã la toate slujbele de peste an. Cu atît mai mult astãzi, cînd este ziua satului si bîlciul anual, trebuie sã ne bucurãm de tot ceea ce ne dã Dumnezeu. Sfîntul Iosif este patronul bisericii noastre si credinta în acesta si în Dumenzeu ne ajutã sã rãzbim în viatã, iar munca sã ne parã mai usoarã“, s-a destãinuit Victor Enãscut. La cîtiva zeci de metri de bisericã, bîlciul anual se desfãsura în întreaga splendoare, douã utilaje se învîrteau cu amatorii de senzatii tari. Probabil, încasãrile proprietarilor de tiribombe au sporit dupã ce enoriasii au petrecut si în familie sãrbãtoarea satului lor. Tineretul a asteptat cãderea serii pentru organizarea unei discoteci la care sã petreacã cîteva ore, chiar si pînã spre dimineatã. ÃŽn fata unor gospodãrii, lîngã gard, cîtiva negustori ambulanti si-au etalat tarabele cu suveniruri sau alte lucruri utile pentru sãteni. ÃŽn ziua de 1 mai, de hramul bisericii, au avut de cãstigat si crîsmarii care au trebuit sã potoleascã setea si foamea gospodarilor, pentru cã de..., doar o datã pe an este sãrbãtoare adevãratã si iarmaroc.

Articol afisat de 3776 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective