Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 2 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

PSD demoleazã guvernarea Tãriceanu

• un raport întocmit de social-democrati, la doi ani de guvernare penelistã, relevã mari probleme la nivel national • PSD scoate în evidentã puncte negre din toate sectoarele de activitate •

Reprezentantii PartiduluI Social Democrat ies în fata românilor cu o radiografie a activitãtii desfãsurate în doi ani de guvernare a Aliantei Dreptate si Adevãr si scot în evidentã lacunele pe care le înregistreazã tara în momentul de fatã. Studiul este realizat pe mai multe capitole - politica fiscal-bugetarã, mediul de afaceri si IMM-uri, transporturi, industrie, energie, protectie socialã, sãnãtate, integrare europeanã, politicã externã, administratie publicã, educatie si cercetare, sustinerea tinerei generatii, turism, protectia mediului înconjurãtor, agriculturã, justitie si la fiecare dintre domeniile supuse analizei prezintã carentele momentului. Astfel, la capitolul politicã fiscal-bugetarã, pesedistii sustin cã desi în 2006 cresterea economicã a înregistrat un nivel de 7,7% din PIB, procentul nu este real, cresterea fiind bazatã, în primul rînd, pe importuri. „ÃŽn 2006, importurile au fost mai mari decît exporturile cu 15 miliarde de euro, cu 45% mai mult ca în 2005. Guvernul Tãriceanu nu a reusit sã asigure o politicã bugetarã consecventã, în conditiile în care numai anul trecut au fost fãcute patru rectificãri bugetare. ÃŽn continuare, România are cel mai mic procent din PIB alocat pentru educatie, sãnãtate si cercetare dintre tãrile UE. Calculele FMI au arãtat clar ceea ce PSD a spus încã de la dezbaterea proiectului de buget: veniturile la bugetul pe 2007 sînt supraestimate cu 0,3% din PIB, iar cheltuielile sînt subestimate cu 0,6% din PIB. La ce sînt bune mai multe venituri la buget, dacã anul trecut ministerele au cheltuit haotic, în luna decembrie, 40% din fondurile alocate de la bugetul de stat?“ se precizeazã în raportul pesedist.
La capitolul mediu de afaceri si IMM-uri, raportul precizeazã faptul cã prin introducerea cotei unice de 16% pentru agentii economici, s-au mãrit decalajele si au fost avantajate societãtile mari, în detrimentul celor mici. „Cum poate Guvernul Tãriceanu sã vorbeascã despre îmbunãtãtirea mediului de afaceri cînd a schimbat de cinci ori Codul Fiscal? IMM-urile sînt lãsate sã moarã, Guvernul alocînd doar 0,05% din PIB, adicã de opt ori mai putin decît promitea Alianta DA în campania electoralã - 0,4%“.

Nici o palmã de autostradã, în doi ani de guvernare

Pesedistii sustin faptul cã, în doi ani de mandat, actualul guvern nu a reusit sã construiascã nici un kilometru de autostradã. „Programul de construire de autostrãzi a fost blocat, iar modernizarea infrastructurii rãmîne în continuare la nivelul de promisiune neonoratã. Licitatiile pentru constructiile de autostrãzi au fost organizate în beneficiul clientilor Puterii politice - grupul de firme Golden Blitz“, se mai precizeazã în raport. Pesedistii aduc critici si cînd este vorba despre economia nationalã, despre pretul energiei electrice, care a crescut permanent si care va creste în continuare, despre protectia socialã. „Peste 55% din pensionari nu au cîstigat nici un leu în plus la cuantumul pensiei, pensiile lor fiind înghetate la cuantumul avut înainte de recalculare pentru o lungã perioadã de timp. ÃŽn 2006, pensia medie este de trei milioane de lei, iar cosul zilnic calculat pentru o viatã decentã este de 6,4 milioane de lei. Rata realã a somajului în România dupã metoda de calcul a UE este de 7,4% si nu de 5,2% cît raporteazã Ministerul Muncii. Rata somajului este de 5%, dar douã milioane de români sînt plecati la muncã în strãinãtate legal, iar încã 1-1,5 milioane ilegal. ÃŽn cei doi ani de guvernare, salariul mediul brut pe economie a crescut doar cu 40,6%, de la 818 lei în 2004 la 1.150 lei în 2006, în timp ce salariul minim brut pe tarã a crescut cu doar 17,86%, de la 280 de lei în 2004 la 330 de lei în 2006. Românii au cele mai mici salarii din Europa si cea mai micã putere de cumpãrare din tãrile UE“.
Seful filialei PSD Neamt, deputatul Ioan Munteanu, a declarat cã nici în domeniul sãnãtãtii lucrurile nu stau mai bine. Cît despre integrarea europeanã: „România plãteste 1,1 miliarde de euro la bugetul UE, iar UE a alocat României în acest an fonduri structurale si de coeziune de 2,24 miliarde de euro. La un grad de absorbtie de 4,4%, România nu poate atrage decît 100 milioane de euro. România pierde zilnic nouã milioane de euro, din cei 2,24 miliarde de euro promisi de UE“. Reprosuri se aduc si politicii externe aplicate de Guvernul Tãriceanu, social-democratii considerînd cã ultimii doi ani s-au aflat sub semnul improvizatiei în politica externã, a impredictibilitãtii si diminuãrii credibilitãtii de tarã.
„ÃŽn administratie publicã, Alianta DA a introdus practica alocãrii de fonduri pe criterii politice, sfidînd cetãtenii si interesele acestora acolo unde unitãtile administartiv-teritoriale sînt conduse de primari PSD. Numai în 2006, au fost alocate direct de la Guvern peste 1.000 miliarde de lei pentru localitãtile cu primari PD sau PNL, încãlcîndu-se grav legea finantelor publice locale“.

Varzã si în educatie si cercetare

Pesedistii sustin cã 10% dintre tinerii români au abandonat scoala din cauza sãrãciei, iar 40% dintre cei din mediul rural, în vîrstã de 13 ani, nu urmeazã nici o formã de învãtãmînt. Doar 20% dintre scoli au autorizatie de functionare. Salariile dascãlilor au crescut cu doar 30% în termeni reali, iar în domeniul cercetãrii nu existã o strategie coerentã privind mentinerea si dezvoltarea ei.
În raport se mai precizeazã cã 35% dintre tinerii de pînã la 24 de ani trãiesc sub pragul de sãrãcie relativã.
Despre turism se spune cã se aflã în crizã profundã. Se apreciazã cã protectia mediului înconjurãtor este periclitatã de suprataxãri de mediu pentru automobile, suprapuse de patru ori - taxa pentru drumuri, taxa pe emisii din surse mobile - contributie la fondul pentru mediu, taxa inclusã în pretul carburantului si taxa de primã înmatriculare. Criticile Opozitiei curg si la adresa agriculturii - douã milioane de agricultori au rãmas fãrã nici o formã de ajutor social, justitia a fost marcatã de permanente stãri de tensiune si de numeroase si repetate scandaluri publice între ministrul justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii. ÃŽn finalul radiografiei pesediste, se precizeazã „lupta împotriva coruptiei rãmîne mai mult la nivel declarativ si sub nivelul celui asteptat si impus de cerintele UE“.

Articol afisat de 1505 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective