Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 2 Mai 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

PSD demolează guvernarea Tăriceanu

• un raport întocmit de social-democrati, la doi ani de guvernare penelistă, relevă mari probleme la nivel national • PSD scoate în evidentă puncte negre din toate sectoarele de activitate •

Reprezentantii PartiduluI Social Democrat ies în fata românilor cu o radiografie a activitătii desfăsurate în doi ani de guvernare a Aliantei Dreptate si Adevăr si scot în evidentă lacunele pe care le înregistrează tara în momentul de fată. Studiul este realizat pe mai multe capitole - politica fiscal-bugetară, mediul de afaceri si IMM-uri, transporturi, industrie, energie, protectie socială, sănătate, integrare europeană, politică externă, administratie publică, educatie si cercetare, sustinerea tinerei generatii, turism, protectia mediului înconjurător, agricultură, justitie si la fiecare dintre domeniile supuse analizei prezintă carentele momentului. Astfel, la capitolul politică fiscal-bugetară, pesedistii sustin că desi în 2006 cresterea economică a înregistrat un nivel de 7,7% din PIB, procentul nu este real, cresterea fiind bazată, în primul rînd, pe importuri. „În 2006, importurile au fost mai mari decît exporturile cu 15 miliarde de euro, cu 45% mai mult ca în 2005. Guvernul Tăriceanu nu a reusit să asigure o politică bugetară consecventă, în conditiile în care numai anul trecut au fost făcute patru rectificări bugetare. În continuare, România are cel mai mic procent din PIB alocat pentru educatie, sănătate si cercetare dintre tările UE. Calculele FMI au arătat clar ceea ce PSD a spus încă de la dezbaterea proiectului de buget: veniturile la bugetul pe 2007 sînt supraestimate cu 0,3% din PIB, iar cheltuielile sînt subestimate cu 0,6% din PIB. La ce sînt bune mai multe venituri la buget, dacă anul trecut ministerele au cheltuit haotic, în luna decembrie, 40% din fondurile alocate de la bugetul de stat?“ se precizează în raportul pesedist.
La capitolul mediu de afaceri si IMM-uri, raportul precizează faptul că prin introducerea cotei unice de 16% pentru agentii economici, s-au mărit decalajele si au fost avantajate societătile mari, în detrimentul celor mici. „Cum poate Guvernul Tăriceanu să vorbească despre îmbunătătirea mediului de afaceri cînd a schimbat de cinci ori Codul Fiscal? IMM-urile sînt lăsate să moară, Guvernul alocînd doar 0,05% din PIB, adică de opt ori mai putin decît promitea Alianta DA în campania electorală - 0,4%“.

Nici o palmă de autostradă, în doi ani de guvernare

Pesedistii sustin faptul că, în doi ani de mandat, actualul guvern nu a reusit să construiască nici un kilometru de autostradă. „Programul de construire de autostrăzi a fost blocat, iar modernizarea infrastructurii rămîne în continuare la nivelul de promisiune neonorată. Licitatiile pentru constructiile de autostrăzi au fost organizate în beneficiul clientilor Puterii politice - grupul de firme Golden Blitz“, se mai precizează în raport. Pesedistii aduc critici si cînd este vorba despre economia natională, despre pretul energiei electrice, care a crescut permanent si care va creste în continuare, despre protectia socială. „Peste 55% din pensionari nu au cîstigat nici un leu în plus la cuantumul pensiei, pensiile lor fiind înghetate la cuantumul avut înainte de recalculare pentru o lungă perioadă de timp. În 2006, pensia medie este de trei milioane de lei, iar cosul zilnic calculat pentru o viată decentă este de 6,4 milioane de lei. Rata reală a somajului în România după metoda de calcul a UE este de 7,4% si nu de 5,2% cît raportează Ministerul Muncii. Rata somajului este de 5%, dar două milioane de români sînt plecati la muncă în străinătate legal, iar încă 1-1,5 milioane ilegal. În cei doi ani de guvernare, salariul mediul brut pe economie a crescut doar cu 40,6%, de la 818 lei în 2004 la 1.150 lei în 2006, în timp ce salariul minim brut pe tară a crescut cu doar 17,86%, de la 280 de lei în 2004 la 330 de lei în 2006. Românii au cele mai mici salarii din Europa si cea mai mică putere de cumpărare din tările UE“.
Seful filialei PSD Neamt, deputatul Ioan Munteanu, a declarat că nici în domeniul sănătătii lucrurile nu stau mai bine. Cît despre integrarea europeană: „România plăteste 1,1 miliarde de euro la bugetul UE, iar UE a alocat României în acest an fonduri structurale si de coeziune de 2,24 miliarde de euro. La un grad de absorbtie de 4,4%, România nu poate atrage decît 100 milioane de euro. România pierde zilnic nouă milioane de euro, din cei 2,24 miliarde de euro promisi de UE“. Reprosuri se aduc si politicii externe aplicate de Guvernul Tăriceanu, social-democratii considerînd că ultimii doi ani s-au aflat sub semnul improvizatiei în politica externă, a impredictibilitătii si diminuării credibilitătii de tară.
„În administratie publică, Alianta DA a introdus practica alocării de fonduri pe criterii politice, sfidînd cetătenii si interesele acestora acolo unde unitătile administartiv-teritoriale sînt conduse de primari PSD. Numai în 2006, au fost alocate direct de la Guvern peste 1.000 miliarde de lei pentru localitătile cu primari PD sau PNL, încălcîndu-se grav legea finantelor publice locale“.

Varză si în educatie si cercetare

Pesedistii sustin că 10% dintre tinerii români au abandonat scoala din cauza sărăciei, iar 40% dintre cei din mediul rural, în vîrstă de 13 ani, nu urmează nici o formă de învătămînt. Doar 20% dintre scoli au autorizatie de functionare. Salariile dascălilor au crescut cu doar 30% în termeni reali, iar în domeniul cercetării nu există o strategie coerentă privind mentinerea si dezvoltarea ei.
În raport se mai precizează că 35% dintre tinerii de pînă la 24 de ani trăiesc sub pragul de sărăcie relativă.
Despre turism se spune că se află în criză profundă. Se apreciază că protectia mediului înconjurător este periclitată de suprataxări de mediu pentru automobile, suprapuse de patru ori - taxa pentru drumuri, taxa pe emisii din surse mobile - contributie la fondul pentru mediu, taxa inclusă în pretul carburantului si taxa de primă înmatriculare. Criticile Opozitiei curg si la adresa agriculturii - două milioane de agricultori au rămas fără nici o formă de ajutor social, justitia a fost marcată de permanente stări de tensiune si de numeroase si repetate scandaluri publice între ministrul justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii. În finalul radiografiei pesediste, se precizează „lupta împotriva coruptiei rămîne mai mult la nivel declarativ si sub nivelul celui asteptat si impus de cerintele UE“.

Articol afisat de 1175 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective