Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 14 Mai 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Se modifică legea taximetriei

Se modifică legea taximetriei

• scopul îl reprezintă eliminarea fraudei fiscale si avantajarea taximetristilor independenti

S-a finalizat proiectul de modificare a Legii nr. 38/ 2003 privind transportul în regim de taxi si în regim de închiriere (Rent car) si în maximum o lună avem noua lege. Noile prevederi garantează respectarea accesului egal si nediscriminatoriu la piata taximetriei a transportatorilor autorizati, cum sînt numiti de acum încolo operatorii de transport si taximetristii independenti.
Ce se va rezolva?
1. Se desfiintează împărtirea autorizatiilor taxi între operatori si taximetristi independenti, atribuirea urmînd a se face deschis si nediscriminatoriu.
2. Se desfiintează, treptat, taximetria executată cu autoturisme închiriate, fiind o formă de taximetrie scăpată cvasitotal de sub control. Autorizatiile taxi respective vor fi repartizate taximetristilor independenti, care vor să practice taximetrie pe masinile lor, dar nu au acces la autorizatii taxi.
3. Se promovează măsuri dure de combatere a evaziunilor fiscale si a tratamentului fiscal discriminatoriu practicat între diferite categorii de taximetristi.
4. Se introduc interdictii severe privind utilizarea autorizatiilor taxi de către alte persoane decît titularii, contra unor avantaje materiale consistente si nemuncite.
5. Încurajarea stabilitătii, continuitătii si a eforturilor privind dotarea cu autovehicule confortabile, recunoscîndu-se dreptul de a practica taximetria numai acelora care detin, în proprietate sau cu contract de leasing, autovehiculele. Se mentine limitarea numărului de autorizatii taxi.
6. Diminuarea dependentei fată de ARR si RAR, eliminîndu-se cortegiul de nemultumiri fată de aceste autorităti.
- Se desfiintează licenta de transport, licenta de executie pentru vehicul si licenta unor proceduri birocratice încărcate.
- Pe baza licentei de transport se vor elibera gratuit, de către primărie, autorizatii de transport, care îi vor lua locul, după o procedură mult simplificată, în care preponderentă este declaratia pe proprie răspundere.
- Autorizatia de transport se poate obtine pentru perioadă nedeterminată cu vizarea ei de către autoritatea de autorizarea a primăriei, o dată la 5 ani, procedura fiind substantial simplificată.
- Se simplifică procedura autorizării dispeceratelor taxi prin preluarea acesteia de către primărie prin autoritatea de autorizare. Autorizarea dispeceratelor se realizează pentru perioadă nedeterminată, cu vizare o dată la 5 ani.
- Certificatul de agreere al taxiului se va obtine în continuare de la RAR, pe unde vom trece pentru aceasta doar o dată la 10 ani. Valabilitatea certificatului de agreere va fi pentru o perioadă de 10 ani si nu va mai fi nevoie de vizări periodice. Asa-zisa vizare periodică a certificatului de agreere se va asigura cu ocazia Inspectiei tehnice periodice realizate la orice statie agreată de RAR.
6. Activitatea de dispecerat taxi devine optională pentru taximetristi independenti.
7. Atestatul profesional nu mai este valabil doar 5 ani cu vizare periodică. Acesta se va elibera pentru perioadă nedeterminată, cu vizare din 3 în 3 ani.
8. Cum se va putea obtine o autorizatie taxi?
Pentru cei care doresc să o obtină pentru prima dată, se impune conditia ca autovehiculul detinut să nu aibă o vechime mai mare de 5 ani.

De retinut!

Autorizatiile taxi existente vor fi valabile pînă la epuizarea termenului de valabilitate care a fost acordat. O autorizatie taxi existentă, după ce îsi epuizează termenul de valabilitate de 5 ani, poate fi prelungită, la cerere, pentru încă 5 ani, dacă sînt respectate două conditii:
- autovehiculul este detinut în proprietate sau cu contract de leasing;
- autovehiculul nu are o vechime mai mare de 10 ani.
O autorizatie taxi se poate obtine pentru prima oară prin procedura licitatiei. Licitatia nu se realizează în urma unui concurs de oferte în bani, ci în urma unui concurs de criterii independente pentru care se accordă puncte. Vor cîstiga licitatia autovehiculele clasificate cu cel mai bun punctaj obtinut, în ordinea descrescătoare. Punctajul se obtine în urma îndeplinirii următoarelor criterii:
- vechimea autovehiculului;
- clasificarea în normele de poluare Euro;
- gradul de confort al autovehiculului (model, volum portbagaj, aer conditionat);
- vechimea în activitatea de taximetrie a operatorului sau a taximetristului independent;
- existenta airbag-urilor, pentru protectia clientului;
- efortul investitional realizat în ce priveste procurarea de autovehicule;
- capacitatea taximetristului de a lucra cel putin 8 ore pe zi.
Pe baza autorizatiilor taxi detinute, transportatorul autorizat poate obtine contractul de atribuire în gestiune a serviciului care, după 5 ani de validitate, poate fi prelungit pentru încă 5 ani, la cerere.
10. Ce se va întîmpla în taximetrie, după intrarea legii în vigoare?
- În primul rînd, se anulează licentele de executie pentru vehicul, devenind inutile.
- Pînă la 31 decembrie 2007, autoritatea de autorizare a primăriei va înlocui gratuit licentele de transport sI licentele taxi cu autorizatii de transport.
- Autorizatiile taxi existente vor rămîne în vigoare pînă la epuizarea valabilitătii lor, după care acestea pot fi prelungite pentru încă 5 ani, fără licitatie.
- Pînă la 31 decembrie 2007, pe baza autorizatiei de transport si a autorizatiilor taxi, fiecare transportator autorizat va obtine contractul de atribuire a gestiunii delegate a serviciului de transport în regim de taxi. După epuizarea valabilitătii autorizatiilor taxi existente, acestea pot fi reînnoite pentru încă 5 ani, odată cu contractul de atribuire în gestiune delegată a servicului, fără licitatie.
Sînt zvonuri că nu stiu care asociatie umblă să sperie taximetristii cu noua lege, care cică ar urma să-i desfiinteze pe acestia si multe alte fantezii politicianiste, pregătite să facă valuri în favoarea lui Traian Băsescu, scotînd taxiurile în stradă pe 16 mai. Cine citeste cele de mai sus îsi va da seama că iesirea taxiurilor în stradă pe 16 mai are alte motive, ce tin de 19 mai.

Articol afisat de 6662 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU, deputat PSD de Neamt)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective