Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 14 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Se modificã legea taximetriei

Se modificã legea taximetriei

• scopul îl reprezintã eliminarea fraudei fiscale si avantajarea taximetristilor independenti

S-a finalizat proiectul de modificare a Legii nr. 38/ 2003 privind transportul în regim de taxi si în regim de închiriere (Rent car) si în maximum o lunã avem noua lege. Noile prevederi garanteazã respectarea accesului egal si nediscriminatoriu la piata taximetriei a transportatorilor autorizati, cum sînt numiti de acum încolo operatorii de transport si taximetristii independenti.
Ce se va rezolva?
1. Se desfiinteazã împãrtirea autorizatiilor taxi între operatori si taximetristi independenti, atribuirea urmînd a se face deschis si nediscriminatoriu.
2. Se desfiinteazã, treptat, taximetria executatã cu autoturisme închiriate, fiind o formã de taximetrie scãpatã cvasitotal de sub control. Autorizatiile taxi respective vor fi repartizate taximetristilor independenti, care vor sã practice taximetrie pe masinile lor, dar nu au acces la autorizatii taxi.
3. Se promoveazã mãsuri dure de combatere a evaziunilor fiscale si a tratamentului fiscal discriminatoriu practicat între diferite categorii de taximetristi.
4. Se introduc interdictii severe privind utilizarea autorizatiilor taxi de cãtre alte persoane decît titularii, contra unor avantaje materiale consistente si nemuncite.
5. Încurajarea stabilitãtii, continuitãtii si a eforturilor privind dotarea cu autovehicule confortabile, recunoscîndu-se dreptul de a practica taximetria numai acelora care detin, în proprietate sau cu contract de leasing, autovehiculele. Se mentine limitarea numãrului de autorizatii taxi.
6. Diminuarea dependentei fatã de ARR si RAR, eliminîndu-se cortegiul de nemultumiri fatã de aceste autoritãti.
- Se desfiinteazã licenta de transport, licenta de executie pentru vehicul si licenta unor proceduri birocratice încãrcate.
- Pe baza licentei de transport se vor elibera gratuit, de cãtre primãrie, autorizatii de transport, care îi vor lua locul, dupã o procedurã mult simplificatã, în care preponderentã este declaratia pe proprie rãspundere.
- Autorizatia de transport se poate obtine pentru perioadã nedeterminatã cu vizarea ei de cãtre autoritatea de autorizarea a primãriei, o datã la 5 ani, procedura fiind substantial simplificatã.
- Se simplificã procedura autorizãrii dispeceratelor taxi prin preluarea acesteia de cãtre primãrie prin autoritatea de autorizare. Autorizarea dispeceratelor se realizeazã pentru perioadã nedeterminatã, cu vizare o datã la 5 ani.
- Certificatul de agreere al taxiului se va obtine în continuare de la RAR, pe unde vom trece pentru aceasta doar o datã la 10 ani. Valabilitatea certificatului de agreere va fi pentru o perioadã de 10 ani si nu va mai fi nevoie de vizãri periodice. Asa-zisa vizare periodicã a certificatului de agreere se va asigura cu ocazia Inspectiei tehnice periodice realizate la orice statie agreatã de RAR.
6. Activitatea de dispecerat taxi devine optionalã pentru taximetristi independenti.
7. Atestatul profesional nu mai este valabil doar 5 ani cu vizare periodicã. Acesta se va elibera pentru perioadã nedeterminatã, cu vizare din 3 în 3 ani.
8. Cum se va putea obtine o autorizatie taxi?
Pentru cei care doresc sã o obtinã pentru prima datã, se impune conditia ca autovehiculul detinut sã nu aibã o vechime mai mare de 5 ani.

De retinut!

Autorizatiile taxi existente vor fi valabile pînã la epuizarea termenului de valabilitate care a fost acordat. O autorizatie taxi existentã, dupã ce îsi epuizeazã termenul de valabilitate de 5 ani, poate fi prelungitã, la cerere, pentru încã 5 ani, dacã sînt respectate douã conditii:
- autovehiculul este detinut în proprietate sau cu contract de leasing;
- autovehiculul nu are o vechime mai mare de 10 ani.
O autorizatie taxi se poate obtine pentru prima oarã prin procedura licitatiei. Licitatia nu se realizeazã în urma unui concurs de oferte în bani, ci în urma unui concurs de criterii independente pentru care se accordã puncte. Vor cîstiga licitatia autovehiculele clasificate cu cel mai bun punctaj obtinut, în ordinea descrescãtoare. Punctajul se obtine în urma îndeplinirii urmãtoarelor criterii:
- vechimea autovehiculului;
- clasificarea în normele de poluare Euro;
- gradul de confort al autovehiculului (model, volum portbagaj, aer conditionat);
- vechimea în activitatea de taximetrie a operatorului sau a taximetristului independent;
- existenta airbag-urilor, pentru protectia clientului;
- efortul investitional realizat în ce priveste procurarea de autovehicule;
- capacitatea taximetristului de a lucra cel putin 8 ore pe zi.
Pe baza autorizatiilor taxi detinute, transportatorul autorizat poate obtine contractul de atribuire în gestiune a serviciului care, dupã 5 ani de validitate, poate fi prelungit pentru încã 5 ani, la cerere.
10. Ce se va întîmpla în taximetrie, dupã intrarea legii în vigoare?
- În primul rînd, se anuleazã licentele de executie pentru vehicul, devenind inutile.
- Pînã la 31 decembrie 2007, autoritatea de autorizare a primãriei va înlocui gratuit licentele de transport sI licentele taxi cu autorizatii de transport.
- Autorizatiile taxi existente vor rãmîne în vigoare pînã la epuizarea valabilitãtii lor, dupã care acestea pot fi prelungite pentru încã 5 ani, fãrã licitatie.
- Pînã la 31 decembrie 2007, pe baza autorizatiei de transport si a autorizatiilor taxi, fiecare transportator autorizat va obtine contractul de atribuire a gestiunii delegate a serviciului de transport în regim de taxi. Dupã epuizarea valabilitãtii autorizatiilor taxi existente, acestea pot fi reînnoite pentru încã 5 ani, odatã cu contractul de atribuire în gestiune delegatã a servicului, fãrã licitatie.
Sînt zvonuri cã nu stiu care asociatie umblã sã sperie taximetristii cu noua lege, care cicã ar urma sã-i desfiinteze pe acestia si multe alte fantezii politicianiste, pregãtite sã facã valuri în favoarea lui Traian Bãsescu, scotînd taxiurile în stradã pe 16 mai. Cine citeste cele de mai sus îsi va da seama cã iesirea taxiurilor în stradã pe 16 mai are alte motive, ce tin de 19 mai.

Articol afisat de 7087 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU, deputat PSD de Neamt)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective