Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 24 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Prescriptiile medicilor diabetologi nu sar calul

Prescriptiile medicilor diabetologi nu sar calul

• aceasta a fost concluzia echipei mixte de control CAS-ASP Neamt care a verificat derularea programului de diabet si boli de nutritie la Spitalul Judetean Neamt • verificarile nu au evidentiat depasiri majore la consumul de medicamente antidiabetice •

Tirul controalelor înscrucisate efectuate la Spitalul Judetean de Urgenta Neamt de echipa formata din reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica si ai Casei de Asigurari de Sanatate a fost îndreptat, astazi, catre evaluarea modului de derulare a Programului national de diabet zaharat si alte boli de nutritie, respectiv Programul national post-transplant organe, tesuturi si celule. Echipa de control a început verificarile în ceea ce priveste derularea programului de sanatate aferent la sectia Diabet a celei mai mari unitati sanitare din judet, extinzîndu-l apoi la cabinetul cu acelasi profil din Ambulatoriul de Specialitate al spitalului.
Au fost verificate evidentele privind numarul de bolnavi de diabet aflati în evidenta la nivelul spitalului si policlinicii de adulti din Piatra Neamt, numarul bolnavilor în tratament cu antidiabetice orale (ADO) pentru care s-a transmis scrisoarea medicala la medicul de familie, existenta si respectarea programarii pacientilor pentru controlul periodic la medicul specialist. S-a verificat necesarul de medicamente specifice bolnavilor cu diabet zaharat în spital, stocul de insulina existent în farmacia unitatii, încadrarea în bugetul aprobat de catre ministerul de resort si CAS Neamt, în perioada ianuarie - aprilie 2007.
S-a urmarit în mod deosebit daca s-au înregistrat cresteri spectaculoase la consumul de medicamente specifice în perioada verificata si s-a constatat ca nu a fost cazul de asa ceva. S-au verificat cheltuieli totale per judet si costul mediu pe bolnav, pe tip de tratament. Echipa de control a concluzionat ca depasirile consumului de medicamente specifice sînt rezonabile si se justifica prin cresterea numarului de bolnavi luati în evidenta de la luna la luna.
Au fost comparati indicatorii specifici realizati în trimestrul I al acestui an cu cei din trimestrul I al anului trecut, s-au verificat fisele bolnavilor de diabet aflati în tratament cu antidiabetice orale, insulina, tratament mixt si costurile aferente acestora.
Concluzia echipei de control a fost aceea ca nu au fost înregistrate depasiri majore la consumul de medicamente specifice si ca nu se poate pune problema unor fraude.
Pentru a avea o imagine mai exacta asupra consumului de medicamente specifice bolnavilor de diabet, rezultatele controlului facut la spital si policlinica vor fi coroborate cu cele ale verificarilor efectuate de alte echipe de control la farmaciile cu circuit deschis si medicii de familie. Conducerea CAS Neamt a decis ca 144 de medici de familie sa fie inclusi în aceasta actiune de control, pentru a se analiza nivelul prescriptiilor facute de catre acestia. Datele vor fi puse cap la cap si analizate în cursul urmatoarelor zile.
Echipa mixta de control a poposit, ieri, si pe la Centrul de Dializa al Spitalului Judetean Neamt. Aici verificarile au fost mult mai usor de facut, pentru ca, pîna nu demult, acest program de sanatate era derulat de ASP Neamt, asa încît datele erau cunoscute aproape perfect. La nivelul judetului exista la ora actuala 21 de persoane care au beneficiat de transplant de organe. 17 dintre acestea au beneficiat de transplant renal si se afla în tratament de specialitate pe care îl monitorizeza medicii Centrului de Dializa din Piatra Neamt. Mai este luat în evidenta cu transplant renal un tînar de 16 ani din zona Roman, care primeste tratament postransplant de la Spitalul Municipal de Urgenta Roman, iar cheltuielile sînt centralizate acolo, si trei persoane cu transplant hepatic. Verificarile consumului de medicamente, a fiselor medicale, a indicatorilor aferenti, au demonstrat ca derularea programului national postransplant se face în conditii optime si nu genereaza nici un fel de problema.

Articol afisat de 1563 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective