Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ziua comunei Valeni, sarbatoare de suflet

Ziua comunei Valeni, sarbatoare de suflet

• peste 2.000 de oameni au onorat cea de-a III-a editie a Zilei Comunei Valeni • primarul Ionel Stoleru a facut cinste celor nevoiasi • muzica si dansul au prelungit sarbatoarea pĂ®na noaptea tĂ®rziu •

Parcul dendrologic din localitatea Valeni a adunat duminica, 24 iunie, la cea de-a III-a editie a „Zilei Comunei Valeni“, peste 2.000 de oameni care au tinut sa fie alaturi de organizatori la marea sarbatoare dedicata muncii gospodarilor. UitĂ®nd pentru cĂ®teva ore de grijile cotidiene, de seceta care a compromis iremediabil culturile si zarzavaturile din gradini, localnicii si fiii satului, reĂ®ntorsi pentru o zi pe meleagurile natale, au ascultat muzica populara si lautareasca de calitate. Alaturi de inimosul primar Ionel Stoleru, initiatorul acestei manifestari, au tinut sa fie prezenti si deputatul PNL Dorin Ursarescu si staff-ul Organizatiei PNL Roman, precum si primari din comunele Ă®nvecinate. ĂŽn jurul orei 12, drumul spre Parcul dendrologic, loc binecuvĂ®ntat de Dumnezeu, un adevarat colt de rai, era Ă®ntesat de carute pline de oameni si copii, masini si localnici care s-au deplasat pe jos pentru a fi aproape de edilul sef si pentru a petrece, cu joc si voie buna Ă®n sacra zi de duminica a Nasterii SfĂ®ntului Ioan Botezatorul. CuvĂ®ntul primului gospodar al comunei Valeni a fost presarat cu sarje glumete, gustate de catre asistenta. „Am parcurs Ă®nca un an Ă®mpreuna, un an greu de munca, dar si de Ă®mpliniri si de aceea ati fost invitati sa va bucurati alaturi de conducerea primariei la marea sarbatoare a comunei. Stiu ca ma iubiti si la fel va iubesc si eu! Nimic nu ar fi fost posibil fara munca voastra. Ati trudit din greu pentru prosperitatea comunei noastre. De aceea, va invit sa petreceti cĂ®teva ore, sa va bucurati de roadele muncii voastre. Cei care nu au bani sa serveasca o bere si sa manĂ®nce mici, sa vina la mine. Sper Ă®nsa ca nu veti veni toti. Va promit ca si anul viitor, va fi organizata o sarbatoare si mai mare, mai ales ca va fi si anul alegerilor, ceea ce trebuie sa nu uitati. Va doresc petrecere frumoasa“, a rostit Ă®n cuvĂ®ntul de deschidere al sarbatorii, primarul Ionel Stoleru.

Bere, mici... fum si muzica

Pe scena, o formatie de lautari din satul Munteni a Ă®nceput sa Ă®ncinga atmosfera. CĂ®tiva localnici, care probabil si-au facut „Ă®ncalzirea“ acasa sau pe la cĂ®rciumile din sat, au Ă®ncins rapid o hora sau au dansat perechi pe ritmurile saltarete ale muzicii lautaresti. Mai timizi, invitatii mai „simandicosi“, asezati la mese Ă®n fata unor produse aburinde si fierbinti de pe gratarele care sfĂ®rĂ®iau si „gemeau“ sub greutatea micilor, fripturilor si cĂ®rnatilor, au preferat sa asculte melodiile „atacate“ de lautari. Mai curiosi, copiii si-au gasit de lucru lĂ®nga tarabele de la intrarea Ă®n parc, acolo unde micii comercianti au etalat jucarii tentante si suveniruri pentru toate buzunarele si gusturile. Sarbatoarea a fost onorata si de preotii parohi din Valeni si Moreni, Gheorghe Paleu si Cristian Gripca, care dupa SfĂ®nta Evanghelie si slujba pentru pomenirea Nasterii SfĂ®ntului Ioan Botezatorul au tinut sa binecuvĂ®nteze si aceasta sarbatoare. „Ca preot paroh al bisericii din Valeni, nu pot sa nu fiu alaturi de primarul Ionel Stoleru la aceasta sarbatoare a comunei. Dupa slujba duminicala am venit Ă®mpreuna cu preotul din Moreni sa binecuvĂ®ntam bucatele si pe acesti oameni, truditori ai pamĂ®ntului. Pentru gospodarii acestei comune, un asemenea eveniment se situeaza printre putinele din an cĂ®nd au ragazul sa se odihneasca si sa se bucure de roadele muncii lor. O alta manifestare asteptata cu interes este pomenirea, pe 9 septembrie, a hramului Bisericii «Sfintii 40 de mucenici din Sevastia» din Valeni, hram binecuvĂ®ntat de Dumnezeu“, a declarat preotul Gheorghe Paleu. Fumul gros al gratarelor si acordurile muzicii au fost purtate de adierile palide ale vĂ®ntului Ă®n tot Parcul Dendrologic. La revarsarea miesmelor Ă®mbatatoare, martori tacuti au fost copacii de esenta rara saditi aici Ă®n urma cu circa 100 de ani de boierul Victor StĂ®rcea. Din nefericire, urmasul sau, Michael Edward de Styrcea, prins cu problemele retrocedarilor, nu a putut onora invitatia primarului Ionel Stoleru.

Parlamentul României, reprezentat la... Valeni

Oaspetii speciali, Ă®n frunte cu deputatul PNL Dorin Ursarescu, au apreciat friptura de batal pe care gazdele au pregatit-o cu mare arta si pricepere. „Am raspuns cu mare placere invitatiei primarului Ionel Stoleru. Sarbatoarea comunei Valeni a devenit deja obisnuinta Ă®n calendarul anual, dovada ca organizatorii au stiut sa faca economii la buget si pentru astfel de evenimente din viata unei comune. Nu-mi ramĂ®ne decĂ®t sa urez localnicilor sa participe la cĂ®t mai multe editii ale acestei sarbatori“, a declarat deputatul Dorin Ursarescu. Printre invitatii alesi au fost si reprezentanti de seama ai Partidei Rromilor Neamt si ai Filialei Roman. „ĂŽn localitatea Munteni avem multi membri ai etniei noastre. De aceea, am raspuns cu placere invitatiei lansate de primarul Ionel Stoleru. Speram ca, Ă®n curĂ®nd, dupa alegerile de la sfĂ®rsitul acestei luni, sa devenim un partid tare, o forta. Va trebui sa strĂ®ngem rĂ®ndurile, sa ne organizam mult mai bine ca pĂ®na acum, Ă®n folosul comunitatii noastre. Va fi necesar sa polarizam toate fortele din teritoriu si, de aceea, prezenta noastra la Valeni ne-a dat posibilitatea de a vedea care mai este situatia Ă®n satul Munteni“, a mentionat Sorin Daraban, presedintele Partidei Rromilor Roman. Programul sarbatorii a fost pigmentat de muzica populara de calitate interpretata de consacrata interpreta Mioara Velicu, de rapsodul Costica Matei Creanga si cĂ®ntareata Maricica Mihoianu. „A Ă®nceput sa-mi placa aceasta zona. Toate aceste sarbatori, de la Valeni si Ion Creanga, organizate Ă®n padure mi-au umplut sufletul de bucurie. ĂŽn acest cadru natural, deosebit de frumos, si, dupa cum am aflat si unic Ă®n Moldova, ma simt minunat si de aceea voi raspunde cu placere invitatiei si Ă®n alti ani. Un merit deosebit este si al primarului Ionel Stoleru, un om bun, inimos“, a spus Mioara Velicu. Atmosfera a devenit din ce Ă®n ce mai aprinsa pe masura scugerii timpului. Focurile de tabara si de artificii au tras „cortina“ asupra celei de-a III-a editii a sarbatorii Valenilor, spre marea parere de rau a unor localnici mai nostalgici si mai „petrecareti“.

Articol afisat de 3308 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective