Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Brantner, scuze pentru mirosuri

• firma anunta cu mare bucurie ca masina de spalat europubele functioneaza din nou, dupa trei luni în care a zacut stricata • directorul Brantner zice ca s-a început deja dezinfectarea si spalarea containerelor negre si verzi la asociatii • în schimb, pietrenii care stau la casa trebuie sa si le curete singuri • etanseitatea clamata la momentul implementarii ISPA nu mai e de actualitate • „se referea mai mult la scurgerea levigatului, nu la mirosuri, ca asta nu se poate“, explica Vasile Chirila, director la Brantner Servicii Ecologice SA Piatra Neamt •

Dupa trei luni, în majoritate calduroase, în care pietrenii au avut parte de toate miasmele posibile emanate din pubelele ecologice de colectat selectiv gunoiul, Brantner anunta ca e pe cale sa rezolve problema. Dupa numeroase reclamatii legate de mirosurile insuportabile din zona europubelelor, firma de sorginte austriaca anunta ca în sfîrsit îsi va respecta obligatia de a spala containerele. A mai facut asta doar vreo doua saptamîni, prin luna martie, dupa care masina de spalat pubele ecologice s-a defectat ramînînd asa pîna la începutul acestei luni. Conform întelegerii cu Primaria, Brantner trebuie sa spele containerele de 660 de litri amplasate la asociatiile de proprietari dupa un program bine stabilit: cele pentru deseuri organice se dezinfecteaza saptamînal si se spala o data pe luna, cele pentru deseuri menajere la fel, cele pentru plastic si sticla tot asa, iar cele pentru hîrtie se spala o data pe luna si se dezinfecteaza ori de cîte ori e cazul. Asta nu s-a întîmplat pîna acum, pentru ca n-a functionat spalatorul. A fost pus în functiune pe 21 martie, iar luna aprilie l-a prins stricat. „Datorita unor defectiuni aparute la robot, am oprit spalarea si dezinfectarea, dar de pe 6 iulie a intrat din nou în functiune, iar astazi functioneaza dupa programul pe care ni l-am stabilit noi. Am încercat sa aducem la standarde containerele negre si verzi, iar dupa ce le terminam pe acestea vom trece si la celelalte. Vom spala si platformele pe care sînt amplasate aceste containere. Pîna nu rezolvam problema organicelor si rezidualelor, nu putem aplica programul lunar“, a explicat Vasile Chirila, director la Brantner Servicii Ecologice SA Piatra Neamt. „Ne cerem scuze fata de asociatiile de proprietari pentru cele întîmplate, dar nu a depins de noi, ci de producator. Au fost piese care au cedat în timpul functionarii robotului“, a adaugat acesta.
Brantner anunta totodata ca s-a apucat de spalat containerele negre si verzi din oras si ca operatiunea e aproape gata. Mai urmeaza o faza în luna august. Spalarea merge destul de greu pentru ca dupa atîtea luni de folosire fara spalare, containerele au deja strat de gunoi greu de îndepartat. ÃŽnsa, cu detergentii speciali, marca italiana, folositi de firma de salubrizare, se preconizeaza un succes. Mai putin la containerele date în grija pe baza de contract pietrenilor care stau la casa. Acestia trebuie sa se ocupe singuri de spalare si dezinfectie, pentru ca Brantner nu e obligata sa o faca. „La casele particulare, containerele de 60 de litri trebuie pastrate curate de locuitori. Acestia pot sa se adreseze noua pentru recomandari în privinta substantelor folosite, dar cred ca în aceasta perioada cu temperaturi foarte mari, fiecare le poate întretine cum stie. Noi doar ridicam gunoiul de la case, saptamînal. ÃŽn contract sînt prevazute doar colectarea, transportul si depozitarea deseurilor“, a mai spus Vasile Chirila.

Container ermetic... în declaratii

La momentul popularizarii programului ISPA - managementul deseurilor la Piatra Neamt, conducerea Primariei s-a întrecut în declaratii despre cît de bine ne va fi cu aceste containere europene, pe culori, care vor fi ermetic închise si nu vor scapa nici o miasma, nici o picatura de must împutit. Erau programate peste 900 de platforme cu cîte patru containere „etanse, pentru a opri scurgerile pestilentiale, mirosurile neplacute, prezenta rozatoarelor si a insectelor“. „Ca tot ce este nou, si în privinta acestora am întîmpinat o anumita reticenta, rezistenta din partea oamenilor. Poate ca este normal, oamenii fiind obisnuiti ca tot timpul sa se scurga cîte ceva, sa fie acel miros specific. Dar noile puncte nu vor mai fi focare de infectie. ÃŽn primul rînd, deseurile vor putea fi introduse, dar nu vor mai putea fi scoase, fiind vorba de un sistem unidirectional de deschidere a acestora. Apoi, cel putin o data la doua saptamîni se vor spala toate containerele“, declara viceprimarul Mihaela Stoica prin anul 2005, cînd campania de promovare a ISPA era în toi. La doi ani distanta si luni în care miasmele din europubele au luat nasul temerarilor care au trecut pe lînga ele, s-a schimbat schimbarea. Directorul Vasile Chirila explica: „Etanseitatea containerelor se referea mai mult la scurgerea levigatului (zoaiele scurse din gunoaiele aruncate - n.r.), nu la mirosuri, ca asta nu se poate“.

Articol afisat de 1674 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective