Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
CE VOR DE LA PRIMAR

CE VOR DE LA PRIMAR

Căprioara lui Stefan, pendulul lui Foucault si Turnul Babel

• la audientele acordate de conducerea primăriei în primele opt luni ale anului, nu au lipsit pietrenii care au venit cu propuneri bizare • unul i-a cerut primarului Stefan un Logan, oferind la schimb ideea unei statui „Căprioara lui Stefan“ • doi tineri au propus ridicarea unui Turn Babel în oras, iar un altul Pendulul lui Foucault • cîtiva pensionari din centru s-au simtit „ostracizati“ că nu le-au fost puse pavele în fata scării si bănci pentru odihnă •

De trei ani, oficialii pietreni ne îmbie cu investitii grandioase, gen reabilitarea termică, pavele si borduri, telegondole, pîrtii de schi, amfiteatre pe Cîrloman. N-au idei! Ideile cu adevărat originale si demne de luat în seamă vin din partea celor care locuiesc în Piatra Neamt. Iar pietrenii au dovedit în tot acest timp că stiu să-si pună mintea si imaginatia la lucru, astfel încît să nască... pui vii. Printre cele aproape o mie cinci sute de audiente acordate în primele opt luni ale acestui an de primărie, parte din aspectele sesizate de oameni au avut un caracter cel putin inedit. Dincolo de legile funciare si de alte necazuri care mai poartă pasii unui contribuabil pe la primărie, s-au evidentiat si cîteva trăsnăi. Ciudăteniile nu au limită de vîrstă: oricît de bizar ar părea, acestea au venit atît de la cei mai în vîrstă, cît si din partea tineretului, mîndria tării.

Logan contra căprioara lui Stefan

Un pietrean, abonat în audientă la primărie, i-a obisnuit pe functionari ca atunci cînd visează noaptea ceva, a doua zi să se înfiinteze la birou si să rezolve institutia. Într-o noapte si-a amintit că înainte de ‘89 a depus bani la CEC pentru Dacie. Dimineata, s-a prezentat la primărie, cerîndu-i lui Gheorghe Stefan... masină. Nu una scumpă. Un Logan. Adicătelea, Dacie pe Dacie, cum s-ar zice. Pentru că l-a votat pe Stefan primar si comunistii nu i-au mai dat masina. Omul era dispus chiar să ofere ceva la schimb: o idee. Ca primăria să-i ridice lui Gheorghe Stefan o statuie în zona Peste Vale. Viitorul obiect de artă ar fi reprezentat o căprioară si ar fi fost denumit sugestiv „Căprioara lui Stefan“. De fapt, omul era obisnuit prin primărie datorită revendicărilor funciare pe care le avea si a tinut mortis să intre în audientă la primar. Cînd a reusit, i-a explicat acestuia că statuia si Loganul au fost de fapt bancuri. Ca să-i faciliteze accesul.

Atractii turistice cu ecou mondial

O pereche de tineri artisti, cu semne clare de trai boem, a cerut municipalitătii sprijin pentru un proiect care, spuneau ei, ar fi adus Piatra Neamtului faimă europeană si chiar mondială. Voiau să ridice un Turn Babel. Si să-l dăruiască orasului. Pentru asta, voiau să discute cu primarul despre sursa de finantare, care si-ar fi dorit să fie bugetul local. Cînd li s-a cerut însă un memoriu în care să puncteze motivatia proiectului, solutiile tehnice si un deviz estimativ, cei doi s-au întors cu cîteva pagini lirice, în care explicau cum Turnul Babel de la Piatra Neamt ar fi pus ochii întregii lumi pe oras. Si de-atunci nu s-au mai întors. După cum nu s-a mai întors nici un pietrean care si-a oferit serviciile primăriei pentru a fi realizat Pendulul lui Foucault. Acest dispozitiv a fost folosit în 1851 de fizicianul Leon Foucault pentru a demonstra că Pămîntul se învîrte în jurul axei sale. Cu ajutorul unei ghiulele de tun de 28 kg, suspendate de o sîrmă de otel lungă de 67 m, francezul si-a demonstrat teoria. Ulterior, dispozitivul care îi poartă numele a ajuns operă de artă. În sediul ONU, spre exemplu, este un pendul aurit de vreo 80 kg suspendat de o sîrmă de 22 m lungime. Mai este unul în catedrala Sf. Isaakie din Petersburg, care are 98 m lungime. Cetăteanul venit în audientă la primar ar fi vrut unul si la Piatra Neamt. De vîrstă mijlocie, omul le-a părut angajatilor primăriei mai mult speriat de anii de pensie decît preocupat de atractiile turistice ale orasului. I-au acceptat însă oferta de servicii cu care a venit, dar, după ce i-au cerut să astearnă într-un memoriu totul, nu l-au mai văzut la ochi.

Comunistii n-au murit

Un venerabil domn la vreo 80 de ani s-a prezentat la primărie cu cerere de retrocedare. Cum nu i s-a putut restitui terenul în natură, a primit în compensare, conform legii. S-a declarat multumit, a semnat, dar satisfactia l-a tinut pînă a văzut pămîntul primit. S-a întors la primărie supărat pentru că aflase între timp că pe strada Privighetorii există două loturi generoase si că el le vrea pe acelea. Motivatia sa a fost absolut dementială: „Altfel cele două terenuri libere vor fi retrocedate burjuiului de la care le-am luat eu cu comunistii mei. Eu am muncit pentru terenurile astea, el le-a mostenit. Că face parte din bogătanii pe care noi i-am hăituit“. Numai de mame n-a zis nimic. Tot din seria „mici necazuri mari din epoca de aur“, lui Gheorghe Stefan i s-a propus să găsească un chirias pentru o casă. Chirias care să fie usor de păcălit. Proprietara unei case ridicate pe teren concesionat de la municipalitate l-a rugat pe primar „să încalce legea pentru o bătrînă ca mine, că eu nu mă supăr“. Pînă anul acesta, cei care aveau locuinte proprietate construite pe teren concesionat plăteau cîtiva lei taxă de concesiune anual. Din 2007, taxa nu mai este modică, ci se calculează la valoarea reală a terenului. Însă proprietarii constructiilor au posibilitatea de a-si cumpăra terenul de sub casă. Femeia asta n-a vrut. Pentru că a fost o dată păcălită de cea care i-a vîndut casa, voia la rîndul ei să păcălească pe altcineva, s-o scape si de casă si de terenul concesionat. Solutia, din punctul său de vedere, era una singură: primarul să îi bage pe cineva în casă, ea să-l păcălească să cumpere casa si contractul de concesiune si după-aceea... cu Dumnezeu înainte. Cînd i s-a explicat că primarul nu poate face asa, femeia a replicat cu nonsalantă că poate, că îi dă ea voie primarului.

Teoria conspiratiei, mereu la modă

Un grup de pietreni pensionari, locatari ai cîtorva blocuri din centrul orasului, au suferit o perioadă din cauza „ostracizării“ la care i-a supus municipalitatea. Oamenii au văzut că se pun pavele la o scară, dar la scara lor nu. Prin urmare, au desemnat ca emisar o doamnă în adevăratul sens al cuvîntului, care s-a prezentat la primărie reclamînd cu amărăciune că ei, cei bătrîni, sînt marginalizati la pavele, borduri si bănci noi. „Stim noi că nu s-au pus la scara noastră ca să fim pedepsiti. Vor să nu putem iesi afară, să nu putem sta pe bancă, la aer“, se plîngea doamna în cauză. De fapt, la începerea lucrărilor, muncitorii au constatat că în fata intrării în bloc fusese un copac. După ce acesta a căzut peste o masină, a rămas în urmă rădăcina, lătită pe vreo trei metri pătrati. A fost nevoie de ideile unui arhitect peisagist, care a reusit să înglobeze cioata în decor, iar în trei săptămîni si scara cu pricina a beneficiat de infuzia corespunzătoare de pavele si bănci noi. Doamna reclamantă însă nu s-a lăsat convinsă nici pînă în ziua de azi că nu vrea nimeni să-i marginalizeze sau să-i ostracizeze pe pensionari. Continuă să analizeze aspectul si să găsească trupa de conspiratori.

Articol afisat de 1625 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Mos_Tautu la data 30.10.2007 06:01
Stefan:un liberal autentic
Este vorba de Dl.Gh.Stefan,primarul Municipiului Piatra Neamt.

Dl.STEFAN este o persoana distinsa cu reale calitati de om politic si un demn reprezentant a ceea ce ar trebui sa fie liberalismul.

Discret,fara emfaza,profund in ceea ce gandeste,cu spirit practic si in acelasi timp demn.

Spre deosebire de predecesorul lui, presa,care pandeste,nu a gasit motive temeinice de a-l implica in scandaluri.Fiind suficient de bogat nu s-a vazut la el tentatia de a se infrupta din banul public.
Dl.Stefan conduce discret si eficient,nu ia masuri extremiste dar stie sa fie ferm.

Din pacate Dl.Stefan facea parte din PNL,un partid vespar,in care toti ar vrea sa fie sefi si in care dorinta de imbogatire este foarte mare.

Odata cu preluarea conducerii de catre Tariceanu s-a constituit in acest partid o -axa a raului- constituita din persoane care au aplicat o doctrina liberala salbateca,de tipul darwinismului social(ca sa nu spun fascista) si al carei ideolog a devenit prietenul(i
Adăugat de Tzepelica la data 30.10.2007 06:41
Mai, dar ce reclama-i mai faceti lu' Pinalti !
Daca ati putea sa-l determinati si sa se laude mai putin, tare bine ar fi ! Fiind exact dupa chipul si asemanarea idolului sau Ba-secu, se crede vreun semizeu, dar orice urcus are si coboras si pana la urma isi va frange si el gatul !
Daca insa va mai apare de multe ori cu securelul nevrotic de "draga Stolo", va starni SI greata concitadinilor sai.
Adăugat de Mos_Tautu la data 30.10.2007 18:42
Dle Tzepelica
pentru dl.Stefan pledeaza cum a schimbat fata orasului,strazile noi,parcarile,cladirile noi,nu a crescut taxele si s-a descurcat din cresterea incasarilor de la cei care au afaceri,nu a marit impozitele la populatie.

Sigur ca fiecare are urcusuri si coborasuri,chiar si mata si seful PNL Piatra Neamt dar acuma este omul a 82% in sondaje.De la el asteptam sa devenim oras turistic.

De fapt ce ati mai putea dori de la un primar?

daca aveti pe cineva mai bun puneti-l la alegeri pe lista si sa convinga ca este mai bun.

Acuma este timpul lui PINALTI!
Adăugat de cicero la data 31.10.2007 10:00
De unde stii matale ca nu a marit impozitele?
Ce bine informat sinteti... Impozitul a crescut omule, o stim cu totii, bine ca a facut ceva cu el, da de furat se fura ca si pe vremea PSD-ului
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective