Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Topul celor mai scumpe sectii din Spitalul Judetean

Contabiliceste despre... salvarea de vieti

• Spitalul Judetean a cheltuit pe medicamente, în primele nouă luni, aproximativ 37 de miliarde de lei vechi • în top conduce Anestezia si Terapia Intensivă, cu 5,76 miliarde de lei vechi • cheltuieli mari cu medicatia înregistrează Chirurgia Generală, Cardiologia, Neurologia, Psihiatria si Internele • tratamentul unui bolnav de pancreatită a costat 300 de milioane de lei vechi •

Spitalul Judetean de Urgentă Neamt este, de departe, consumatorul cel mai mare de fonduri alocate de către Casa de Asigurări de Sănătate Neamt furnizorilor de servicii medicale din judet. Fiind cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judet, incluzînd specializări si sectii unice, asadar fiind cu cel mai mare rang din punct de vedere al complexitătii si competentelor medicale, Spitalul Judetean totalizează cel mai mare număr de pacienti internati si tratati. Conform statisticilor medicale întocmite de cadrele medicale care îsi desfăsoară activitatea aici, în primele trei trimestre ale anului în curs, în cele 32 de sectii si compartimente ale celei mai mari unităti sanitare din judet au fost înregistrate 33.952 internări, care au totalizat circa 218.000 de zile de spitalizare. În acest interval de timp, în functie de gravitatea cazurilor tratate, de complexitatea serviciilor medicale acordate si de natura tratamentului administrat, Spitalul Judetean de Urgentă Neamt a înregistrat cheltuieli cu medicamentele în valoare de 3,673 milioane lei, adică 36,73 miliarde lei vechi.
Conform indicatorilor statistici realizati de către Spitalul Judetean în primele nouă luni ale anului în curs, cea mai mare consumatoare de medicamente a fost sectia Anestezie si Terapie Intensivă. Contravaloarea medicatiei utilizate aici în perioada de referintă a fost de 576.906 lei, adică 5,769 miliarde de lei vechi. Costurile includ în primul rînd contravaloarea substantelor necesare efectuării anesteziei pentru toti pacientii internati în sectiile chirurgicale care au necesitat operatii. În afară de acestea, deloc de neglijat sînt medicamentele utilizate în terapia intensivă, adică acelea de sustinere a functiilor vitale ale organismului afectat fie de o interventie chirurgicală complexă, fie de traumatisme si leziuni grave, ori de intoxicatii cu diverse substante toxice, fie ele chiar medicamente. În perioada de timp luată în discutie, aici au fost internati 2.111 de bolnavi.

Neurologia, Chirurgia, Psihiatria si Cardiologia, prezente permanente în topul celor mai scumpe sectii

Următoarea mare consumatoare de medicamente este Neurologia. Aceasta a utilizat, în perioada de referintă, medicatie a cărei contravaloare a însumat 380.766 lei, adică 3,806 miliarde de lei vechi. Numărul de pacienti internati aici a fost de 1.678. Sectia are în componentă si un compartiment de terapie intensivă, unde sînt tratati pacientii cu cele mai grave afectiuni neurologice, care vin în comă profundă si necesită, de cele mai multe ori, interventie chirurgicală. Acest compartiment a înregistrat un consum de 76.395 lei, adică 763 milioane de lei vechi. Prezente permanente în topul celor mai scumpe sectii ale Spitalului Judetean, din punct de vedere al consumului de medicamente, sînt Chirurgie Generală si Psihiatria. Chirurgia a înregistrat, în primele nouă luni, cheltuieli cu medicamente în valoare de 357.321 lei, adică 3,573 miliarde de lei vechi. În respectiva perioadă, aici au fost tratati 3.583 pacienti, majoritatea acestora necesitînd efectuarea interventiilor chirurgicale. Mai bine de jumătate dintre acestea au avut un grad mare de complexitate si au necesitat o perioadă mai mare de spitalizare, tratament postoperator bazat pe antibiotice, de cele mai multe ori de ultimă generatie, care sînt si foarte scumpe. Important de mentionat este faptul că aici sînt operati adesea bolnavi de cancer, iar, în ultimii ani, localizarea cel mai frecvent întîlnită a tumorilor a fost aceea digestivă. Sectia Psihiatrie, care a avut în tratament 2.063 pacienti în intervalul de referintă, a utilizat medicamente în valoare totală de 291.021 lei, mai exact, 2,91 miliarde de lei vechi.

„Populatia judetului este îmbătrînită si suferă de multe boli grave“

În rîndul sectoarelor cu mari consumuri de medicamente din cadrul Spitalului Judetean se înscrie si sectia Interne. Avînd în tratament 1.865 de pacienti, acest sector a utilizat, în primele trei semestre, medicamente în valoare de 280.218 lei, adică 2,8 miliarde de lei vechi. Aici sînt tratati cu precădere bolnavii cu grave afectiuni ale ficatului, precum hepatită cronică sau chiar ciroză.
Sectia Cardiologie a celei mai mari unităti sanitare din judet a utilizat, în perioada de referintă, medicamente în valoare de 217.692 lei, mai exact, 2,17 miliarde de lei vechi, avînd în tratament 1.248 pacienti. Mai bine de o treime dintre acestia, adică 491, au ajuns aici în stare atît de gravă, încît au necesitat mai întîi îngrijiri în cadrul Compartimentului Terapie Intensivă pe care îl are în componentă sectia. Medicatia administrată pacientilor ajunsi aici, de cele mai multe ori cu infarct sau alte afectiuni cardiace la limită, a atins 76.449 lei, adică 764.490 milioane de lei vechi.
Sectia Oncologie a Spitalului Judetean, care a avut în tratament în primele nouă luni 2.209 bolnavi, a înregistrat un consum de medicamente în valoare de 199.758 de lei, adică 1,997 miliarde de lei vechi. Cheltuieli însemnate cu medicatia bolnavilor internati au si sectiile Contagioase, Urologie, Ortopedie, Pediatrie.
„Din discutiile lunare pe care le avem cu sefii de sectii în legătură cu indicatorii medicali si financiar- contabili pe care îi realizăm, se desprind cîteva idei clare. Pe de o parte, populatia judetului este îmbătrînită si suferă de multe boli grave, iar pe de alta, stresul, regimul de viată haotic si excesele de toate felurile creează grave probleme de sănătate chiar persoanelor de peste 30 de ani. Din cauza sărăciei, a lipsei de educatie sanitară si a constiintei că mai întîi de toate trebuie să se preocupe de starea sănătătii, multe persoane ajung la medic în faze avansate ale bolii, cînd lucrurile sînt foarte complicate, iar deciziile sînt radicale. În sensul că musai trebuie intervenit chirurgical si scos ceva, iar tratarea afectiunii este de lungă durată. Prin contractele de management pe care le-au semnat, medicii sefi de sectie trebuie să se preocupe de partea financiară, în sensul că trebuie să reducă din cheltuieli, din zilele de spitalizare si să aibă grijă ca medicatia utilizată să fie eficientă, dar nu cea mai scumpă“, a precizat doctorul Stelian Ghită, managerul Spitalului Judetean Neamt.

„E absurd să facem calcule cînd este vorba despre viată“

Sectiile Chirurgie, respectiv, Anestezie si Terapie Intensivă au avut în îngrijire în perioada de referintă zeci de cazuri de cancer în stadiu avansat care, din cauza gravitătii si complicatiilor generate, au necesitat interventii chirurgicale repetate, spitalizare îndelungată si medicamente scumpe. Cele mai multe cazuri de cancer au avut ca localizare aparatul digestiv, dar, dintre acestea, cele de colon si cele gastrice au dat multă bătaie de cap atît pacientilor, cît si cadrelor medicale. „Astfel de pacienti au necesitat perioade de spitalizare de aproximativ trei săptămîni - o lună, timp în care au primit tratament de circa 100 de milioane de lei. Am avut, însă, în tratament cazuri mult mai grave si mai costisitoare, precum cele de pancreatită. Costul medicamentelor utilizate pentru tratarea a astfel de pacienti a fost de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Din păcate, nu toti bolnavii cu astfel de probleme au trăit. Unul dintre bolnavii cu pancreatită acută pe care l-am avut internat pe sectie anul acesta a stat în spital două luni si jumătate si a primit medicatie în valoare de 300 de milioane de lei vechi. Dar, pentru un caz rezolvat, Casa de Asigurări de Sănătate ne plăteste cu 12 milioane de lei vechi. E absurd să facem calcule cînd este vorba despre viată care, practic, nu are pret. Dar trăim vremuri în care se pare că totul se traduce în cifre. Cu alte cuvinte, cu 300 de milioane de lei puteam trata cam 30 de bolnavi cu afectiuni mai putin grave, pentru care nu aveam atîta stres si atîtea emotii“, a declarat doctorul Iosif Köszeghi, seful sectiei Chirurgie Generală a Spitalului Judetean de Urgentă Neamt. Greu, însă, de spus cum ar fi fost mai bine. Să cheltuiesti 300 de milioane cu un bolnav, existînd riscul să nu mai poti trata alti 30 sau să nu cheltuiesti suma mentionată initial, condamnînd practic la moarte un om, în ideea că economisesti bani pentru altii 30.

Articol afisat de 1593 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective