Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Topul celor mai scumpe sectii din Spitalul Judetean

Contabiliceste despre... salvarea de vieti

• Spitalul Judetean a cheltuit pe medicamente, în primele nouã luni, aproximativ 37 de miliarde de lei vechi • în top conduce Anestezia si Terapia Intensivã, cu 5,76 miliarde de lei vechi • cheltuieli mari cu medicatia înregistreazã Chirurgia Generalã, Cardiologia, Neurologia, Psihiatria si Internele • tratamentul unui bolnav de pancreatitã a costat 300 de milioane de lei vechi •

Spitalul Judetean de Urgentã Neamt este, de departe, consumatorul cel mai mare de fonduri alocate de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt furnizorilor de servicii medicale din judet. Fiind cea mai mare unitate sanitarã cu paturi din judet, incluzînd specializãri si sectii unice, asadar fiind cu cel mai mare rang din punct de vedere al complexitãtii si competentelor medicale, Spitalul Judetean totalizeazã cel mai mare numãr de pacienti internati si tratati. Conform statisticilor medicale întocmite de cadrele medicale care îsi desfãsoarã activitatea aici, în primele trei trimestre ale anului în curs, în cele 32 de sectii si compartimente ale celei mai mari unitãti sanitare din judet au fost înregistrate 33.952 internãri, care au totalizat circa 218.000 de zile de spitalizare. În acest interval de timp, în functie de gravitatea cazurilor tratate, de complexitatea serviciilor medicale acordate si de natura tratamentului administrat, Spitalul Judetean de Urgentã Neamt a înregistrat cheltuieli cu medicamentele în valoare de 3,673 milioane lei, adicã 36,73 miliarde lei vechi.
Conform indicatorilor statistici realizati de cãtre Spitalul Judetean în primele nouã luni ale anului în curs, cea mai mare consumatoare de medicamente a fost sectia Anestezie si Terapie Intensivã. Contravaloarea medicatiei utilizate aici în perioada de referintã a fost de 576.906 lei, adicã 5,769 miliarde de lei vechi. Costurile includ în primul rînd contravaloarea substantelor necesare efectuãrii anesteziei pentru toti pacientii internati în sectiile chirurgicale care au necesitat operatii. În afarã de acestea, deloc de neglijat sînt medicamentele utilizate în terapia intensivã, adicã acelea de sustinere a functiilor vitale ale organismului afectat fie de o interventie chirurgicalã complexã, fie de traumatisme si leziuni grave, ori de intoxicatii cu diverse substante toxice, fie ele chiar medicamente. În perioada de timp luatã în discutie, aici au fost internati 2.111 de bolnavi.

Neurologia, Chirurgia, Psihiatria si Cardiologia, prezente permanente în topul celor mai scumpe sectii

Urmãtoarea mare consumatoare de medicamente este Neurologia. Aceasta a utilizat, în perioada de referintã, medicatie a cãrei contravaloare a însumat 380.766 lei, adicã 3,806 miliarde de lei vechi. Numãrul de pacienti internati aici a fost de 1.678. Sectia are în componentã si un compartiment de terapie intensivã, unde sînt tratati pacientii cu cele mai grave afectiuni neurologice, care vin în comã profundã si necesitã, de cele mai multe ori, interventie chirurgicalã. Acest compartiment a înregistrat un consum de 76.395 lei, adicã 763 milioane de lei vechi. Prezente permanente în topul celor mai scumpe sectii ale Spitalului Judetean, din punct de vedere al consumului de medicamente, sînt Chirurgie Generalã si Psihiatria. Chirurgia a înregistrat, în primele nouã luni, cheltuieli cu medicamente în valoare de 357.321 lei, adicã 3,573 miliarde de lei vechi. În respectiva perioadã, aici au fost tratati 3.583 pacienti, majoritatea acestora necesitînd efectuarea interventiilor chirurgicale. Mai bine de jumãtate dintre acestea au avut un grad mare de complexitate si au necesitat o perioadã mai mare de spitalizare, tratament postoperator bazat pe antibiotice, de cele mai multe ori de ultimã generatie, care sînt si foarte scumpe. Important de mentionat este faptul cã aici sînt operati adesea bolnavi de cancer, iar, în ultimii ani, localizarea cel mai frecvent întîlnitã a tumorilor a fost aceea digestivã. Sectia Psihiatrie, care a avut în tratament 2.063 pacienti în intervalul de referintã, a utilizat medicamente în valoare totalã de 291.021 lei, mai exact, 2,91 miliarde de lei vechi.

„Populatia judetului este îmbãtrînitã si suferã de multe boli grave“

În rîndul sectoarelor cu mari consumuri de medicamente din cadrul Spitalului Judetean se înscrie si sectia Interne. Avînd în tratament 1.865 de pacienti, acest sector a utilizat, în primele trei semestre, medicamente în valoare de 280.218 lei, adicã 2,8 miliarde de lei vechi. Aici sînt tratati cu precãdere bolnavii cu grave afectiuni ale ficatului, precum hepatitã cronicã sau chiar cirozã.
Sectia Cardiologie a celei mai mari unitãti sanitare din judet a utilizat, în perioada de referintã, medicamente în valoare de 217.692 lei, mai exact, 2,17 miliarde de lei vechi, avînd în tratament 1.248 pacienti. Mai bine de o treime dintre acestia, adicã 491, au ajuns aici în stare atît de gravã, încît au necesitat mai întîi îngrijiri în cadrul Compartimentului Terapie Intensivã pe care îl are în componentã sectia. Medicatia administratã pacientilor ajunsi aici, de cele mai multe ori cu infarct sau alte afectiuni cardiace la limitã, a atins 76.449 lei, adicã 764.490 milioane de lei vechi.
Sectia Oncologie a Spitalului Judetean, care a avut în tratament în primele nouã luni 2.209 bolnavi, a înregistrat un consum de medicamente în valoare de 199.758 de lei, adicã 1,997 miliarde de lei vechi. Cheltuieli însemnate cu medicatia bolnavilor internati au si sectiile Contagioase, Urologie, Ortopedie, Pediatrie.
„Din discutiile lunare pe care le avem cu sefii de sectii în legãturã cu indicatorii medicali si financiar- contabili pe care îi realizãm, se desprind cîteva idei clare. Pe de o parte, populatia judetului este îmbãtrînitã si suferã de multe boli grave, iar pe de alta, stresul, regimul de viatã haotic si excesele de toate felurile creeazã grave probleme de sãnãtate chiar persoanelor de peste 30 de ani. Din cauza sãrãciei, a lipsei de educatie sanitarã si a constiintei cã mai întîi de toate trebuie sã se preocupe de starea sãnãtãtii, multe persoane ajung la medic în faze avansate ale bolii, cînd lucrurile sînt foarte complicate, iar deciziile sînt radicale. ÃŽn sensul cã musai trebuie intervenit chirurgical si scos ceva, iar tratarea afectiunii este de lungã duratã. Prin contractele de management pe care le-au semnat, medicii sefi de sectie trebuie sã se preocupe de partea financiarã, în sensul cã trebuie sã reducã din cheltuieli, din zilele de spitalizare si sã aibã grijã ca medicatia utilizatã sã fie eficientã, dar nu cea mai scumpã“, a precizat doctorul Stelian Ghitã, managerul Spitalului Judetean Neamt.

„E absurd sã facem calcule cînd este vorba despre viatã“

Sectiile Chirurgie, respectiv, Anestezie si Terapie Intensivã au avut în îngrijire în perioada de referintã zeci de cazuri de cancer în stadiu avansat care, din cauza gravitãtii si complicatiilor generate, au necesitat interventii chirurgicale repetate, spitalizare îndelungatã si medicamente scumpe. Cele mai multe cazuri de cancer au avut ca localizare aparatul digestiv, dar, dintre acestea, cele de colon si cele gastrice au dat multã bãtaie de cap atît pacientilor, cît si cadrelor medicale. „Astfel de pacienti au necesitat perioade de spitalizare de aproximativ trei sãptãmîni - o lunã, timp în care au primit tratament de circa 100 de milioane de lei. Am avut, însã, în tratament cazuri mult mai grave si mai costisitoare, precum cele de pancreatitã. Costul medicamentelor utilizate pentru tratarea a astfel de pacienti a fost de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Din pãcate, nu toti bolnavii cu astfel de probleme au trãit. Unul dintre bolnavii cu pancreatitã acutã pe care l-am avut internat pe sectie anul acesta a stat în spital douã luni si jumãtate si a primit medicatie în valoare de 300 de milioane de lei vechi. Dar, pentru un caz rezolvat, Casa de Asigurãri de Sãnãtate ne plãteste cu 12 milioane de lei vechi. E absurd sã facem calcule cînd este vorba despre viatã care, practic, nu are pret. Dar trãim vremuri în care se pare cã totul se traduce în cifre. Cu alte cuvinte, cu 300 de milioane de lei puteam trata cam 30 de bolnavi cu afectiuni mai putin grave, pentru care nu aveam atîta stres si atîtea emotii“, a declarat doctorul Iosif Köszeghi, seful sectiei Chirurgie Generalã a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt. Greu, însã, de spus cum ar fi fost mai bine. Sã cheltuiesti 300 de milioane cu un bolnav, existînd riscul sã nu mai poti trata alti 30 sau sã nu cheltuiesti suma mentionatã initial, condamnînd practic la moarte un om, în ideea cã economisesti bani pentru altii 30.

Articol afisat de 1880 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective