Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Greva Foamei, din milã de comunitari

Greva Foamei, din milã de comunitari

• romascanul Costicã Matei Creangã, cunoscut rapsod popular, intrã în greva foamei pentru a opri euthanasierea cîinilor din oras • reprezentantii primãriei sustin cã nu pot face fatã „invaziei“ patrupedelor si cã stîrpirea lor se face conform legislatiei europene

Interpretul si culegãtorul de folclor din Roman, Costicã Matei Creangã, presedintele Fundatiei „Pro Mediu Etno si Viata“, este ferm hotãrît sã intre în greva foamei, începînd de miercuri, 31 octombrie, din pricina eutanasierii cîinilor comunitari de cãtre Primãria Roman. Problema „patrupedelor coltate“ dãinuie, de ani buni, nefiind gãsitã o solutie viabilã pentru aceasta. Mai mult decît atît, vecinii din judetele limitrofe contribuie si ei din plin la cresterea „septelului“, conform spuselor administratiei romascane. ÃŽn consecintã, Primãria Roman a decis sã prindã aceste animale si, asa cum prevede OUG 155/2001, art.7, alin.1, dacã într-o sãptãmînã nu-i revendicã nimeni, sã-i eutanasieze. Rapsodul romascan a deplîns „atitudinea“ administratiei care, în opinia sa, „chinuie bietele animale“, si a decis sã ia atitudine pentru stoparea acestei proceduri. „De miercuri dimineatã voi intra în greva foamei, dupã ce voi merge la medic pentru stabilirea glicemiei si apoi, probabil, voi pleca la Radio Iasi, pentru a arãta si pe post modul în care Primãria Roman întelege sã-si coordoneze oamenii din subordine. De asemenea, ar trebui anuntate autoritãtile competente pentru a stabili dacã este respectatã legalitatea. La sediul fundatiei au venit multi cetãteni care au semnalat felul în care sînt «mînuite» aceste fiinte“, a declarat Costicã Matei Creangã. Acesta s-a întîlnit ieri, 29 octombrie, în prezenta ziaristilor, cu primarul Romanului, Dan Ioan Cãrpusor, pentru a-si expune doleantele. „Nu vreau sã se înteleagã din gestul meu cã as dori sã rãmînã acesti cîini pe strãzi. Eu sînt «bãiat de la tarã» si stiti cum se spune, «cãtelul, purcelul si fetele mari trebuie sã stea în ogradã». Dar nici sã se ajungã pînã acolo încît sã fie omorîti, cu ideea aceasta nu mã pot împãca“, a mai declarat Costicã Matei Creangã. Acesta a mai spus cã, în prezent, fundatia sa are grijã de 100 de cîini, dar cã spatiul i-ar permite ca sã gãzduiascã pînã la 800, iar, dacã ar primi un ajutor de la Primãrie, numãrul ar putea creste la 2.000.

Primãria doar respectã legea

Si edilul sef, Dan Ioan Cãrpusor, a fost de acord ca aceastã initiativã sã fie aplicatã, în bugetul local fiind prevãzutã, de altfel, proiectarea extinderii adãposturilor unde sã fie gãzduite nefericitele patrupede. ÃŽn acelasi timp, primarul Romanului considerã cã aceastã procedurã nu va solutiona decît partial problema, „invazia“ de cîini asupra municipiului, inclusiv prin „aportul“ oraselor vecine, fiind de o amploare mult mai mare. „ÃŽntr-o lunã de zile, umplem acest nou adãpost, la ritmul de prindere de 50 de cîini pe zi, pe care putem sã-l asigurãm, dar în nici un caz nu vom rezolva problema. Cu restul de cîini ce facem? Pentru cã, veti vedea, sînt mult mai multi, ca sã nu mai vorbim de cei adusi cu camioanele din alte orase si eliberati în Roman. Pe acestia unde-i mai punem? De aceea, trebuie sã ne gîndim dacã vrem ca acesti cîini sã fie ridicati de pe strãzi sau nu. Nu putem evita euthanasierea, care de fapt este permisã, conform legii, în toate tãrile europene“, a mai declarat primarul Dan Ioan Cãrpusor. Despre eliminarea „comunitarilor“, Lucian Nascu, inspector de specialitate la Primãria Roman, responsabil cu problema cîinilor fãrã stãpîn, a subliniat, de asemenea, cã se face conform tuturor procedurilor legale. De la prindere, pînã la administrarea injectiei letale, totul se desfãsoarã conform reglementãrilor europene.
De cealaltã parte a baricadei, rapsodul Costicã Matei Creangã a declarat cã rãspunsurile primite nu-l multumesc, desi a recunoscut cã Primãria Roman nu are nici o vinã cã Guvernul a dat o asemenea ordonantã de urgentã. De aceea, el a declarat cã, de mîine, va intra în greva foamei, pentru a atrage atentia guvernantilor sã gãseascã solutii alternative, altele decît euthanasierea cîinilor fãrã stãpîn.

Articol afisat de 1660 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(V. MUSAT, C.CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective