Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Greva Foamei, din milă de comunitari

Greva Foamei, din milă de comunitari

• romascanul Costică Matei Creangă, cunoscut rapsod popular, intră în greva foamei pentru a opri euthanasierea cîinilor din oras • reprezentantii primăriei sustin că nu pot face fată „invaziei“ patrupedelor si că stîrpirea lor se face conform legislatiei europene

Interpretul si culegătorul de folclor din Roman, Costică Matei Creangă, presedintele Fundatiei „Pro Mediu Etno si Viata“, este ferm hotărît să intre în greva foamei, începînd de miercuri, 31 octombrie, din pricina eutanasierii cîinilor comunitari de către Primăria Roman. Problema „patrupedelor coltate“ dăinuie, de ani buni, nefiind găsită o solutie viabilă pentru aceasta. Mai mult decît atît, vecinii din judetele limitrofe contribuie si ei din plin la cresterea „septelului“, conform spuselor administratiei romascane. În consecintă, Primăria Roman a decis să prindă aceste animale si, asa cum prevede OUG 155/2001, art.7, alin.1, dacă într-o săptămînă nu-i revendică nimeni, să-i eutanasieze. Rapsodul romascan a deplîns „atitudinea“ administratiei care, în opinia sa, „chinuie bietele animale“, si a decis să ia atitudine pentru stoparea acestei proceduri. „De miercuri dimineată voi intra în greva foamei, după ce voi merge la medic pentru stabilirea glicemiei si apoi, probabil, voi pleca la Radio Iasi, pentru a arăta si pe post modul în care Primăria Roman întelege să-si coordoneze oamenii din subordine. De asemenea, ar trebui anuntate autoritătile competente pentru a stabili dacă este respectată legalitatea. La sediul fundatiei au venit multi cetăteni care au semnalat felul în care sînt «mînuite» aceste fiinte“, a declarat Costică Matei Creangă. Acesta s-a întîlnit ieri, 29 octombrie, în prezenta ziaristilor, cu primarul Romanului, Dan Ioan Cărpusor, pentru a-si expune doleantele. „Nu vreau să se înteleagă din gestul meu că as dori să rămînă acesti cîini pe străzi. Eu sînt «băiat de la tară» si stiti cum se spune, «cătelul, purcelul si fetele mari trebuie să stea în ogradă». Dar nici să se ajungă pînă acolo încît să fie omorîti, cu ideea aceasta nu mă pot împăca“, a mai declarat Costică Matei Creangă. Acesta a mai spus că, în prezent, fundatia sa are grijă de 100 de cîini, dar că spatiul i-ar permite ca să găzduiască pînă la 800, iar, dacă ar primi un ajutor de la Primărie, numărul ar putea creste la 2.000.

Primăria doar respectă legea

Si edilul sef, Dan Ioan Cărpusor, a fost de acord ca această initiativă să fie aplicată, în bugetul local fiind prevăzută, de altfel, proiectarea extinderii adăposturilor unde să fie găzduite nefericitele patrupede. În acelasi timp, primarul Romanului consideră că această procedură nu va solutiona decît partial problema, „invazia“ de cîini asupra municipiului, inclusiv prin „aportul“ oraselor vecine, fiind de o amploare mult mai mare. „Într-o lună de zile, umplem acest nou adăpost, la ritmul de prindere de 50 de cîini pe zi, pe care putem să-l asigurăm, dar în nici un caz nu vom rezolva problema. Cu restul de cîini ce facem? Pentru că, veti vedea, sînt mult mai multi, ca să nu mai vorbim de cei adusi cu camioanele din alte orase si eliberati în Roman. Pe acestia unde-i mai punem? De aceea, trebuie să ne gîndim dacă vrem ca acesti cîini să fie ridicati de pe străzi sau nu. Nu putem evita euthanasierea, care de fapt este permisă, conform legii, în toate tările europene“, a mai declarat primarul Dan Ioan Cărpusor. Despre eliminarea „comunitarilor“, Lucian Nascu, inspector de specialitate la Primăria Roman, responsabil cu problema cîinilor fără stăpîn, a subliniat, de asemenea, că se face conform tuturor procedurilor legale. De la prindere, pînă la administrarea injectiei letale, totul se desfăsoară conform reglementărilor europene.
De cealaltă parte a baricadei, rapsodul Costică Matei Creangă a declarat că răspunsurile primite nu-l multumesc, desi a recunoscut că Primăria Roman nu are nici o vină că Guvernul a dat o asemenea ordonantă de urgentă. De aceea, el a declarat că, de mîine, va intra în greva foamei, pentru a atrage atentia guvernantilor să găsească solutii alternative, altele decît euthanasierea cîinilor fără stăpîn.

Articol afisat de 1442 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(V. MUSAT, C.CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective