Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CRIMÃ ASCUNSÃ PRIN  ELECTROCUTARE? (I)

CRIMÃ ASCUNSÃ PRIN ELECTROCUTARE? (I)

Anchetã Monitorul

• fetita gãsitã moartã acum circa o lunã, la Bãlusesti, a decedat electrocutatã • pãrintii afirmã cã este vorba despre o crimã • în acest sens, au gãsit si un martor, o copilã de 13 ani • rudele îndoliate afirmã cã si aceasta ar fi participat la faptã • Politia nu dã detalii, deocamdatã • pãrintii Oanei Stoica sînt cercetati pentru ucidere din culpã •

O viatã sfîrsitã la 11 ani, în împrejurãri care, odatã elucidate complet, ar putea scoate la luminã o crimã odioasã, a lãsat în urmã multã durere si oameni învrãjbiti, în cartierul tigãnesc „Bogdana“, din marginea satului Bãlusesti, comuna Icusesti. Este vorba despre un caz în care, pînã în prezent, autoritãtile au stabilit medico-legal cã victima, Oana Stoica, a decedat electrocutatã de un fir prin care comunitatea sustrãgea curent. Totusi, multe alte aspecte socante îi fac pe pãrintii copilei sã creadã cã aceasta a fost omorîtã. Faptul cã fetita a fost gãsitã într-o pozitie nefireascã, fãrã chiloti si murdarã de sînge în zona genitalã (sînge care se pare cã nu era al ei!, n. red.), avînd gura plinã de pãmînt, plus alte declaratii, se pare neluate în considerare de anchetatori lasã, deocamdatã, deznodãmîntul în „coadã de peste“. Oficial, în cauzã a fost întocmit un dosar penal, pe numele lui Maria Stoica si Gheorghe Nitel, pãrintii micutei, pentru ucidere din culpã, deoarece firul din cupru trecea tocmai prin spatele casei lor. Oamenii au decis sã se destãinuie în exclusivitate pentru cititorii „Monitorului“, dezvãluind o poveste cutremurãtoare. Indiferent care au fost împrejurãrile în care a survenit moartea fetei, se poate spune cu certitudine cã Oana Stoica a fost omorîtã, fie de neglijenta celor care sustrãgeau curent electric si nu au supravegheat-o, fie de o mînã fãrã milã.

Grozãvie

Pãrintii îndoliati au povestit „filmul“ noptii în care si-au pierdut unul dintre cei patru copii, o fetitã cuminte, care avea rezultate bune la învãtãturã, în ciuda situatiei materiale mai mult decît modeste. „ÃŽn seara de 21 iunie, fetita mea se juca în fata casei, împreunã cu douã copile de prin vecini, de 13 si 14 ani. Pe la ora 10, fãrã stirea noastrã, au plecat cãtre discoteca din sat, ca niste copii curiosi. Vãzînd cã nu mai este în zonã, am pornit s-o cãutãm, pe aici, prin tigãnime, pînã pe la ora 1.30-2 noaptea. Nu am gãsit-o, asa cã am mai plecat o datã dupã ea, pe la 5 dimineata, mergînd din poartã în poartã. Pe la 7, vãzînd cã tot nu o gãsim, am sunat la 112 si, în scurt timp, a venit un agent de la Postul de Politie Icusesti. Si noi am continuat s-o cãutãm iar, pe la 8.30, am descoperit-o tot eu, în zona din spatele casei, în niste buruieni, moartã. Am urlat de nu am mai stiut ce-i cu mine si imediat a venit politistul, care era lîngã casã. Fata era întinsã pe un fir din cupru, o litã mai bine zis, prin care «trãsesem» curent de la un vecin. I-am ridicat fustita si am vãzut cã era plinã de sînge. Era cu fata în jos, mîna stîngã sub ea, cealaltã cu palma în sus, plinã de pãmînt si iarbã, iar picioarele împreunate, cu vîrfurile în jos. Avea slapii - dacã s-ar fi împiedicat, cred cã i-ar fi sãrit. Se vedea cã a fost pusã acolo. Avea o urmã finã de arsurã pe fatã si care continua pe picior. Practic, aici toatã lumea sustrãgea electricitate, dar ce trecea prin lita aia nu avea putere decît sã aprindã un bec micut, ca de lanternã. Era numai o micã «bîzîialã» în fir, dovadã cã, imediat ce am vãzut fata, l-am rupt cu mîna mea. Culmea este cã acel cablu era tras pe sub pãmînt, fiind dezgropat numai pe o portiune micã, atît cît era fata mea întinsã pe el. Imediat, eu si sotia am fost luati de acolo si dusi la post, de unde ne-au dat drumul dupã ce s-a terminat cercetarea. Ne-au fãcut dosare penale, pentru ucidere din culpã“, a povestit Gheorghe Nitelea. Bãrbatul, alãturi de cea alãturi de care îsi duce zilele, spune cã sînt distrusi din acea zi, îmbolnãvindu-se de supãrare.

Teoria crimei

Mama copilei moarte a ridicat, dupã tragedie, o cruce din lemn, pe care a asezat o coroanã, în locul unde a fost gãsitã fiica ei. Aceasta a dezvãluit o ipotezã halucinantã, care o face sã creadã cã fata i-a fost ucisã. „Acum vreo douã sãptãmîni, cînd ardeam lumînãri si mã rugam acolo, a trecut V.R., una dintre fetele care au fost cu Oana sau Larisa, cum îi ziceam toti, în noaptea aceea. Culmea a fost cã, pînã atunci, a fost dusã de acasã, la alte rude, iar un vecin, frate cu cel pe care-l bãnuim, si-a pãrãsit si el casa. M-a întrebat de ce mã rog acolo, cã fata mea a fost omorîtã în altã parte. Mi-a destãinuit cã a fost bãtutã si apoi pusã pe fir de cãtre N., un bãiat de 17 ani, tigan si el, care a vrut sã le violeze. Mai mult, mi-a zis cã, de fricã, a participat si ea la omor. Pe moment, mi-a venit sã bag 100 de cutite în dînsa. Mi-a zis cã veneau de la discotecã, pe drumul obisnuit si le-a ajuns din spate bãiatul ãsta. Le-a pus mîna la gurã si le-a tras în lanul de porumb, unde a vrut sã o violeze pe Larisa. A dezbrãcat-o de chilotii pe care V.R. mi i-a descris întocmai - desi cînd am gãsit-o fata mai avea numai fusta pe ea - deoarece criminalul avea un fel de laser de la o brichetã, cu care fãcea luminã. A mai zis cã a pus-o cu fata în jos si a lovit-o cu pumnii numai în cap, pînã nu a mai miscat. Si Vasilica a dat în ea, dupã cum spune, de frica lui N. Le-a tinut acolo pînã spre dimineatã. Apoi, copila asta a luat-o de picioare si el de mîini si au tîrît-o pînã în locul în care criminalul stia cã trece firul de curent, unde el a asezat-o, în asa fel încît sã se electrocutreze, sau sã se creadã cã este electrocutatã“, a istorisit Maria Stoica. Aceasta a mai relatat o serie de amãnunte socante, despre care sutine cã a aflat tot de la copila vecinilor. „V.R. mi-a mai povestit cum N. a scos o lamã si s-a tãiat la mînã, dupã care a murdãrit-o pe Larisa de sînge între picioare, sã se creadã cã a fost violatã. Culmea este cã la autospie s-a stabilit cã fata mea era virginã. A aruncat lama într-o rîpã iar chilotii nu a vãzut ce a fãcut cu ei, dacã i-a aruncat sau i-a bãgat în buzunar. V.R. mi-a spus cã se teme de N., cã o va omorî si pe ea si cã tot de fricã a fãcut ce a fãcut. Chiar îmi spunea cã Larisa avea picioarele calde cînd au cãrat-o. Mi-a mai spus cã o viseazã tot timpul, îndemnînd-o sau amenintînd-o sã spunã adevãrul“, mai povesteste femeia, neputîndu-si stãpîni revolta. Maria Stoica a mai relatat cã ipoteza crimei i-a fost sugeratã si de medicul legist, în momentul în care au ridicat trupul fetei. ÃŽn actul constatator al decesului, însã, se precizeazã cã minora a decedat urmare a unui stop cardio-respirator acut, pe fondul electrocutiei. Totusi, au fost prelevate probe histo-patologice si mostre ADN, inclusiv din sîngele suspect, care au fost trimise pentru cercetãri la Bucuresti.

Un caz dificil

Comunitatea Bãlusestiului, la fel ca si oamenii legii, înclinã sã arunce toatã vina asupra celor petrecute exclusiv pe pãrintii victimei. Leonard Oprea, primarul comunei Icusesti, consãtean cu cei în cauzã a afirmat, însã, cã nu doreste sã facã nici un fel de comentarii pe marginea cazului, pînã ce legea nu-si va spune cuvîntul. ÃŽntre timp, dosarul penal pentru ucidere din culpã îsi urmeazã cursul, dar nu este exclusã nici aparitia unor „surprize“. Totul poate depinde de declaratiile V.R., neaudiatã decît verbal de cãtre fortele de ordine, dar si de rezultatele analizelor prelevate de cãtre legisti. Fata nu are 14 ani, astfel încît, pentru a se putea „pune bazã“ pe ce spune, trebuie supusã unor expertize. Politistii au afirmat cã dosarul este în lucru, fãrã sã ofere alte amãnunte. „Tot ceea ce putem spune, deocamdatã, este faptul cã se administreazã probe. La final, va fi propusã mãsura legalã, prin intermediul Parchetului“, a declarat inspector Constantin Irina, din cadrul Biroului de Presã al IPJ Neamt. Pãrintii fetei moarte asteaptã, cu acelasi interes, finalizarea anchetei. „Am primit chiar si telefoane de la Politie cã o sã fim «sãltati» dar, la rîndul nostru, am sunat la IGPR si am vorbit cu un sef de acolo. Ni s-a spus cã probele sînt la ei si sã avem rãbdare. Am fost si la Parchet, la Roman, unde ni s-a reconfirmat cã este un caz mai aparte. Acum, sã sperãm cã adevãrul, oricare ar fi el, va iesi la luminã“, a mai spus Gheorghe Nitel. Redactorii „Monitorului“ au reusit sã ia legãtura cu pãrintii V.R., discutînd inclusiv cu aceasta din urmã. ÃŽn editiile viitoare ale cotidianului nostru le vom prezenta cuvintele socante (indiferent dacã legea le va lua sau nu în seamã), care aruncã situatia într-o luminã si mai bizarã. (VA URMA)

Articol afisat de 2403 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 04.08.2008 16:45
NEDUMERIRE
Pe ce lume traim?Este posibil ca un copil nevinovat,sa plateasca cu viata,pentru imprudenta de a fi plecat din curiozitate la discoteca?Criminalul[DACA EXISTA]nu v-a avea liniste.Isi v-a marturisi fapta.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective