Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Izgonirea pictorilor

Politicoasă si civilizată ca o somatie

Zvonurile pe care le invocam în editia de sîmbătă a ziarului nostru, privind iminenta reziliere a contractelor de comodat încheiate cu artistii plastici pietreni pentru folosinta spatiilor din Aleea Viforului ca ateliere de lucru si creatie, au fost confirmate în aceeasi zi de o hîrtie care, cu toate că nu este semnată si nici parafată în vreun fel, are totusi tonul imperativ, nelinistitor si iminent al unei somatii: „Avînd în vedere prevederile Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamt din data de 25.07.2008 prin care s-a aprobat diminuarea capitalului social al SC Salubritas SA cu imobilul din Al. Viforului, nr. 14, bl. D1 vă comunicăm că acesta va fi predat în termen de 30 de zile Primăriei Piatra Neamt. Ca urmare contractele de comodat pentru atelierele din blocul D1 vor fi reziliate de la data predării. Vă multumim pentru întelegere si colaborare.“ Pînă în acest moment însă, pictorii pietreni nu au dat nici un semn de întelegere si, cu atît mai putin, de colaborare. Intrigati, s-au reunit într-o sedintă în care au căutat solutii pentru a iesi din acest impas.
Decanul de vîrstă al pictorilor pietreni, Gheorghe Vadana, a rezumat istoria acestei povesti care începe, culmea, exact în anii cei mai frustranti ai comunismului: „În anul 1982, cu o doamnă numită Comis am făcut un contract de închiriere si dare spre folosintă artistilor plastici. Prima dată, tot spatiul ni s-a dat gratuit. După un an, pentru a evita anumite comentarii malitioase care ne vizau, doamna Comis a propus o chirie modică, simbolică, cu care, evident, am fost de acord. Si asta a durat pînă prin 1993, cînd la Cultură era Cornel Nicoară. Atunci ne-am gîndit că ar fi bine să cumpărăm spatiile. Erau preturi foarte mici si cu un oarecare efort ne puteam permite. E drept, în ciuda conditiilor acceptate de ambele părti, unii dintre noi - nu mai dau exemple, că se stiu - au cam rămas cu datorii la întretinere. Ceea ce a îngreunat tot demersul nostru. Eram vulnerabili, prin urmare. S-a luat legătura cu Bacăul si o vreme, tot ce se vindea se oprea acolo. N-am mai cumpărat si am rămas acolo chiriasi de drept, dar din acea clipă cu contracte individuale, pentru a exista un control asupra rău platnicilor. Si am făcut contracte individuale. Cine plăteste rămîne, cine nu, nu.“

Spatiul si timpul
Artistii plastici au nevoie de aceste spatii pe care le folosesc - chiar dacă sînt destul de meschine - ca ateliere de creatie. Nu-si pot permite să închirieze altele, mai generoase si, cu atît mai putin, să-si construiască vile cu mansarde luminoase. Sînt depozitate aici lucruri, pînze, materiale, culori si vopsele, unelte ale profesiei, lucrări terminate sau în travaliu si multe alte nimicuri care ornează viata unui artist.
„Nu putem lucra acasă, la bloc, în bucătărie sau în debara. Avem familii, multe substante sînt toxice, nu putem face nici cel mai mic zgomot, darămite să însăilăm o ramă în cuie. Si apoi, minusculul atelier este spatiul unei evadări din cotidian, în lumea creatiei si departe de problemele curente care în altă parte ne coplesesc“ ne-au mărturisit artistii, netrebuind să facă eforturi pentru a ne convinge. Pentru că de douăzeci si sase de ani acolo lucrează, acolo vietuiesc vremelnic si acolo au zămislit majoritatea pînzelor care au ornat perpetuu simezele galeriilor pietrene. Acel loc a devenit un spatiu sufletesc.
Si, asa cum spun ei însisi, nu este singura nedreptate care li s-a făcut. În acest sens, exemplul cel mai elocvent îl constituie văduvirea filialei artistice de generosul spatiu expozitional care acum, prin genericul Primăriei este numit Galerie municipală. Prin care trec cei care depun actele de stare civilă, prin care trec nuntasii cu chef de petrecere si prin care nu se prea lasă ademeniti a trece adevăratii iubitori de artă.

Rugăciuni clasice...
Si odiseea acestui spatiu este la fel de plastică. La 25 ianuarie 1989, prin decizia nr. 1152 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Judetului Neamt, avînd în vedere prevederile articolului 39 din Legea nr. 5 din 1973 privind administrarea fondului locativ si reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi, examinînd nota Intreprinderii nemtene de Gospodărie Comunală si Locativă nr. 771 din 1989 prin care se propunea repartizarea suprafetelor locative cu altă destinatie decît aceea de locuintă situate la subsolul, parterul si mezaninul blocului A1 din Bulevardul Republicii nr. 17, s-au repartizat Filialei Artistilor Plastici, Centrului de Librării si Sectiei judetene de proiectare, suprafetele locative în cauză. Care, în cele din urmă au fost pierdute, iar actiunea juridică intentată de artistii plastici a rămas nefinalizată.
Într-o scrisoare deschisă adresată senatorilor si deputatilor din judetul Neamt, la 5 martie 1997, semnată de: Iulia Hălăucescu, Doru Ulian, Camelia Rusu, Doina Daschievici, Gheorghe Diaconu, Violeta Dinu, Laurentiu Dumitrasc, Mariana Papară, Carmen Albu, Iosif Haidu, Cristian Livescu, Adrian Alui Gheorghe, Dinu Huminiuc, Grigore Agache, Dumitru Bostan, Silviu Bejan, Mircea Ceacîru, C. Alupului-Rus, Ioan Popei, Mihai Agape, Augustin Cristea, se spunea: „Venim acum în întîmpinarea dumneavoastră cu rugămintea de a ne sprijini, pe noi, membrii Filialei Uniunii Artistilor Plastici din judetul Neamt să recăpătăm un spatiu - cel al fostelor Galerii de Artă din Bulevardul Republicii - necesar Fondului Plastic si expozitiilor propriu-zise. Se stie, în 1993, ele au fost trecute în pofida prevederilor legale care interzic schimbarea destinatiilor initiale a spatiilor culturale, în patrimoniul Consiliului Local Piatra Neamt si în administrarea S.C. Piete si Oboare, măsură pe care o considerăm abuzivă. Facem acest apel convinsi că avem acum experienta si dorinta de a folosi si administra Galeriile în interesul culturii si pentru cultură. Si mai presus de toate în interesul colectivitătii, a tuturor celor care iubesc cultura si au nevoie de ea, bătrîni sau tineri, artisti sau viitori artisti.“

... si patetice
Din acest punct, discursul devine patetic si apelează la sensibilitatea electorală:
„Noi, cei care solicităm acest lucru, v-am dat nu numai votul nostru ci si votul celor care, prin artă, au devenit mai constienti de ceea ce trebuie să facă. Pentru că, oricum, arta înseamnă educatie, înseamnă progres, înseamnă civilizatie. Permiteti-ne, domnilor Parlamentari, să credem că ajutorul Domniilor Voastre va fi decisiv în demersul nostru.“
Cît de decisiv a fost ajutorul parlamentar, s-a văzut. La ora actuală spatiul are multiple destinatii, găzduind, printre altele si expozitii plastice sub firma Galeriilor municipale, dar fără a avea statutul clar si fără echivoc invocat de petenti.
În fata situatiei de acum, care presupune părăsirea deîndată a atelierelor, urmare a unei Hotărîri de consiliu, pe bună dreptate, artistii pietreni se întreabă cum de initiativa a fost aprobată în unanimitate, chiar si de către membrii Comisiei de cultură a Consiliului local. Chiar nimeni dintre cei de acolo nu s-a gîndit la repercusiunile unui asemenea gest, la implicatiile pe care le va avea asupra fenomenului artistic local?
Pînă una alta, adică pînă expiră ultimatumul, artistii plastici pietreni au hotărît să meargă cu jalba-n protap, cum se zice, la conducerea primăriei care a făcut suficiente dovezi că stie să pretuiască sportul. Care, de multe ori, trebuie să recunoastem, e foarte aproape de artă.

Articol afisat de 1587 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Tzepelica la data 04.08.2008 12:48
Ia sa-i faca lu' Pinalti un portret cu 50 kg mai slab, exact ca in campanie,
cand in pozele de pe afise si banere i-au ras din greutate de pe flancuri cel putin un sfert din gasbarit, de credeai ca poarta corset ca damele, si sa vezi ce repede le lasa atelierele !
Bre, baronilor, lasati artistii sa ramana in atelierele lor, ca va bate Dumnezeu, hapsanilor si nesatuilor !
Tot nu-i ajutati de nici o culoare, DE CE VA BATETI JOC DE EI ?!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective