Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CUTREMUR ÎN POLIÞIE

CUTREMUR ÎN POLIÞIE

• un control în trafic, cãruia a fost supus subcomisarului Eliazar Cioinegel, a amorsat un scandal monstru în Poliþia Neamþ • ofiþerul a acuzat modul în care a fost fãcut controlul ºi l-a reclamat penal pe ºeful Poliþiei Neamþ • acuzele aduse sînt abuz în serviciu ºi cercetare abuzivã • comisarul ºef Nistor Cãrbunaru, prezent la controlul în trafic, a afirmat cã subordonatul sãu „exagereazã foarte mult ºi nu face bine“ •

Un scandal monstru este pe cale a se declanºa în Poliþia Neamþ, în prim-plan aflîndu-se ºeful IJP, comisar ºef Nistor Cãrbunaru, ºi un subordonat, subcomisar Eliazar Cioinegel, ºeful Biroului de Poliþie Poiana Teiului. Acesta din urmã susþine cã a fost victima unui control abuziv, fiind oprit în trafic în seara zilei de 26 octombrie, la ora 23.30, în Tîrgu Neamþ ºi pus sã sufle în etiltester pentru a se evidenþia dacã a bãut sau nu. Toate acestea în prezenþa trecãtorilor din zonã, timp în care era filmat. Ofiþerul mai susþine cã s-a dovedit cã nu era sub influenþa alcoolului ºi cã a fost ºicanat în continuare. Pentru toate acestea, Eliazar Cioinegel a declarat cã a fãcut o plîngere penalã împotriva ºefului IJP Neamþ, pe care a adresat-o Parchetului Curþii de Apel Bacãu, acuzele aduse fiind de abuz în serviciu ºi cercetare abuzivã. „Am introdus acþiune în instanþã, am depus plîngere penalã pentru abuz în serviciu ºi purtare abuzivã. Am fãcut acest lucru a doua zi dupã ce s-a întîmplat evenimentul pentru cã ºtiam cã n-am bãut ºi ºtiam cã n-am alcoolemie. Nu consum alcool de ºase luni. Plîngerea e de competenþa Curþii de Apel Bacãu. Este depusã reclamaþia înainte sã-mi comunice dînºii cã am zero la mie. Depinde acum de ce spun domnii, dacã o sã mai fie ºi ultraj - poliþist contra poliþist pentru cã eu am scos ºi un certificat medico-legal. (...) Vreau sã vã mai spun cã am prieteni comuni cu domnul Cãrbunaru ºi unl dintre aceºtia a venit ºi mi-a spus: «Ai grijã sã nu-þi mãsluiascã contraproba sã-þi iasã alcoolemie de 0,50 la mie»“, a declarat subcomisarul Eliazar Cioinegel.
Acesta a mai afirmat cã nu ºtie care a fost motivul controlului dispus împotriva sa la o orã tîrzie în noapte ºi nici nu i s-a spus de cãtre cei care l-au oprit în trafic. Este posibil ca verificarea sã facã parte din paleta de mãsuri luatã de conducerea Poliþiei Române, care a dispus ca în teritoriu poliþiºtilor sã le fie testatã integritatea în timp ce-ºi efectueazã serviciul sau dacã nu circulã la volan sub influenþa alcoolului, bazîndu-se pe spiritul de colegialitate al celor care-i controleazã sau de funcþie. „Nu au avut nici o motivaþie. I-am întrebat ce vor de la mine. Au fost doar pauze. Nu ºtiau ce sã facã. S-au pierdut. Se uitau la mine. Eu le-am spus cã nu beau. Au sãrit oamenii. Ca la circ. Ceea ce mi s-a întîmplat mie Doamne fereºte sã se întîmple cu un cetãþean de rînd. Mi-e groazã sã mã gîndesc la aºa ceva. Mi-e groazã sã cred cã a vrut sã mã facã cu etilotestul în care bãtea în el ºi spuneam cã nu suflu eu adevãrat. Mi-e ruºine cã sînt poliþist. Mi-e ruºine ce colegi am. ªi-a bãtut joc de mine. Mã simt hãrþuit, mã simt urmãrit“, a mai afirmat ofiþerul Cioinegel.
De remarcat este faptul cã subcomisarul Eliazar Cioinegel ºi comisarul ºef Nistor Cãrbunaru au fost colegi la Poliþia Tîrgu Neamþ ºi, întrebat dacã au fost motive de disputã, primul a mai susþinut: „Eu eram ºef la formaþiunea Poliþie Judiciarã, dar, neavînd terminate studiile superioare, lucram numai cu delegaþie, iar ºef normal era domnul Cãrbunaru. Dumnealui nu apare pe funcþia aceea ºi lucra la Cercetãri Penale. Dupã ce am plecat eu ºi am intrat ºef la Biroul de Poliþie Poiana Teiului, l-au trimis pe dumnealui pe funcþie. Probabil de acolo a început ura împotriva mea. ªi numai împotriva mea pentru cã eu am avut mari probleme deoarece mi-am depus candidatura ºi la corp (Corpul Poliþiºtilor - structurã sindicalã a lucrãtorilor din Poliþie- n.r.) cînd ºi-a depus-o ºi dumnealui. Spunea cã mã împinge Munteanu (Aurel Munteanu, fostul ºef al IJP Neamþ- n.r). Pe mine Munteanu nu mã împinge la nimic rãu. Sînt prieten cu toþi ºi deopotrivã duºman“. De partea cealaltã, comisarul ºef Nistor Cãrbunaru a afirmat cã lucrurile nu stau cum le-a prezentat subordonatul sãu ºi cã deþine o casetã video cu tot ce s-a petrecut în seara respectivã la Tîrgu Neamþ. Dar iatã dialogul purtat cu ºeful Poliþiei Neamþ.

„A fãcut, ca sã spun aºa, un fel de circ cu noi toþi“
Reporter: Un subordonat de-al dumneavoastrã aduce unele acuze despre modul cum a fost tratat...
Nistor Cãrbunaru: Mã simt dator sã atrag atenþia, se pare cã omul exagereazã foarte mult ºi nu face bine. Eu am tras dupã mine imaginea destul de ºifonatã a poliþiei de cînd am venit. Dumnealui ar trebui sã fie ponderat ºi nu v-aº recomanda sã-l încurajaþi. Nu este mîna lui. E o pãrere personalã. Eu am datoria sã observ cum se circulã în tot judeþul, urmãresc cadrele sã-ºi facã treaba ºi sã nu pãteze imaginea poliþiei. Recent, am avut un astfel de caz, cu subordonatul Florea Dan.
Rep.: Ce s-a întîmplat pe 25 octombrie seara. Domnul Cioinegel era bãut la volan?
N.C.: Nu pot sã spun cã era beat. De regulã sub 0,30 la mie nu prea evidenþiazã pentru cã nu sînt de performanþã aparatele ºi nici reactivii care sînt folosiþi la dozarea acestor probe de sînge. În schimb iese cu siguranþã la alcooltest. Domnia sa a refuzat sã sufle. S-a prefãcut cã suflã. A fãcut un circ în stradã. Nu am fost singur. Am fost cu ºeful Poliþiei Rutiere, cu reprezentantul Corpului Poliþiºtilor. Cu criminalist, cu un agent care a fost de faþã. Am avut grijã sã-l protejez sã nu fie lume pentru cã era un cadru de-al meu. I-am recoltat probe biologice în mod corect. A fãcut, ca sã spun aºa, un fel de circ cu noi toþi. Dar l-a fãcut de altfel nu ultima oarã ºi treaba lui.
Rep.: Subcomisarul Cioinegel spune cã l-aþi refuzat atunci cînd a vrut sã iasã la raport
N.C.: Exclus aºa ceva. Este o pãrere unilateralã. Îmi pare foarte rãu cã lucrurile stau aºa. Eu nu am refuzat pe nimeni niciodatã indiferent dacã mi-a plãcut sau nu de cineva. Ar fi fost o prostie sã fac treaba asta.
Rep.: El mai spune cã cele petrecute la Tîrgu Neamþ s-a fãcut în vãzul lumii.
N.C.: Am avut grijã sã-l protejãm. Dacã au fost trecãtori ºi conducãtorilor auto le-am indicat sã treacã mai departe. Avem o casetã video ºi pentru mine e suficient ca sã demonstrez cã am încercat pe cît posibil sã-l protejez. Cã au mai fost trecãtori - unul, doi, asta nu e nici o problemã.
Rep.: Subordonatul dumneavoastrã mai susþine cã i-aþi provocat niºte escoriaþii
N.C.: Exclus aºa ceva. Este posibil ca aceste escoriaþii sã se fi produs de la faptul cã a fost înþepat pentru a i se lua sînge. Ar putea spune mîine - poimîine cã l-am ºi tîlhãrit, cã i-am mai luat ceva.
Rep.: Subcomisarul Cioinegel spune cã e hotãrît sã meargã mai departe.
N.C.: M-aº bucura. Dar numai cã perdantul nu sînt eu.
Rep.: Mai susþine cã le-aþi cerut subordonaþilor sã facã rapoarte despre el, cu cine se întîlneºte ºi altele.
N.C.: Exclus aºa ceva. Nu ºtiu, nici vorbã. Chiar nu pot sã vã rãspund la aceastã întrebare. Nu ºtiu la ce se referã.

„Am încercat sã port un dialog cu domnia sa, dar m-a refuzat“
O parte din scrisoarea deschisã care ne-a parvenit la redacþie din partea subcomisarului Eliazar Cioinegel o publicãm în continuare, cu menþiunea cã restul o vom publica în ediþia de miercuri a Monitorului de Neamþ.
Subsemnatul subcomisar Cioinegel Eliazar, ºef Birou Poliþie Poiana Teiului, din cadrul IPJ Neamþ, la data de 25 03 2005 prin vot democrat am fost ales preºedinte al BSPPC Neamþ, iar prin hotãrîrea nr. 5E din 03.05.2005, a Sindicatului National al Poliþiºtilor ºi Personalului Contractual am fost validat pe aceastã funcþie, fapt adus ºi la cunoºtinþa ºefului Inspectoratului Judeþean al Poliþiei Neamþ comisar ºef Cãrbunariu Nistor. ÃŽncã de la începutul mandatului, ºeful de inspectorat, chiar în momentul la care i-am fost prezentat de cãtre ofiþeri ai SNPPC Bucureºti, mi-a spus cã-i sînt adversar. Am încercat sã port un dialog cu domnia sa, dar m-a refuzat, lucru pe care l-a fãcut de fiecare datã cînd am dorit sã ies la raport (refuzînd, spunînd cã nu este cazul). Personal mi-am desfãºurat activitatea în mod conºtiincios la Biroul de Poliþie Poiana Teiului, obþinînd rezultate foarte bune pentru a-i demonstra cã rãmîn acelaºi poliþist ca ºi în trecut. ÃŽn ºedinþele la care am participat de fiecare datã mã tachina cãutîndu-mi diverse neajunsuri din care rezultã ca aº frîna bunul mers al inspectoratului. La data de 26.10.2005, orele 23,30 în timp ce conduceam autoturismul proprietate personalã cu nr. de înmatriculare NT 01 ELY, pe B-dul. ªtefan cel Mare din Tg. Neamþ, jud. Neamþ, cînd am ajuns la intersecþia cu str. C. Hogaº pentru a merge la domiciliu, am vãzut ieºind în trombã din spatele Bl. „Rotiserie“ de pe str. Aleea Zimbrului un autoturism al poliþiei rutiere avînd puse în funcþiune sistemele de avertizare luminoase ºi sonore. Cînd m-am apropiat am deschis geamul din partea stîngã a portierei faþã al autoturismului crezînd cã pot sã le dau vreun ajutor. Din proprie iniþiativã am oprit autoturismul, totodatã oprindu-se ºi autoturismul poliþiei. Din acesta a coborît în vitezã, ca speriat, comisar ºef Catanã loan care s-a îndreptat spre mine. Din respect am coborît ºi eu din autoturismul meu crezînd ca acesta doreºte sã mã întrebe ceva, dar surprizã: Fãrã sã-mi spunã motivul ºi fãrã sã fiu oprit regulamentar, pentru control (aºa cum arãtam, am oprit din proprie iniþiativã) mi s-a adresat: „Dã-mi documentele!“. L-am intrebat pentru care motiv, dar nu mi-a rãspuns. Cînd m-am uitat l-am vãzut pe cms. ºef Cãrbunaru Nistor, ºeful IPJ Neamþ, scms. Andrieº loan, ºeful de cabinet, scms. Ruscanu Mihai care se afla în faþa autoturismului poliþiei cu camera de luat vederi pe umãr ºi mã filma, iar la volanul autoturismului se afla ag. ºef Buga Dorin.
I-am dat toate documentele autoturismului ºi cele personale dupã care m-am adresat din nou „Spuneþi-mi ce se întîmplã?“ dar pauzã... Insist ºi întreb pentru ce sînt filmat? Ce aveþi cu mine ? Cu ce am greºit ? La care cms. ºef Cãrbunaru mi-a rãspuns nervos „Cã nu este treaba mea!“ iar dupã o micã pauzã de tãcere a spus ca trebuie sã mã testeze cu etilotestul pentru cã sînt bãut. I-am spus cã nu consum bãuturi alcoolice de aproximativ 6 luni ºi cã am unele afecþiuni medicale fiind sub tratament cu antibiotice ºi antiinflamatorii. Mi-a rãspuns sec „Nu-i treaba lui!“. L-am rugat sã mergem cu autoturismul poliþiei la sediul politiei din Tîrgu Neamþ unde sã facã activitatea de testare pentru a nu mã defãima ºi înjosi în faþa persoanelor care se adunaserã în numãr mare, întrucît sînt o persoanã respectatã ºi stimatã în oraº, dar nu a acceptat, rãspunzîndu-mi cã nu îi învãþ eu ce trebuie sã facã. l-am spus cã prin modul lor de comportament aduc atingere imaginii instituþiei poliþiei, dar mi-a rãspuns la fel. L-am implorat sã mã conducã într-un alt loc mai ferit de curioºi, dar tot nu a acceptat, iar ceilalþi însoþitori ai sãi mi-au spus sã suflu în etilotest.

„Am suflat, dar a dat eroare“
Am suflat, dar a dat eroare. Mi-a spus sã suflu din nou, am suflat ºi din nou eroare, l-am implorat sã nu mã mai umileascã fiindcã nu am consumat bãuturi alcoolice, dar nu m-au înþeles. Iarãºi m-au pus sã suflu, spunînd cã nu procedez corect, dar le-am motivat „Nu am consumat alcool!“. Mi-au spus cã miros a alcool, le-am rãspuns cã nu se poate. Vãzînd cã nu le reuºeºte „sã le iasã alcoolemie, (posibil etilotestul era defect întrucît lovea cu palma în el pentru a afiºa ceva pe ecran) au insistat sã mai suflu, dar am spus cã nu are rost ºi cã pot sã-mi recolteze probe biologice, dîndu-mi seama cã în aceastã acþiune nu era ceva curat, observînd cã ei doreau cu orice preþ sã mã scoatã vinovat. La un moment dat, persoanele aflate de faþã la o micã distanþã de noi au început sã-i huleascã ºi tihoiascã. Vãzînd cã populaþia adunatã este de partea mea, cms. ºef Cãrbunaru a dispus sã mergem la sediul poliþiei spunîndu-mi sã urc în autoturismul poliþiei rutiere. I-am cerut sã mã lase sã-mi asigur ºi sã parchez autoturismul, întrucît era blocatã circulaþia, am urcat în autoturism, am introdus cheia în contact pentru a ridica geamul portierei stînga faþã, mecanismul fiind electric. ÃŽn acest timp cms. ºef Cãrbunaru s-a nãpustit asupra mea în autoturism prinzîndu-mã de mîna dreaptã pentru a-mi scoate cheia din contact. L-am rugat sã mã lase sã ridic geamul, fiind electric, dar nu m-a lãsat, mi-a forþat mîna ºi mi-a smuls cheia, acþiune prin care mi-a creat pe degetul arãtãtor de la mîna dreaptã, cu unghiile, mai mult£ escoriaþii. Din CML nr. 1450/ 28 10 2005 rezultã cã pentru vindecarea escoriaþiilor îmi sînt necesare 1-2 zile îngrijiri medicale.
Mi-a spus sã urc în autoturismul poliþiei rutiere, lucru care l-am ºi fãcut (pe bancheta din spate la mijloc, ca pe infractori). Cheia autoturismului i-a dat-o cms. ºef Catanã I. care mi-a asigurat ºi parcat autoturismul, aceasta rãmînînd la el deºi i-am cerut sã mi-o dea. În loc sã mergem la sediul poliþiei m-a dus la Spitalul Orãºenesc Tîrgu Neamþ unde mi s-au recoltat probe biologice. Deºi Dr. Avadanei aflat de gardã ºi care m-a examinat le-a spus cã din punctul Iui de vedere eu nu am consumat alcool ºi cã nu este necesarã recoltarea de probe biologice cms. ºef Cãrbunaru i-a dispus sã îmi recolteze, lucru ce a fost fãcut de asistenta de serviciu. De aici m-au condus la sediul poliþiei oraºului Tîrgu Neamþ spunîndu-mi cã trebuie sã mi se recolteze ºi a doua probã. L-am întrebat pentru ce, dacã eu nu am comis nici o faptã penalã sau contravenþionalã. Mi s-a rãspuns cã nu este treaba mea.
Le-am spus ca la 23.30 trebuia sã-mi iau medicamentele, nu m-au bãgat în seamã. Ag. ºef Buga Dorian a adus patru sticle cu apã mineralã, avînd intenþia ca una sã mi-o dea mie, dar am auzit afirmaþia: „Dã-i cã are arºiþã!“ ºi totodatã cã nu am voie sã beau ºi sã consum nimic pînã nu mi se recolteazã a doua probã, deºi îmi era sete datoritã afecþiunilor medicale, dar m-au þinut ca ºi sechestrat.

Articol afisat de 2583 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective