Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Reabilitarea sistemului termic din Piatra Neamþ, necesitate de prim rang

Reabilitarea sistemului termic din Piatra Neamþ, necesitate de prim rang

• municipalitatea pietreanã a dat startul în reabilitarea sistemului termic al municipiului • autoritãþile au pornit de la premisele eliminãrii subvenþiilor, pînã în 2007, ºi creºterii preþului Gigacaloriei • pînã la sfîrºitul anului, modernizarea va fi realizatã în proporþie de 10-15% • locuitorii din Piatra Neamþ agreeazã montarea centralelor termice de scarã ºi de bloc •

Asigurarea confortului termic pentru populaþie, la preþuri suportabile, reprezintã, la momentul actual, o necesitate. Actualul sistem termic al municipiului, uzat moral ºi fizic, produce mari pierderi, costurile fiind resimþite din plin de populaþie. Pe de altã parte, nemulþumiþi de calitatea serviciilor oferite de cãtre societatea producãtoare ºi distribuitoare de agent termic, în raport cu preþul plãtit pentru utilitãþi, mai bine de jumãtate din proprietarii de apartamente au ales sã se debranºeze de la sistemul termic centralizat, o parte montîndu-ºi centrale termice de apartament, iar alþii, cu venituri reduse, preferînd sã suporte condiþiile vitrege ale sezonului friguros.

Centralele de scarã ºi de bloc, singura soluþie în situaþia actualã
Din cele 36 de mii de apartamente cîte sînt în Piatra Neamþ, 51% au fost debranºate, aproape 1.000 numai în acest an. Pe lîngã considerentele de ordin social, demne de luat în seamã, aceste decuplãri au produs mari dezechilibre în reþeaua termicã. Practic, actualul sistem este compromis.
Reducerea subvenþiilor pentru energia termicã furnizatã populaþiei, pînã la eliminarea sa, în 2007, ºi creºterea preþului naþional de referinþã al Gigacaloriei - dependentã de scumpirea gazului metan - reprezintã argumente care stau la baza soluþiei de montare a centralelor termice de bloc ºi de scarã, consideratã atît de cãtre exponenþii comunitãþii, cît ºi de cei care reprezintã interesele nemþenilor în Parlamentul României ca „o soluþie de crizã, într-o situaþie de crizã“. Unii cred cã renunþarea la sistemul descentralizat este o greºealã, în condiþiile în care modelul occidental indicã orientarea cãtre sistemul centralizat, considerat cel mai viabil. „Dacã ar fi fost sã pornim de la zero, soluþia sistemului termic centralizat ar fi fost cea mai eficientã. ÃŽnsã, la ora actualã, jumãtate dintre apartamentele din Piatra Neamþ sînt debranºate, iar acestea nu sînt distribuite uniform, în toate zonele municipiului. Nu trebuie sã ne sperie preþurile la gaz metan pentru cã 66% din resurse sînt din producþia internã - ºi sînt þinute sub control, ºi numai 33% sînt din import. Sigur, este vorba despre o resursã epuizabilã ºi, pe viitor, vor trebui gãsite alte soluþii. Poate cã, pentru Piatra Neamþ, soluþia pe care am ales-o nu este cea mai bunã, dar este cea mai eficientã pentru momentul actual ºi pentru urmãtorii ani“, considerã senatorul liberal ªerban Strãtilã.
Justificarea este datã ºi prin distribuþia neuniformã a debranºaþilor. „Sînt 200 de scãri de bloc cu douã apartamente rãmase la sistemul centralizat. Altele 6-700 au cîte 20-30% nedebranºate. Reþeaua este uzatã fizic ºi moral, iar cazanele sînt vechi de 50-60 de ani. ÃŽn studiul de fezabilitate am prevãzut atît adaptarea sistemului actual, cît ºi posibilitatea revenirii a încã 30% dintre debranºaþi“, considerã Radu Stîncescu, managerul de proiect al Aqua Calor.
Sînt, însã, ºi pãreri potrivit cãrora mult mai ieftine ºi mai eficiente ar fi fost centralele termice pe sistem de cogenerare, ori pe rumeguº.
Ziarul Monitorul de Neamþ va prezenta locuitorilor municipiului Piatra Neamþ fiecare din aceste soluþii, informaþiile furnizate fiindu-le necesare în a opta pentru una dintre acestea. Acelaºi obiectiv l-am urmãrit prin organizarea, la finalul sãptãmînii trecute, a dezbaterii pe tema implicaþiilor sociale ale costului încãlzirii, la care au fost invitaþi reprezentanþii Primãriei ºi Consiliului Local Piatra Neamþ, societãþii Aqua Calor, parlamentari ºi reprezentanþi ai asociaþiilor de proprietari.

Subvenþiile, o pãcãlealã
Primii paºi în implementarea proiectului de modernizare a sistemului termic din Piatra Neamþ au fost începuþi în urmã cu circa douã luni, societatea Aqua Calor trecînd la identificarea celor mai potrivite locaþii pentru amplasarea centralelor termice.
Licitaþia pentru proiectare ºi achiziþia de echipamente a fost cîºtigatã, recent, de cãtre firma „Start Erg Burners“ din Ploieºti. Programul de reabilitare termicã a municipiului se va derula pe o perioadã de 3 ani, partea de proiectare ºi echipamentele costînd circa 270 miliarde de lei. Valoarea totalã a programului este de circa 400 miliarde de lei. Este posibil ca etapa de instalare a centralelor termice ºi instalaþiilor aferente sã fie încredinþatã societãþii Aqua Calor, care, la rîndul sãu, poate organiza licitaþie pentru lucrãri. Programul de modernizare include trei variante combinate. Una este folosirea spaþiilor centralelor termice de cvartal situate în imediata apropiere a blocurilor, astfel încît traseele de circulaþie a agentului termic sã fie foarte scurte. O alta este montarea centralelor termice în diverse spaþii situate în interiorul blocurilor. A treia variantã este folosirea unor containere de tip vagon, ori a anexelor situate în imediata apropiere a blocurilor. Centralele termice vor fi de scarã, de bloc, iar, acolo unde traseele termice sînt scurte, vor putea deservi ºi cîte douã blocuri. „Din aceastã toamnã, lucrãrile de modernizare vor fi realizate numai în interioare - acolo unde centralele termice pot fi montate în încãperi din blocuri ºi în centralele termice de cvartal“, a subliniat directorul Cîmpeanu.
Deja la Piatra Neamþ au început sã soseascã primele componente necesare - în principal cazane - importate din Italia. „Modernizarea sistemului termic a fost gînditã în contextul eliminãrii subvenþiilor ºi necesitãþii reducerii costului Gigacaloriei. Dacã, în acest an, vom monta 10-15% din centralele de bloc ºi de scarã, anul viitor vom ajunge pînã la 60-70%, iar peste doi ani vom finaliza modernizarea“. Autoritãþile pietrene susþin cã Gigacaloria va rãmîne aproximativ la nivelul din acest an - cînd preþul naþional de referinþã a crescut cu 20%, de la 896 mii la 1,075 milioane lei - în contextul în care se preconizeazã o explozie a preþurilor la încãlzire, prin eliminarea subvenþiilor. „Subvenþiile la energia termicã au fost, de fapt, o pãcãlealã pentru oameni. Pe lîngã faptul cã au fost acordate pentru toatã lumea, fie cã era vorba despre angajaþi cu salarii de 20 milioane lei, fie cã era vorba despre pensionari ºi oameni fãrã venituri, acestea au asigurat salariile foarte ridicate ale directorilor ºi ale angajaþilor, în contextul în care mulþi au fost þinuþi degeaba. Banii nu au fost folosiþi pentru investiþii. Trebuie ºtiut cã societãþile furnizoare de utilitãþi nu sînt producãtoare, ci colectoare de bani“, a declarat Mihaela Stoica, viceprimar al municipiului Piatra Neamþ. Potrivit aceleiaºi surse, între criteriile cele mai importante, în faza de început a modernizãrii se numãrã numãrul mare al apartamentelor rãmase la sistemul centralizat, precum ºi datoriile scãzute la furnizorul de cãldurã ºi apã caldã menajerã.

Administrarea noului sistem va fi fãcutã de un operator specializat
Pietrenii care au rãmas cuplaþi la sistemul termic centralizat, mulþi dintre ei pensionari, sînt total nemulþumiþi atît de calitatea serviciilor de care beneficiazã, ca ºi de costurile mult prea ridicate, în comparaþie cu veniturile. Reprezentanþii asociaþiilor de proprietari care au participat la dezbaterea organizatã de Monitorul de Neamþ au declarat cã oamenii s-au sãturat sã plãteascã pentru apã caldã, cînd de fapt pe þevi curge apã rece, asta ca urmare a sistemului învechit de care dispune, la momentul actual, societatea Aqua Calor. ÃŽn plus, cheltuielile cu întreþinerea le depãºesc capacitatea financiarã de care dispun. „ÃŽn asociaþia noastrã sînt pensionari care trãiesc din 900.000 de lei. Pentru încãlzirea unui apartament cu douã camere se consumã douã Gigacalorii/ lunã. ÃŽn contextul creºterii preþului de referinþã cu 20%, numai încãlzirea va costa 2,3 milioane de lei. Existã un dezechilibru total între venituri ºi costuri. Sîntem de acord cu alinierea la preþurile din þãrile Uniunii Europene, însã odatã cu creºterea nivelului salariilor ºi pensiilor“, a subliniat unul dintre nemulþumiþi.
Pe de altã parte, beneficiarii considerã cã de administrarea noului sistem termic ar trebui sã se ocupe tot Aqua Calor, ori un operator care dispune de specialiºti care sã fie capabili sã se ocupe de întreþinerea centralelor termice, asociaþiile nedispunînd de oameni pregãtiþi în acest sens.

Articol afisat de 1580 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective