Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Disponibilizãri la Romsilva. Ocolul Silvic Ceahlãu pleacã acasã

Disponibilizãri la Romsilva. Ocolul Silvic Ceahlãu pleacã acasã

• Romsilva a anunþat disponibilizarea a peste 7.000 de angajaþi • în Neamþ îºi vor pierde locul de muncã aproape 100 de persoane • cei mai mulþi dintre aceºtia sînt de la Ocolul Silvic Ceahlãu • motivul îl constituie retrocedãrile de pãduri • viitorii ºomeri vor primi plãþi compensatorii •

Aproape 100 de angajaþi ai Direcþiei Silvice din Neamþ vor fi disponibilizaþi în acest an. Motivul pentru care se va lua aceastã mãsurã este strîns legat de faptul cã în þarã suprafaþa ce va fi retrocedatã foºtilor proprietari o va diminua pe cea pe care o administreazã acum Romsilva cu circa douã milioane de hectare de pãdure, aceasta fiind acum de 4,3 milioane. Retrocedãrile se vor acorda progresiv, astfel încît ºi programul Romsilva de disponibilizare se va produce în acelaºi ritm. La nivel de þarã vor fi disponibilizaþi 7.084 de salariaþi ai acestei instituþii, în majoritatea lor pãdurari ºi muncitori, care îºi pierd obiectul muncii, rãmînînd fãrã suprafeþele de pãdure pe care trebuie sã le îngrijeascã sau sã le pãzeascã.
Ocolul silvic nemþean care va fi cel mai afectat este cel din comuna Ceahlãu, unde se vehiculeazã cã aproape toatã suprafaþa împãduritã va fi retrocedatã prinþului Dimitrie Sturdza. „De la noi din ocol vor fi disponibilizaþi 54 de angajaþi, pãdurari, muncitori ºi ºoferi. Dupã ce pãdurile vor fi retrocedate, am mai putea avea în administrare doar 2.000 de hectare, dar nici asta nu este sigur“, a declarat Toader Cojocariu, ºeful Ocolului Silvic Ceahlãu. El a mai adãugat cã, dacã i se va oferi sã lucreze pentru prinþ, o va face negreºit: „Este meseria mea, normal cã vreau sã lucrez tot aici, oricine ar fi proprietarul pãdurii. Mai am doar 9 ani pînã la pensie“.
Prinþul Dimitrie Sturdza a cerut sã i se restituie circa 27.000 de hectare de pãdure, situate în comunele Ceahlãu, Hangu, Poiana Teiului ºi Farcaºa.
Reamintim cã, sãptãmîna trecutã, în urma discuþiilor purtate între subprefect ºi reprezentanþii familiei Sturdza a rezultat cã în cazul în care familia Sturdza va primi toate suprafeþele de teren împãdurit pe care le solicitã se doreºte ca acestea sã fie administrate ºi pãzite de angajaþi ai Direcþiei Silvice. Membrii familiei princiare au declarat în mai multe rînduri cã sînt interesaþi sã facã investiþii foarte serioase în aceste zone. Începînd de la deschiderea de fabrici de prelucrarea a lemnului pînã la amenajarea unor pîrtii de schi ºi dezvoltarea unei reþele de turism ºi agroturism. Pentru toate acestea, ei doresc sã atragã ºi alþi oameni de afaceri care sã investeascã pentru dezvoltarea zonei.

Bani pentru viitorii ºomeri
Pentru cei peste 7.000 de noi ºomeri care vor rezulta în urma acestor mãsuri, guvernul a hotãrît sã acorde mãsuri de protecþie socialã sub forma unui venit lunar de completare. În acest sens a fost propus un proiect de lege, dar rãmîne de vãzut dacã el va fi promulgat. În caz contrar, banii pe care îi vor primi disponibilizaþii Romsilva vor fi foarte puþini. În prevederea legislativã ce se discutã acum în parlament este menþionat cã viitorii ºomeri de la Romsilva vor primi douã salarii nete medii pe economie, adicã aproximativ 17 milioane de lei. La aceastã sumã se adaugã ºi venitul lunar de completare, care este egal cu diferenþa dintre salariul mediu net obþinut de angajat pe ultimele trei luni lucrate ºi nivelul indemnizaþiei de ºomaj. Venitul lunar de completare se va acorda pe o perioadã de 12 luni pentru persoanele ce au vechime de pînã la 12 ani, 16 luni vor primi cei care au vechime cuprinsã între 12 ºi 16 ani, 20 de luni cei cu vechime între 16 ºi 20 de ani ºi 24 de luni vor primi cei care au o vechime de peste 20 de ani.
O altã posibilitate care li se oferã celor care vor rãmîne fãrã slujbe este cea de reangajare, fãrã concurs sau perioadã de probã, în cazul în care noul propietar al pãdurilor încheie contract de administrare tot cu Romsilva ºi va avea nevoie de personal calificat.

Articol afisat de 3200 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective