Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
600 de gospodãrii stau în calea apelor

600 de gospodãrii stau în calea apelor

• începutul sãptãmînii viitoare aduce o încãlzire însemnatã a vremii ºi sînt posibile inundaþii • veºti rele se anunþã ºi pentru cei care au case în zone inundabile • circa 600 de familii sînt în aceastã situaþie ºi nu au decît douã alternative: ori se mutã pe cheltuiala proprie, ori nu vor solicita despãgubiri dacã sînt inundaþi •

Sute de locuinþe situate în zonele cu grad ridicat de inundaþii sînt în pericol, începînd cu 20 martie, anunþîndu-se creºteri însemnate ale temperaturilor. Aºa cã ipoteza revãrsãrii apelor în gospodãrii, în special în cele situate pe Valea Bistriþei, este plauzibilã, dacã avem în vedere cãderile însemnate de zãpadã, din ultimele zile. La acest scenariu se poate adãuga ºi prezenþa gheþarilor de pe cursul apei, chiar dacã, în acest an, aglomerãrile nu au fost atît de însemnate. De parcã nu ar fi fost îndeajuns, veºti rele vin ºi de la Guvern. Proprietarii caselor care se aflã în zonele de risc, cartografiate de Sistemul de Gospodãrire a Apelor ca fiind inundabile, nu mai au ce face decît sã spere cã apele nu vor ajunge ºi în casele lor sau sã se mute pe cheltuiala proprie. ÃŽncepînd cu aceastã primãvarã, 600 familii din Neamþ, care locuiesc în zonele amintite, trebuie sã dea cu subsemnatul la notar cã, în cazul în care sînt inundate ºi li se ia toatã avuþia, nu vor cere despãgubiri statului. Acest mesaj a fost transmis, deja, de ministrul Mediului ºi Gospodãririi Apelor, Sulfina Barbu, tuturor reprezentanþilor Guvernului în teritoriu, care vor trebui sã ducã la îndeplinire aceste solicitãri, în urma cãrora românii fãrã inspiraþie sau cei care ºi-au construit casele fãrã autorizaþii, mai aproape de cursurile de apã decît era normal, vor rãmîne doar cu speranþa. Celor care se aflã în aceastã situaþie, statul le oferã o singurã alternativã - sã se mute. „Dacã deþinãtorii de clãdiri ºi anexe gospodãreºti din aceste zone refuzã sã se mute, ei vor trebui sã dea o declaraþie pe proprie rãspundere cã nu vor cere despãgubiri statului“, declara, în urmã cu douã zile, ministrul Sulfina Barbu, la întîlnirea cu reprezentanþii Guvernului în teritoriu.
Mesajul amintit a fost adus în Neamþ de prefectul Toader Mocanu. Acesta ºi directorul de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamþ, Emil Bostan vor pune la punct sistemul prin care vor rezolva problema pentru cele 600 de locuinþe care sînt construite în zonele inundabile.
„ÃŽn Neamþ, ca ºi în întreaga þarã, existã o problemã cu acele locuinþe care s-au construit fãrã autorizaþii. Astfel, pînã la momentul în care va apãrea o lege a asigurãrilor, SGA, împreunã cu Poliþia, va merge în teritoriu pentru a lua aceste declaraþii acolo unde este cazul. Menþionez cã în Legea Apelor este specificat faptul cã, în cazul în care o construcþie nu are autorizaþie ºi se aflã într-o astfel de zonã, trebuie demolatã. Au fost cazuri ºi în Neamþ, în care au fost construite locuinþe, iar proprietarii nu deþineau nici mãcar terenul pe care au ridicat clãdirea. Unii au fost inundaþi, li s-au distrus casele, iar noi le construim altele acum“, a declarat directorul SGA Neamþ. El a mai adãugat cã, din cele 82 de localitãþi din Neamþ, doar 4 vin, de obicei, sã solicite actele necesare pentru construcþii ºi de la Gospodãrirea Apelor.
De menþionat este ºi faptul cã majoritatea celor 600 de locuinþe care sînt construite pe teren inundabil sînt în comunele de pe Valea Bistriþei. Despre acest subiect, prefectul Toader Mocanu a amintit cã, în aprilie sau iunie, se vor demara procedurile pentru începerea lucrãrilor de îndiguire a malurilor Bistriþei, pe o porþiune de 12,3 kilometri: „Imediat cum se va încãlzi ºi vor sosi banii, vom proceda la efectuarea proiectelor necesare, iar SGA va susþine licitaþiile pentru constructori“, a declarat Toader Mocanu.

Articol afisat de 1716 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective