Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Atîta timp cît banii existã, oamenii trebuie sã-i acceseze“

„Atîta timp cît banii existã, oamenii trebuie sã-i acceseze“

• interviu cu Vasile ªendrea, subprefectul judeþului Neamþ

Reporter: Ce pãrere aveþi despre titlul acestei pagini - «Comune nemþene, comune europene»?
Vasile ªendrea: Eu aº spune: «Comune nemþene cu aspiraþii europene», în accepþiunea dorinþei de a ajunge, ca ºi dotãri, la cele din Uniunea Europeanã. Vorbesc despre dotãrile minime. ÃŽn fapt, ºi comunele noastre sînt, oricum, în Europa.
Rep.: Care este rolul Prefecturii în zona proiectelor cu finanþare externã?
V.ª.: Prefectura nu este partener eligibil, ºi, din pãcate, de-abia am vãzut ºi eu cã ar fi aceastã posibilitate, doar pentru programe mici, care privesc o finanþare mai micã, referitoare, în principal, la dotãri tehnice, eu ºtiu?!, calculatoare, videoproiector, aparat foto performant ºi altele, motiv pentru care Prefectura a intrat ca ºi co-partener în toate programele, la toate solicitãrile. ªi avem, bineînþeles, o serie de comune care au accesat fonduri pentru dotare cu biroticã, este vorba despre reforma în administraþia publicã, iar aceasta nu se poate face dacã nu ai ºi tehnica aferentã, iar din aceste contracte ne alegem ºi noi, ca instituþie, cu cîte ceva, cu cîte un calculator, un aparat foto performant, cu cîte o imprimantã etc.
Rep.: Nu este puþin?
V.ª: Din pãcate, asta e situaþia, sigur cã putem fi co-parteneri în programe diverse care se referã, în principal, la pregãtirea sau aducerea la cunoºtinþã a populaþiei a cerinþelor Uniunii Europene. În diferite domenii, a acþiunilor pornind de la combaterea SIDA, pînã la...
Rep.: Gripa aviarã...
V.ª.: Da, sau egalitatea de ºanse bãrbaþi-femei, a minoritãþilor... ªi faptul cã existã un Minister al Integrãrii Europene care coordoneazã toate aceste programe, ca orice minister, este mai uºor sã cearã informaþiile de la Prefecturã. Aºa cã noi, la rîndul nostru, le preluãm de la Agenþia de Dezvoltare N-E, de la Consiliul Judeþean, de la Direcþia Agricolã, vezi Programul „ Fermierul“, de la Agenþiile SAPARD, de la societãþile comerciale ºi, desigur, de la primãrii. Nu sîntem, deci, nici organ de implementare, nici de control al finanþãrilor, dar...

„Nu poþi sã faci nimic dacã nu ai bani“!
Rep.: Vã implicaþi?
V.ª.: Sigur cã ne implicãm. Atunci cînd apar informaþii din acestea, noi facem tot timpul scrisori cãtre toate primãriile ºi le spunem: Aveþi posibilitatea de a accesa programul X, cu finanþare...
Rep.: Programele acelea vin la dumneavoastrã?
V.ª: Nu. Este compartimentul nostru, la Direcþia Servicii Deconcentrate, existã acest compartiment numit Integrare Europeanã care face monitorizarea tuturor acþiunilor. Eu, ºi cînd am fost prefect, le-am spus, ºi asta de la început, ºtiind ce înseamnã atragerea de fonduri: Nu poþi sã faci nimic dacã nu ai bani! Iar atîta timp cît banii existã, oamenii trebuie îndrumaþi sã-I acceseze.
Rep.: Cum?
V.ª: Eu le-am spus, de fiecare datã, la întîlniri: domnilor, angajaþi la primãrie un tînãr care sã cunoascã foarte bine sã lucreze cu calculatorul ºi limba englezã, pe care sã-l puneþi sã caute informaþii despre finanþãri, pe Internet. Fiindcã toate programele SAPARD, PHARE, ISPA, la Ministerul Integrãrii, Agenþia de Dezvoltare, toate sînt pe Internet. Sînt multe comune care au ºi Internet ºi au ºi angajat oameni calificaþi care sã facã aceastã muncã. În domeniul cîºtigãrii banilor prin proiecte, cred cã Taºca este campioanã nu numai pe judeþ, ci cred cã pe regiunea de Nord Est. Este acolo un primar, Alexandru Drãgan, care se zbate, este un fel de europarlamentar la nivel comunal, chiar ar fi bine sã aveþi o discuþie cu el.
Rep.: Aºadar, dupã cîte înþeleg eu, este doar o treabã de orientare. Sã presupunem cã eu sînt primar ºi primesc, ori de la Prefecturã, ori de la omul meu cu Internetul informaþia despre o posibilã finanþare. Ce fac?
V.ª.: ÃŽn primul rînd, trebuie stabilit, din timp, în buget asemenea proiecte. Se face un studiu de fezabilitate, care este o paginã, apoi se face, de cãtre o firmã specializatã, proiectul care, într-adevãr, costã. Aºadar, trebuie sã fii prevãzãtor la buget. Vã pot spune despre 15 comune care au prins Administraþia Publicã sau despre proiecte noi, SAPARD, care înseamnã 1 miliard de euro. Acum e „bãtãlie“ mare pentru fondul de mediu, respectiv pentre crearea de societãþi de salubrizare, dotãri. Tot Taºca are un proiect, dar mai sînt ºi la Dulceºti, Ceahlãu, Pipirig, Poiana Teiului.

Încheind aici scurta noastrã discuþie informalã cu domnul subprefect Vasile ªendrea, ºi avînd la dispoziþie o listã cu proiecte cu finanþare externã din judeþ, Monitorul de Neamþ a pornit în cãutarea lor prin comune nemþene, comune europene. Europene, sperã toatã lumea, începînd cu 1 ianuarie 2007.

Articol afisat de 1604 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cristian TIMOFTE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective