Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Colegii liceenelor spînzurate se revoltã

Colegii liceenelor spînzurate se revoltã

• mai mulþi elevi au cerut sã fie decongestionatã materia, iar profesorii sã fie mai apropiaþi de ei • cadrele didactice vor urma un curs de management al stresului • „ni s-a spus sã trecem peste sinuciderea Lizei, dar nu ne-a spus nimeni cum s-o facem“ spune o prietenã a liceenei spînzurate •

Sinuciderea elevelor de la Roman Vodã a deschis o adevãratã cutie a Pandorei. Mai mulþi elevi au cerut sã fie decongestionatã materia, iar profesorii sã fie mai apropiaþi de ei. La cãpãtîiul Luizei erau ieri mai mulþi colegi. Aceºtia au vorbit tranºant despre problemele lor: „ªi dacã acum noi cerem sã se descongestioneze materia chiar credeþi cã ne va lua cineva pe noi în seamã? Eu nu cred. Peste trei sãptãmîni lucrurile vor reveni «la normal» ºi profesorii vor preda ºi vor cere la fel de mult, pentru cã ei sînt plãtiþi mai bine, dacã au performanþe. ªi fiecare vrea un salariu mai mare. Luiza a participat la olimpiadele de: englezã, românã ºi matematicã (pe ºcoalã ºi pe localitate). De ce a fost nevoie sã plãteascã colegele noastre cu viaþa, în special Lizi, ca profesorii sã se dezmeticeascã ºi sã cearã sã se descongestioneze programa? Se spun multe, dar nimeni nu face nimic. Cîþi copii vor trebui sã moarã ca profesorii sã înveþe sã se apropie de elevi? Aceºtia adunã în ei atîtea resentimente ºi vin sã se descarce la ºcoalã. Nimeni nu vede în þara asta cã sînt elevi care au terminat facultatea ºi ies ºomeri de pe bãncile ei. Vrei sã înveþi ca sã ajungi cît mai buine, dar acum toatã lumea vede cã nu conteazã decît sistemul «pile,cunoºtinþe, relaþii» (PCR). ªi cei care învaþã nu reuºesc sã ajungã pe un post care-l meritã. ªi consilierea de astãzi a fost, în opinia noastrã, pur formalã. Sã nu se creadã cã dãm vina exclusiv de ºcoalã. Este vina tuturor, dar a nimãnui. Ni s-a spus sã trecem peste sinuciderea Lizei, dar nu ne-a spus nimeni cum s-o facem. Pur ºi simplu au repetat sã trecem peste ºi sã nu ne lãsãm impresionaþi de faptul cã am «devenit vedete de televiziune ºi în ziare, peste noapte». S-a dat vina pe presã“.

„Nimeni nu crede cã noi sîntem, cu adevãrat distruºi“
„Nimeni nu crede cã noi sîntem, cu adevãrat distruºi. De aceea parcã nici nu vrem sã mai dãm vreun fel de declaraþii ºi sã dãm interviuri. Noi o vrem alãturi de noi pe Lizi. Este, însã adevãrat cã s-au spus ºi minciuni. La un post de televiziune de la Piatra Neamþ, la care dãdea interviu doamna directoare, erau în spatele ei douã monitoare de calculator pe care apãreau niºte aºa - zise convorbiri cãtre Lizi în care era regizate niºte îndemnuri de genul:«Sinucide-te, omule!» sau «E un rahat!» (poate viaþa, poate ºcoala, poate pãrinþii?! n.r) Cum se pot spune asemenea minciuni? De ce televiziunile au insinuat cã ar fi satanistã, cînd toatã lumea ºtia cã este foarte credincioasã ºi cã mergea în fiecare duminicã la bisericã. Postea miercurea ºi vinerea. Cum se poate spune despre ea aºa ceva, cînd din cauza oboselii nici nu mai stãtea pe net de sãptãmîni întregi?“, au spus revoltate colegele, care se aflau la cãpãtîiul fetei, îmbrãcatã în haine de mireasã. Colegele ºi prietenele ei au susþinut cã o admirau tocmai pentru felul în care-i reuºeau proiectele. „ªtia sã se implice în tot felul de proiecte ºi toate-i reuºeau. De la începutul semestrului ni s-a plîns nouã, prietenelor. Am încercat sã-o ajutãm. Am crezut cã putem s-o ajutãm noi. Dar n-a fost aºa. ªi doamna dirigintã ºi-a dat seama cã ceva nu este în regulã ºi la sfîrºitul orelor o chema deoparte ºi încerca sã discute cu ea. Crina a murit prima, apoi Lizi, acum în spital stã Dorina. Chiar credeþi cã se va întîmpla ceva? Vã asigurãm cã nu “, au mai spus fetele.

Consiliere pur formalã, în opinia elevilor
O echipã de consiliere psiho-pedagogicã s-a deplasat în cursul zilei de joi, 16 martie, la Colegiul Naþional „Roman-Vodã“ (CNRV) pentru a dezbate cu elevii ºi cadrele didactice pe marginea subiectului „tentaþia suicidului“. S-a discutat, pe grupe de elevi, încercînd sã se afle cauzele gestului extrem la care au recurs cele trei adolescente, în ultimele sãptãmîni, la aceastã unitate, de a-ºi curma zilele, din motive inexplicabile, încã. „Din pãcate eu nu am urmãrit zilele acestea presa, ca sã nu mã încarc negativ. Cred cã altfel n-aº mai fi rezistat. Este drept cã presa, în opinia mea, a exacerbat realitatea. La discuþiile cu elevii de astãzi, s-au tras concluzii foarte interesante. Noi, în calitate de cadre didactice, trebuie sã recunoaºtem faptul cã elevii au dreptate. Curriculum ºcolar la toate materiile este foarte încãrcat, iar profesorii sînt obligaþi sã predea întreg conþinutul programei, cu riscul supraîncãrcãrii elevilor. Acest lucru ne va determina sã trimitem la Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii (MEC) o propunere de descongestionare a programei ºi de introducere a unor cursuri de formare a cadrelor didactice pe probleme de management al stressului“. ÃŽn opinia noastrã sînt douã lucruri foarte importante, de care sper cã se va þine cont, pentru cã toatã lumea este de acord cã elevii, la toate nivelurile de învãþãmînt, sînt supraîncãrcaþi“, a declarat Daniela Suman, directorul CNRV.
Surse din interiorul Colegiului au declarat cã, bulversate de întîmplare, cadrele didactice, în special cele tinere, au trecut în extrema cealaltã. „Aveam o orã de ºtiinþe exacte ºi eram în clasã cu o doamnã profesoarã. Era atîta gãlãgie în salã, încît unul din domnii directori, crezînd cã sîntem singuri, a deschis uºa clasei noastre. Doamna profesoarã a ridicat neputincioasã din umeri declarînd cã aºa-ºi desfãºoarã ora, pentru cã nu are alte soluþii“, a povestit unul din liceenii acestei instituþii.
Pãrinþii, la rîndul lor, au fost atît de impresionaþi de dramele din ultima vreme, încît, au apreciat cã este nevoie urgentã ca MEC sã ia în considerare necesitatea reducerii volumului de cunoºtinþe predate copiilor. „Am o fetiþã în clasa a VII-a, care este foarte conºtiincioasã. Se strãduieºte sã înveþe de nota 10, la toate obiectele. Face la ºcoalã douã-trei rînduri de pregãtire pentru Capacitate. Ajunge acasã la ora 14, aproape în fiecare zi. Mãnîncã, se dezbracã ºi dupã o orã se aºeazã la masa de lucru. Terminã lecþiile în jurul orei 21, uneori 22. I-am explicat cã organismul uman are nevoie ºi de odihnã. Mã rog de ea sã-ºi facã timp mãcar jumãtate de orã pentru o plimbare în aer liber. Mi-a spus: «Nu pot, tati, sã fac altfel pentru cã mi-e ruºine de doamnele sau domnii profesori». Ei ºtiu cã trebuie sã mã prezint la olimpiade ºi sã ºi obþin rezultate. ÃŽntr-adevãr fetiþa mea este solicitatã ºi la olimpiada de românã, ºi la cea de englezã ºi la cea de matematicã ºi aºa mai departe. Este, totuºi, doar un copil“, s-a plîns romaºcanul N.C, tatã al unei eleve de gimnaziu. Reamintim faptul cã în doar trei sãptãmîni au existat douã suiciduri, prin spînzurare ºi un al treilea caz, o tentativã de suicid, prin tãierea venelor, doar la CNRV. Se pare, însã cã, situaþia nu este singularã, în toate ºcolile, din ce în ce mai mulþi tineri, încearcã sã-ºi ia zilele, unii doar pentru a-ºi speria pãrinþii, alþii, ca în cele douã cazuri, reuºind, din nefericire, sã-ºi ducã gestul pînã la capãt.
Reamintim cã Luiza Maria V. ºi-a improvizat un ºtreang dintr-un fular, luni dimineaþã, 13 martie, în timp ce colegii acesteia erau la o orã de laborator, spînzurîndu-se de o þeavã de gaz, dupã un glasvand de lîngã intrarea în clasã, în Corpul A. Pe 25 februarie, o altã elevã de la CNRV, Crina P., s-a spînzurat cu o eºarfã de un dulap din camera ei. Cu o sãptãmînã înainte, o prietenã a acesteia a fost internatã la Secþia Psihiatrie, în urma unei tentative de suicid.

Cititorii iau atitudine
Cititorii Monitorului au postat pe site numeroase comentarii referitoare la subiectul liceenelor care s-au sinucis. Vã prezentãm în continuare cîteva dintre ele.
„Este uºor sã împroºti cu noroi...e ºi mai uºor sã acoperi...dar oare astfel nu agravãm problemele??? Bravo ziarelor care au insistat asupra temei ºi nu au acoperit situaþia!“ Florinescu;
„Este nostim...ÃŽmi vine sã rîd, cînd citesc ce mãsuri s-au luat. „S-au sfinþit clasele“..WOW!II Rezolvãri tipic româneºti. Aºteptãm sã ne rezolve alþii problemele. Respectiv Dumnezeu! Psihologul ºcolii poate ar trebui anunþat ca depresia nu se trateazã cu medicamente specifice care nu includ pilule tip placebo. Trimiterea pe care o face, cãtre psihiatru ce înseamnã? NU trebuie sã aºtepte în biroul lui cãlduþ ca elevii sã vinã, ci trebuie sã întreprindã ceva. A merge la psiholog nu înseamnã cã eºti nebun. Mã rog, mã agit degeaba, lucrurile nu se vor schimba. Tot Florinescu;
„Nu se va schimba nimic. S-au aghezmuit clasele, s-a rezolvat situaþia. Eventual mai punem niºte icoane în clase, iar elevii, de frica lor vor înceta sã se mai sinucidã?! Psihologul poate dormi liniºtit, în continuare, în cabinetul lui... Alternative? Da, eu însumi am oferit..însã nimeni nu ne vede. Trebuie tratate cauzele, nu efectul. O schimbare de atitudine a tuturor este o necesitate(elevi, pãrinþi, profesori). Sã le arãtãm copiilor cã au pentru ce trãi. Sã-i scoatem din barurile infecte ºi sã sã-i canalizãm spre frumos (artã, sport.etc).
FOTO: Familia ºi cele mai apropiate prietene o jelesc pe Luiza

Articol afisat de 2673 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Acuario la data 17.03.2006 06:04
Mey voi ziaristilor chiar sunteti buni!
Daca puteti face mai mult decat echipa de psiho pedagogi ai lui "peste" si daca i-ati determinat pe elevi sa spuna cu adevarat ce gandesc, e bine. Pustii astia chiar stiu ce vor si chiar au inceput sa priceapa ca in spatele sloganului spiritul CNRV-ist se ascunde de fapt multa fatarnicie, multe "interese de grup" cum ar zice Base. Nu, categoric nu trebuie recurs la gesturi demonstrative dramatice ca cel facut de fete pentru care copii au dreptate sa spuna ca trebuie admirate si nu judecate. Nici intr-un caz nu trebuie repetat dar poate el va constitui un semnal de alarma al acestei generatii de copii frumosi si destepti care la o adica au dovedit ca-si pot baga si piciorul in viata de rahat pe care le-o propune o generatie de imbacasiti interesati si perfizi.
Ad�ugat de cicero la data 17.03.2006 20:33
Cioclii oficiali
L-ati vazut pe nenea prefectul cum a venit la inmormintare nu sa plinga o eleva ci pentru a raspunde unui nenorocit daca stie ceva despre satanisti si cum va pune el servicile secrete sa vada ce si cum? si uite asa va putea dl.Mocanu sa mai citeasca ceva note de convorbiri, daca a invatat sa citeasca, ca cu scoala mai rar, chiar daca la batrinete a devenit ditamai savant dupa modelul-savant de renume mondial!- nu din Petresti ci din Tg neamt
Ad�ugat de florinescu la data 19.03.2006 09:55
precizare pentru redactie
Vad ca am fost citat, insa din pacate nu m-ati citat exact.
Eu am spus ca depresia se trateaza prin metode specifice (precizez acum-dialog) si nu cu medicamente.In cel mai rau caz pacientul poate fi "pacalit" ca ia medicamente care ii fac bine,daca acesta crede ca doar medicamentele l-ar ajuta.
Psihologia si psihiatria sunt lucruri total diferite singurul lucru comun e asemanarea de nume.
O persoana deprimata nu este o persoana bolnava psihic si nu se impune trimiterea la psihiatru pentru ca asta nu face decat sa agraveze depresia.
V-as ruga, daca tot citati oamenii, sa o faceti exact; altfel vor aparea in ziar fraze fara sens ca "Psihologul scolii poate ar trebui anuntat ca depresia nu se trateazã cu medicamente specifice care nu includ pilule tip placebo".L.romana elementara, totusi sunteti ziaristi...
Ad�ugat de florinescu la data 19.03.2006 10:02
cred ca duceti tare lipsa de subiecte
Unde am spus eu "bravo ziarelor???????"
Incepeti sa aberati din nou, la fel cum ati facut cu satanistii, drogurile....etc.
De fapt.....nu mai comentez pe aici ca o sa apara cine stie ce prostii "spuse de florinescu".
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective