Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Mazilirea“ pãrintelui Iustin

„Mazilirea“ pãrintelui Iustin

• pãrintele Iustin a dorit sã asigure ¬„un viitor canonic ºi statutar“ Mãnãstirii Petru Vodã • aceasta este opinia reprezentanþilor Mitropoliei Moldovei ºi Bucovinei • într-un comunicat de presã emis de Mitropolie pe 2 aprilie, dupã revolta credincioºilor de la ceremonia de instalare a noului stareþ, se aratã cã „existã, încã, în aceastã mãnãstire elemente care nu se pot obiºnui cu ascultarea cãlugãreascã ºi cu buna rînduialã specificã obºtilor monahale“ •

Cea de a patra duminicã din Postul Sfintelor Paºti a fost departe de a aduce liniºtea în sufletele credincioºilor din þinutul Neamþului ºi pelerinilor din alte colþuri ale þãrii, deveniþi oaspeþi obiºnuiþi ai Mãnãstirii Petru Vodã. Numirea unui alt stareþ în locul pãrintelui Iustin Pîrvu, din ordinul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei, în persoana ieromonahului Lavrentie Carp Lucian, un preot tînãr, în vîrstã de numai 28 de ani, a provocat o adevãratã revoltã în rîndul credincioºilor care au asistat, duminicã, la Sf. Liturghie oficiatã la mãnãstirea ridicatã la poalele Ceahlãului. Proaspãt numitul în aceastã funcþie a simþit pe pielea sa furia mulþimii care nu s-a sfiit sã îl agreseze.
Chiar ºi cãlugãrii au cerut socotealã reprezentanþilor oficiali ai Mitropoliei Moldovei ºi Bucovinei pe tema numirii noului stareþ ºi a motivului de scoatere din funcþia monahalã a pãrintelui Iustin Pîrvu. „Ce urmãriþi prin aceastã schimbare? De ce nu-l lãsaþi în pace pe pãrintele Iustin? El este om al locului ºi ctitorul mãnãstirii. Vreþi sã-l omorîþi? Hoþilor! Masonilor!“, acestea au fost vorbele care au fost auzite din mulþime.
Isteria mulþimii risca sã se termine cu un scandal de proporþii. Singurul care a reuºit sã tempereze spiritele încinse a fost pãrintele Iustin, la apariþia cãruia oamenii au început sã îl roage printre lacrimi: „Pãrintele nostru drag, nu ne pãrãsi. Vã vrem aici pînã la sfîrºitul vieþii“. Pãstorul sufletelor i-a binecuvîntat ºi a început sã îºi prezinte cuvîntul pregãtit special pentru schimbarea stãreþiei, însã credincioºii au întîmpinat cu neîncredere decizia sa de a-ºi alege un succesor, încã din timpul vieþii. „Nu este adevãrat. De ce nu ne spuneþi cã ei v-au hotãrît sã pãrãsiþi stãreþia? Pentru a cîta oarã vã condamnã sfinþia-voastrã, comuniºtii? Nu vã lãsãm sã plecaþi“, s-a auzit din mulþime.
Pãrintele Iustin a încercat sã îi liniºteascã cu vorbe blajine ºi pline de duh, fãcînd apel la înþelepciunea ºi la credinþa pe care o poartã în suflete care ar trebui sã îi opreascã de la a reacþiona într-un asemenea mod, în casa Domnului. Oamenii au continuat sã scandeze numele pãrintelui Iustin minute în ºir. Feþele bisericeºti care se prezentaserã pentru instalarea noului stareþ au rãmas sechestrate mai bine de o orã. La ieºire din bisericã, în drum spre chilia sa, noul stareþ a fost agresat fizic de credincioºii dezlãnþuiþi, la fel ca ºi pãrinþii acestuia. În potolirea spiritelor, un rol important l-a avut pãrintele Iustin în faþa cãruia chiar ºi cei mai agresivi enoriaºi ºi-au plecat faþa.

„Existã, încã, în aceastã mãnãstire elemente care nu se pot obiºnui cu ascultarea cãlugãreascã“
S-au spus cuvinte grele, credincioºii au fãcut excepþie de cadrul în care se aflau. Se poate spune cã furtuna s-a mai liniºtit, dar nu se ºtie pentru cît timp. ªi asta pentru cã oamenii nu reuºesc sã înþeleagã raþiunile care au stat la baza înlãturãrii pãrintelui Iustin Pîrvu din funcþia de stareþ. Asta cu atît mai mult cu cît succesorul sãu nu are decît 28 de ani. Ei cred cã aceastã schimbare nu va avea efecte benefice asupra climatului care a domnit, pînã acum, la Mãnãstirea Petru Vodã.
ÃŽn ziua producerii incidentului, Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei ºi-a fãcut public punctul de vedere, concluzia mai marilor bisericii fiind cã s-a ajuns la aceastã situaþie din cauza unor „elemente“ neînvãþate cu „ascultarea cãlugãreascã“. Se mai face aluzie la faptul cã pãrintele Iustin nu ar mai fi putut þine frîiele obºtii monahale ºi cã de aceea ar fi hotãrît sã le încredinþeze altcuiva care sã instaureze ordinea. „Incidentul care a avut loc duminicã, 2 aprilie 2006, la Mãnãstirea Petru Vodã din judeþul Neamþ, cu prilejul instalãrii noului stareþ, Ieromonahul Lavrentie Carp, propus de Pãrintele Iustin Pîrvu, aratã cã existã, încã, în aceastã mãnãstire elemente care nu se pot obiºnui cu ascultarea cãlugãreascã ºi cu buna rînduialã specificã obºtilor monahale. Probabil din acest motiv Pãrintele Iustin Pîrvu a dorit ca sã fie numit un stareþ nou încã din timpul vieþii sale, cu scopul de a asigura un viitor canonic si statutar Mãnãstirii Petru Vodã“, se precizeazã într-un comunicat de presã emis de secretariatul Centrului Eparhial Iaºi.

ªi-a vãzut „cu ochii împlinit visul de a ctitori o mãnãstire care sã fie în slujba oamenilor, spre a mîngîia durerile ºi suferinþele“
Între protosinghelul Iustin Pîrvu ºi IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei, a existat un schimb de corespondenþã. Stareþul Iustin a trimis o scrisoare adresatã chiriahului locului, datatã 23 martie 2006. Redãm integral, mai jos, conþinutul acesteia, lãsînd la latitudinea cititorilor sã tragã concluzii.
„ÃŽnalt Prea Sfinþite Stãpîne,
Subsemnatul, protosinghelul Iustin Pîrvu, stareþ al Mãnãstirii «Sfinþii Arhangheli Mihail si Gavriil» - Petru Vodã, fiind la o vîrstã înaintatã de 87 de ani, dupã 15 ani de stãreþie în aceastã mãnãstire pe care am început-o din temelii ºi am adus-o la o stare de stabilitate materialã ºi duhovniceascã, vã rog sã binevoiþi a asculta cererea mea de a mã retrage din funcþia de stareþ. Motivele care m-au îndemnat sã iau aceastã hotarîre sînt atît vîrsta înaintatã, cît ºi dorinþa de a lãsa încã din viaþã un succesor care sã continue ampla activitate a mãnãstirii noastre. Dacã, la început, în anul 1990, locurile acestea erau pustii, dupã 15 ani s-au schimbat cu totul, vãzîndu-mi cu ochii împlinit visul de a ctitori o mãnãstire care sã fie în slujba oamenilor, spre a mîngîia durerile ºi suferinþele atît de multe ale oamenilor care cautã scãpare la adãpostul Bisericii ºi la ajutorul lui Dumnezeu. Nu numai atît, ci, dupã cum bine ºtiþi, avem de cîþiva ani în ocrotirea noastrã ºi o fundaþie de asistenþã socialã, un azil pentru batrîni ºi un orfelinat pentru copii, care sînt deservite de un numãr de maici. Toatã aceastã bogatã activitate are nevoie de o supraveghere atentã, de multã putere de lucru. Deoarece eu însumi, la vîrsta mea, fiind ocupat ºi cu problemele credincioºilor care vin la mãnãstire, nu pot sã mã îngrijesc de toate acestea cum s-ar cuveni, am socotit nimerit sã las pe ieromonahul Lavrentie Carp, vieþuitor în obºtea noastrã, în funcþia de stareþ al mãnãstirii pentru a putea prelua din timp sarcina de a purta de grijã de bunul mers al mãnãstirii ºi, fiind numit de mine personal, pentru a evita eventuale neînþelegeri ce s-ar isca ºi ca pacea ºi liniºtea duhovniceascã a obºtii sã nu fie ºtirbite în nici un chip. Cel ales de mine pentru a prelua funcþia de stareþ ºi pe care mã angajez cã-l voi susþine ºi-l voi îndruma în dificila sarcinã a pãstoririi sufletelor ºi a slujirii lui Dumnezeu din aceastã posturã este ieromonahul Lavrentie Carp Lucian. Motivul acestei alegeri este cã îl cunosc de multã vreme, încã înainte de a intra în mãnãstire, ºi am vãzut ca este cel mai potrivit, dînd dovada de ascultare, de putere de lucru, dragoste de Dumnezeu, de o bunã pregãtire duhovniceascã. A intrat în monahism la vîrsta de 20 de ani, în anul 1998, la 14 septembrie, la Mãnãstirea Pîngaraþi, de unde a urmat cursurile Facultãþii de Teologie «Dumitru Stãniloae» din Iaºi, pe care a absolvit-o în anul 2004. A fost hirotonit diacon de ÃŽnalt Prea Sfinþia Voastrã la data de 25 iulie 2002. A venit în mãnãstirea noastrã la 14 octombrie 2003, unde a dat dovadã de ascultare ºi dãruire pentru viaþa monahalã. Aici a fost hirotonit ieromonah de cãtre ÃŽnalt Prea Sfinþia Voastrã în data de 29 octombrie 2005.
Cu speranþa cã cererea mea va gãsi ascultare la Înalt Prea Sfinþia Voastrã, vã rog sã luaþi o hotarîre care sã statorniceascã pacea ºi buna rînduialã dupã voia lui Dumnezeu ºi dupã înþelepciunea pe care o aveþi. Al Înalt Prea Sfinþiei Voastre supus ascultãtor,
Stareþ protosinghel Iustin Pîrvu“.

„Veþi fi pomenit la slujbe, dupã noul stareþ Lavrentie, cu titlul de «proin-stareþul Iustin»“
Rãspunsul întîi stãtãtorului locului a sosit în aceeaºi zi, 23 martie 2006, IPS Daniel comunicîndu-i cã instalarea noului stareþ urma sã aibã loc cu 10 zile mai tîrziu.
„Prea Cuvioase Pãrinte Stareþ Iustin,
Urmare cererii pe care ne-aþi adresat-o pentru a ne face cunoscutã dorinþa Prea Cuvioºiei Voastre de-a fi dezlegat de slujirea de stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã, mãnãstire ctitoritã de Sfinþia Voastrã, precum ºi dorinþa ca noul stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã sã fie Prea Cuviosul Pãrinte Ieromonah Lavrentie Carp, pînã în prezent secretar al aceleiaºi mãnãstiri, Vã facem cunoscut cã am citit cu multã atenþie motivele care v-au determinat sã cereþi aceastã schimbare. Astfel am înþeles cã vîrsta înaintatã a Prea Cuvioºiei Voastre ºi starea de sãnãtate nu vã mai permit sã împliniþi toate obligaþiile legate de funcþia de stareþ ºi de duhovnic al mãnãstirii. De asemenea, am înþeles ºi am apreciat mult faptul cã doriþi sã-l îndrumaþi ºi sã-l ajutaþi pe pãrintele Ieromonah Lavrentie Carp, pe care l-aþi format duhovniceºte ºi l-aþi propus ca un nou stareþ, sã conducã Mãnãstirea Petru Vodã dupã toatã rînduiala canonicã ºi administrativã, mai ales cã mãnãstirea aceasta are ºi o fundaþie cu o bogatã activitate social-caritativã. Considerãm cã propunerile Prea Cuvioºiei Voastre aratã o grijã pãrinteascã ºi o responsabilitate deosebitã, atît pentru prezentul, cît ºi pentru viitorul mãnãstirii pe care aþi ctitorit-o. Prin urmare, am aprobat demisia Prea Cuvioºiei Voastre din postul de stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã ºi l-am numit ca succesor în postul de stareþ pe Prea Cuviosul Pãrinte Lavrentie Carp, avînd în vedere: formarea sa duhovniceascã pe care i-aþi dat-o ca fiu duhovnicesc al sfinþiei voastre, diploma de licenþiat în teologie dobînditã la Facultatea de Teologie Ortodoxã „Dumitru Staniloae“ din Iaºi, precum ºi experienþa sa administrativã de mai mulþi ani, ca secretar al mãnãstirii. Pãrintele Lavrentie Carp va fi instalat în postul de stareþ al Mãnãstirii Petru Vodã în duminica a IV-a din Postul Mare, a Sfîntului Ioan Scãrarul, 2 aprilie 2006, de cãtre delegaþii noºtri Prea Cuvioºii Arhimandriþi Dosoftei ªcheul ºi Pavel Toderiþã. Apoi, în viitorul apropiat, cînd vom fi prezent în zona Neamþ, vom citi pentru el o rugãciune de binecuvîntare ºi îi vom acorda rangul de Protosinghel. Pînã atunci, Pãrintele Lavrentie Carp trebuie sã-ºi însuºeascã, cu ajutorul Exarhilor, toate regulile ºi cunoºtinþele administrative legate de postul de stareþ. Ca semn de apreciere pentru faptul cã aþi ctitorit ºi organizat Mãnãstirea Petru Vodã, Prea Cuvioºia Voastrã Pãrinte Iustin veþi fi pomenit la slujbe, dupã noul stareþ Lavrentie, cu titlul de „proin-stareþul Iustin“.
Vã felicitãm ºi vã mulþumim pentru toatã activitatea de stareþ desfãºuratã pînã acum ºi pentru grija pe care o aveþi ca succesorul sfinþiei voastre în postul de stareþ sã fie pregãtit cu multã responsabilitate ºi înþelepciune, cu nãdejdea cã va avea mereu în vedere buna rînduialã a mãnãstirii ºi mîntuirea obºtii monahale încredinþatã lui spre pãstorire. Rugãm pe Hristos - Domnul sã vã dãruiascã ani mulþi cu sãnãtate, precum ºi bucuria duhovniceascã de a îndruma în continuare, ca duhovnic, pe cuvioºii monahi ºi pe credincioºii mireni pe calea mîntuirii! Daniel, Mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei“.

Articol afisat de 4936 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de danarotaru la data 04.04.2006 18:44
Petru Voda
In 15 ani de zile Parintele Iustin a inaltat manastirea Petru Voda pornind de la un simplu cort in care se oficiau slujbele. Astazi are o frumoasa biserica si sute de credinciosi care ii trec pragul. Este o biserica in care simti harul lui Dumnezeu in care lucrurile vibreaza.

Harul parintelui Iustin, printre putinii duhovnici luminati ai zilelor noastre, a atras in jurul sau pelerini din toate colturile
tarii. Chiar daca este intr-un loc mai izolat iar drumul pana acolo mai tot timpul sapat de masinile forestiere sau apele de munte, oamenii merg in cautarea unui sfat bun, a unui vorbe de intelepciune, a unei sperante de mai bine.

Sa va mai spun de manastirea de maici sau de scoala pentru copii sau de caminul pentru batrini? Toate au aparut cu ajutorul parintelui Iustin.

A schimba pe Parintele Iustin din functia de staret e ca si cum ai lua inima acestui univers. E ca si cum ai incerca sa dezorganizezi si sa mutilezi totul.

Sunt alaturi de parintele si calugarii de la
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective