Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Mazilirea“ părintelui Iustin

„Mazilirea“ părintelui Iustin

• părintele Iustin a dorit să asigure ¬„un viitor canonic și statutar“ Mănăstirii Petru Vodă • aceasta este opinia reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei • într-un comunicat de presă emis de Mitropolie pe 2 aprilie, după revolta credincioșilor de la ceremonia de instalare a noului stareț, se arată că „există, încă, în această mănăstire elemente care nu se pot obișnui cu ascultarea călugărească și cu buna rînduială specifică obștilor monahale“ •

Cea de a patra duminică din Postul Sfintelor Paști a fost departe de a aduce liniștea în sufletele credincioșilor din ținutul Neamțului și pelerinilor din alte colțuri ale țării, deveniți oaspeți obișnuiți ai Mănăstirii Petru Vodă. Numirea unui alt stareț în locul părintelui Iustin Pîrvu, din ordinul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în persoana ieromonahului Lavrentie Carp Lucian, un preot tînăr, în vîrstă de numai 28 de ani, a provocat o adevărată revoltă în rîndul credincioșilor care au asistat, duminică, la Sf. Liturghie oficiată la mănăstirea ridicată la poalele Ceahlăului. Proaspăt numitul în această funcție a simțit pe pielea sa furia mulțimii care nu s-a sfiit să îl agreseze.
Chiar și călugării au cerut socoteală reprezentanților oficiali ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pe tema numirii noului stareț și a motivului de scoatere din funcția monahală a părintelui Iustin Pîrvu. „Ce urmăriți prin această schimbare? De ce nu-l lăsați în pace pe părintele Iustin? El este om al locului și ctitorul mănăstirii. Vreți să-l omorîți? Hoților! Masonilor!“, acestea au fost vorbele care au fost auzite din mulțime.
Isteria mulțimii risca să se termine cu un scandal de proporții. Singurul care a reușit să tempereze spiritele încinse a fost părintele Iustin, la apariția căruia oamenii au început să îl roage printre lacrimi: „Părintele nostru drag, nu ne părăsi. Vă vrem aici pînă la sfîrșitul vieții“. Păstorul sufletelor i-a binecuvîntat și a început să își prezinte cuvîntul pregătit special pentru schimbarea stăreției, însă credincioșii au întîmpinat cu neîncredere decizia sa de a-și alege un succesor, încă din timpul vieții. „Nu este adevărat. De ce nu ne spuneți că ei v-au hotărît să părăsiți stăreția? Pentru a cîta oară vă condamnă sfinția-voastră, comuniștii? Nu vă lăsăm să plecați“, s-a auzit din mulțime.
Părintele Iustin a încercat să îi liniștească cu vorbe blajine și pline de duh, făcînd apel la înțelepciunea și la credința pe care o poartă în suflete care ar trebui să îi oprească de la a reacționa într-un asemenea mod, în casa Domnului. Oamenii au continuat să scandeze numele părintelui Iustin minute în șir. Fețele bisericești care se prezentaseră pentru instalarea noului stareț au rămas sechestrate mai bine de o oră. La ieșire din biserică, în drum spre chilia sa, noul stareț a fost agresat fizic de credincioșii dezlănțuiți, la fel ca și părinții acestuia. În potolirea spiritelor, un rol important l-a avut părintele Iustin în fața căruia chiar și cei mai agresivi enoriași și-au plecat fața.

„Există, încă, în această mănăstire elemente care nu se pot obișnui cu ascultarea călugărească“
S-au spus cuvinte grele, credincioșii au făcut excepție de cadrul în care se aflau. Se poate spune că furtuna s-a mai liniștit, dar nu se știe pentru cît timp. Și asta pentru că oamenii nu reușesc să înțeleagă rațiunile care au stat la baza înlăturării părintelui Iustin Pîrvu din funcția de stareț. Asta cu atît mai mult cu cît succesorul său nu are decît 28 de ani. Ei cred că această schimbare nu va avea efecte benefice asupra climatului care a domnit, pînă acum, la Mănăstirea Petru Vodă.
În ziua producerii incidentului, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și-a făcut public punctul de vedere, concluzia mai marilor bisericii fiind că s-a ajuns la această situație din cauza unor „elemente“ neînvățate cu „ascultarea călugărească“. Se mai face aluzie la faptul că părintele Iustin nu ar mai fi putut ține frîiele obștii monahale și că de aceea ar fi hotărît să le încredințeze altcuiva care să instaureze ordinea. „Incidentul care a avut loc duminică, 2 aprilie 2006, la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, cu prilejul instalării noului stareț, Ieromonahul Lavrentie Carp, propus de Părintele Iustin Pîrvu, arată că există, încă, în această mănăstire elemente care nu se pot obișnui cu ascultarea călugărească și cu buna rînduială specifică obștilor monahale. Probabil din acest motiv Părintele Iustin Pîrvu a dorit ca să fie numit un stareț nou încă din timpul vieții sale, cu scopul de a asigura un viitor canonic si statutar Mănăstirii Petru Vodă“, se precizează într-un comunicat de presă emis de secretariatul Centrului Eparhial Iași.

Și-a văzut „cu ochii împlinit visul de a ctitori o mănăstire care să fie în slujba oamenilor, spre a mîngîia durerile și suferințele“
Între protosinghelul Iustin Pîrvu și IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a existat un schimb de corespondență. Starețul Iustin a trimis o scrisoare adresată chiriahului locului, datată 23 martie 2006. Redăm integral, mai jos, conținutul acesteia, lăsînd la latitudinea cititorilor să tragă concluzii.
„Înalt Prea Sfințite Stăpîne,
Subsemnatul, protosinghelul Iustin Pîrvu, stareț al Mănăstirii «Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil» - Petru Vodă, fiind la o vîrstă înaintată de 87 de ani, după 15 ani de stăreție în această mănăstire pe care am început-o din temelii și am adus-o la o stare de stabilitate materială și duhovnicească, vă rog să binevoiți a asculta cererea mea de a mă retrage din funcția de stareț. Motivele care m-au îndemnat să iau această hotarîre sînt atît vîrsta înaintată, cît și dorința de a lăsa încă din viață un succesor care să continue ampla activitate a mănăstirii noastre. Dacă, la început, în anul 1990, locurile acestea erau pustii, după 15 ani s-au schimbat cu totul, văzîndu-mi cu ochii împlinit visul de a ctitori o mănăstire care să fie în slujba oamenilor, spre a mîngîia durerile și suferințele atît de multe ale oamenilor care caută scăpare la adăpostul Bisericii și la ajutorul lui Dumnezeu. Nu numai atît, ci, după cum bine știți, avem de cîțiva ani în ocrotirea noastră și o fundație de asistență socială, un azil pentru batrîni și un orfelinat pentru copii, care sînt deservite de un număr de maici. Toată această bogată activitate are nevoie de o supraveghere atentă, de multă putere de lucru. Deoarece eu însumi, la vîrsta mea, fiind ocupat și cu problemele credincioșilor care vin la mănăstire, nu pot să mă îngrijesc de toate acestea cum s-ar cuveni, am socotit nimerit să las pe ieromonahul Lavrentie Carp, viețuitor în obștea noastră, în funcția de stareț al mănăstirii pentru a putea prelua din timp sarcina de a purta de grijă de bunul mers al mănăstirii și, fiind numit de mine personal, pentru a evita eventuale neînțelegeri ce s-ar isca și ca pacea și liniștea duhovnicească a obștii să nu fie știrbite în nici un chip. Cel ales de mine pentru a prelua funcția de stareț și pe care mă angajez că-l voi susține și-l voi îndruma în dificila sarcină a păstoririi sufletelor și a slujirii lui Dumnezeu din această postură este ieromonahul Lavrentie Carp Lucian. Motivul acestei alegeri este că îl cunosc de multă vreme, încă înainte de a intra în mănăstire, și am văzut ca este cel mai potrivit, dînd dovada de ascultare, de putere de lucru, dragoste de Dumnezeu, de o bună pregătire duhovnicească. A intrat în monahism la vîrsta de 20 de ani, în anul 1998, la 14 septembrie, la Mănăstirea Pîngarați, de unde a urmat cursurile Facultății de Teologie «Dumitru Stăniloae» din Iași, pe care a absolvit-o în anul 2004. A fost hirotonit diacon de Înalt Prea Sfinția Voastră la data de 25 iulie 2002. A venit în mănăstirea noastră la 14 octombrie 2003, unde a dat dovadă de ascultare și dăruire pentru viața monahală. Aici a fost hirotonit ieromonah de către Înalt Prea Sfinția Voastră în data de 29 octombrie 2005.
Cu speranța că cererea mea va găsi ascultare la Înalt Prea Sfinția Voastră, vă rog să luați o hotarîre care să statornicească pacea și buna rînduială după voia lui Dumnezeu și după înțelepciunea pe care o aveți. Al Înalt Prea Sfinției Voastre supus ascultător,
Stareț protosinghel Iustin Pîrvu“.

„Veți fi pomenit la slujbe, după noul stareț Lavrentie, cu titlul de «proin-starețul Iustin»“
Răspunsul întîi stătătorului locului a sosit în aceeași zi, 23 martie 2006, IPS Daniel comunicîndu-i că instalarea noului stareț urma să aibă loc cu 10 zile mai tîrziu.
„Prea Cuvioase Părinte Stareț Iustin,
Urmare cererii pe care ne-ați adresat-o pentru a ne face cunoscută dorința Prea Cuvioșiei Voastre de-a fi dezlegat de slujirea de stareț al Mănăstirii Petru Vodă, mănăstire ctitorită de Sfinția Voastră, precum și dorința ca noul stareț al Mănăstirii Petru Vodă să fie Prea Cuviosul Părinte Ieromonah Lavrentie Carp, pînă în prezent secretar al aceleiași mănăstiri, Vă facem cunoscut că am citit cu multă atenție motivele care v-au determinat să cereți această schimbare. Astfel am înțeles că vîrsta înaintată a Prea Cuvioșiei Voastre și starea de sănătate nu vă mai permit să împliniți toate obligațiile legate de funcția de stareț și de duhovnic al mănăstirii. De asemenea, am înțeles și am apreciat mult faptul că doriți să-l îndrumați și să-l ajutați pe părintele Ieromonah Lavrentie Carp, pe care l-ați format duhovnicește și l-ați propus ca un nou stareț, să conducă Mănăstirea Petru Vodă după toată rînduiala canonică și administrativă, mai ales că mănăstirea aceasta are și o fundație cu o bogată activitate social-caritativă. Considerăm că propunerile Prea Cuvioșiei Voastre arată o grijă părintească și o responsabilitate deosebită, atît pentru prezentul, cît și pentru viitorul mănăstirii pe care ați ctitorit-o. Prin urmare, am aprobat demisia Prea Cuvioșiei Voastre din postul de stareț al Mănăstirii Petru Vodă și l-am numit ca succesor în postul de stareț pe Prea Cuviosul Părinte Lavrentie Carp, avînd în vedere: formarea sa duhovnicească pe care i-ați dat-o ca fiu duhovnicesc al sfinției voastre, diploma de licențiat în teologie dobîndită la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Staniloae“ din Iași, precum și experiența sa administrativă de mai mulți ani, ca secretar al mănăstirii. Părintele Lavrentie Carp va fi instalat în postul de stareț al Mănăstirii Petru Vodă în duminica a IV-a din Postul Mare, a Sfîntului Ioan Scărarul, 2 aprilie 2006, de către delegații noștri Prea Cuvioșii Arhimandriți Dosoftei Șcheul și Pavel Toderiță. Apoi, în viitorul apropiat, cînd vom fi prezent în zona Neamț, vom citi pentru el o rugăciune de binecuvîntare și îi vom acorda rangul de Protosinghel. Pînă atunci, Părintele Lavrentie Carp trebuie să-și însușească, cu ajutorul Exarhilor, toate regulile și cunoștințele administrative legate de postul de stareț. Ca semn de apreciere pentru faptul că ați ctitorit și organizat Mănăstirea Petru Vodă, Prea Cuvioșia Voastră Părinte Iustin veți fi pomenit la slujbe, după noul stareț Lavrentie, cu titlul de „proin-starețul Iustin“.
Vă felicităm și vă mulțumim pentru toată activitatea de stareț desfășurată pînă acum și pentru grija pe care o aveți ca succesorul sfinției voastre în postul de stareț să fie pregătit cu multă responsabilitate și înțelepciune, cu nădejdea că va avea mereu în vedere buna rînduială a mănăstirii și mîntuirea obștii monahale încredințată lui spre păstorire. Rugăm pe Hristos - Domnul să vă dăruiască ani mulți cu sănătate, precum și bucuria duhovnicească de a îndruma în continuare, ca duhovnic, pe cuvioșii monahi și pe credincioșii mireni pe calea mîntuirii! Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei“.

Articol afisat de 4349 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMȚU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de danarotaru la data 04.04.2006 19:44
Petru Voda
In 15 ani de zile Parintele Iustin a inaltat manastirea Petru Voda pornind de la un simplu cort in care se oficiau slujbele. Astazi are o frumoasa biserica si sute de credinciosi care ii trec pragul. Este o biserica in care simti harul lui Dumnezeu in care lucrurile vibreaza.

Harul parintelui Iustin, printre putinii duhovnici luminati ai zilelor noastre, a atras in jurul sau pelerini din toate colturile
tarii. Chiar daca este intr-un loc mai izolat iar drumul pana acolo mai tot timpul sapat de masinile forestiere sau apele de munte, oamenii merg in cautarea unui sfat bun, a unui vorbe de intelepciune, a unei sperante de mai bine.

Sa va mai spun de manastirea de maici sau de scoala pentru copii sau de caminul pentru batrini? Toate au aparut cu ajutorul parintelui Iustin.

A schimba pe Parintele Iustin din functia de staret e ca si cum ai lua inima acestui univers. E ca si cum ai incerca sa dezorganizezi si sa mutilezi totul.

Sunt alaturi de parintele si calugarii de la
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective