Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 4 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Jubileu al Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacãu

Jubileu al Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacãu

• interviu cu Pavel Ionescu, directorul adjunct al Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu

ÃŽn aceste zile, Filarmonica de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu sãrbãtoreºte, printr-un ciclu de manifestãri festive, împlinirea unei jumãtãþi de veac de fiinþare în peisajul cultural al urbei ºi al întregii Moldove. Instituþia artisticã bãcãuanã a parcurs temeinic o istorie hãrãzitã zãmislirii muzicii ºi reprezentãrii ei, la cote tot mai înalte. Evenimentul jubiliar este cu atît mai semnificativ cu cît instituþia de concerte din Bacãu a fost de multe ori aproape de publicul pietrean cãruia i-a oferit în nenumãrate rînduri posibilitatea de a fi conectat la viaþa muzicalã a þãrii, atît prin stagiunile simfonice efectuate de-a lungul anilor, cît ºi prin participarea directã la evenimentele importante ale oraºului de sub Pietricica. ÃŽntre acestea, un loc important a fost reprezentat prin eforturile aduse la buna organizare ºi desfãºurare a Festivalului muzical din cadrul mai multor ediþii ale „Vacanþelor muzicale“.
ÃŽn acest context sãrbãtoresc, directorul adjunct al Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu, Pavel Ionescu, a avut amabilitatea sã ne ofere cîteva gînduri.


Reporter: Ce ne puteþi spune despre acest eveniment?
Pavel Ionescu:
Sîntem foarte bucuroºi cã am ajuns la acest jubileu. Cincizeci de ani pot fi mulþi, pot fi puþini, dar avînd în vedere faptul cã se întîmplã într-un oraº de pe meleagurile Moldovei ne sporeºte sentimentul de bucurie. Vã spuneam cã aceºti cincizeci de ani s-au construit cu foarte multe sacrificii, dar ºi cu foarte multe satisfacþii...
Rep.: De altfel, oricînd ºi oriunde satisfacþiile se bazeazã ºi se construiesc pe sacrificii. E un truism.
P.I.:
Aºa este. Aproape patruzeci de ani din aceastã perioadã sînt anii maestrului Ovidiu Bãlan, cel care a preluat orchestra în 1967 ºi a condus-o pînã în acest moment. A construit o orchestrã, a construit o salã, a construit un renume acestui colectiv artistic.
Rep.: În ce fel veþi sãrbãtori acest eveniment?
P.I.:
ÃŽn perioada 2 - 6 aprilie, am conceput un program jubiliar care sã marcheze festiv aniversarea. Astfel, duminicã, 2 aprilie, la sala Ateneu din Bacãu, maestrul Iosif Conta a dirijat filarmonica noastrã cu un program ce a inclus Antonin Dvorak, Simfonia „Din lumea nouã“ ºi Beethoven, „Fantezia pentru pian, cor ºi orchestrã“, cu concursul maestrului Valentin Gheorghiu ºi al Corului Liceului de Artã bãcãuan, dirijat de prof. Gheorghe Cozar.
Pentru luni, 3 aprilie, a fost programat un recital al duo-ului Valentin Gheorghiu ºi Roxana Gheorghiu, iar marþi, 4 aprilie, un concert al formaþiei Trio Syrinx, cu participarea oboistului Dorin Gliga de la Orchestra Radiodofuziunii Române din Bucureºti. Miercuri, 5 aprile, orchestra „Tescana“, formaþie înfiinþatã tot de maestrul Ovidiu Bãlan, va propune un concert cu tema „Mozart în trei generaþii“ în cadrul cãruia vor participa unul dintre cei mai buni elevi ai Liceului de Artã din Bacãu, Rãzvan Iftode, cu Concertul nr. 3 de Mozart, un oaspete din Italia, Alessandra Giusti, reprezentînd cea de a doua generaþie, în timp ce a treia va fi ilustratã sonor de instrumentiºti ai Filarmonicii noastre (Dorin Gliga - oboi, Viorel Muºat - clarinet, Mihai Timofte - fagot ºi Laurenþiu Rãducanu- corn), care vor interpreta Simfonia concertantã de Wolfgang Amadeus Mozart.
Manifestãrile se vor încheia cu un concert dirijat de maestrul Ovidiu Bãlan care la pupitrul Filarmonicii din Bacãu va susþine un program ce va fi deschis cu „Glasurile Putnei“ de Viorel Munteanu...
Rep.: O lucrare, dupã cîte ºtiu, deosebit de dragã prietenului nostru, distinsul rector al Universitãþii de Arte din Iaºi.
P.I.:
Aºa este. Iar noi am cîntat-o deseori atît în România cît ºi în strãinãtate. Se va interpreta, de asemenea, ºi Concertul nr. 4 pentru pian ºi orchestrã de Beethoven, solist fiind Vincenzo Balzani, unul din colaboratorii vechi ai Filarmonicii noastre...
Rep.: Este ºi o cunoºtinþã de a noastrã. ªi ultima lucrare?
P.I.:
„Simfonia fantasticã“ de Hector Berlioz. Cum s-ar spune, închidem „a la grande“. Sperãm cã acest concert va închide un eveniment, dar în acelaºi timp va deschide apetitul publicului meloman pentru muzica adevãratã.
FOTO: Pavel Ionescu, directorul adjunct al Filarmonicii din Bacãu

Articol afisat de 3282 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective