Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 4 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Jubileu al Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacău

Jubileu al Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacău

• interviu cu Pavel Ionescu, directorul adjunct al Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacău

În aceste zile, Filarmonica de Stat „Mihail Jora“ din Bacău sărbătorește, printr-un ciclu de manifestări festive, împlinirea unei jumătăți de veac de ființare în peisajul cultural al urbei și al întregii Moldove. Instituția artistică băcăuană a parcurs temeinic o istorie hărăzită zămislirii muzicii și reprezentării ei, la cote tot mai înalte. Evenimentul jubiliar este cu atît mai semnificativ cu cît instituția de concerte din Bacău a fost de multe ori aproape de publicul pietrean căruia i-a oferit în nenumărate rînduri posibilitatea de a fi conectat la viața muzicală a țării, atît prin stagiunile simfonice efectuate de-a lungul anilor, cît și prin participarea directă la evenimentele importante ale orașului de sub Pietricica. Între acestea, un loc important a fost reprezentat prin eforturile aduse la buna organizare și desfășurare a Festivalului muzical din cadrul mai multor ediții ale „Vacanțelor muzicale“.
În acest context sărbătoresc, directorul adjunct al Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacău, Pavel Ionescu, a avut amabilitatea să ne ofere cîteva gînduri.


Reporter: Ce ne puteți spune despre acest eveniment?
Pavel Ionescu:
Sîntem foarte bucuroși că am ajuns la acest jubileu. Cincizeci de ani pot fi mulți, pot fi puțini, dar avînd în vedere faptul că se întîmplă într-un oraș de pe meleagurile Moldovei ne sporește sentimentul de bucurie. Vă spuneam că acești cincizeci de ani s-au construit cu foarte multe sacrificii, dar și cu foarte multe satisfacții...
Rep.: De altfel, oricînd și oriunde satisfacțiile se bazează și se construiesc pe sacrificii. E un truism.
P.I.:
Așa este. Aproape patruzeci de ani din această perioadă sînt anii maestrului Ovidiu Bălan, cel care a preluat orchestra în 1967 și a condus-o pînă în acest moment. A construit o orchestră, a construit o sală, a construit un renume acestui colectiv artistic.
Rep.: În ce fel veți sărbători acest eveniment?
P.I.:
În perioada 2 - 6 aprilie, am conceput un program jubiliar care să marcheze festiv aniversarea. Astfel, duminică, 2 aprilie, la sala Ateneu din Bacău, maestrul Iosif Conta a dirijat filarmonica noastră cu un program ce a inclus Antonin Dvorak, Simfonia „Din lumea nouă“ și Beethoven, „Fantezia pentru pian, cor și orchestră“, cu concursul maestrului Valentin Gheorghiu și al Corului Liceului de Artă băcăuan, dirijat de prof. Gheorghe Cozar.
Pentru luni, 3 aprilie, a fost programat un recital al duo-ului Valentin Gheorghiu și Roxana Gheorghiu, iar marți, 4 aprilie, un concert al formației Trio Syrinx, cu participarea oboistului Dorin Gliga de la Orchestra Radiodofuziunii Române din București. Miercuri, 5 aprile, orchestra „Tescana“, formație înființată tot de maestrul Ovidiu Bălan, va propune un concert cu tema „Mozart în trei generații“ în cadrul căruia vor participa unul dintre cei mai buni elevi ai Liceului de Artă din Bacău, Răzvan Iftode, cu Concertul nr. 3 de Mozart, un oaspete din Italia, Alessandra Giusti, reprezentînd cea de a doua generație, în timp ce a treia va fi ilustrată sonor de instrumentiști ai Filarmonicii noastre (Dorin Gliga - oboi, Viorel Mușat - clarinet, Mihai Timofte - fagot și Laurențiu Răducanu- corn), care vor interpreta Simfonia concertantă de Wolfgang Amadeus Mozart.
Manifestările se vor încheia cu un concert dirijat de maestrul Ovidiu Bălan care la pupitrul Filarmonicii din Bacău va susține un program ce va fi deschis cu „Glasurile Putnei“ de Viorel Munteanu...
Rep.: O lucrare, după cîte știu, deosebit de dragă prietenului nostru, distinsul rector al Universității de Arte din Iași.
P.I.:
Așa este. Iar noi am cîntat-o deseori atît în România cît și în străinătate. Se va interpreta, de asemenea, și Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră de Beethoven, solist fiind Vincenzo Balzani, unul din colaboratorii vechi ai Filarmonicii noastre...
Rep.: Este și o cunoștință de a noastră. Și ultima lucrare?
P.I.:
„Simfonia fantastică“ de Hector Berlioz. Cum s-ar spune, închidem „a la grande“. Sperăm că acest concert va închide un eveniment, dar în același timp va deschide apetitul publicului meloman pentru muzica adevărată.
FOTO: Pavel Ionescu, directorul adjunct al Filarmonicii din Bacău

Articol afisat de 2839 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective