Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 4 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Premiu pentru Muzeul Cucuteni de la Piatra Neamț

Premiu pentru Muzeul Cucuteni de la Piatra Neamț

• directorul Complexului Muzeal Neamț a primit premiul „Iulian Antonescu“ pentru organizarea primului muzeu Cucuteni din România • premiul a fost înmînat în cadrul Galei premiilor Ministerului Culturii și Cultelor pentru Patrimoniu Cultural Național pe anul 2005 •

Proiectul „Primul muzeu Cucuteni din România“, coordonat de Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamț, a primit, la sfîrșitul săptămînii trecute, premiul „Iulian Antonescu“ la categoria management în domeniul patrimoniului cultural, în cadrul Galei premiilor Ministerului Culturii și Cultelor pentru Patrimoniu Cultural Național pe anul 2005. Premiul a fost înmînat directorului Gheorghe Dumitroaia de ministrul culturii și cultelor, Adrian Iorgulescu, vineri după-amiază, în cadrul unei ceremonii speciale organizate în sala Auditorium a Muzeului Național de Artă a României.

Unul dintre cele mai importante muzee din țară
Recunoașterea importanței deosebite a realizărilor de la Complexul Muzeal Neamț vine într-un moment dificil, cînd există discuții referitoare la evacuarea Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, pentru a i se da altă destinație. „Premiul a fost acordat pentru organizarea primului muzeu Cucuteni din România, un proiect care, după opinia specialiștilor, a fost dintre cele mai importante pentru anul 2005, atît pentru valoarea exponatelor, cît și pentru realizarea deosebită a acestui muzeu. Particularitățile deosebite ale muzeului țin de cadrul arhitectonic deosebit de generos, dar și de modalitățile muzeo-tehnice folosite de organizatori în scopul valorificării depline a importantelor capodopere.
Muzeul Cucuteni este de dată recentă, s-a deschis anul trecut de Zilele Orașului și reprezintă, cred, un moment cu totul aparte în valorificarea patrimoniului preistoric al României, în general, și un moment deosebit pentru muzeografia nemțeană și cultura acestui județ.
Încă din 1948, muzeul din Piatra Neamț era considerat de către un mare arheolog al acestei țări, profesorul universitar, membru al Academiei Române Radu Vulpe, ca unul dintre cele mai importante muzee din România. Spunea, la vremea respectivă, academicianul Radu Vulpe că nicăieri nu se poate studia mai bine numeroasele și complicatele probleme ale complexului de civilizații Cucuteni. Totul a fost posibil prin vestigiile deosebite care au fost scoase la iveală de către preotul Constantin Matasă și de către colaboratorii acestuia, oameni deosebiți de importanți pentru arheologia românească de la București și Iași, și de către urmași părintelui Constantin Matasă. De mai bine de 10 ani, la Piatra Neamț funcționează Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni. Noi înșine, din 1990 încoace, am încercat să valorificăm pe deplin patrimoniul existent în muzeu, am refăcut expoziția de bază, am publicat 14 volume în acest domeniu, evident împreună cu colaboratorii noștri din țară care au activat ani buni în județul Neamț și nu numai. Am organizat mai multe expoziții naționale și o expoziție internațională, în 1997, unică pînă în acest moment“, a declarat Gheorghe Dumitroaia.

Tezaurul de la Piatra Neamț
Inaugurat în vara anului 2005, „Muzeul de artă eneolitică Cucuteni“, unicat în Europa, a atras pînă acum mii de vizitatori, atît din țară, cît și din străinătate. El este amenajat în corpul B al Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, cu sediul în str. Ștefan cel Mare nr. 3 (fosta filială Neamț a Băncii Naționale a României), cuprinde două săli (parter și primul nivel), și prezintă în jur de 300 de piese din cadrul Culturilor Precucuteni - Cucuteni incluse în categoria „tezaur“ a patrimoniului cultural național. Sala de la parter expune artă decorativă aplicată pe vase, iar cea de la etaj prezintă artă figurativă - plastică antropomorfă și zoomorfă, din toate fazele de dezvoltare a Culturilor Precucuteni-Cucuteni. Materialele arheologice aparținînd culturii Cucuteni fascinează de peste un secol lumea științifică. Cultura Cucuteni, ultima mare cultură cu ceramică pictată din Europa, se întinde între cca. 3700-2500 î.C., cuprinzînd trei faze de evolutie: Cucuteni A, A-B și B, fiecare cu mai multe etape. Purtătorii acestei culturi, mai mult ca sigur protourbane, aveau locuințe destul de mari, cu platforme din lemn, cu vetre interioare, și se ocupau, pe lîngă vînătoare și cules, cu agricultura și cu mesteșuguri casnice (țesut, olărit, confecționare de unelte). Îmbinînd diverse moșteniri (fondul local precucutenian, influențe sudice din cultura Gumelnița și estice din cultura Petrești), comunitățile cucuteniene au dezvoltat o civilizație care poate sta cu cinste alături de cele mai strălucite manifestări ale perioadei eneolitice din Asia Anterioară. Elementul caracteristic al acestei culturi îl constituie ceramica pictată tricrom (alb, roșu și negru), care dovedește un desăvîrșit simț al culorii și al formelor.
Cucutenienii par să fi fost, în general, oameni pașnici, deși prezența lor în așezări situate pe înălțimi protejate prin pante abrupte și șanțuri de apărare dovedesc fie existența unor ciocniri puternice între comunitățile vecine, fie faptul că se pregăteau pentru a preîntîmpina atacul unor populații venite de la distanță. Atacurile s-au intensificat spre faza finală, cînd în zona ocupată de cucutenieni au pătruns triburi de stepă venite dintr-o zonă mai îndepărtată - zona estică - cu un alt mod de viață și care au contribuit, pînă la urmă, la dispariția culturii Cucuteni.

Articol afisat de 2664 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU, Mihael BALINT)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective