Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Polițiști acuzați că-s milițieni

Polițiști acuzați că-s milițieni

• un scandal violent, între două familii din satul Ion Creangă, „s-a lăsat“ cu acuzații grave, inclusiv de anchetare violentă și inumană a unui suspect, de către polițiști • rînd pe rînd, părțile au ajuns la spitale din Iași, pentru a-și îngriji rănile • la mijloc au fost circa 10 milioane de lei, certuri la beție, tăieturi „urîte“ de cuțit și... un cal înjunghiat mortal •

Șeful de post din comuna Ion Creangă, alături de doi lucrători ai Poliției Municipiului Roman, vor fi reclamați la Parchet, de către doi frați, săteni ai localității menționate, sub acuzația unor presupuse acte de violență, în timpul unei anchete, pentru un caz „încîlcit“, înregistrat în decursul săptămînii trecute. Benone Rotariu, în vîrstă de 21 de ani, a declarat că, atît el, cît, mai ales, fratele său, în prezent internat la Iași, au fost loviți, pentru a-și recunoaște vinovăția. După cum mai spun rudele rănitului, acesta ar fi fost ținut în cătușe preț de șase ore, răstimp în care ar fi fost lovit aproape încontinuu. Întreaga „tevatură“, în care au fost implicate două familii, abundă, de ambele părți, în acuzații care mai de care mai grave, ca tîlhărie, vătămare corporală și uciderea unui... cal.
Totul s-a petrecut pe 28 martie, cînd Benone Rotariu și fratele său, Corneliu, în vîrstă de 25 de ani, s-au întîlnit în Oborul Roman cu Pavel Bancu, în vîrstă de 53 de ani, un consătean. Primii au tîrguit ce au tîrguit, după care, în urma discuțiilor cu vecinul, s-au înțeles să meargă toți în satul Rocna, comuna Icușești, pentru a face, fiecare, schimb de cai cu persoane de acolo. „Înainte de asta, schimbasem 200 de euro, la o bancă din Roman, fără a da, ce-i drept, actele, dar femeia de la ghișeu mi-a spus că «va lega» suma de următorul client, ceea ce a și făcut. Oricum, aveam peste 10 milioane de lei la noi. În cele din urmă, am mers cu Pavel Bancu și ginerele acestuia la Rocna, unde nu ne-a convenit schimbul. Aveam o iapă albă, pe care am legat-o de căruța lui Bancu, și am mers toți cu atelajul lui. În acel sat, am consumat împreună niște vin, după care ne-am pornit pe drumul de întoarcere. La ieșirea din Rocna, Pavel Bancu a început să lovească, cu o bîtă, în calul nostru, care nici măcar nu tracta, iar noi i-am atras atenția. Atunci, ne-a înjurat, a oprit căruța, lovindu-ne cu parul. Am fugit pe arătură, cînd el și ginerele lui au scos cuțitele, amenințîndu-ne că, dacă nu ne întoarcem, ne înjunghie animalul, ceea ce au și făcut. Iapa noastră, lovită de cuțit, a rupt sfoara și a fugit. Mi-a rămas în coșul căruței geaca, în care aveam 10,7 milioane de lei. Ei au plecat la Ion Creangă, unde l-au luat pe fiul lui Pavel, și s-au întors, toți trei, înspre Icușești. În acest timp, am găsit iapa, care era plină de sînge pe partea stîngă și am ajuns și noi în Icușești. Eu am mers la Postul de Poliție să fac plîngere, dar nu am găsit pe nimeni, după care m-am dus acasă la polițist. Acesta, motivînd că este în afara programului, m-a trimis la noi la comună, vorbindu-mi urît. Între timp, fratele meu s-a urcat în căruța unui consătean de-al nostru, zis Barabulă, și a plecat spre Ion Creangă. Eu am rămas să vin pe jos, cu iapa. Corneliu s-a întîlnit cu cei trei la ieșirea din Icușești, iar ei l-au urcat forțat în căruța lor, pornind înapoi, la locul primei altercații, pe motiv că Pavel Bancu și-ar fi uitat acolo căciula și biciul. În tot acest timp, l-au lovit încontinuu. Între timp, eu ieșeam din Icușești, spre casă, cînd m-au ajuns din urmă. M-au urcat și pe mine forțat în căruța lor, au legat iapa și am pornit spre Ion Creangă. Stăteam pe drugii atelajului, cu frică, pentru că ne amenințau. În cătunul Gorovei am sărit amîndoi, refugiindu-ne în curtea unui om de acolo, Costache Chelaru, care ne-a luat apărarea, văzînd ce se întîmplă. Apoi, am mers acasă, unde nu s-a mai întîmplat nimic. A doua zi, ne-au chemat la postul de Poliție“, a declarat Benone Rotariu. Calul acestuia a murit, în final, în grajdul familiei Bancu.

Anchetă sau bătaie?
Cornelia Rotariu, sora celor doi, a declarat că, în timpul cercetărilor, între orele 9.30 și 15.30, fratele său, Corneliu, a fost bătut, să recunoască faptul că l-a lovit cu cuțitul pe Pavel Bancu. Acesta din urmă a avut, într-adevăr, o plagă tăiată la cot, cu secțiune de nerv radial, care a necesitat transportul la Spitalul de Urgență Iași, unde a stat o zi, fiind trimis acasă, în afara oricărui pericol. Din cîte spun polițiștii, rana ar fi fost provocată în timpul presupusei „evadări“ de la Gorovei, însă ipoteza nu a fost confirmată de martorul ocular, Chelaru. „I-au pus cătușele pe mînă lui Cornel și, de la ora 9.30 la 15.30, l-au bătut să recunoască faptul că a avut cuțit și furcă. Eu stăteam în fața Poliției și am țipat, moment în care a ieșit șeful de post și mi-a spus să-mi văd de treabă. În timpul acesta, fratele meu, Benone, care a luat și el bătaie, a plecat acasă. Ei l-au lăsat. La anchetă, i-au lovit domnul Simiuc, un domn blond, înalt, și un domn îmbrăcat în polițist. În timpul ăsta, i-am adus lui Cornel mîncare și apă, dar nu m-au lăsat să îi dau eu să bea. El plîngea, avînd cătușele pe mîini, spunea că nu mai poate de cîtă bătaie a luat și cu o zi înainte și atunci, pînă cînd, în cele din urmă, a spus «da, eu am avut cuțit și eu l-am tăiat pe Bancu Pavel». Așadar, fratele meu a luat bătaie și de la Bancu, cu ginerele și feciorul, dar și de la Poliție. De acum, voi deschide acțiune de judecată, pentru că nu au cercetat cazul cum trebuia, că, de la incidentul de la Gorovei, «s-a rupt filmul». Am făcut plîngere și la Parchet, pentru tîlhărie, din cauza banilor luați, și mă voi plînge și de comportamentul polițiștilor magistraților de la Bacău“, a declarat Cornelia Rotariu. Fratele acesteia, Benone, a susținut că a fost bătut și el. „M-au bătut o oră și jumătate. Nici măcar nu au vrut să îmi spună numele lor. Pentru schimbul valutar se poate face proba, pentru că funcționara de serviciu va recunoaște, dar Poliția nu vrea să o caute. Mi-au adus geaca bucăți acasă, nu bună, cum au găsit-o la cercetări“, a menționat Benone Rotariu. Fratele acestuia a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie Iași, pe 29 martie, seara, cu diagnosticul politraumatism prin agresiune, traumatism cranio-cerebral acut, traumatism de coloană cervicală, traumatism toracic și traumatism abdominal.
Ionel Simiuc, șef de post la Ion Creangă, a relatat că este vorba despre un caz „încîlcit“, petrecut pe fondul consumului de alcool. Deocamdată, cercetările sînt în plină desfășurare, fiind posibil ca încadrarea faptei să fie „încăierare“, iar toți cei implicați să fie trași la răspundere. Legat de presupusa violență la anchetă, acesta a menționat că sătenii au dreptul să facă orice demers doresc, negînd acuzația de agresiune. Șeful de post a menționat că, exceptînd ipoteza cu furtul banilor din geacă, neprobată, încă, pînă la „punctul Gorovei“ evenimentele s-au desfășurat aproape cum spun frații Rotariu, însă ar fi fost vorba despre violențe din ambele părți, care se acuză reciproc de port de cuțit. „Avantajul“ familiei Bancu ar fi fost, la nivel de declarații, faptul că ginerele celui tăiat și fiul lui nu ar fi fost băuți. Legat de declarația auto-incriminatoare a lui Corneliu Rotariu, Ionel Simiuc a menționat că acesta a relatat că, fiind băut, nu își amintește ce s-a întîmplat și că „este posibil“ să-l fi lovit pe Bancu. Cert este că toți cei implicați au fost puși să jure pe Biblie, să-și susțină nevinovăția, iar, după cum spune polițistul, Rotariu nu a mai apucat, spunînd fraza auto-incriminatoare.
Pavel Bancu și ginerele acestuia au refuzat să discute cu redactorii „Monitorului“, primul pe motiv că nu se simte prea bine, iar cel de-al doilea că se grăbește să plece de la domiciliu.
Subcomisarul Dragoș Bălău, comandantul Poliției Roman, a declarat că este dreptul oricărui cetățean de a face plîngere împotriva oricui dorește. „Noi, oricum, ne facem treaba și vom rezolva acest dosar indiferent de presiuni de genul acestor acuzații“, a mai menționat șeful Poliției romașcane.
FOTO: Frații Rotariu se declară deciși să își caute dreptatea la organele justiției

Articol afisat de 2336 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective