Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Poliþiºti acuzaþi cã-s miliþieni

Poliþiºti acuzaþi cã-s miliþieni

• un scandal violent, între douã familii din satul Ion Creangã, „s-a lãsat“ cu acuzaþii grave, inclusiv de anchetare violentã ºi inumanã a unui suspect, de cãtre poliþiºti • rînd pe rînd, pãrþile au ajuns la spitale din Iaºi, pentru a-ºi îngriji rãnile • la mijloc au fost circa 10 milioane de lei, certuri la beþie, tãieturi „urîte“ de cuþit ºi... un cal înjunghiat mortal •

ªeful de post din comuna Ion Creangã, alãturi de doi lucrãtori ai Poliþiei Municipiului Roman, vor fi reclamaþi la Parchet, de cãtre doi fraþi, sãteni ai localitãþii menþionate, sub acuzaþia unor presupuse acte de violenþã, în timpul unei anchete, pentru un caz „încîlcit“, înregistrat în decursul sãptãmînii trecute. Benone Rotariu, în vîrstã de 21 de ani, a declarat cã, atît el, cît, mai ales, fratele sãu, în prezent internat la Iaºi, au fost loviþi, pentru a-ºi recunoaºte vinovãþia. Dupã cum mai spun rudele rãnitului, acesta ar fi fost þinut în cãtuºe preþ de ºase ore, rãstimp în care ar fi fost lovit aproape încontinuu. ÃŽntreaga „tevaturã“, în care au fost implicate douã familii, abundã, de ambele pãrþi, în acuzaþii care mai de care mai grave, ca tîlhãrie, vãtãmare corporalã ºi uciderea unui... cal.
Totul s-a petrecut pe 28 martie, cînd Benone Rotariu ºi fratele sãu, Corneliu, în vîrstã de 25 de ani, s-au întîlnit în Oborul Roman cu Pavel Bancu, în vîrstã de 53 de ani, un consãtean. Primii au tîrguit ce au tîrguit, dupã care, în urma discuþiilor cu vecinul, s-au înþeles sã meargã toþi în satul Rocna, comuna Icuºeºti, pentru a face, fiecare, schimb de cai cu persoane de acolo. „ÃŽnainte de asta, schimbasem 200 de euro, la o bancã din Roman, fãrã a da, ce-i drept, actele, dar femeia de la ghiºeu mi-a spus cã «va lega» suma de urmãtorul client, ceea ce a ºi fãcut. Oricum, aveam peste 10 milioane de lei la noi. ÃŽn cele din urmã, am mers cu Pavel Bancu ºi ginerele acestuia la Rocna, unde nu ne-a convenit schimbul. Aveam o iapã albã, pe care am legat-o de cãruþa lui Bancu, ºi am mers toþi cu atelajul lui. ÃŽn acel sat, am consumat împreunã niºte vin, dupã care ne-am pornit pe drumul de întoarcere. La ieºirea din Rocna, Pavel Bancu a început sã loveascã, cu o bîtã, în calul nostru, care nici mãcar nu tracta, iar noi i-am atras atenþia. Atunci, ne-a înjurat, a oprit cãruþa, lovindu-ne cu parul. Am fugit pe arãturã, cînd el ºi ginerele lui au scos cuþitele, ameninþîndu-ne cã, dacã nu ne întoarcem, ne înjunghie animalul, ceea ce au ºi fãcut. Iapa noastrã, lovitã de cuþit, a rupt sfoara ºi a fugit. Mi-a rãmas în coºul cãruþei geaca, în care aveam 10,7 milioane de lei. Ei au plecat la Ion Creangã, unde l-au luat pe fiul lui Pavel, ºi s-au întors, toþi trei, înspre Icuºeºti. ÃŽn acest timp, am gãsit iapa, care era plinã de sînge pe partea stîngã ºi am ajuns ºi noi în Icuºeºti. Eu am mers la Postul de Poliþie sã fac plîngere, dar nu am gãsit pe nimeni, dupã care m-am dus acasã la poliþist. Acesta, motivînd cã este în afara programului, m-a trimis la noi la comunã, vorbindu-mi urît. ÃŽntre timp, fratele meu s-a urcat în cãruþa unui consãtean de-al nostru, zis Barabulã, ºi a plecat spre Ion Creangã. Eu am rãmas sã vin pe jos, cu iapa. Corneliu s-a întîlnit cu cei trei la ieºirea din Icuºeºti, iar ei l-au urcat forþat în cãruþa lor, pornind înapoi, la locul primei altercaþii, pe motiv cã Pavel Bancu ºi-ar fi uitat acolo cãciula ºi biciul. ÃŽn tot acest timp, l-au lovit încontinuu. ÃŽntre timp, eu ieºeam din Icuºeºti, spre casã, cînd m-au ajuns din urmã. M-au urcat ºi pe mine forþat în cãruþa lor, au legat iapa ºi am pornit spre Ion Creangã. Stãteam pe drugii atelajului, cu fricã, pentru cã ne ameninþau. ÃŽn cãtunul Gorovei am sãrit amîndoi, refugiindu-ne în curtea unui om de acolo, Costache Chelaru, care ne-a luat apãrarea, vãzînd ce se întîmplã. Apoi, am mers acasã, unde nu s-a mai întîmplat nimic. A doua zi, ne-au chemat la postul de Poliþie“, a declarat Benone Rotariu. Calul acestuia a murit, în final, în grajdul familiei Bancu.

Anchetã sau bãtaie?
Cornelia Rotariu, sora celor doi, a declarat cã, în timpul cercetãrilor, între orele 9.30 ºi 15.30, fratele sãu, Corneliu, a fost bãtut, sã recunoascã faptul cã l-a lovit cu cuþitul pe Pavel Bancu. Acesta din urmã a avut, într-adevãr, o plagã tãiatã la cot, cu secþiune de nerv radial, care a necesitat transportul la Spitalul de Urgenþã Iaºi, unde a stat o zi, fiind trimis acasã, în afara oricãrui pericol. Din cîte spun poliþiºtii, rana ar fi fost provocatã în timpul presupusei „evadãri“ de la Gorovei, însã ipoteza nu a fost confirmatã de martorul ocular, Chelaru. „I-au pus cãtuºele pe mînã lui Cornel ºi, de la ora 9.30 la 15.30, l-au bãtut sã recunoascã faptul cã a avut cuþit ºi furcã. Eu stãteam în faþa Poliþiei ºi am þipat, moment în care a ieºit ºeful de post ºi mi-a spus sã-mi vãd de treabã. ÃŽn timpul acesta, fratele meu, Benone, care a luat ºi el bãtaie, a plecat acasã. Ei l-au lãsat. La anchetã, i-au lovit domnul Simiuc, un domn blond, înalt, ºi un domn îmbrãcat în poliþist. ÃŽn timpul ãsta, i-am adus lui Cornel mîncare ºi apã, dar nu m-au lãsat sã îi dau eu sã bea. El plîngea, avînd cãtuºele pe mîini, spunea cã nu mai poate de cîtã bãtaie a luat ºi cu o zi înainte ºi atunci, pînã cînd, în cele din urmã, a spus «da, eu am avut cuþit ºi eu l-am tãiat pe Bancu Pavel». Aºadar, fratele meu a luat bãtaie ºi de la Bancu, cu ginerele ºi feciorul, dar ºi de la Poliþie. De acum, voi deschide acþiune de judecatã, pentru cã nu au cercetat cazul cum trebuia, cã, de la incidentul de la Gorovei, «s-a rupt filmul». Am fãcut plîngere ºi la Parchet, pentru tîlhãrie, din cauza banilor luaþi, ºi mã voi plînge ºi de comportamentul poliþiºtilor magistraþilor de la Bacãu“, a declarat Cornelia Rotariu. Fratele acesteia, Benone, a susþinut cã a fost bãtut ºi el. „M-au bãtut o orã ºi jumãtate. Nici mãcar nu au vrut sã îmi spunã numele lor. Pentru schimbul valutar se poate face proba, pentru cã funcþionara de serviciu va recunoaºte, dar Poliþia nu vrea sã o caute. Mi-au adus geaca bucãþi acasã, nu bunã, cum au gãsit-o la cercetãri“, a menþionat Benone Rotariu. Fratele acestuia a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie Iaºi, pe 29 martie, seara, cu diagnosticul politraumatism prin agresiune, traumatism cranio-cerebral acut, traumatism de coloanã cervicalã, traumatism toracic ºi traumatism abdominal.
Ionel Simiuc, ºef de post la Ion Creangã, a relatat cã este vorba despre un caz „încîlcit“, petrecut pe fondul consumului de alcool. Deocamdatã, cercetãrile sînt în plinã desfãºurare, fiind posibil ca încadrarea faptei sã fie „încãierare“, iar toþi cei implicaþi sã fie traºi la rãspundere. Legat de presupusa violenþã la anchetã, acesta a menþionat cã sãtenii au dreptul sã facã orice demers doresc, negînd acuzaþia de agresiune. ªeful de post a menþionat cã, exceptînd ipoteza cu furtul banilor din geacã, neprobatã, încã, pînã la „punctul Gorovei“ evenimentele s-au desfãºurat aproape cum spun fraþii Rotariu, însã ar fi fost vorba despre violenþe din ambele pãrþi, care se acuzã reciproc de port de cuþit. „Avantajul“ familiei Bancu ar fi fost, la nivel de declaraþii, faptul cã ginerele celui tãiat ºi fiul lui nu ar fi fost bãuþi. Legat de declaraþia auto-incriminatoare a lui Corneliu Rotariu, Ionel Simiuc a menþionat cã acesta a relatat cã, fiind bãut, nu îºi aminteºte ce s-a întîmplat ºi cã „este posibil“ sã-l fi lovit pe Bancu. Cert este cã toþi cei implicaþi au fost puºi sã jure pe Biblie, sã-ºi susþinã nevinovãþia, iar, dupã cum spune poliþistul, Rotariu nu a mai apucat, spunînd fraza auto-incriminatoare.
Pavel Bancu ºi ginerele acestuia au refuzat sã discute cu redactorii „Monitorului“, primul pe motiv cã nu se simte prea bine, iar cel de-al doilea cã se grãbeºte sã plece de la domiciliu.
Subcomisarul Dragoº Bãlãu, comandantul Poliþiei Roman, a declarat cã este dreptul oricãrui cetãþean de a face plîngere împotriva oricui doreºte. „Noi, oricum, ne facem treaba ºi vom rezolva acest dosar indiferent de presiuni de genul acestor acuzaþii“, a mai menþionat ºeful Poliþiei romaºcane.
FOTO: Fraþii Rotariu se declarã deciºi sã îºi caute dreptatea la organele justiþiei

Articol afisat de 2618 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective