Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 5 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DOSARE CENZURATE - Operaþiunea NADIA (I). Fuga Nadiei Comãneci din România

DOSARE CENZURATE - Operaþiunea NADIA (I). Fuga Nadiei Comãneci din România

• fuga Nadiei peste graniþã, în noaptea de 27/ 28 noiembrie 1989, a fost o acþiune premeditatã, coordonatã din exterior ºi din interior • mãrturisirile „cãlãuzei“ care a condus grupul „Nadia“ infirmã spusele ulterioare ale agenþiilor de presã • ofiþerul de contrainformaþii de la Cenad a interzis patrularea grãnicerilor în zona în care grupul „Nadia Comãneci“ urma sã treacã fraudulos frontiera •

Recent, Nadia Comãneci, marea noastrã gimnastã, a reapãrut în presã cu o veste extraordinarã: este însãrcinatã. Bart Conner, soþul ei canadian, a evitat a spune cine le vor boteza copilul. Se ºtie cã naºii familiei Nadia ºi Bart Conner sînt Dana ºi Adrian Nãstase. Iar tradiþia e tradiþie.

O operaþiune secretã dusã la bun sfîrºit
Ceea ce noi numim „Operaþiunea Nadia“ nu a fost doar o banalã trecere ilegalã a frontierei de stat a României (cum s-au petrecut cu miile în acea perioadã de tristã amintire), ci o acþiune premeditatã, coordonatã din exterior ºi interior ºi dusã la bun sfîrºit de servicii secrete care urmãreau compromiterea totalã a dictaturii ceauºiste. Deºi ar putea pãrea hazardatã, totuºi, în susþinerea acestei afirmaþii avem o serie de argumente care meritã a fi luate în calcul. ÃŽn primãvara anului 1991, împreunã cu prietenul meu, ziaristul Nicuºor Dulgheru, folosind atît mãrturiile cãlãuzei grupului „Comãneci“, cît ºi o serioasã documentare la faþa locului, în zona de frontierã, am scris cum s-a petrecut, pas cu pas, în noiembrie 1989, fuga din þarã a Nadiei Comãneci insistînd ºi pe rãspunsul la întrebarea: „Cum a fost posibilã fuga unui grup format din ºapte persoane, atunci cînd frontiera de vest era, pur ºi simplu, blocatã de forþe militare?“. ªi fiindcã dorim sã prezentãm cititorilor ziarului Monitorul concluziile noastre, demontãm, pentru început, faptul prezentat mai sus, cum cã Nadia i-ar fi dat bani unui anume Constantin Panait, pentru a o ajuta sã treacã graniþa spre Ungaria. Cum ºi cu ce l-a plãtit? Fiindcã Nadia, furatã pînã ºi de buchetele de flori pe care le merita din plin, era sãracã ºi, dacã ar fi sã ne luãm dupã spusele lui Bella Karoly, care o vizitase în 1977: „o creaturã de talia unui monstru enorm“.

Cu o lunã înaintea soluþiei disperate
ÃŽl citãm acum pe ziaristul Horia Alexandrescu, om de sport, care în cotidianul Tineretul Liber, nr.14, din 6 iunie 1990, ne lãmureºte: „Cu o lunã înaintea soluþiei disperate la care a recurs cu un curaj impresionant, Nadia a fost la Cîmpina, împreunã cu actorul ªtefan Tapalagã, cu comentatorul sportiv Ioan Chirilã ºi cu semnatarul acestor rînduri. Acolo, în frumosul oraº prahovean, ne-am întîlnit cu tinerii, la un dialog despre sport, ºi martori îmi sînt cei doi cã Nadia ne povestea pe drum cît de greu o duce în realitate, cã leafa de mizerie pe care o primea de la Consiliul Naþional pentru Educaþie Fizicã ºi Sport nu-i ajungea, cã nu i se mai permitea sã onoreze nici o invitaþie peste hotare, cã telefonul îi este permanent supravegheat. Pentru «spectacolul» de la Cîmpina, Nadia a primit un onorariu de 1.500 lei ºi era atît de fericitã cã are un ban în buzunar, cum nu vã puteþi închipui“.
Pentru a vedea cum se distorsioneazã evenimentele, sã vedem cum povestea Olosz Edith (o ziaristã care ne-a sugerat, fãrã voia ei, ideea contactãrii cãlãuzei) fuga Nadiei: „Duminicã, 26 noiembrie 1989: Panait, care o cunoºtea pe Nadia de doi ani, o ia din locuinþa ei din Bucureºti. ÃŽntr-o maºinã cu numãr austriac, închiriatã, se îndreaptã spre graniþa cu Ungaria. Acolo se predã unui profesionist în trecerea peste graniþã a persoanelor. Acesta o duce în Ungaria, apoi la Viena. Aici, Panait i-a rezolvat obþinerea vizei pentru SUA. Nadia obþine azil politic, o vizã, acte provizorii ºi un bilet de avion. Vineri, 1 decembrie, ajunge cu un avion al Pan Am la New York. Fãrã bagaje, într-un costum de jeans în care s-a strecurat prin zãpadã ºi noroi din România spre libertate“.
Zãpadã? Documentîndu-ne la Staþia Meteorologicã Sînnicolau-Mare, aceasta înregistra, pentru data de 27 noiembrie 1989, valori termice între minus 3 ºi minus 7 grade Celsius, vînt dinspre vest, cu vitezã de 3 m/s ºi faptul cã nu era zãpadã. Apoi, l-a gãsit pe profesionistul în trecerea frontierei, pe numele sãu Gheorghe Talpoº, cioban din Cenad.

Cãlãuza mãrturiseºte
Gheorghe Talpoº, cioban din Cenad, nu era un bun povestitor, dar, dupã ce am verificat spusele sale, ne-am convins cã a fost sincer în tot ce ne-a spus. „Domnule, eu nu vreau sã mint. Au mai venit ziariºti la mine, dar nu am vãzut nici un interviu de-al lor. Am auzit numai cã cei de la «Ardealul nemþesc» au scris altceva decît am spus eu“. L-am ascultat cu rãbdare, iar „iarba fiarelor“, pentru a-l scoate din muþenia lui obiºnuitã, a fost þuica. Nu ne-am îndoit, nici o secundã, cã omul acela ne-ar fi minþit cu ceva. La povestirea lui, vom mai adãuga ºi elemente ale documentãrii noastre, obþinute din peregrinãrile pe la pichetele de grãniceri ºi PCTF-urile (Punctele de Control ale Trecerii Frontierei) frontierei de vest. Aºadar, iatã filmul:
Noiembrie 1989 (din mãrturiile Cãlãuzei): „Pe nepusã masã, a venit din America fratele meu Aurel (Talpoº), plecat de mai mulþi ani acolo, ºi Panait, pe care nu-l cunoºteam. Trecuserã pe la Bucova, de unde au luat-o pe mama, care-i ciobãniþã acolo, ºi au venit la mine, la Cenad. Aurel avea un Volkswagen alb, iar Panait un Audi roºu. Aurel o luase ºi pe Monica, o fatã din Sînnicolau, care era prietena lui“.
Astfel ºi-a început Gheorghe Talpoº, cioban din Cenad, om cu frica lui Dumnezeu, mãrturisirile ce aveau sã ne poarte într-o extraordinarã aventurã care, pentru Nadia Comãneci, a însemnat fuga în SUA, pentru cãlãuzã internarea într-un lagãr austriac, la Transkirchen, iar pentru noi ceilalþi un semn serios al iminentei cãderi a clanului Ceauºescu. Aºadar: am aflat despre intrarea în þarã a lui Costel Panait ºi a lui Aurel Talpoº care, dupã ce le-au luat pe Monica ºi pe mama acestuia, ajung la Cenad, unde fratele lui Aurel este cioban ºi bun cunoscãtor al zonei de frontierã din apropierea punctului numit „Triplex Conphinium Beba Veche (bornã de frontierã care marcheazã întîlnirea frontierelor a trei state).

Acasã la Ion Dolãnescu
23/ 24 noiembrie 1989. Costel Panait, Aurel Talpoº ºi Monica se deplaseazã cu maºinile pe ruta Cenad-Timiºoara-Braºov-Bucureºti, unde sînt gãzduiþi de cunoscutul cîntãreþ de muzicã popularã Ion Dolãnescu. Acolo se afla ºi Nadia.
25 noiembrie 1989, orele 14,00, Sãnnicolau-Mare. Documentarea noastrã ne spune cã grãnicerii de-acolo au fost informaþi, de cãtre ofiþerul de contrainformaþii, locotenentul Stanciu Viorel, despre faptul cã în localitatea Cenad va avea loc o petrecere la care este posibilã ºi participarea unor cetãþeni strãini. Informarea se încheie astfel: „(…) în apropierea locului sã nu-ºi facã apariþia cadre sau militari în termen de la grãniceri“. Ciudat nu?
25/ 26 noiembrie 1989, între orele 18.00-02.00. Soldatul grãnicer Valeriu Cozmuþã, de la Pichetul Cenad, împreunã cu sergentul-major de miliþie Ioan Pop, executã serviciul în calitate de Post Control Mixt pe comunicaþia Sînnicolau-Cenad, la intrarea în Cenad. Subofiþerul îi spune militarului în termen, pe timpul deplasãrii, cã vor avea ocazia sã o vadã pe viu, în acea searã, pe marea gimnastã Nadia Comãneci. Se ºtia, asta e sigur. Se ºtia cã acolo, la Cenad, va veni Nadia ºi i se pregãtise, în secret, fuga peste frontierã.

ÃŽn Monitorul de mîine puteþi citi continuarea acestui articol, unde vom vorbi despre petrecerea din casa lui Ion Dolãnescu, evadarea din lagãrul comunist, cum Nadia a început sã sarã ºi sã facã gimnasticã pe arãturã, strigînd grãnicerilor unguri: „Eu sînt Nadia Comãneci!“ ºi cã, în þarã, Ministerul de Interne fusese decapitat în aºteptarea revoluþiei.
FOTO: Nadia Comãneci, împreunã cu Bart Conner

Articol afisat de 15078 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective