Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 5 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
DOSARE CENZURATE - Operațiunea NADIA (I). Fuga Nadiei Comăneci din România

DOSARE CENZURATE - Operațiunea NADIA (I). Fuga Nadiei Comăneci din România

• fuga Nadiei peste graniță, în noaptea de 27/ 28 noiembrie 1989, a fost o acțiune premeditată, coordonată din exterior și din interior • mărturisirile „călăuzei“ care a condus grupul „Nadia“ infirmă spusele ulterioare ale agențiilor de presă • ofițerul de contrainformații de la Cenad a interzis patrularea grănicerilor în zona în care grupul „Nadia Comăneci“ urma să treacă fraudulos frontiera •

Recent, Nadia Comăneci, marea noastră gimnastă, a reapărut în presă cu o veste extraordinară: este însărcinată. Bart Conner, soțul ei canadian, a evitat a spune cine le vor boteza copilul. Se știe că nașii familiei Nadia și Bart Conner sînt Dana și Adrian Năstase. Iar tradiția e tradiție.

O operațiune secretă dusă la bun sfîrșit
Ceea ce noi numim „Operațiunea Nadia“ nu a fost doar o banală trecere ilegală a frontierei de stat a României (cum s-au petrecut cu miile în acea perioadă de tristă amintire), ci o acțiune premeditată, coordonată din exterior și interior și dusă la bun sfîrșit de servicii secrete care urmăreau compromiterea totală a dictaturii ceaușiste. Deși ar putea părea hazardată, totuși, în susținerea acestei afirmații avem o serie de argumente care merită a fi luate în calcul. În primăvara anului 1991, împreună cu prietenul meu, ziaristul Nicușor Dulgheru, folosind atît mărturiile călăuzei grupului „Comăneci“, cît și o serioasă documentare la fața locului, în zona de frontieră, am scris cum s-a petrecut, pas cu pas, în noiembrie 1989, fuga din țară a Nadiei Comăneci insistînd și pe răspunsul la întrebarea: „Cum a fost posibilă fuga unui grup format din șapte persoane, atunci cînd frontiera de vest era, pur și simplu, blocată de forțe militare?“. Și fiindcă dorim să prezentăm cititorilor ziarului Monitorul concluziile noastre, demontăm, pentru început, faptul prezentat mai sus, cum că Nadia i-ar fi dat bani unui anume Constantin Panait, pentru a o ajuta să treacă granița spre Ungaria. Cum și cu ce l-a plătit? Fiindcă Nadia, furată pînă și de buchetele de flori pe care le merita din plin, era săracă și, dacă ar fi să ne luăm după spusele lui Bella Karoly, care o vizitase în 1977: „o creatură de talia unui monstru enorm“.

Cu o lună înaintea soluției disperate
Îl cităm acum pe ziaristul Horia Alexandrescu, om de sport, care în cotidianul Tineretul Liber, nr.14, din 6 iunie 1990, ne lămurește: „Cu o lună înaintea soluției disperate la care a recurs cu un curaj impresionant, Nadia a fost la Cîmpina, împreună cu actorul Ștefan Tapalagă, cu comentatorul sportiv Ioan Chirilă și cu semnatarul acestor rînduri. Acolo, în frumosul oraș prahovean, ne-am întîlnit cu tinerii, la un dialog despre sport, și martori îmi sînt cei doi că Nadia ne povestea pe drum cît de greu o duce în realitate, că leafa de mizerie pe care o primea de la Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport nu-i ajungea, că nu i se mai permitea să onoreze nici o invitație peste hotare, că telefonul îi este permanent supravegheat. Pentru «spectacolul» de la Cîmpina, Nadia a primit un onorariu de 1.500 lei și era atît de fericită că are un ban în buzunar, cum nu vă puteți închipui“.
Pentru a vedea cum se distorsionează evenimentele, să vedem cum povestea Olosz Edith (o ziaristă care ne-a sugerat, fără voia ei, ideea contactării călăuzei) fuga Nadiei: „Duminică, 26 noiembrie 1989: Panait, care o cunoștea pe Nadia de doi ani, o ia din locuința ei din București. Într-o mașină cu număr austriac, închiriată, se îndreaptă spre granița cu Ungaria. Acolo se predă unui profesionist în trecerea peste graniță a persoanelor. Acesta o duce în Ungaria, apoi la Viena. Aici, Panait i-a rezolvat obținerea vizei pentru SUA. Nadia obține azil politic, o viză, acte provizorii și un bilet de avion. Vineri, 1 decembrie, ajunge cu un avion al Pan Am la New York. Fără bagaje, într-un costum de jeans în care s-a strecurat prin zăpadă și noroi din România spre libertate“.
Zăpadă? Documentîndu-ne la Stația Meteorologică Sînnicolau-Mare, aceasta înregistra, pentru data de 27 noiembrie 1989, valori termice între minus 3 și minus 7 grade Celsius, vînt dinspre vest, cu viteză de 3 m/s și faptul că nu era zăpadă. Apoi, l-a găsit pe profesionistul în trecerea frontierei, pe numele său Gheorghe Talpoș, cioban din Cenad.

Călăuza mărturisește
Gheorghe Talpoș, cioban din Cenad, nu era un bun povestitor, dar, după ce am verificat spusele sale, ne-am convins că a fost sincer în tot ce ne-a spus. „Domnule, eu nu vreau să mint. Au mai venit ziariști la mine, dar nu am văzut nici un interviu de-al lor. Am auzit numai că cei de la «Ardealul nemțesc» au scris altceva decît am spus eu“. L-am ascultat cu răbdare, iar „iarba fiarelor“, pentru a-l scoate din muțenia lui obișnuită, a fost țuica. Nu ne-am îndoit, nici o secundă, că omul acela ne-ar fi mințit cu ceva. La povestirea lui, vom mai adăuga și elemente ale documentării noastre, obținute din peregrinările pe la pichetele de grăniceri și PCTF-urile (Punctele de Control ale Trecerii Frontierei) frontierei de vest. Așadar, iată filmul:
Noiembrie 1989 (din mărturiile Călăuzei): „Pe nepusă masă, a venit din America fratele meu Aurel (Talpoș), plecat de mai mulți ani acolo, și Panait, pe care nu-l cunoșteam. Trecuseră pe la Bucova, de unde au luat-o pe mama, care-i ciobăniță acolo, și au venit la mine, la Cenad. Aurel avea un Volkswagen alb, iar Panait un Audi roșu. Aurel o luase și pe Monica, o fată din Sînnicolau, care era prietena lui“.
Astfel și-a început Gheorghe Talpoș, cioban din Cenad, om cu frica lui Dumnezeu, mărturisirile ce aveau să ne poarte într-o extraordinară aventură care, pentru Nadia Comăneci, a însemnat fuga în SUA, pentru călăuză internarea într-un lagăr austriac, la Transkirchen, iar pentru noi ceilalți un semn serios al iminentei căderi a clanului Ceaușescu. Așadar: am aflat despre intrarea în țară a lui Costel Panait și a lui Aurel Talpoș care, după ce le-au luat pe Monica și pe mama acestuia, ajung la Cenad, unde fratele lui Aurel este cioban și bun cunoscător al zonei de frontieră din apropierea punctului numit „Triplex Conphinium Beba Veche (bornă de frontieră care marchează întîlnirea frontierelor a trei state).

Acasă la Ion Dolănescu
23/ 24 noiembrie 1989. Costel Panait, Aurel Talpoș și Monica se deplasează cu mașinile pe ruta Cenad-Timișoara-Brașov-București, unde sînt găzduiți de cunoscutul cîntăreț de muzică populară Ion Dolănescu. Acolo se afla și Nadia.
25 noiembrie 1989, orele 14,00, Sănnicolau-Mare. Documentarea noastră ne spune că grănicerii de-acolo au fost informați, de către ofițerul de contrainformații, locotenentul Stanciu Viorel, despre faptul că în localitatea Cenad va avea loc o petrecere la care este posibilă și participarea unor cetățeni străini. Informarea se încheie astfel: „(…) în apropierea locului să nu-și facă apariția cadre sau militari în termen de la grăniceri“. Ciudat nu?
25/ 26 noiembrie 1989, între orele 18.00-02.00. Soldatul grănicer Valeriu Cozmuță, de la Pichetul Cenad, împreună cu sergentul-major de miliție Ioan Pop, execută serviciul în calitate de Post Control Mixt pe comunicația Sînnicolau-Cenad, la intrarea în Cenad. Subofițerul îi spune militarului în termen, pe timpul deplasării, că vor avea ocazia să o vadă pe viu, în acea seară, pe marea gimnastă Nadia Comăneci. Se știa, asta e sigur. Se știa că acolo, la Cenad, va veni Nadia și i se pregătise, în secret, fuga peste frontieră.

În Monitorul de mîine puteți citi continuarea acestui articol, unde vom vorbi despre petrecerea din casa lui Ion Dolănescu, evadarea din lagărul comunist, cum Nadia a început să sară și să facă gimnastică pe arătură, strigînd grănicerilor unguri: „Eu sînt Nadia Comăneci!“ și că, în țară, Ministerul de Interne fusese decapitat în așteptarea revoluției.
FOTO: Nadia Comăneci, împreună cu Bart Conner

Articol afisat de 14440 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective