Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
AVIARĂ ÎN NEAMȚ

AVIARĂ ÎN NEAMȚ

• la sfîrșitul acestei săptămîni, s-a confirmat suspiciunea de influență aviară într-o gospodărie din Trifești • 60 de păsări au fost eutanasiate și arse • au fost instituite filtre de dezinfecție • jandarmii păzesc ulița pe care se află gospodăria familiei Ciupitu, în care au fost găsite păsările moarte, nimeni neavînd voie să intre, ori să iasă • prezenți la fața locului, reprezentanții DSP au repartizat membrilor familiei în cauză medicamente antivirale • „ne omoară toate păsările noastre și apoi ne pun să importăm carne de la ei“, cred sătenii din Trifești despre aviară și politica UE •

Gripa aviară nu a ocolit județul Neamț. La sfîrșitul acestei săptămîni, s-a confirmat suspiciunea de influență aviară într-o gospodărie din Trifești. Joi seara, Angela Saftencu, medic veterinar în comună, a adus, la laboratorul Direcției Sanitar-Veterinare Neamț, cadavrele a două găini provenite din gospodăria Eliviei Ciupitu. În urma examenelor făcute pe loc, rezultatele testului rapid de gripă aviară au ieșit pozitive. Tot atunci s-a efectuat și testul pentru a se cunoaște dacă există virusul H5N1 și rezultatul a fost negativ. Conducerea DSV Neamț a decis să trimită probe, pentru investigații amănunțite, la București, chiar în acea noapte. Probele au ajuns în capitală dimineață, la ora 8, iar vineri seara, la 19.55, conform precizărilor buletinului de analiză nr. 24683/ 19.05.2006 s-a aflat că se confirmă suspiciunea de influență aviară la Trifești. Celula de criză și Comandamentul Antiepizootic Județean au stabilit ca măsuri de reducere a posibilităților de extindere a focarului de gripă aviară instalarea a trei filtre de dezinfecție la intrările și ieșirile din Trifești. Pe 19 mai, s-au pus în practică primele măsuri de protecție la domiciliul Eliviei Ciupitu - păsările de curte au fost eutanasiate și incinerate și s-a făcut prima dezinfecție. În ziua următoare, s-a mai făcut o dezinfecție și s-a instituit paza permanentă în jurul focarului, cu ajutorul jandarmilor. Membrii familiei Ciupitu nu pot ieși din curte. Direcția de Sănătate Publică le-a repartizat medicamente antivirale. Întreaga uliță pe care locuiește familia în gospodăria căreia au murit păsările a fost închisă, nimeni neavînd voie să intre, ori să iasă.
Doctor Constantin Lipan, directorul adjunct al DSV Neamț, a declarat că bătrîna avea 60 de păsări, dintre care 17 adulte, 20 de pui - cumpărați de la o mașină înmatriculată în județul Suceava, restul puilor fiind obținuți de la două cloște. Curios este că numai păsările adulte au murit, iar puii au fost eutanasiați pentru că au stat cu găinile. Pentru a preîntîmpina o catastrofă, specialiștii DSV au monitorizat toate curțile din jurul focarului și nu au mai găsit păsări moarte. Acum, se lucrează la catagrafierea păsărilor din comună și, în cazul în care Laboratorul Național de Referință București confirmă existența virusului H5N1 la păsările moarte din Trifești, în funcție de cum vor decide autoritățile, se vor eutanasia toate păsările din sat sau din întreaga comună. La București, s-a efectuat examentul virusologic pe ouă embrionate și rezultatul trebuie să fie transmis în teritoriu. Relevanța testului rapid efectuat la Piatra Neamț este de 70-80%, iar cel pe care îl va da Bucureștiul este de peste 90%. Confirmarea absolută se dă de la Londra, Anglia.
Localitatea Trifești face parte din lista celor zece localități țintă din județul Neamț, pentru că pe teritoriul lor există lucii de apă pe care poposesc păsări migratoare, și șansele de a apărea gripa aviară sînt mai mari decît în alte zone. Se pare că Elivia Ciupitu obișnuia să vîndă ouă obținute în gospodăria proprie, într-o piață din municipiul Roman. Poliția nemțeană face verificări pentru a descoperi mașina cu număr de Suceava care a vîndut pui vii în județul Neamț și pentru a afla ferma de la care provin aceștia. Alături de Trifești, zone țintă în Neamț mai sînt Bozieni, Valea Ursului, Făurei, Mărgineni, Bîrgăoani, Pîngărați, Podoleni, Tămășeni și Săvinești.

Reportaj din comuna „aviară“
De sîmbătă, 20 mai, la intrarea și ieșirea din Trifești, toate mașinile au început să fie trase pe dreapta. Localnicii, beneficiari ai Legii 416, purtînd în spate pompe „Vermorel“, trec prin jet de dezinfectant mașinile care tranzitează comuna. Doar aceștia poartă echipament special. Polițistul care oprește circulația nu are nici un fel de echipament de protecție. Este îmbrăcat în uniforma obișnuită. Neculai Bîrsan și Vasile Zaharia, cei doi trifeșteni care ne-au dezinfectat mașina, își fac conștiincios datoria și sînt plini de importanța muncii lor. „Am fost chemați la Primărie de azi dimineață și domnul primar ne-a dat «uniforma» asta. Nu ne este frică de gripa aviară. Cineva tot trebuia să facă și munca asta, care este foarte importantă“, a spus Neculai Bîrsan. L-am întrebat de ce nu are și mască pe față. Ne-a spus că nu i s-a dat, încă. Atunci cînd ne-am întors din documentare și am intrat din nou sub jetul de dezinfectante, cei doi mînuitori ai tulumbelor de stropit, sub jetul cărora a intrat, din nou, mașina, primiseră și ei măști.
Primarul comunei, Vasile Duminică, a spus că, la nivelul instituției pe care o conduce, s-au luat măsurile de procurare a întregului echipament necesar. Acesta a subliniat că efortul financiar local a fost considerabil. „Am cheltuit, din bugetul local, peste 100 de milioane pentru dotarea cu echipament a celor care lucrează în focar“, a declarat primarul Duminică.
Medicul veterinar al comunei, Angela Saftenco, a declarat că se lucrează la inventarierea păsărilor pe care cetățenii le au în curți. „Ne aflăm în faza de inventariere a celor aproximativ zece mii de galinacee. La Trifești se cresc găini, curci, bibilici, rațe și gîște, în 1.200 de gospodării. Din fericire, la noi, sătenii au fost chiar cooperanți. De altfel, vor primi despăgubiri. Am supravegheat, zilnic, și zona iazurilor, pentru a nu exista păsări moarte pe malul acestora“ a precizat Angela Saftenco.
La sediul comandamentului local sosiseră directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Neamț, medic Cecilia Gafenco, însoțit de doctorul Emanuel Nazaretian de la Compartimentul Teritorial de Sănătate Publică Roman. „Cetățenii au fost rugați să anunțe imediat autoritățile, dacă le mor păsările și mai ales să nu pună mîna pe păsările moarte. S-au afișat, în mai multe locuri din sat, regulile minime de igienă. Noi am instruit medicul uman și asistenta din comună, ca să știe ce au de făcut. Dacă se va dovedi că există persoane care au intrat în contact cu păsările bolnave, numai atunci se administrează Tamiflu“, a precizat Cecilia Gafenco. Aceasta a mai spus că, la școală, copiii vor fi din nou instruiți în privința măsurilor de igienă pe care trebuie să le ia.

Aviara și „politica“ UE
Între timp, în sat, lumea-și vede liniștită de ale ei, fără a fi impresionată de agitația autorităților. Grupuri de cetățeni merg încolo și încoace prin sat, cu treburi. Clienții barurilor se află și ei „la datorie“, cu cinzeaca în față. Sătenii sînt liniștiți, ba, mai mult, nici nu cred că ar exista un pericol prea mare, suspectînd că „asta-i politică“ a celor din UE. „Asta-i politică cu gripa aviară. Nu vedeți că, de cînd cu agitația asta cu intrarea în Uniunea Europeană, ne tot sperie cu boala asta. Nu urmăresc altceva decît să-și vîndă la noi produsele. Ne omoară toate păsările noastre și apoi ne pun să importăm carne de la ei. Ne cred proști. Cred că noi nu ne dăm seama de ce vor să facă din România. Nu vedeți că au început să ne bage pe gît toată marfa lor? Ne stîrpesc toate păsările. Au început din sudul țării și au luat județ cu județ. Au mai rămas județele din nordul țării și le-au terminat pe toate. Și eu am 25 de păsări din curte. Voi vedea ce am să fac, dacă mi le omoară “, a spus Marian Cazacu.
La Roman, în cele trei piețe, Poliția comunitară a vegheat la respectarea ordinului prin care este interzisă vînzarea de păsări vii și de ouă. „S-au luat toate măsurile pentru a se respecta ordinul prin care se interzice vînzarea în piață a păsărilor vii. Au fost întoarse vreo zece femei care veniseră să vîndă ouă în piață“, a declarat Doina Maftei, director al Administrației Piețelor Roman.

Articol afisat de 2180 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN, Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective