Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
AVIARÃ ÎN NEAMÞ

AVIARÃ ÎN NEAMÞ

• la sfîrºitul acestei sãptãmîni, s-a confirmat suspiciunea de influenþã aviarã într-o gospodãrie din Trifeºti • 60 de pãsãri au fost eutanasiate ºi arse • au fost instituite filtre de dezinfecþie • jandarmii pãzesc uliþa pe care se aflã gospodãria familiei Ciupitu, în care au fost gãsite pãsãrile moarte, nimeni neavînd voie sã intre, ori sã iasã • prezenþi la faþa locului, reprezentanþii DSP au repartizat membrilor familiei în cauzã medicamente antivirale • „ne omoarã toate pãsãrile noastre ºi apoi ne pun sã importãm carne de la ei“, cred sãtenii din Trifeºti despre aviarã ºi politica UE •

Gripa aviarã nu a ocolit judeþul Neamþ. La sfîrºitul acestei sãptãmîni, s-a confirmat suspiciunea de influenþã aviarã într-o gospodãrie din Trifeºti. Joi seara, Angela Saftencu, medic veterinar în comunã, a adus, la laboratorul Direcþiei Sanitar-Veterinare Neamþ, cadavrele a douã gãini provenite din gospodãria Eliviei Ciupitu. În urma examenelor fãcute pe loc, rezultatele testului rapid de gripã aviarã au ieºit pozitive. Tot atunci s-a efectuat ºi testul pentru a se cunoaºte dacã existã virusul H5N1 ºi rezultatul a fost negativ. Conducerea DSV Neamþ a decis sã trimitã probe, pentru investigaþii amãnunþite, la Bucureºti, chiar în acea noapte. Probele au ajuns în capitalã dimineaþã, la ora 8, iar vineri seara, la 19.55, conform precizãrilor buletinului de analizã nr. 24683/ 19.05.2006 s-a aflat cã se confirmã suspiciunea de influenþã aviarã la Trifeºti. Celula de crizã ºi Comandamentul Antiepizootic Judeþean au stabilit ca mãsuri de reducere a posibilitãþilor de extindere a focarului de gripã aviarã instalarea a trei filtre de dezinfecþie la intrãrile ºi ieºirile din Trifeºti. Pe 19 mai, s-au pus în practicã primele mãsuri de protecþie la domiciliul Eliviei Ciupitu - pãsãrile de curte au fost eutanasiate ºi incinerate ºi s-a fãcut prima dezinfecþie. În ziua urmãtoare, s-a mai fãcut o dezinfecþie ºi s-a instituit paza permanentã în jurul focarului, cu ajutorul jandarmilor. Membrii familiei Ciupitu nu pot ieºi din curte. Direcþia de Sãnãtate Publicã le-a repartizat medicamente antivirale. Întreaga uliþã pe care locuieºte familia în gospodãria cãreia au murit pãsãrile a fost închisã, nimeni neavînd voie sã intre, ori sã iasã.
Doctor Constantin Lipan, directorul adjunct al DSV Neamþ, a declarat cã bãtrîna avea 60 de pãsãri, dintre care 17 adulte, 20 de pui - cumpãraþi de la o maºinã înmatriculatã în judeþul Suceava, restul puilor fiind obþinuþi de la douã cloºte. Curios este cã numai pãsãrile adulte au murit, iar puii au fost eutanasiaþi pentru cã au stat cu gãinile. Pentru a preîntîmpina o catastrofã, specialiºtii DSV au monitorizat toate curþile din jurul focarului ºi nu au mai gãsit pãsãri moarte. Acum, se lucreazã la catagrafierea pãsãrilor din comunã ºi, în cazul în care Laboratorul Naþional de Referinþã Bucureºti confirmã existenþa virusului H5N1 la pãsãrile moarte din Trifeºti, în funcþie de cum vor decide autoritãþile, se vor eutanasia toate pãsãrile din sat sau din întreaga comunã. La Bucureºti, s-a efectuat examentul virusologic pe ouã embrionate ºi rezultatul trebuie sã fie transmis în teritoriu. Relevanþa testului rapid efectuat la Piatra Neamþ este de 70-80%, iar cel pe care îl va da Bucureºtiul este de peste 90%. Confirmarea absolutã se dã de la Londra, Anglia.
Localitatea Trifeºti face parte din lista celor zece localitãþi þintã din judeþul Neamþ, pentru cã pe teritoriul lor existã lucii de apã pe care poposesc pãsãri migratoare, ºi ºansele de a apãrea gripa aviarã sînt mai mari decît în alte zone. Se pare cã Elivia Ciupitu obiºnuia sã vîndã ouã obþinute în gospodãria proprie, într-o piaþã din municipiul Roman. Poliþia nemþeanã face verificãri pentru a descoperi maºina cu numãr de Suceava care a vîndut pui vii în judeþul Neamþ ºi pentru a afla ferma de la care provin aceºtia. Alãturi de Trifeºti, zone þintã în Neamþ mai sînt Bozieni, Valea Ursului, Fãurei, Mãrgineni, Bîrgãoani, Pîngãraþi, Podoleni, Tãmãºeni ºi Sãvineºti.

Reportaj din comuna „aviarã“
De sîmbãtã, 20 mai, la intrarea ºi ieºirea din Trifeºti, toate maºinile au început sã fie trase pe dreapta. Localnicii, beneficiari ai Legii 416, purtînd în spate pompe „Vermorel“, trec prin jet de dezinfectant maºinile care tranziteazã comuna. Doar aceºtia poartã echipament special. Poliþistul care opreºte circulaþia nu are nici un fel de echipament de protecþie. Este îmbrãcat în uniforma obiºnuitã. Neculai Bîrsan ºi Vasile Zaharia, cei doi trifeºteni care ne-au dezinfectat maºina, îºi fac conºtiincios datoria ºi sînt plini de importanþa muncii lor. „Am fost chemaþi la Primãrie de azi dimineaþã ºi domnul primar ne-a dat «uniforma» asta. Nu ne este fricã de gripa aviarã. Cineva tot trebuia sã facã ºi munca asta, care este foarte importantã“, a spus Neculai Bîrsan. L-am întrebat de ce nu are ºi mascã pe faþã. Ne-a spus cã nu i s-a dat, încã. Atunci cînd ne-am întors din documentare ºi am intrat din nou sub jetul de dezinfectante, cei doi mînuitori ai tulumbelor de stropit, sub jetul cãrora a intrat, din nou, maºina, primiserã ºi ei mãºti.
Primarul comunei, Vasile Duminicã, a spus cã, la nivelul instituþiei pe care o conduce, s-au luat mãsurile de procurare a întregului echipament necesar. Acesta a subliniat cã efortul financiar local a fost considerabil. „Am cheltuit, din bugetul local, peste 100 de milioane pentru dotarea cu echipament a celor care lucreazã în focar“, a declarat primarul Duminicã.
Medicul veterinar al comunei, Angela Saftenco, a declarat cã se lucreazã la inventarierea pãsãrilor pe care cetãþenii le au în curþi. „Ne aflãm în faza de inventariere a celor aproximativ zece mii de galinacee. La Trifeºti se cresc gãini, curci, bibilici, raþe ºi gîºte, în 1.200 de gospodãrii. Din fericire, la noi, sãtenii au fost chiar cooperanþi. De altfel, vor primi despãgubiri. Am supravegheat, zilnic, ºi zona iazurilor, pentru a nu exista pãsãri moarte pe malul acestora“ a precizat Angela Saftenco.
La sediul comandamentului local sosiserã directorul adjunct al Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ, medic Cecilia Gafenco, însoþit de doctorul Emanuel Nazaretian de la Compartimentul Teritorial de Sãnãtate Publicã Roman. „Cetãþenii au fost rugaþi sã anunþe imediat autoritãþile, dacã le mor pãsãrile ºi mai ales sã nu punã mîna pe pãsãrile moarte. S-au afiºat, în mai multe locuri din sat, regulile minime de igienã. Noi am instruit medicul uman ºi asistenta din comunã, ca sã ºtie ce au de fãcut. Dacã se va dovedi cã existã persoane care au intrat în contact cu pãsãrile bolnave, numai atunci se administreazã Tamiflu“, a precizat Cecilia Gafenco. Aceasta a mai spus cã, la ºcoalã, copiii vor fi din nou instruiþi în privinþa mãsurilor de igienã pe care trebuie sã le ia.

Aviara ºi „politica“ UE
ÃŽntre timp, în sat, lumea-ºi vede liniºtitã de ale ei, fãrã a fi impresionatã de agitaþia autoritãþilor. Grupuri de cetãþeni merg încolo ºi încoace prin sat, cu treburi. Clienþii barurilor se aflã ºi ei „la datorie“, cu cinzeaca în faþã. Sãtenii sînt liniºtiþi, ba, mai mult, nici nu cred cã ar exista un pericol prea mare, suspectînd cã „asta-i politicã“ a celor din UE. „Asta-i politicã cu gripa aviarã. Nu vedeþi cã, de cînd cu agitaþia asta cu intrarea în Uniunea Europeanã, ne tot sperie cu boala asta. Nu urmãresc altceva decît sã-ºi vîndã la noi produsele. Ne omoarã toate pãsãrile noastre ºi apoi ne pun sã importãm carne de la ei. Ne cred proºti. Cred cã noi nu ne dãm seama de ce vor sã facã din România. Nu vedeþi cã au început sã ne bage pe gît toatã marfa lor? Ne stîrpesc toate pãsãrile. Au început din sudul þãrii ºi au luat judeþ cu judeþ. Au mai rãmas judeþele din nordul þãrii ºi le-au terminat pe toate. ªi eu am 25 de pãsãri din curte. Voi vedea ce am sã fac, dacã mi le omoarã “, a spus Marian Cazacu.
La Roman, în cele trei pieþe, Poliþia comunitarã a vegheat la respectarea ordinului prin care este interzisã vînzarea de pãsãri vii ºi de ouã. „S-au luat toate mãsurile pentru a se respecta ordinul prin care se interzice vînzarea în piaþã a pãsãrilor vii. Au fost întoarse vreo zece femei care veniserã sã vîndã ouã în piaþã“, a declarat Doina Maftei, director al Administraþiei Pieþelor Roman.

Articol afisat de 2585 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN, Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective