Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nemþean între primii o sutã de studenþi ai Universitãþii Indochineze

Nemþean între primii o sutã de studenþi ai Universitãþii Indochineze

• ambasadorul României în Coreea de Sud, Valeriu Arteni, este prezent în monografia „Centenarul Universitãþii Naþionale. 100 de portrete“ • acesta este originar din judeþul Neamþ •

Un nemþean face parte dintre cei o sutã de studenþi iluºtri ai Universitãþii din Hanoi, Vietnam. Este vorba despre ambasadorul României în Coreea de Sud, Valeriu Arteni, nãscut la Hoiseºti, judeþul Neamþ. Luna aceasta, Universitatea Indochinezã din Hanoi a aniversat un secol de la înfiinþare, prilej cu care a fost realizatã o monografie intitulatã „Centenarul Universitãþii Naþionale. 100 de portrete“. Portretele sînt ale celor mai strãluciþi studenþi care au frecventat cursurile universitãþii, pe parcursul celor o sutã de ani de existenþã a instituþiei. Printre studenþii aleºi se numãrã ºi Valeriu Arteni, care a studiat la aceastã universitate din Hanoi.
„Am rãspuns solicitãrii onorante a Universitãþii din Hanoi, a cãrei propunere m-a surprins. Cu ocazia aniversãrii împlinirii a 100 de ani de la înfiinþarea, la 16 mai 1906, a Universitãþii Indochineze, s-a decis publicarea unei monografii originale, intitulatã «Centenarul Universitãþii Naþionale.100 de portrete», a celor mai iluºtri absolvenþi din cei o sutã de ani de existenþã. A fost stabilitã o listã, iar «juriul» a hotãrît ºi includerea mea. Ministerul Educaþiei din Vietnam a notificat Ambasada României la Hanoi, în legãturã cu aceasta, solicitînd sprijinul pentru materializarea proiectului. Chiar în ziua aniversãrii, pe 16 mai anul acesta, volumul a apãrut“, a declarat Valeriu Arteni, ambasadorul României în Coreea de Sud.
Valeriu Arteni s-a nãscut în 1952, în Hoiseºti, comuna Mãrgineni, a urmat cursurile Liceului „Calistrat Hogaº“ din Piatra Neamþ, apoi a fãcut un semestru la facultatea de Litere din Bucureºti, restul studiilor urmîndu-le în Vietnam. El voia sã studieze limba chinezã, dar examen pentru aceastã specializare se dãdea o datã la doi ani, iar în '71, nu s-a þinut concursul. Aºa cã a dat examen pentru limba arabã. Aceste specializãri le stabilea Ministerul de Externe, în funcþie de necesitãþi.
Din 125 de candidaþi, au luat examenul cinci - patru fete ºi Valeriu Arteni. A fãcut un trimestru arabã la Bucureºti, dupã care i s-a prezentat o listã cu mai multe þãri în care putea sã îºi continue studiile. El a ales Vietnamul, cu toate cã aceastã þarã era în plin rãzboi cu americanii, iar populaþia trãia într-o sãrãcie lucie. Nemþeanul, alãturi de alþi 23 de studenþi din alte þãri ºi de cîþiva din Vietnam, au fost evacuaþi în Munþii Chinei, unde s-au hrãnit cu ouã de raþã sãlbaticã ºi cu lãstari de bambus. În februarie '77, a terminat facultatea ºi a fost repartizat la Ministerul de Externe, iar toamna s-a întors ca diplomat în Vietnam.
Dupã Vietnam, a urmat Pakistanul. Dupã cîþiva ani, s-a întors la Bucureºti, de unde a fost trimis, în calitate de consilier diplomat, în Pakistan. A stat acolo trei ani ºi a revenit în Vietnam, în calitate de ambasador, pentru opt ani. Apoi a fost în þarã, pentru doi ani, ca director la Protocol, la Ministerul de Externe. Din primãvara lui 2003, este ambasadorul României în Coreea de Sud. Îi place în Coreea ºi zice cã oamenii sînt foarte curaþi ºi harnici, trãiesc din ce produc, nu aduc nimic de peste hotare.
Una dintre cele mai emoþionante întîmplãri prin care a trecut Valeriu Arteni este legatã de oamenii sãraci din Vietnam, care l-au hrãnit în vremea cînd era evacuat pe Munþii Chinei. Dupã mai mulþi ani, cînd a devenit ambasador în Vietnam, oamenii de pe munte ºi-au construit un fel de bisericã, iar diplomatul din Neamþ a participat, în calitate de oficial, la inaugurare. Extrem de emoþionaþi, localnicii au aprins fãclii pentru a-l întîmpina ºi strigau „Vine ambasadorul Valeriu“.
FOTO: Ambasadorul Valeriu Arteni a ajuns în monografia Universitãþii Indochineze din Hanoi

Articol afisat de 2256 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective