 Nemțean între primii o sută de studenți ai Universității Indochineze
• ambasadorul României în Coreea de Sud, Valeriu Arteni, este prezent în monografia „Centenarul Universității Naționale. 100 de portrete“ • acesta este originar din județul Neamț • Un nemțean face parte dintre cei o sută de studenți iluștri ai Universității din Hanoi, Vietnam. Este vorba despre ambasadorul României în Coreea de Sud, Valeriu Arteni, născut la Hoisești, județul Neamț. Luna aceasta, Universitatea Indochineză din Hanoi a aniversat un secol de la înființare, prilej cu care a fost realizată o monografie intitulată „Centenarul Universității Naționale. 100 de portrete“. Portretele sînt ale celor mai străluciți studenți care au frecventat cursurile universității, pe parcursul celor o sută de ani de existență a instituției. Printre studenții aleși se numără și Valeriu Arteni, care a studiat la această universitate din Hanoi.
„Am răspuns solicitării onorante a Universității din Hanoi, a cărei propunere m-a surprins. Cu ocazia aniversării împlinirii a 100 de ani de la înființarea, la 16 mai 1906, a Universității Indochineze, s-a decis publicarea unei monografii originale, intitulată «Centenarul Universității Naționale.100 de portrete», a celor mai iluștri absolvenți din cei o sută de ani de existență. A fost stabilită o listă, iar «juriul» a hotărît și includerea mea. Ministerul Educației din Vietnam a notificat Ambasada României la Hanoi, în legătură cu aceasta, solicitînd sprijinul pentru materializarea proiectului. Chiar în ziua aniversării, pe 16 mai anul acesta, volumul a apărut“, a declarat Valeriu Arteni, ambasadorul României în Coreea de Sud.
Valeriu Arteni s-a născut în 1952, în Hoisești, comuna Mărgineni, a urmat cursurile Liceului „Calistrat Hogaș“ din Piatra Neamț, apoi a făcut un semestru la facultatea de Litere din București, restul studiilor urmîndu-le în Vietnam. El voia să studieze limba chineză, dar examen pentru această specializare se dădea o dată la doi ani, iar în '71, nu s-a ținut concursul. Așa că a dat examen pentru limba arabă. Aceste specializări le stabilea Ministerul de Externe, în funcție de necesități.
Din 125 de candidați, au luat examenul cinci - patru fete și Valeriu Arteni. A făcut un trimestru arabă la București, după care i s-a prezentat o listă cu mai multe țări în care putea să își continue studiile. El a ales Vietnamul, cu toate că această țară era în plin război cu americanii, iar populația trăia într-o sărăcie lucie. Nemțeanul, alături de alți 23 de studenți din alte țări și de cîțiva din Vietnam, au fost evacuați în Munții Chinei, unde s-au hrănit cu ouă de rață sălbatică și cu lăstari de bambus. În februarie '77, a terminat facultatea și a fost repartizat la Ministerul de Externe, iar toamna s-a întors ca diplomat în Vietnam.
După Vietnam, a urmat Pakistanul. După cîțiva ani, s-a întors la București, de unde a fost trimis, în calitate de consilier diplomat, în Pakistan. A stat acolo trei ani și a revenit în Vietnam, în calitate de ambasador, pentru opt ani. Apoi a fost în țară, pentru doi ani, ca director la Protocol, la Ministerul de Externe. Din primăvara lui 2003, este ambasadorul României în Coreea de Sud. Îi place în Coreea și zice că oamenii sînt foarte curați și harnici, trăiesc din ce produc, nu aduc nimic de peste hotare.
Una dintre cele mai emoționante întîmplări prin care a trecut Valeriu Arteni este legată de oamenii săraci din Vietnam, care l-au hrănit în vremea cînd era evacuat pe Munții Chinei. După mai mulți ani, cînd a devenit ambasador în Vietnam, oamenii de pe munte și-au construit un fel de biserică, iar diplomatul din Neamț a participat, în calitate de oficial, la inaugurare. Extrem de emoționați, localnicii au aprins făclii pentru a-l întîmpina și strigau „Vine ambasadorul Valeriu“.
FOTO: Ambasadorul Valeriu Arteni a ajuns în monografia Universității Indochineze din Hanoi
|