Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Potop la Icușești

Potop la Icușești

• o ploaie torențială, însoțită de grindină, a lovit comuna Icușești, sîmbătă după-amiază • potopul a durat 40 de minute • nouă gospodării au fost inundate și peste 2.000 de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindină • 500 metri de drum județean și numeroase drumuri comunale au fost colmatate • primarul comunei și-a asigurat culturile, cu trei zile înainte de potop •

O ploaie torențială, însoțită de grindină, s-a abătut, sîmbătă după-amiază, peste comuna Icușești. Cu toate că potopul a durat doar 40 de minute, apa și grindina au produs pagube însemnate. Potrivit precizărilor făcute de către colonelul Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, nouă gospodării au fost inundate, peste 2.000 hectare de culturi agricole au fost compromise de grindină, drumul județean 207 D a fost colmatat pe o porțiune de 500 de metri, multe drumuri comunale care fac legătura între Icușești și comunele limitrofe, precum și cîteva poduri au fost acoperite de nămol, pietriș, crengi rupte și alte reziduuri aduse de apă. Sătenii spun că perdeaua de nori era atît de jos, iar ploaia și grindina atît de dese, încît nu se vedeau vîrfurile stîlpilor de tensiune. „A fost o ploaie torențială, cu furtună puternică, care s-a abătut asupra comunei Icușești, începînd cu ora 16. Aceasta a afectat, cel mai mult, satele Bălușești și Icușești. Au fost lovite nouă case, cinci din Icușești și patru din Bălușești. Practic, gospodăriile au fost afectate prin inundarea curților, distrugerea gardurilor, a unor dependințe și prin spargerea acoperișurilor și a geamurilor. Unul dintre imobile a avut probleme și în anii trecuți, din cauză că apele mari au îngrămădit toate gunoaiele, aruncate în albia rîului, lîngă un podeț, iar apa a fost obligată să o ia prin curtea celui în cauză. Cetățeanul a solicitat și anul trecut să primească materiale de construcție, dar, din păcate, nu vrea să se mute acolo unde i s-a oferit un loc de casă, de către primărie“, a declarat Vasile Șendrea, subprefectul județului Neamț.
Prezent, ieri, alături de subprefect la fața locului, colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț, a făcut o primă inventariere și evaluare a pagubelor.
„Cu toate că au fost afectate de inundații nouă gospodării, un lucru oarecum îmbucurător este că apa nu a intrat în case, ci au fost afectate mai mult anexele. Suficient de stresant este faptul că multe dintre case sînt mai vechi și au fundațiile mici și șubrede, așa încît se impun niște consolidări. Tocmai de aceea, mîine (astăzi, 22 mai - n.r.) se va deplasa din nou în zonă o comisie alcătuită din membri ai Consiliului Județean, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspecției de Stat în Construcții și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru a vedea concret care sînt pagubele și ce se impune pentru consolidarea caselor afectate. Avînd în vedere că acea zonă este foarte săracă, oamenii trebuie ajutați. Pe de altă parte, agricultura din localitate este una de subzistență, iar faptul că mai mult de două mii de hectare de teren cultivat au fost distruse de grindină va crea probleme majore familiilor pentru care pămîntul înseamnă, efectiv, hrană“, a declarat colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.
De menționat că, de mai bine de trei ani, zona comunei Icușești este lovită, sistematic, chiar și de două ori pe an, de astfel de fenomene meteo. De data aceasta, „în premieră“, o parte dintre cei păgubiți au făcut eforturi și și-au asigurat culturile. Majoritatea, însă, nu au semnat nici o astfel de poliță și vor rămîne, probabil, doar cu paguba. Unul dintre „norocoși“ a fost chiar primarul Ioan Ciocoiu, care și-a asigurat terenul cu trei zile înainte de furtună. De menționat că, pentru o plată trimestrială de circa 200.000 de lei, săteanul asigurat poate beneficia de despăgubiri de pînă la 15 milioane de lei. Luni, 22 mai, în comuna Icușești se va deplasa o comisie de specialiști, din cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, respectiv de la Direcția Agricolă, Mediu, Inspecția în Construcții, pentru evaluarea precisă a pagubelor și stabilirea măsurilor ce vor trebui luate.

Articol afisat de 1623 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective