Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Potop la Icuºeºti

Potop la Icuºeºti

• o ploaie torenþialã, însoþitã de grindinã, a lovit comuna Icuºeºti, sîmbãtã dupã-amiazã • potopul a durat 40 de minute • nouã gospodãrii au fost inundate ºi peste 2.000 de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindinã • 500 metri de drum judeþean ºi numeroase drumuri comunale au fost colmatate • primarul comunei ºi-a asigurat culturile, cu trei zile înainte de potop •

O ploaie torenþialã, însoþitã de grindinã, s-a abãtut, sîmbãtã dupã-amiazã, peste comuna Icuºeºti. Cu toate cã potopul a durat doar 40 de minute, apa ºi grindina au produs pagube însemnate. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre colonelul Ioan Niþicã, ºeful Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã (ISU) Neamþ, nouã gospodãrii au fost inundate, peste 2.000 hectare de culturi agricole au fost compromise de grindinã, drumul judeþean 207 D a fost colmatat pe o porþiune de 500 de metri, multe drumuri comunale care fac legãtura între Icuºeºti ºi comunele limitrofe, precum ºi cîteva poduri au fost acoperite de nãmol, pietriº, crengi rupte ºi alte reziduuri aduse de apã. Sãtenii spun cã perdeaua de nori era atît de jos, iar ploaia ºi grindina atît de dese, încît nu se vedeau vîrfurile stîlpilor de tensiune. „A fost o ploaie torenþialã, cu furtunã puternicã, care s-a abãtut asupra comunei Icuºeºti, începînd cu ora 16. Aceasta a afectat, cel mai mult, satele Bãluºeºti ºi Icuºeºti. Au fost lovite nouã case, cinci din Icuºeºti ºi patru din Bãluºeºti. Practic, gospodãriile au fost afectate prin inundarea curþilor, distrugerea gardurilor, a unor dependinþe ºi prin spargerea acoperiºurilor ºi a geamurilor. Unul dintre imobile a avut probleme ºi în anii trecuþi, din cauzã cã apele mari au îngrãmãdit toate gunoaiele, aruncate în albia rîului, lîngã un podeþ, iar apa a fost obligatã sã o ia prin curtea celui în cauzã. Cetãþeanul a solicitat ºi anul trecut sã primeascã materiale de construcþie, dar, din pãcate, nu vrea sã se mute acolo unde i s-a oferit un loc de casã, de cãtre primãrie“, a declarat Vasile ªendrea, subprefectul judeþului Neamþ.
Prezent, ieri, alãturi de subprefect la faþa locului, colonelul Ioan Niþicã, ºeful ISU Neamþ, a fãcut o primã inventariere ºi evaluare a pagubelor.
„Cu toate cã au fost afectate de inundaþii nouã gospodãrii, un lucru oarecum îmbucurãtor este cã apa nu a intrat în case, ci au fost afectate mai mult anexele. Suficient de stresant este faptul cã multe dintre case sînt mai vechi ºi au fundaþiile mici ºi ºubrede, aºa încît se impun niºte consolidãri. Tocmai de aceea, mîine (astãzi, 22 mai - n.r.) se va deplasa din nou în zonã o comisie alcãtuitã din membri ai Consiliului Judeþean, Sistemului de Gospodãrire a Apelor, Inspecþiei de Stat în Construcþii ºi ai Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã pentru a vedea concret care sînt pagubele ºi ce se impune pentru consolidarea caselor afectate. Avînd în vedere cã acea zonã este foarte sãracã, oamenii trebuie ajutaþi. Pe de altã parte, agricultura din localitate este una de subzistenþã, iar faptul cã mai mult de douã mii de hectare de teren cultivat au fost distruse de grindinã va crea probleme majore familiilor pentru care pãmîntul înseamnã, efectiv, hranã“, a declarat colonelul Ioan Niþicã, ºeful ISU Neamþ.
De menþionat cã, de mai bine de trei ani, zona comunei Icuºeºti este lovitã, sistematic, chiar ºi de douã ori pe an, de astfel de fenomene meteo. De data aceasta, „în premierã“, o parte dintre cei pãgubiþi au fãcut eforturi ºi ºi-au asigurat culturile. Majoritatea, însã, nu au semnat nici o astfel de poliþã ºi vor rãmîne, probabil, doar cu paguba. Unul dintre „norocoºi“ a fost chiar primarul Ioan Ciocoiu, care ºi-a asigurat terenul cu trei zile înainte de furtunã. De menþionat cã, pentru o platã trimestrialã de circa 200.000 de lei, sãteanul asigurat poate beneficia de despãgubiri de pînã la 15 milioane de lei. Luni, 22 mai, în comuna Icuºeºti se va deplasa o comisie de specialiºti, din cadrul Comitetului pentru Situaþii de Urgenþã, respectiv de la Direcþia Agricolã, Mediu, Inspecþia în Construcþii, pentru evaluarea precisã a pagubelor ºi stabilirea mãsurilor ce vor trebui luate.

Articol afisat de 1991 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective