 Potop la Icușești
• o ploaie torențială, însoțită de grindină, a lovit comuna Icușești, sîmbătă după-amiază • potopul a durat 40 de minute • nouă gospodării au fost inundate și peste 2.000 de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindină • 500 metri de drum județean și numeroase drumuri comunale au fost colmatate • primarul comunei și-a asigurat culturile, cu trei zile înainte de potop • O ploaie torențială, însoțită de grindină, s-a abătut, sîmbătă după-amiază, peste comuna Icușești. Cu toate că potopul a durat doar 40 de minute, apa și grindina au produs pagube însemnate. Potrivit precizărilor făcute de către colonelul Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, nouă gospodării au fost inundate, peste 2.000 hectare de culturi agricole au fost compromise de grindină, drumul județean 207 D a fost colmatat pe o porțiune de 500 de metri, multe drumuri comunale care fac legătura între Icușești și comunele limitrofe, precum și cîteva poduri au fost acoperite de nămol, pietriș, crengi rupte și alte reziduuri aduse de apă. Sătenii spun că perdeaua de nori era atît de jos, iar ploaia și grindina atît de dese, încît nu se vedeau vîrfurile stîlpilor de tensiune. „A fost o ploaie torențială, cu furtună puternică, care s-a abătut asupra comunei Icușești, începînd cu ora 16. Aceasta a afectat, cel mai mult, satele Bălușești și Icușești. Au fost lovite nouă case, cinci din Icușești și patru din Bălușești. Practic, gospodăriile au fost afectate prin inundarea curților, distrugerea gardurilor, a unor dependințe și prin spargerea acoperișurilor și a geamurilor. Unul dintre imobile a avut probleme și în anii trecuți, din cauză că apele mari au îngrămădit toate gunoaiele, aruncate în albia rîului, lîngă un podeț, iar apa a fost obligată să o ia prin curtea celui în cauză. Cetățeanul a solicitat și anul trecut să primească materiale de construcție, dar, din păcate, nu vrea să se mute acolo unde i s-a oferit un loc de casă, de către primărie“, a declarat Vasile Șendrea, subprefectul județului Neamț.
Prezent, ieri, alături de subprefect la fața locului, colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț, a făcut o primă inventariere și evaluare a pagubelor.
„Cu toate că au fost afectate de inundații nouă gospodării, un lucru oarecum îmbucurător este că apa nu a intrat în case, ci au fost afectate mai mult anexele. Suficient de stresant este faptul că multe dintre case sînt mai vechi și au fundațiile mici și șubrede, așa încît se impun niște consolidări. Tocmai de aceea, mîine (astăzi, 22 mai - n.r.) se va deplasa din nou în zonă o comisie alcătuită din membri ai Consiliului Județean, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspecției de Stat în Construcții și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru a vedea concret care sînt pagubele și ce se impune pentru consolidarea caselor afectate. Avînd în vedere că acea zonă este foarte săracă, oamenii trebuie ajutați. Pe de altă parte, agricultura din localitate este una de subzistență, iar faptul că mai mult de două mii de hectare de teren cultivat au fost distruse de grindină va crea probleme majore familiilor pentru care pămîntul înseamnă, efectiv, hrană“, a declarat colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.
De menționat că, de mai bine de trei ani, zona comunei Icușești este lovită, sistematic, chiar și de două ori pe an, de astfel de fenomene meteo. De data aceasta, „în premieră“, o parte dintre cei păgubiți au făcut eforturi și și-au asigurat culturile. Majoritatea, însă, nu au semnat nici o astfel de poliță și vor rămîne, probabil, doar cu paguba. Unul dintre „norocoși“ a fost chiar primarul Ioan Ciocoiu, care și-a asigurat terenul cu trei zile înainte de furtună. De menționat că, pentru o plată trimestrială de circa 200.000 de lei, săteanul asigurat poate beneficia de despăgubiri de pînă la 15 milioane de lei. Luni, 22 mai, în comuna Icușești se va deplasa o comisie de specialiști, din cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, respectiv de la Direcția Agricolă, Mediu, Inspecția în Construcții, pentru evaluarea precisă a pagubelor și stabilirea măsurilor ce vor trebui luate.
|