Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ochiul public: La semințe, înainte!...

Prevesteam, anul trecut, fără nici o urmă de plăcere, iminenta epidemie de „integrită“ ce avea să se abată asupra României. Acoperiți de înșelătoarea mantie a aderării la Uniunea Europeană, rostind vorbe cu luciu de încărcătură apostolică, așteptații bolnavi - fie din rîndul interpreților, fie din cel al publicului - au scăpat de monitorizarea vreunei autorități de specialitate. Cît despre leac, deh, unul singur a rămas la îndemînă și se numește discernămînt. Scuzați expresia, dar e vorba exact despre cel propriu și personal, căci altul (atîta cît e!) nu prea a rămas într-o Românie neeliberată nici astăzi de amintirea unui 20 mai de acum 16 ani.
Proporțiile epidemiei concurează serios cu inventarul național de microbiști de fotbal, tinzînd să creeze oportunități nebănuite comercianților de semințe. De bostan, de floarea soarelui, cojite ori necojite, autohtone sau de import, poate și ecologice, în curînd, iată că semințele se pot transforma într-o nebănuită provocare și pentru incertul fermier român. Forțînd un pic nota, n-ar fi exclus să descoperim în producătorul de semințe pe unul dintre recunoscătorii nebănuiți ai aderării noastre la UE.
Lăsînd la o parte repriza de haz de necaz, ravagiile ce se prefigurează a le face nenorocita epidemie, semințele, precum și desfidînd din start orice asociere bolnavă între cooperativele din fotbal și confederația celor loviți de (ne)profesionala boală a „integritei“, mă mulțumesc acum să rețin numai cîteva aspecte din nebunia națională ce-a marcat așteptarea, prezentarea și ulterioara comentare a ultimului Raport de Monitorizare produs de Comisia Europeană.
Mai întîi de toate, esența acestui document nu era un secret decît în mintea fabricanților de „secrete false“, care ulterior îți justifică activitatea și prestațiile prin exploatarea unui secret inexistent. Rețetă verificată la români, de altfel. Însuși președintele României era pe deplin lămurit cum stau lucrurile. Cel mai tîrziu de la Consiliul European de primăvară, găzduit de Bruxelles, spre sfîrșitul lunii martie, dacă nu dinainte, Băsescu nu mai avea vreo îndoială. Lucru bun, dacă ne referim la gradul de informare al președintelui; caz dramatic, însă, dacă ținem cont de ostilitățile politice puse în cîrca titularului de post de la Cotroceni, în ultimul timp. Aderarea României la UE e prevăzută, de cei din Uniune, pentru 1 ianuarie 2007, de aproape că am uitat cînd. Amînarea, povestea de risc cu clauzele de salvgardare e stipulată și ea foarte clar în documentele conținute de giganticul Tratat de Aderare. Iar diferențele de activare a clauzei între România (majoritate calificată) și Bulgaria (unanimitate - de neatins, căci Grecia nu va vota nicicînd contra vecinilor de la nord) sînt la fel de bine cunoscute și nu se confundă cu joaca de-a stegulețele colorate. Peste acest hățiș criminal fabricat, strălucește oficial și bugetul Uniunii pentru perioada 2007-2013, cu România și Bulgaria intrate în pîine după 1 ianuarie viitor. Un Plan B, cum se zice elegant, nu există și asta a aflat-o, între timp, și asistenta de rangul trei a responsabilului cu întreținerea tocătoarelor de hîrtie ale Comisiei Europene. Sigur, dacă ai noștri conducători au ceva împotrivă, abia atunci putem vorbi în alți termeni. Noi ca noi, dar să vi-i imaginați pe birocrații occidentali ce vor avea la gură, dacă ajung să facă o rectificare bugetară din cauza noastră, în condițiile în care ei se gîndesc cu tristețe la rectificarea programată tocmai pentru 2009!...
De aici mai departe, scenariștii, regizorii și interpreții autohtoni loviți de „integrită“ s-au zbenguit în voia ceea mare. Ca la comandă aș zice, dar nu pot proba. Forțarea limitelor discernămîntului la români, pentru un spectator nu cît de cît prevenit, ci măcar onest, a fost limpede pe 16 mai. Abia după ora 20, la Antena 3, un post de televiziune căutat de un public avizat, a fost deranjat, în cele din urmă, și Leonard Orban, secretarul de Stat din Ministerul Integrării Europene cunoscut ca negociator-șef al României. Pînă atunci, zile și ore întregi, nu-l întrebase nimeni nici dacă s-a pus pe lucru noul schimb de lăutari români acreditați la metrourile din Bruxelles. Un ceas mai tîrziu, avea să apară și pe TVR 2. Ce griji avea sau la ce se uita publicul larg atunci, vă las pe dumneavoastră să răspundeți. Eu sînt obligat doar să semnalez că, spre cinstea lui, Orban a descîlcit ițele poveștii cu raportul cît a putut, neriscînd, totuși, să arunce Guvernul în aer, precum face fratele Ludovic cu Alianța DA, Partidul Democrat și Traian Băsescu. Cine nu știa, pînă atunci, a început pe dată să priceapă catastrofa din Agricultură (o zi mai tîrziu, avea să fie temeinic radiografiată de Ion Cristoiu, tot la Antena 3). E suficient să reamintesc că 45% din Bugetul UE ia drumul Agriculturii, iar noi încă așteptăm pe cineva să nască vitalele agenții de plăți! Și o iau pe „noi“ pentru a nu-l ameți cu totul pe năstrușnicul fermier român, fermier care oricum are nevoie de interpret pentru a pricepe ce spune același pe deplin strălucitor Leonard Orban, în recentul interviu din săptămînalul „Capital“ (oare se difuzează la țară? - n.a.). Siguranța sanitar-veterinară, cadastrul agricol și o minune de sistem informatic nu fac decît să completeze altă piesă decît cele jucate în fața noastră și cu prilejul vernisării ultimului Raport de Monitorizare.
În așteptarea, cred că fără rost, a unui studiu sociologic, care să disece reacția românului - cu sau fără discernamînt - din ultimele zile, nu-mi rămîne decît să mă conving, încă o dată, că am lăsat prea mult timp condeiul de o parte.

Articol afisat de 1508 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective