Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ochiul public: La seminþe, înainte!...

Prevesteam, anul trecut, fãrã nici o urmã de plãcere, iminenta epidemie de „integritã“ ce avea sã se abatã asupra României. Acoperiþi de înºelãtoarea mantie a aderãrii la Uniunea Europeanã, rostind vorbe cu luciu de încãrcãturã apostolicã, aºteptaþii bolnavi - fie din rîndul interpreþilor, fie din cel al publicului - au scãpat de monitorizarea vreunei autoritãþi de specialitate. Cît despre leac, deh, unul singur a rãmas la îndemînã ºi se numeºte discernãmînt. Scuzaþi expresia, dar e vorba exact despre cel propriu ºi personal, cãci altul (atîta cît e!) nu prea a rãmas într-o Românie neeliberatã nici astãzi de amintirea unui 20 mai de acum 16 ani.
Proporþiile epidemiei concureazã serios cu inventarul naþional de microbiºti de fotbal, tinzînd sã creeze oportunitãþi nebãnuite comercianþilor de seminþe. De bostan, de floarea soarelui, cojite ori necojite, autohtone sau de import, poate ºi ecologice, în curînd, iatã cã seminþele se pot transforma într-o nebãnuitã provocare ºi pentru incertul fermier român. Forþînd un pic nota, n-ar fi exclus sã descoperim în producãtorul de seminþe pe unul dintre recunoscãtorii nebãnuiþi ai aderãrii noastre la UE.
Lãsînd la o parte repriza de haz de necaz, ravagiile ce se prefigureazã a le face nenorocita epidemie, seminþele, precum ºi desfidînd din start orice asociere bolnavã între cooperativele din fotbal ºi confederaþia celor loviþi de (ne)profesionala boalã a „integritei“, mã mulþumesc acum sã reþin numai cîteva aspecte din nebunia naþionalã ce-a marcat aºteptarea, prezentarea ºi ulterioara comentare a ultimului Raport de Monitorizare produs de Comisia Europeanã.
Mai întîi de toate, esenþa acestui document nu era un secret decît în mintea fabricanþilor de „secrete false“, care ulterior îþi justificã activitatea ºi prestaþiile prin exploatarea unui secret inexistent. Reþetã verificatã la români, de altfel. ÃŽnsuºi preºedintele României era pe deplin lãmurit cum stau lucrurile. Cel mai tîrziu de la Consiliul European de primãvarã, gãzduit de Bruxelles, spre sfîrºitul lunii martie, dacã nu dinainte, Bãsescu nu mai avea vreo îndoialã. Lucru bun, dacã ne referim la gradul de informare al preºedintelui; caz dramatic, însã, dacã þinem cont de ostilitãþile politice puse în cîrca titularului de post de la Cotroceni, în ultimul timp. Aderarea României la UE e prevãzutã, de cei din Uniune, pentru 1 ianuarie 2007, de aproape cã am uitat cînd. Amînarea, povestea de risc cu clauzele de salvgardare e stipulatã ºi ea foarte clar în documentele conþinute de giganticul Tratat de Aderare. Iar diferenþele de activare a clauzei între România (majoritate calificatã) ºi Bulgaria (unanimitate - de neatins, cãci Grecia nu va vota nicicînd contra vecinilor de la nord) sînt la fel de bine cunoscute ºi nu se confundã cu joaca de-a steguleþele colorate. Peste acest hãþiº criminal fabricat, strãluceºte oficial ºi bugetul Uniunii pentru perioada 2007-2013, cu România ºi Bulgaria intrate în pîine dupã 1 ianuarie viitor. Un Plan B, cum se zice elegant, nu existã ºi asta a aflat-o, între timp, ºi asistenta de rangul trei a responsabilului cu întreþinerea tocãtoarelor de hîrtie ale Comisiei Europene. Sigur, dacã ai noºtri conducãtori au ceva împotrivã, abia atunci putem vorbi în alþi termeni. Noi ca noi, dar sã vi-i imaginaþi pe birocraþii occidentali ce vor avea la gurã, dacã ajung sã facã o rectificare bugetarã din cauza noastrã, în condiþiile în care ei se gîndesc cu tristeþe la rectificarea programatã tocmai pentru 2009!...
De aici mai departe, scenariºtii, regizorii ºi interpreþii autohtoni loviþi de „integritã“ s-au zbenguit în voia ceea mare. Ca la comandã aº zice, dar nu pot proba. Forþarea limitelor discernãmîntului la români, pentru un spectator nu cît de cît prevenit, ci mãcar onest, a fost limpede pe 16 mai. Abia dupã ora 20, la Antena 3, un post de televiziune cãutat de un public avizat, a fost deranjat, în cele din urmã, ºi Leonard Orban, secretarul de Stat din Ministerul Integrãrii Europene cunoscut ca negociator-ºef al României. Pînã atunci, zile ºi ore întregi, nu-l întrebase nimeni nici dacã s-a pus pe lucru noul schimb de lãutari români acreditaþi la metrourile din Bruxelles. Un ceas mai tîrziu, avea sã aparã ºi pe TVR 2. Ce griji avea sau la ce se uita publicul larg atunci, vã las pe dumneavoastrã sã rãspundeþi. Eu sînt obligat doar sã semnalez cã, spre cinstea lui, Orban a descîlcit iþele poveºtii cu raportul cît a putut, neriscînd, totuºi, sã arunce Guvernul în aer, precum face fratele Ludovic cu Alianþa DA, Partidul Democrat ºi Traian Bãsescu. Cine nu ºtia, pînã atunci, a început pe datã sã priceapã catastrofa din Agriculturã (o zi mai tîrziu, avea sã fie temeinic radiografiatã de Ion Cristoiu, tot la Antena 3). E suficient sã reamintesc cã 45% din Bugetul UE ia drumul Agriculturii, iar noi încã aºteptãm pe cineva sã nascã vitalele agenþii de plãþi! ªi o iau pe „noi“ pentru a nu-l ameþi cu totul pe nãstruºnicul fermier român, fermier care oricum are nevoie de interpret pentru a pricepe ce spune acelaºi pe deplin strãlucitor Leonard Orban, în recentul interviu din sãptãmînalul „Capital“ (oare se difuzeazã la þarã? - n.a.). Siguranþa sanitar-veterinarã, cadastrul agricol ºi o minune de sistem informatic nu fac decît sã completeze altã piesã decît cele jucate în faþa noastrã ºi cu prilejul vernisãrii ultimului Raport de Monitorizare.
În aºteptarea, cred cã fãrã rost, a unui studiu sociologic, care sã disece reacþia românului - cu sau fãrã discernamînt - din ultimele zile, nu-mi rãmîne decît sã mã conving, încã o datã, cã am lãsat prea mult timp condeiul de o parte.

Articol afisat de 1937 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective