Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Aviara

Un nou cuvînt în vocabularul activ al românilor: „aviara“. Pînă nu de mult, cei mai puțin școliți, adică o mare parte a populației, ar fi jurat că acest nou cuvînt vine de la „avion“, pentru că în fiecare zi ne bîzîie pe deasupra capului, mai jos ori mai sus, cu elice sau cu reacție, tot soiul de avioane. Nu-i chiar așa.
Din toamna lui 2005, vorba cea nouă a făcut vogă, în formula „gripă aviară“, o viroză cumplită a păsărilor, care, dacă atinge un om, acesta din urmă are cam douăzeci la sută șanse să scape cu zile. Aritmetic, din zece inși molipsiți, opt MOR! Cei care pricep pe ce bombă imensă, cu explozie întîrziată, șade omenirea, medicii și geneticienii, trag semnalul de alarmă de mai bine de jumătate de an, pe toate canalele, la toate orele de mare sau mică audiență, astfel că ar fi normal ca tot natul să știe, să se teamă și mai cu seamă să ia măsuri de prevenire.
Prima măsură, la mintea cocoșului, ar fi ca toate păsările de curte să rămînă închise, după cum le este numele, în ograda găinilor, cu plasă de sîrmă deasupra și cu sperietori contra păsăretului sălbatic. După asta, vin alte măsuri, mai de specialitate și perfect posibile.
Am studiat pe viu cum se aplică această primă, obligatorie și simplă măsură de prevenire a gripei aviare în mai multe localități din Neamț, în zilele de 17-21 mai a.c., chiar în toiul noii crize naționale, care a intrat cu solia sinistră și în județul nostru. În rezumat: nimic!!! Pe toate ulițele, de la Girov la Unghi și de la Vad la David, batalioanele de găini, vegheate de cocoși și însoțite ici-colo de curci și curcani, scurmă galeșe pe șanțuri și fac frumos la trecători. Pe lîngă pîraie, iazuri și bălți, gîștelor și rațelor nici că le pasă, vorba ceea, de Năstasă, de Nechita nici atîta!!!
Pe vecina mea, mătușa Ileana, campioană la slobozitul găinilor în toloacă și pe ulițe, am întrebat-o dacă știe cumva de gripa aviară. Ei, cum să nu știe?! că se uită la televizor. Păi atunci de ce lasă păsările pe drum?! Naivitatea mea îi stîrnește o legitimă uluire: ce, parcă pe ea o privesc vorbele de la televizor? Nuuuu! ci pe cei din Brașov, Focșani, București... Dar la Trifeși, la doi pași de aici? De geaba! Pentru dumneaei, ca și pentru toată armia de inconștienți sinucigași din dealurile moldave, tot ce nu-i la poarta proprie pare a fi pe altă lume, nu-i privește.
Era vorba că se pun niște amenzi drastice celor care nu respectă măsurile de prevenire a molimei. Pe hîrtie... N-am văzut vreun ins amendat și nici vreun oficial pornit la vînătoare de nesăbuiți care nu respectă legea și creează un mare pericol general.
Și se mai mira un crainic candid de la televizia națională că fostul președinte al Germaniei afirma că nu sîntem pregătiți a intra în Uniunea Europeană. Păi sîntem?!?
Pentru a-i civiliza pe nemți, marele Bismarck, a folosit pînă și jandarmeria rurală. Mda, și? Că noi n-avem... Nici pe Bismarck, nici jandarmerie rurală.

Articol afisat de 1206 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAȘ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective