Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 7 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mesageri ai folclorului românesc

Mesageri ai folclorului românesc

• Ansamblul folcloric „Floricică de la munte“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, reprezintă România la Festivalul Internațional de Folclor de la Reims – Franța

Între 9 și 19 iunie a.c., Ansamblul folcloric „Floricică de la munte“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, va reprezenta România la un mare Festival Internațional de Folclor ce va avea loc la Reims (Franța), alături de reprezentanții spiritului popular al altor douăsprezece națiuni.
Despre prezența nemțeană la această prestigioasă manifestare, ne-a furnizat amănunte prof. Constantin Alupului-Rus, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț:
„Motivul prezenței noastre în Franța, este acela de a reprezenta România la unul dintre cele mai mari manifestări de gen, Festivalul Internațional de Folclor de la Reims, organizat de Consiliul Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice, organizație afiliată pe lîngă UNESCO, din care fac parte o sută patruzeci și opt de națiuni, printre care și România. Chemarea noastră acolo nu s-a datorat unor tratative bilaterale, ci faptului că ansamblul nostru are o valoare cunoscută și recunoscută în plan național și internațional.
Vom susține acolo spectacole în diferite locuri, timp de unsprezece zile. Noi am gîndit un program foarte variat, în așa fel încît publicul și specialiștii vor putea să ia contact cu folclorul românesc în toată splendoarea lui, pentru că vom prezenta un program în care se vor regăsi absolut toate zonele țării, diferențiate prin costume, muzică și parte coregrafică.
Ansamblul nostru este format din tineri care iubesc cultura tradițională și înțeleg foarte bine ce importanță are promovarea acesteia dincolo de hotarele țării.
Mi se pare foarte important faptul că doamna Dedilia Popovici, care este coregraful și creierul acestor programe, a reușit ca în decursul celor trei ani de cînd lucrează cu formațiile, să alcătuiască programe variate, mereu schimbate. Folclorul este atît de vast, încît oferă nenumărate moduri și varietăți de ansamblare coregrafică. De aceea și programele noastre pot fi extrem de diversificate și au acel parfum al florii de munte.“
Dedilia Popovici, coregrafa ansamblului, a ținut să precizeze:
„Pentru deplasarea noastră la acest mare festival, am restructurat repertoriul ansamblului în cadrul a patru mari secțiuni. Prima secțiune ilustrează, cum e și firesc, zona etnografică Moldova, cu suite din Neamț, Bacău și Bucovina, cea de a doua reprezintă zona etnografică a centrului Transilvaniei, cu suite din Sibiu, Bistrița, Brașov, Făgăraș și Cluj, apoi Maramureșul și Oașul și, în fine, zona etnografică de sud a României, cuprinzînd suite din Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Între suitele de dansuri vor fi colaje instrumentale care vor contrapuncta evoluțiile coregrafice. Aranjamentele muzicale sînt făcute de către dirijorul orchestrei, Grigore Niță și sînt supervizate de către Sidor Rusu.
Toate costumele sînt strict autentice și lucrate în zona reprezentată. Am mers pînă într-acolo încît am căutat, uneori, materiale care să aibă structura autentică și, eventual, patina timpului și rugozitatea materialului tradițional.
Programele au fost concepute foarte elastic așa că, în funcție de solicitări, vor avea durate diferite. Credem că vom reprezenta cum se cuvine folclorul românesc la acest festival internațional“.

Articol afisat de 2144 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective