Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Torþe vii, dupã explozia unei butelii

Torþe vii, dupã explozia unei butelii

• doi nemþeni au fost grav rãniþi dupã ce au luat foc în urma exploziei unei acumulãri de gaz • aceºtia au transferat gazul dintr-o butelie în alta, iar la final au verificat etanºeitatea cu o brichetã • ei au suferit arsuri de grad II ºi III, starea lor fiind criticã •

Locuitorii de pe strada Izvoare, din Piatra Neamþ, au fost îngroziþi, luni seara, cînd au auzit o bubuiturã extrem de puternicã în vecini, dupã care au vãzut doi bãrbaþi în flãcãri ieºind dintr-o curte. Tragedia s-a petrecut aproape de orele 19, într-o magazie situatã într-o grãdinã de pe strada respectivã. Luni dupã- amiazã, Vasile Agafiþei, de 54 de ani, din Izvoare, a primit vizita lui Dionisie Ivanov, de 53 de ani, care locuieºte în cartierul Mãrãþei. Cei doi au stat ceva timp de vorbã, dupã care Agafiþei l-a rugat pe prietenul sãu sã-l ajute la transferul gazul butan dintr-o butelie mai micã, în una mai mare. Pentru a face aceastã operaþiune, cei doi s-au deplasat la cîþiva metri de casa lui Agafiþei, într-o grãdinã în care acesta avea o micã magazie, iar dedesubt, un beci. Bãrbaþii s-au apucat de lucru ºi au transferat gazul, iar la finalul operaþiunii au decis sã verifice dacã recipientul mai mare nu are, cumva, scãpãri de gaze. Din pãcate, verificarea au fãcut-o cu o brichetã ºi, pentru cã în mica încãpere se acumulaserã cantitãþi mari de gaz butan, la prima scînteie s-a produs o explozie devastatoare. Cei doi bãrbaþi au fost cuprinºi instantaneu de flãcãri, iar vecinii, care fuseserã scoºi pe la porþi de zgomotul asurzitor, au avut parte de imagini de coºmar. Agafiþei ºi Ivanov fugeau cãtre stradã, deºi se transformaserã în torþe vii. Îngroziþi, vecinii au sãrit sã-i stingã cum au putut, dupã care au sunat la Serviciul Judeþean de Ambulanþã. Surprinzãtor, însã, coºmelia în care a avut loc explozia a rãmas întreagã, nici unul dintre pereþii extrem de fragili nefiind doborît la pãmînt de suflu. Poliþiºtii pietreni au declanºat o anchetã pentru a stabili exact care au fost cauzele deflagraþiei, precum ºi cine se face vinovat de producerea acesteia.

În stare criticã
„Pe la ora 7, am auzit o bubuiturã foarte puternicã ºi am ieºit la poartã sã vãd ce s-a întîmplat. Atunci, am observat cum din magazia situatã în grãdina lui Agafiþei ieºeau fum ºi foc, iar acesta ºi cu încã un bãrbat, cuprinºi de flãcãri, fugeau cãtre ºosea. Vecinul meu avea cãmaºa arsã toatã, iar pe spate era carne vie. Celãlalt, care nu-i de pe aici, dar vine destul de des ºi ºtiu cã i se zice «Lipoveanul», avea mîinile ºi capul arse rãu. Apoi, a venit salvarea ºi i-a dus la spital. Sãracul Vasile Agafiþei, ce necaz a dat peste el. Nevasta lui este plecatã la muncã în Spania, cu unul dintre bãieþi, iar celãlalt lucreazã la Roman, este poliþist. Aºa cã omul stãtea singur ºi cred cã a vrut sã nu mai umple toatã ziua butelia micã. Ceasul rãu a fãcut sã explodeze, cã doar nu cred cã era prima datã cînd fãcea asta“, a declarat una dintre vecinele lui Vasile Agafiþei, ºocatã, încã, de necazul care a dat peste acesta.
Victimele au ajuns în spital cu arsuri de grad II-III, pe aproximativ 70% din suprafaþa corpului. Dupã ce pacienþilor li s-a fãcut toaleta necesarã, au fost transportaþi în sala de operaþie a secþiei Chirurgie Plasticã ºi Reparatorie, pentru a beneficia de îngrijirile adecvate. Din cauza stãrii foarte grave în care se aflã, cei doi bãrbaþi au fost internaþi la secþia Anestezie ºi Terapie Intensivã, aflîndu-se atît în îngrijirea cadrelor medicale de aici, cît ºi a acelora de la Chirurgie Plasticã ºi Reparatorie.
„Starea celor doi pacienþi este deosebit de gravã. Arsurile sînt profunde ºi acoperã mai bine de douã treimi din suprafaþa corpului. Cei doi pacienþi au suferit ºi arsuri ale cãilor respiratorii superioare. Riscul apariþiei complicaþiilor este iminent, mai ales al celor pulmonare, dat fiind faptul cã sînt foarte afectate cãile respiratorii. De asemenea, posibilitatea apariþiei infecþiei este foarte crescutã. Din pãcate, ºansele de supravieþuire ale celor doi pacienþi sînt minime, avînd în vedere ºi vîrsta lor, la care resursele organismului sînt, oarecum, limitate“, a declarat doctorul Iorgu Curelaru, ºeful secþiei Chirurgie Plasticã ºi Reparatorie, din cadrul Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ.

Articol afisat de 1727 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE. L.ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective