Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 12 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Maria Mîndru, aniversatã la 90 de ani

Maria Mîndru, aniversatã la 90 de ani

Conducerea Sindicatului Judeþean al Pensionarilor (preºedinte prof. Gheorghe Vadana) ºi a Fundaþiei de ÃŽngrijiri Comunitare (preºedinte dr. Elena Hîncu) au organizat, ieri dimineaþã, o întîlnire specialã cu membrii organizaþiilor, dar ºi cu alþi invitaþi, pentru a o sãrbãtori pe Maria Mîndru, la împlinirea a 90 de ani. Doctorul Costache Andoni a rãspuns invitaþiei la eveniment, sãrbãtorita fiind cea care i-a fost alãturi în activitatea profesionalã vreme de aproape jumãtate de secol. Sala a devenit neîncãpãtoare pentru mulþimea de participanþi, iar braþele sãrbãtoritei abia mai puteau cuprinde buchetele de flori primite. Profesorul Radu Toma i-a oferit o diplomã de excelenþã din partea Sindicatului Pensionarilor. Despre viaþa, activitatea ºi secretul longevitãþii Mariei Mîndru a vorbit dr. Elena Hîncu, aceasta oferindu-i calificativul „elevã disciplinatã ºi un vector a ceea ce înseamnã profilaxia în sãnãtate, un om care a înþeles sã nu primeascã bãtrîneþea aºa cum vrea ea sã se instaleze, conducîndu-se dupã sloganul «E timpul sã dãm noi viaþã anilor ºi nu anii vieþii»“. La rîndul sãu, profesorul Gheorghe Vadana a numit-o „doamna fundaþiei noastre, exemplu de conduitã, de prietenie ºi toleranþã“. Pentru dr. Costache Andone a fost un prilej de a-ºi exprima recunoºtinþa faþã de cea care, în toatã activitatea profesionalã, a fost „mîna mea dreaptã care nu m-a pãrãsit nici dupã ieºirea la pensie, încã 16 ani fiindu-mi alãturi la Policlinica cu Platã“. Pãrintele Mihail-Oancea Almaº a fãcut referire la repere ale longevitãþii umane, pe care Maria Mîndru le-a respectat prin „pasiunea muncii pentru ce reface puterea din mers, precum ºi credinþa în Dumnezeu“. Atmosfera de sãrbãtoare a continuat cu îmbrãþiºãri, muzicã ºi aplauze, gustãri, dulciuri, ºampanie, rãcoritoare ºi veselie.
Maria Mîndru s-a nãscut pe 29 iunie 1916, în Piatra Neamþ, fiind al ºaptelea copil ºi mezina familiei. Tatãl sãu a fost plutaº, dar s-a stins într-un accident, Maria rãmînînd orfanã de la 9 ani. Dupã terminarea ºcolii primare, a continuat cursurile la Liceul de Fete (actualul Liceu „Calistrat Hogaº“), a urmat, apoi, ºcoala de surori de trei ani, pe timpul ministrului sãnãtãþii Topa, care i-a oferit bursã de merit, fiind repartizatã la Spitalul Judeþean. ÃŽn 1949, dr. Costache Andoni a venit în Piatra Neamþ ºi Maria Mîndru a fost numitã sorã-ºefã la cabinetul ORL condus de acesta. Prezenþã activã în slujba oamenilor, Maria Mîndru s-a implicat în înfiinþarea unui comitet de femei pentru îngrijirea rãniþilor de rãzboi, a deschis cursuri de infirmiere ºi surori de cruce roºie, a reprezentat femeile din domeniul sanitar din Piatra Neamþ pentru care a fost rãsplãtitã cu distincþii ºi decoraþii. Acum, activeazã la Fundaþia de ÃŽngrijiri Comunitare, unde „am gãsit a doua casã“, dupã cum mãrturiseºte. Maria Mîndru se mîndreºte ºi cu viaþa de familie. Are doi copii - Doina, profesoarã, ºi Dan, inginer - ºi de la fiecare cîte un nepot, George-Cãtãlin, jurist, ºi Andreea-Laura, economist.

Articol afisat de 1733 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective