Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 12 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prezență plastică nemțeană în spațiul cultural coreean

• expoziție Iulia Hălăucescu, la Daejeon

Într-o circulară a Ambasadei României la Seul se regăsește o infogramă redactată de secretarul I al Ambasadei, Ileana Andrei, din care aflăm despre o prezență inedită a Iuliei Hălăucescu, în Coreea de Sud. Astfel, se aduce la cunoștință că miercuri, 21 iunie 2006, la Yeonjeong Cultural Center din orașul metropolitan Daejeon, a avut loc vernisajul expoziției „Iulia Hălăucescu“, organizată, în perioada 21-27 iunie, de Ambasada României la Seul, cu sprijinul primăriei locale și al consulului onorific al României la Seul.
La vernisaj au participat: ambasadorul Lee Won-Hyung, consilier diplomatic al primarului (noul primar, ales în urma scrutinului din 31 mai a.c., nefiind, încă, instalat în funcție), Kang Hong-Chul, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Comerț din cadrul Primăriei, Kim Yeon-Poong, directorul Departamentului de Artă și Cultură, Yoon Hoo-Young, director al Muzeului de Artă și președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Daejeon, doamna Unna Huh, rectorul Universității de Informații și Comunicare, numeroase personalități locale, profesori și studenți de la Academia de Artă, artiști plastici, reprezentanți ai Camerei de Comerț.
În cadrul discursurilor rostite de ambasadorul României și de consulul onorific al țării noastre la Seul, de ambasadorul Lee Won-Hyun și de președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Daejeon, a fost reliefată personalitatea artistei și valoarea deosebită a lucrărilor expuse, cromatica vie și stilul lor inconfundabil în arta plastică românească. Au reținut în mod deosebit atenția două tablouri reprezentînd artiști coreeni aflați în vizită în atelierul pictoriței. Totodată, a fost subliniată semnificația specială a acestei prime expoziții de artă plastică românească organizată în puternicul centru cultural, științific și economic, care deschide seria schimburilor cu orașele Piatra Neamț și Iași, propuse pentru înfrățire cu orașul coreean. Această inițiativă contribuie, în același timp, la o mai bună cunoaștere a artei plastice contemporane românești în Țara Dimineților Liniștite.
În inspiratul său discurs de la vernisaj, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Seul, Valeriu Arteni, a spus: „În urmă cu cîteva luni, răspunzînd întrebării unui ziarist coreean despre cum aș descrie eu România, spuneam că cel care vizitează România ar trebui să-și rezerve mult timp pentru a cunoaște, una cîte una, minunile și frumusețile românești. Ceea ce a fost și continuă să fie cel mai important în România este că acest spațiu este locul de joacă favorit al zînelor și al îngerilor din cer. Am spus-o atunci, o spun și acum; am crezut și atunci și cred și acum. Cu excepția notabilă că acum am în față o dovadă grăitoare a celor spuse. Este o mare plăcere pentru mine să vă prezint această expoziție extraordinară care înmănunchează doar unele dintre cele mai impresionante lucrări ale faimoasei pictorițe românce Iulia Hălăucescu. Născută artistă, Iulia Hălăucescu este cunoscută ca avînd un simț adevărat și pur al frumuseții și simplicității. Talentul ei artistic, care a determinat pe mulți dintre critici să afirme că provine din inspirația divină, vorbește despre ea însăși și nu mai are nevoie de alte comentarii în plus. Importanți critici de artă au numit-o «rapsodul din Bicaz» (Petru Comarnescu), «fiică a munților Moldovei și a cerului» sau «doamna florilor» (George Popa), «poeta din Bicaz» (Aurel Leon), alții, ca Ion Frunzetti, Eugen Schileru, Dan Grigorescu, Virgil Mocanu, Valentin Ciucă, Gabriela Bidu sau Grigore Ilisei au numit-o «maestră a acuarelei», creatoare a unui stil original și precis, «doamna acuarelei românești». Criticul Ion Parhon vede în ea un artist cu o extraordinară tenacitate, cu o modestie nu mai prejos și o înțelepciune regală, care a reușit să transforme orașul Piatra Neamț într-o capitală mondială a acuarelei“.
Manifestarea, care s-a bucurat de un deosebit succes, a fost reflectată elogios de către postul local de televiziune MBS, într-o rubrică rezervată schimburilor culturale, precum și în cotidianele locale.

Articol afisat de 1141 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective