Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Demarează acțiunea de asanare a „nesimțirii“ de pe lacul Bicaz

Demarează acțiunea de asanare a „nesimțirii“ de pe lacul Bicaz

• acțiunea de ecologizare a lacului Izvoru Muntelui va demara luni • primarii de pe Valea Bistriței au promis sprijin • pe luciul de apă plutesc în derivă sute de mii de recipienți din plastic • „totul ține de minime reguli de educație, care lipsesc la foarte multă lume“, a declarat Dan Orza, directorul general al firmei Moldoturism •

Din Neamț, una din cele mai vizitate zone este cea a lacului de acumulare de la Bicaz, numai că planurile de vacanță pot fi date peste cap de o situație apărută de cîțiva ani și pentru care nu a fost găsită o soluție. Este vorba de indolența și nesimțirea unor turiști poposiți vremelnic în Neamț, dar și a „gospodarilor“ locului, care au făcut din malurile și lacurile de pe Bistrița o groapă de gunoi. Localnicii au aruncat ce le prisosea pe lîngă casă în pîraiele din sate, iar în urma precipitațiilor abundente din ultima vreme, au ajuns, aduse de torenți, în apele lacului. Așa se face că, acum, pe luciuri plutesc în derivă sute de mii de PET-uri în care au fost bere, suc sau apă minerală, tuburi de spray, capace de la bidoane sau butoiașe de plastic și alte obiecte nefolositoare. De remarcat că la acestă stare de fapt își aduc contribuția și cei din județul Suceava, care aruncă și ei obiectele nefolositoare în Bistrița, pe cursul superior. Toate acestea se răsfrîng asupra celor care desfășoară turism în zonă. „Din cauza poluării lacului cu diverse deșeuri, turismul are de suferit și mă refer la tot ceea ce înseamnă întinderea lacului de acumulare. În zona noastră, acum este curat, pentru că vanele barajului au fost deschise și se deversează de circa o lună. Totul ține de minime reguli de educație, care lipsesc la foarte multă lume. Dacă vrem să avem un ambient curat, trebuie să învățăm să ne facem curat în propria ogradă. Ca o părere personală, cred că legislația în domeniu ar trebui înăsprită, să se aplice sancțiuni usturătoare de către cei cu atribuții în domeniu, începîndu-se de la persoanele care aruncă un banal bidon din plastic lîngă locul unde au petrecut cîteva ore, la iarbă verde“, a declarat Dan Orza, directorul general al firmei Moldoturism, cel mai mare operator de turism cu activitate pe lacul Izvoru Muntelui, situat în imediata vecinătate a barajului de la Bicaz. Ieri, prefectul de Neamț s-a aflat pe Valea Bistriței, unde a discutat cu primarii localităților riverane despre mobilizarea populației, pentru a eradica fenomenul sau a-l diminua, la acțiune participînd, alături de primarii din Bicaz, Grințieș, Poiana Teiului, Ceahlău, Farcașa Hangu, viceprimarul din Borca, și directorul adjunct Stelian Mihăilă - de la Secția de Gospodărire a Apelor Neamț, comisarul șef Constantin Pavel de la Garda de Mediu, inspectorul șef adjunct Ioan Pîrvu, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, și directorul adjunct Ioan Melinte, de la Hidroelectrica.

Acțiunea de ecologizare demarează luni
„Sînt convins că dacă de la fiecare primărie vin cîte 10-20 de oameni, se poate face curățenie“, a declarat prefectul. S-a stabilit ca acțiunea să demareze luni, 17 iulie și, zilnic, viceprimarii sau persoanele desemnate de primar să raporteze la IJSU lucrările efectuate, iar săptămînal, ofițerii de la Inspectoratul pentru situații de urgență să informeze prefectul cu privire la stadiul acțiunii de salubrizare.
Fiecare din primarii prezenți au promis că vor sprijini acțiunea demarată la inițiativa prefectului, convinși că aceasta va avea succes. Cel mai „darnic“ s-a dovedit a fi viceprimarul din Borca, acesta promițînd mobilizarea a cel puțin 50 de oameni, urmat de primarul din Poiana Teiului și de la Farcașa - cu cîte 25 de persoane. Pentru a nu avea incidente nedorite, Toader Mocanu le-a cerut aleșilor locali ca persoanele ce vor participa la acțiunea de salubrizare a malurilor Bistriței și lacului de acumulare să fie de preferință tineri sau persoane valide și ca, obligatoriu, pe toată durata acțiunii să fie supravegheate de un funcționar din primărie sau de o altă persoană desemnată de fiecare primar. De asemenea, prefectul a promis să intervină pentru a sprijini primarii care au solicitat și utilaje, necesare în principal pentru colectarea resturilor lemnoase. O problemă deosebită o reprezintă salubrizarea zonei de pădure și a poienițelor existente pe malul apei, în zonele administrate de Direcția Silvică, și care, după trecerea turiștilor, sînt pline de hîrtii, pet-uri și resturi de ambalaje. În aceste locuri, primarii nu sînt dispuși să facă ordine, nefiind în administrarea lor. „Le voi cere în scris celor de la Direcția Silvică să-și mobilizeze oamenii pentru curățarea și monitorizarea zonelor limitrofe apei, unde sînt perdelele forestiere și poienițe“, a mai spus prefectul.
Dacă pe maluri acțiunea e relativ mai ușor de realizat, pentru curățarea luciului de apă, atît pe lac, cît și pe Bistrița, se va apela la cei care au dotările și pregătirea minimă necesară, respectiv șalupe și personal de la Sectorul de Gospodărire a Apelor și de la Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Acțiunea se intenționează să dureze 30 de zile. „Lacul de acumulare nu trebuie să devină groapa de gunoi a județului. Trebuie să-i învățăm și pe oameni să fie civilizați, ca să nu mai vorbesc de agenții economici“, a mai declarat Toader Mocanu, prefectul județului.
Rămîne de văzut ce rezultate se vor obține pentru că simplul demers nu înseamnă că, de acum, lacul va fi mai curat, pentru că totul ține de civismul care, din păcate, lipsește atît localnicilor, cît și turiștilor.

Articol afisat de 1522 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. ILISEI, D. SOFRONIA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Stelian Alecu la data 12.07.2006 14:02
Demareazã actiunea de asanare a ,,nesimtirii'' de pe lacul Bicaz
O mai buna mediatizare a ecologizarii zonelor turistice ar putea sensibiliza autoritatile locale si centrale privind modul de actiune impotriva celor ce nu respecta cele mai elementare reguli de curatenie dar si existenta pubelelor este o regula elementara de civilizatie.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective