Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Traficantii de lemn nu se sinchisesc de lege

Afacerile dubioase cu material lemnos, precum si evaziunea în domeniu par a fi de neoprit, în conditiile în care, lunar, cel putin cîteva firme nemtene sînt acuzate penal de evaziune fiscala în domeniu, iar în luna urmatoare alte dosare ajung pe mîna anchetatorilor. Asa s-a întîmplat si în august, cînd comisarii Garzii Financiare Neamt au finalizat cercetarile si au înaintat doua sesizari penale împotriva a doi agenti economici care au fost depistati ca vindeau mari cantitati de cherestea, dar nu aveau autorizatie de exploatare, iar afacerile nu se regaseau si în contabilitatile acestora. Una dintre cele prinse pe picior gresit este societatea Tristan SRL din comuna Girov. Agentul economic este acuzat ca a produs statului un prejudiciu total de 333 de milioane de lei, prin neînregistrarea în evidentele financiare a numeroase facturi ce atestau tranzactii cu material lemnos. Comisarii nemteni au ajuns la aceasta firma dupa ce colegii lor din judetele Bacau si Suceava i-au rugat sa faca unele verificari în ceea ce o priveste. Concret, comisarii bacauani au descoperit, la mijlocul acestui an, în urma unui control de rutina efectuat la firma Get Dan SRL din Onesti, mai multe facturi care atestau ca aceasta a cumparat peste 110 metri cubi de cherestea de rasinoase de la firma din Girov, iar pentru asta a platit 285 de milioane de lei. La Suceava, mai exact la o firma din Brosteni, au fost descoperite facturi de la societatea nemteana, care aratau ca i-a vîndut 17 mc de cherestea pentru suma de 44,8 milioane de lei. Toate aceste tranzactii pareau a fi suspecte, iar verificarea comisarilor nemteni a aratat ca suspiciunile erau îndreptatite, deoarece nu se regaseau în contabilitatea societatii din Girov, care nu detinea nici licentele de exploatare a masei lemnoase. În acest caz, s-a stabilit ca prejudiciul este de 330 de milioane de lei si s-a întocmit sesizare penala. În aceeasi situatie se afla si societatea Cerom Impex Bicaz, care nu a înregistrat în contabilitate facturi ce atestau vînzarea a peste 46 mc de cherestea de rasinoase catre societatea Sileco din Brosteni, creînd, astfel, un prejudiciu de 133 de milioane de lei.
În ultimii doi ani, autoritatile au declansat o apriga lupta cu traficantii de material lemnos si de stopare a evaziunii fiscale în domeniu, dar fara rezultate notabile. Afaceristii îsi vad linistiti de treaba, padurile se taie în continuare, iar dosarele penale ce, eventual, se întocmesc sfîrsesc cu solutii de neîncepere a urmaririi penale, ori vinovatii primesc pedepse blînde sau cu suspendare. Anul trecut, a fost lansata, la nivel national, o ampla campanie de stîrpire a ilegalitatilor din domeniul lemnului si s-au întocmit nenumarate dosare penale, atît în Neamt, cît si în alte judete, dar nici unul dintre inculpati nu a ajuns dupa gratii.

Articol afisat de 1659 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective