Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Manifestare stiintifica de anvergura la Statiunea de cercetari Potoci

Statiunea de Cercetari Biologice Potoci - Bicaz a Universitatii „Al.I.Cuza“ din Iasi a gazduit, pentru doua saptamîni, profesori si studenti romani si germani, ce au derulat în comun prima editie a Scolii de Vara Internationale (germano-romana) de Limnologie si Ecologie. ÃŽn acest cadru, sub îndrumarea profesorilor romani Ionel Miron, Ovidiu Toman si a celor germani Karl Rothhaupt si Wolfram Kutsch, studentii au derulat actiuni de cercetare limnologica, desfasurate în apa Lacului Bicaz, ce au fost finalizate prin prezentarea unor comunicari de un interes stiintific deosebit.
Despre ceea ce au însemnat cele doua saptamîni de activitate stiintifico-practica am aflat de la profesorii coordonatori ai proiectului, cu care am purtat o discutie vineri, 8 septembrie, la finalul cursurilor. „ÃŽn cadrul acordului între Universitatea Konstanz, care are un puternic institut de limnologie, respectiv stiinta apelor dulci, si Universitatea Iasi, ce dureaza de aproape 15 ani, au existat actiuni de schimb de studenti si de profesori, au fost abordate teme comune de cercetare, astfel încît problemele acute ce se pun astazi în domeniul biodiversitatii organismelor acvatice, cît si a celor terestre sa fie cunoscute si, atunci cînd e cazul unui eventual dezechilibru, preîn-tîmpinate. Ei, tocmai pe aceste probleme majore s-a desfasurat, pe timp de doua saptamîni, aceasta Scoala de vara în domeniul limnologiei si ecologiei, asa încît, în final, autorii au prezentat sinteza celor studiate si percepute direct în teren, asa cum spuneam, pe temele biodiversitatii, structurii mediului, conservarii si protectiei apelor sau de utilizare a resurselor acvatice. Toate acestea vor fi cuprinse în studiile finale, ce o sa demonstreze celor intresati ca s-a facut un mare progres în domeniul cercetarii întreprinse de studentii nostri, doctoranzii si profesorii germani si romani. Personal multumesc colegilor din Germania, care au sustinut material si spiritual aceasta activitate. Numai faptul ca pentru 12 studenti germani au venit 5 profesori, asta arata calitatea si seriozitatea activitatii de cercetarea întreprinse de oaspeti, din care va trebui sa învatam si noi în viitor“, a declarat prof. dr. Ionel Miron de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Al.I.Cuza“ din Iasi.

„Lucrarile publicate în Romania, în domeniul biologiei, sînt utilizate ca sursa bibliografica în Germania“

La rîndul sau, prof. dr. Wolfram Kutsch de la Universitatea Konstanz - Germania a tinut sa precizeze ca parteneriatul are o vechime de mai multi ani, însa, pîna în aceasta vara, abordarea problemelor a fost mai mult teoretica, la nivel de cooperare între rectorate, facultati si diferite departamente.
„Ideea noastra a constat, acum, în faptul ca a sosit vremea sa punem alaturi studenti din Germania si Romania, pentru a lucra împreuna în mod stiintific. Si avînd în vedere ca orasul Konstanz se afla situat la marginea lacului cu acelasi nume, iar Statiunea Potoci - la marginea Lacului Bicaz, aceasta a constituit puntea ideala în a pune bazele Scolii de Vara la care ne aflam. ÃŽn acest cadru, am efectuat actiuni comune de cercetare, îmbinînd teoria cu practica, insistînd, însa, pe aceasta din urma. Asta, cu ajutorul specialistilor de renume din Germania si Romania în domeniul limnogie si ecologie. Ideea nu a fost singulara, ci va conduce la editia a II-a a scolii, ce se va desfasura în 2007, în Germania, în aceeasi formula, studenti si profesori germani si romani“, a aratat prof. dr. Kutsch. Cît priveste calitatea activitatii de cercetare în domeniu a specialistilor din Romania, prof. dr. Karl Rothhapt, de la Univesitatea din Konstanz, a apreciat-o ca buna, partea germana a parteneriatului avînd un ascendent mai ales în ce priveste logistica actiunii.
„Forta Universitatii Konstanz, respectiv a Institutului de Limnologie, fiind din punct de vedere al finantarii ceva mai mare, logistica de desfasurare a partii germanea fost superioara , dar coroborata cu potentialul arealului, atît de propice pentru studiul stiintific, cu atît de multe cunostinte si forta roma-neasca a echipei conduse de profesorul Miron, per total, consider ca scoala a reprezentat un succes si un cadru excelent de informare reciproca. ÃŽn viitor, daca partea romana va reusi sa investeasca mai mult în tehnica necesara activitatii stiintifice, prin colaborarile noastre anuale vom face pasi mari în domeniu. Oricum, consider ca, deja, sîntem avansati în actiunea de parteneriat, iar cele doua saptamîni petrecute în Romania, printre cercetatorii romani, au fost un succes. Si ca sa subliniez calitatea profesorilor romani, va pot spune ca lucrarile publicate în Romania, în domeniul biologiei, sînt utilizate ca sursa bibliografica în Germania. Aprecierea este sincera si totala din acest punct de vedere“, a conchis prof. dr. Rothhaupt.

Actiuni de ecologizare a Lacului Bicaz si Masivului Ceahlau

Dat fiind ca profesorul german Kutsch motivase, initial, ca punte de legatura între cele doua centre universitare situarea în vecinatatea a doua lacuri, respectiv Konstanz si Bicaz, am dorit sa aflam parerea specialistilor germani despre calitatea apei lacului artificial din spatele barajului de la Bicaz. „Consider ca Lacul Bicaz se afla într-o situatie normala, buna, dar trebuie acordat un grad mare de atentie, pentru ca acest echilibru se poate rupe ori-cînd. Noi am avut probleme cu lacul Konstanz, în urma cu mai multi ani, astfel încît ne-a trebuit foarte mult timp pentru ca echilibrul limno-ecologic sa fie restabilit. Consider ca ar trebui ca în toate localitatile limitrofe lacului sa existe mici statii de epurare, astfel încît apa ce intra în lac sa fie foarte curata“, a declarat prof. dr. Rothhaupt. Cu prilejul Scolii de Vara de la Potoci, s-au efectuat si actiuni de ecologizare la nivelul lacului, constînd în colectarea de pet-uri, iar în masivul Ceahlau, studentii germani si romani, printr-o activitate practica, au ecologizat versantul dinspre Dochia spre Durau.
„A fost o actiune ampla la care studentii si profesorii germani au pactizat cu noi, romanii, adunînd împreuna deseurile, la fiecare punct de impact informînd populatia pe tema luptei împotriva poluarii mediului“, a afirmat prof. dr. Ovidiu Toman, cel care, printre altele, s-a ocupat si de organizarea, la Potoci, a expozitiei intitulate „Biodiversite-Huma-nite“, adusa din Franta cu sprijinul Ambasadei din Romania si a Centrului Cultural Francez din Iasi. ÃŽntrebat, în final, daca, din punctul de vedere al activitatii stiintifice, Romania poate pasi cu dreptul în Uniunea Europeana, prof. Rothhaupt a spus: „Ideea Europei este ca sa aducem la numitor comun arealele tarilor ce intra în UE, iar tarile nou promovate sa-si aduca surplusul de cunostinte si de forta în ale cercetarii stiintifice. Romania apartine Europei“, au fost vorbele de final ale profesorilor germani prezenti la Potoci, la Scoala de Vara Internationala Romano-Germana de limno-ecologie.

Articol afisat de 2736 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective