Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 13 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Austriecii ne învata regulile de protectie a muncii

Apropiata integrare în Uniunea Europeana determina agentii economici sa faca unele schimbari în domeniul sanatatii si securitatii în munca, pentru ca regulile ce se aplica, acum, în Romania, nu corespund cu cerintele comunitare. Marti, 12 septembrie, la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt a fost lansata o componenta a unui proiect în parteneriat cu Agentia pentru Integrare Europeana si Dezvoltare din Austria. Scopul acestui proiect este acela de a implementa legislatia armonizata în domeniul sanatatii si securitatii în munca în cadrul întreprinderilor mici si mijlocii. Pentru realizarea acestui proiect, au fost create, în tara, 6 centre pilot în astfel de firme, iar unul dintre aceste centre va functiona în Neamt, la societatea Imob SRL. Centrele au fost create pe activitati si riscuri specifice, în diferite ramuri industriale. Astfel, a fost înfiintat un centru în industria chimica, unul în industria lemnului - acesta a fost ales în Neamt, un altul în industria textila, în industria constructiilor etc. Neamtul a concurat cu Clujul si, pîna la urma, expertii austrieci au preferat o firma din judetul nostru, raspunzînd mai bine criteriilor cerute de acestia. Obiectivele proiectului, la nivel national, constau în instruirea a 500 de angajatori în privinta modului în care trebuie respectate normele de securitate a muncii si formarea unor persoane responsabile cu implementarea acestor reguli la nivelul fiecarui IMM. De asemenea, va fi elaborat un ghid de evaluare a riscurilor ce va fi multiplicat în 150.000 de exemplare care vor fi distribuite în toata tara, pentru uzul angajatilor si persoanelor responsabile cu securitatea în munca, formare a 60 de persoane, la nivelul celor 6 centre pilot, cu atributii specifice, întocmirea unor materiale informative pentru salariati si patroni. De asemenea, vor fi elaborate unele planuri de actiune care, daca vor da rezultate în centrele pilot, vor fi extinse la nivelul întregii tari. Aplicarea acestora va fi monitorizata de catre inspectorii de munca, ultimul obiectiv al proiectului care se va finaliza în octombrie, fiind diseminarea experientei acumulate în cele 6 centre prin intermediul site-ului Inspectoratului de Munca.
Pentru buna desfasurare si implementare a noilor norme vor fi prezenti, în Romania, Johannes Pestal si Rolf Finding, cei doi experti din Austria care au experienta vasta în domeniu. „Noi dorim, prin acest proiect, sa ajutam firmele sa evalueze corect riscurile la care se expun angajatii, sa stabileasca planuri de masuri care sa minimalizeze aceste riscuri si sa aplice masurile de rigoare tocmai pentru a crea medii de lucru cît se poate de sigure. Acest proiect are doua componente importante, una de constientizare, iar cealalta de training, adica de instruire atît a angajatorilor, cît si a salariatilor“, a declarat Johannes Pestal, expertul austriac al Agentiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Economica.

Articol afisat de 1752 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective