Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Laborator ultramodern pentru epurarea apelor uzate, la Piatra Neamt

Laboratorul de analize ape uzate modernizat al Companiei Judetene de furnizare a apei potabile Apa Serv SA Neamt, aflata sub controlul Consiliului Judetean Neamt, a fost inaugurat, joi, 21 septembrie, în prezenta autoritatilor locale, dar si a unor oficiali din Marea Britanie. Alaturi de presedintele CJ Neamt, Vlad Marcoci, si vicepresedintele Dumitru Badea, de directorul general al Apa Serv, Ioan Pacala, s-au aflat Jim Hamilton, consultant al firmei Hill International din Marea Britanie, si Allan Black, reprezentant al constructorului, Biwater International, tot din Marea Britanie. Modernizarea Laboratorului de analize ape uzate face parte dintr-un proiect mai amplu, destinat reabilitarii statiei de epurare din Piatra Neamt, care are o valoare de 9.672.460 euro si termen de punere în functiune 31 decembrie 2007. Finantarea proiectului este facuta prin ISPA (Instrument Structural de Pre-Aderare) si Banca Europeana de Investitii (BEI), cu participare de 68% si, respectiv, 32% contributie locala. Antreprenorul pentru proiectare si executie este Biwater International Limited, iar asistenta tehnica si supervizarea este asigurata de Hill International ltd.
Vlad Marcoci, presedintele Consiliului Judetean Neamt: „Este o zi importanta, pentru ca sînt primele actiuni finalizate, vizibile din programul ISPA de modernizare a instalatiilor de apa si canalizare. Ne aflam la laboratorul Statiei de epurare si este important pentru noi, pentru ca, prin aceste actiuni, se vor îmbunatati vizibil serviciile de furnizare a apei si, în primul rînd, de verificare a calitatii apei.“
Dumitru Badea, vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt: „Le uram vînt bun la pupa, pentru ca acest început înseamna ca vom continua programul care, cred eu, va fi în beneficiul tuturor cetatenilor“.
Elena Cîmpeanu, sefa Laboratorului analize ape uzate din cadrul Statiei de Epurare a municipiului Piatra Neamt: „Sînt extraordinar de bucuroasa de acest laborator, care, asa cum ati vazut, este foarte modern, frumos, functional, în care cred ca o sa lucram mult mai usor si mai bine din punct de vedere al calitatii. ÃŽn acest laborator se analizeaza apa uzata. Avem o serie de indicatori pe care sîntem obligati sa îi monitorizam la apele care intra în statia de epurare, dar si ape de la agentii economici. Cu ajutorul acestor monitorizari, vom sti ce apa intra în statia de epurare, la ce parametri trebuie sa lucreze statia de epurare si ce apa iese din aceasta statie. La rîndul lor, cetatenii pot face o cerere la Compania Judeteana Apa Serv si, oricînd, pot sa vina la noi sa faca analizele pe care le doresc“.
Ioan Pacala, directorul general al Companiei Judetene Apa Serv:
„Asa cum am promis, am vrut sa arat ca am trecut de faza discutiilor si proiectelor care nu se vad, ca nu sîntem numai cu vorbele, ci si cu faptele. Astazi, am inaugurat primul obiectiv care este dat în functiune în cadrul Programului de reabilitare a statiei de epurare din Piatra Neamt, este vorba de Laboratorul de analize ape uzate din cadrul Statiei de epurare. Fara acest laborator nu poate sa functioneze statia de epurare: este cheia care arata principiul de functionare a statiei. De fapt, o statie de epurare este o uzina în care intra apa murdara, cu anumiti parametri, care trebuie, în urma fluxului tehnologic, sa fie livrata la o calitate rezonabila, astfel încît sa poata fi deversata în rîul Bistrita, fara sa afecteze flora si fauna rîului. Pentru apa pe care o procesam în vechea statie de epurare si o deversam platim lunar penalitati, în urma analizelor care se fac, la fel cum se întîmpla în întreaga Romanie. De aceea, au venit aceste programe ISPA pe mediu, pentru a rezolva si conditiile impuse de Uniunea Europeana. Valoarea investitiei deste de 9.672.460 de euro pentru statia de epurare, dintre care 68% este contributia din partea Comunitatii Europene, iar 32% este a Companiei Judetene Apa Serv. Pentru partea noastra au venit, deja, si primele scadente de plata, au fost încheiate toate contractele subsidiare cu Ministerul Finantelor si, de acum încolo, trebuie sa trecem la treaba si sa platim si banii pentru ceea ce aducem. Oficiul de Contractare PHARE plateste cota lui, urmînd ca împrumutul pe care l-am luat de la Banca Europeana de Investitii sa fie rambursat de noi, plus taxa pe valoarea adaugata, care este o cheltuiala pe care o plateste numai Compania Apa Serv, caci fondurile europene nu platesc niciodata TVA. Al doilea obiectiv al proiectului va fi bazinul de aerare. Avem, deja, doua bazine de aerare vechi, dar vom construi un al treilea, nou, a carui parte de constructie speram sa o finalizam în decembrie. Concomitent, am vrea sa începem cu cele doua cladiri de la camera gratare rare si dese. Asta înseamna intrarea în treapta mecanica, unde va fi schimbat procesul tehnologic. ÃŽn paralel cu lucrarile, vom merge pe sistemul vechi. Este un avantaj pentru aceasta statie ca se poate realiza acest lucru si nu impune deversarea direct în rîul Bistrita a apelor colectate în statia de epurare. ÃŽn anii ‘80, aceasta statie a fost una dintre cele bune concepute la acea perioada, dar timpul a trecut si nu mai corespunde, fiind obligati sa o modernizam.
Costurile epurarii apei sînt grevate de consumuri energetice mari si se regasesc în pretul apei furnizate populatiei, dar programul de respectare a Directivei Mediului si a Directivei Comunitatii Europene a fost facut etapizat si s-a tinut cont de gradul de suportabilitate pentru populatie. Vom face demersuri sa primim finantari din fondurile de coeziune. Chiar acum exista o delegatie la Tulcea, pentru al doilea program sustinut de Comunitatea Europeana, în cadrul caruia sîntem certificati ca operator regional si, astfel, putem sa accesam fonduri de coeziune dupa integrarea în Uniunea Europeana. Cu aceste fonduri, noi speram sa rezolvam nu numai partea de mediu - cum facem la statia de epurare, ci si partea de distributie a retelelor si celelalte doua programe care sînt pentru apa si pentru canalizare. De exemplu, canalizarea implica extinderea cu 46 de kilometri de retea, în schimb la apa avem numai modernizare pompelor, a rezervoarelor, automatizarea, un program de urmarire a consumurilor, a presiunilor si a pierderilor la nivel de oras. De asemenea, se impune înlocuirea conductelor, care sînt foarte vechi si îmbatrînesc de la zi la zi. Speram sa facem toate acestea din fonduri de coeziune, iar efectele se vor rasfrînge nu numai asupra localitatii Piatra Neamt, ci începînd de la Bicaz si pîna la Zanesti. Vrem sa modernizam statia de epurare de la Roznov, cu întreg sistemul de canalizare si o parte de canalizare din Zanesti. De asemenea, s-a întocmit o parte a proiectului pentru comuna Alexandru cel Bun, care va fi cuplata în sistemul de canalizare al municipiului Piatra Neamt. Se lucreaza, deja, si pentru Savinesti la sistemul de canalizare, care sa fie colectat, pe viitor, în statia de epurare de la Roznov. Comuna Dumbrava Rosie, cu cele trei sate, va fi cuplata, prin statii de repompare, la statia de epurare de la Piatra Neamt. Deja, am demarat negocieri si cu alte comune, cum ar fi Dobreni si din partea Girov-Dochia, pentru a realiza statii de epurare monobloc la nivel de comunitate. Sîntem nominalizati si noi speram ca, în 2008, sa începem si acest proiect“.
Allan Black, manager proiect Biwater: „ÃŽn numele Biwater International Limited, am placerea sa va anunt ca, astazi, am predat beneficiarului final Laboratorul analize ape uzate. Laboratorul este inima oricarei statii de tratare a apei si este mult mai important sa avem acest laborator echipat la un nivel tehnologic foarte înalt, care sa ofere, astazi si în viitor, facilitati de prima clasa orasului Piatra Neamt, în domeniul protectiei mediului“

Articol afisat de 4016 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TARNA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective