Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Decontarea minciunii la Budapesta

Zece mii de unguri i-au cerut socoteala premierului Ferenc Gyurcsany pentru minciuna. Mai-marele executivului de la Budapesta, pe care l-am cunoscut direct acum vreo doi ani, de orientare socialista (altfel un prosper om de afaceri), a dat-o, cum el însusi cu gura lui o spune, în bara. Adica a mintit cu nerusinare electoratul, l-a dus cu presul pentru a se instala viguros la putere, dar electoratul s-a prins. Confruntat cu iritarea multimii, apoi cu violenta dezlantuita, Gyurcsany nu-si cere iertare, nu sta în genunchi pe coji de nuca, nu-si da cu nuiaua prostiei în cap, ci scoate pe strada batalioane calare, pompieri cu tunuri cu apa, zvîrlitori de gaze lacrimogene. Imaginile, în ametitoare simetrie cu cele din Bucurestii lui decembrie 1989, ar trebui sa se încheie, logic, cu suirea în elicopter a premierului si fuga rusinoasa, dar sanatoasa în cer.
Am trait o viata cu exemplul repetat pîna la sufocare al Ungariei civilizate. În socialism, ungurii erau occidentalii de lînga noi, în capitalism, ungurii au lefuri babane ca nemtii, strazile lor sînt curate, ungurii nu scuipa coji de seminte pe stadioane si nu se scobesc cu degetul în nas. Catolici fiind, ungurii sînt granita dintre prosperitatea civilizata a Occidentului cu ortodoxia greco-romano-rusa, religie slaba, toleranta, motivînd un individ subtire sufleteste si anemic moral.
Asa o fi. Imaginile de la Budapesta din ultimele zile si nopti, cu masini incendiate, cu devastarea sediului televiziunii, cu sticle Molotov si bastoane de cauciuc care sparg figuri, cu cai care framînta în copite trupuri de tineri, îmi arata însa o alta fata a Ungariei, pitita dibaci în psihologia unui popor care are tarele, neputintele si excesele lui. Culmea este ca violentele de acum, de-o anvergura greu de închipuit, mi i-au umanizat pe unguri. Iata, mi-am zis, nici ei nu-s perfecti. ÃŽnteleg ca manifestarile dure sînt ale tinerilor de extrema dreapta. Sa nu uitam ca si extrema dreapta, si drogatii, si dezaxatii apartin în procente variabile poporului respectiv. Atît. Ma întorc acum la politicieni. Daca în strada avem de-a face cu extremismul temperamental al unora, în birourile înalte ale politicii avem de-a face cu extremismul scîrbos al minciunii. Gyurcsany vorbeste nu în public, ci într-o discutie de partid (un fel de stenograme ale PSD intrate în posesia presei) ca ascensiunea la putere s-a produs prin minciuna. Minciuna, minciuna si iar minciuna. Iata, azi, decontul minciunii în strada. Sticlele incendiare aruncate în sediul partidului la putere corecteaza, cu nedorite virgule în flacari, textul vorbit al premierului. Ce vor învata oare politicienii romani, daca vor învata ceva din patania ungara? Cîte minciuni s-au produs în campaniile electorale, cîte sfidari ale bunului simt! Traian Basescu este, dintre politicienii actuali, un desavîrsit actor al minciunii. Se culca cu minciuna, bea toata noaptea cu minciuna alaturi, se trezeste cu minciuna la cafeaua de dimineata. Am un întreg inventar al minciunilor prezidentiale pentru ca ele sînt mai vizibile. Le am si pe-ale altora. „Sa traiti bine!“, striga din toate balcoanele electorale presedintele. „Vom înjumatati impozitele“, tipa premierul Ungariei. Nu numai ca n-a înjumatatit impozitele, ci le-a dublat. Ungaria e acum în flacari, iar vechiul si armoniosul oras Budapesta devastat. Nu-mi doresc asa ceva pentru Romania. Dar politicienii trebuie sa priceapa ca minciuna are membrele inferioare boante si nu poate alerga prea mult. Mai devreme sau mai tîrziu, prostimea, cum ne alinta politicienii pe noi alegatorii în sedintele cu usile închise, se trezeste. Si atunci ies flacari.

Articol afisat de 1481 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective