Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vot pe troc în Parlament?

Senatorul PSD de Botosani, academicianul Razvan Theodorescu, contactat telefonic de redactorii „Monitorului de Roman“, pentru a afla opinia legata de circumstantele în care a fost elaborata Hotarîrea de Guvern nr.1976/2004 privind repartizarea terenurilor din pamînturile a doua statiuni de cercetare din judetul Neamt, a facut o dezvaluire socanta, despre ceea ce pare un veritabil „troc“ politic. ÃŽntrebat fiind daca actul normativ respectiv n-ar fi fost unul cu „dedicatie“, tinînd cont de suprafata de teren ce i-a fost retrocedata, respectiv 90.5 ha, în raport cu ceilalti proprietari care au primit doar cîteva zeci de hectare, „mosierul“ Razvan Theodorescu a declarat ca toate acuzele ce i se aduc sînt neadevarate. „Acestea sînt pure speculatii. Ceea ce va pot declara este faptul ca toata aceasta «comedie», lansata pe marginea acestui act normativ, este pur si simplu eronata si inventata. Eu, fost ministru al PSD, am primit pamîntul de la Secuieni si Margineni, în timpul guvernarii Aliantei DA, lucru pentru care le multumesc colegilor. Acesta este si motivul pentru care, de altfel, am refuzat sa semnez o anumita motiune de cenzura privind agricultura si am explicat colegilor mei de partid ca, personal, nu gasesc moral sa semnez o motiune de cenzura împotriva unei legi, care care mie mi-a adus niste avantaje. Va repet ca este o scorneala. Este adevarat ca eu am pornit demersurile pentru a intra în posesia pamînturilor stramosesti mai demult. ÃŽntreaga suprafata am primit-o, însa, în baza hotarîrii de atunci a Guvernului, dar în aprilie 2005, a altui Guvern, din care eu nu mai faceam parte“, a precizat senatorul social democrat. Acesta a mai tinut sa aminteasca faptul ca pamîntul din judetul Iasi i-a fost retrocedat în timpul guvernarii CDR. „Ironia sortii este faptul ca pamîntul pe care l-am obtinut în judetul Iasi, unde am o mica proprietate l-am primit de la CDR. Eu, ca opozant al CDR-ului, am intrat în posesia acelui pamînt în ultimele zile ale acestei guvernari. Iar pamîntul pe care îl detin în judetul Neamt mi s-a retrocedat în timpul Guvernarii Aliantei DA. Eu sînt, însa, un om obiectiv si trebuie sa recunosc meritele care se cuvin fiecarei puteri“, a mai spus Razvan Theodorescu.
Directorul executiv al Prefecturii Neamt, juristul Ilie Petre, a confirmat si el cele afirmate de senatorul Razvan Theodorescu. „Domnul academician Razvan Theodorescu a umblat pe drumuri mai bine de un an de zile pentru a i se retroceda terenurile mostenite de la tatal sau. Este greu de spus cît i s-a datorat trecerea legii prin Guvern. Cert este faptul ca ceilalti ar trebui sa-i multumeasca acum si nu sa-l discute“, a precizat Petre Ilie.

„S-a facut o renationalizare“

Reamintim faptul ca, dupa ce s-au luptat ani de zile cu toate guvernarile, proprietarii în cauza au intrat în posesia pamînturilor pe care le-au mostenit, în baza Hotarîrii de Guvern Nr.1976 din 16 noiembrie 2004, semnata de premierul Adrian Nastase si contrasemnata de ministrul secretar de stat în Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea. ÃŽn baza articolului 2 al actului normativ amintit, suprafata de 619,16 ha din domeniul privat al statului, a fost retrocedata fostilor proprietari, în conformitate cu anexele 1,2 si 3, terenurile fiind din comunele Faurei, Margineni, Secuieni si Dulcesti, din judetul Neamt. „A fost o lupta teribila pentru a intra în posesia acestor suprafete de teren. Atunci cînd Guvernul CDR, prin Hotarîrea 517/1999 privind delimitarea suprafetelor Statiunii Secuieni a retrocedat suprafetele, prin anexa 1, la pozitia 10, în care au fost lasate statiunii 2.014 hectare pentru cercetare si doar 556 pentru productie, s-a facut, practic, o renationalizare. ÃŽn loc sa se respecte legea, Prefectura si conducerea SCAZ au nationalizat, practic, terenurile oamenilor, a doua oara. Iata de ce, cînd cu doar patru zile înainte de predarea puterii, Guvernul PSD da o ordonanta în care Razvan Teodorescu primeste aproape 100 de hecatre, iar «prostimea»“ cîteva hectare, ne-a determinat sa spunem ca a fost o hotarîre de guvern cu «dedicatie», pentru ca pe lînga Razvan Theodorescu, ministru pe atunci, s-au gîndit ca este bine sa primeasca si «prostimea» cîteva hectare acolo, pe care unii primari nici acum la doi ani de la emiterea actului normativ nu le-au retrocedat proprietarilor sub motiv ca nu au aceste terenuri“, a precizat Elena Dobreanu, mostenitoare a boierului Gheorghe Dobreanu. „15 ani m-am tot judecat pentru a intra, în baza Legii 18, pe cele 10 hectare, pe care le-a detinut socrul meu, în Statiunea Secueni. Ne-au mai ramas de recuperat înca 35 de hectare, din care, prin HG 1976/2004, noua ne-au mai fost date înca 5 hectare, din cele 35, în timp ce ministrului de atunci, Razvan Theodorescu, i-au fost date înapoi 27 de hectare la Secueni, alte 7,86 ha în aceeasi localitate. Tot fostul ministru a mai primit la Moldoveni 27,86 hectare, în timp ce 70 de persoane au primit doar 42,8 hectare. De altfel, sotul meu, Virgil Dobreanu, a murit «de inima rea». Noi sîntem bucuresteni. De fiecare data cînd plecam în Moldova, la procese, aveam interminabile certuri, pentru ca tineretea lui a fost marcata de tragedia familiei sale. Sotul meu facea parte dintr-o familie boiereasca foarte cunoscuta în zona. Acestia detineau vreo 99 de hectare numai în Moldoveni. Era elev în 1949, în clasa a XI-a, cînd în «Noaptea Sfîntului Bartolomeu», respectiv în 3-4 martie, la ora 24, i-au ridicat pe parintii sai Securitatea si nu i-a mai vazut decît peste 8 ani. Acesta a fost motivul pentru care nu a mai calcat pîna la moarte în M oldoveni, desi eu m-am luptat sa reintru în posesia averii noastre“, a mai spus Elena Dobreanu.
Reamintim de asemeni faptul ca Razvan Theodorescu, în conformitate cu declaratia sa de avere, este la ora aceasta unul din cei mai bogati parlamentari, detinînd 9,5 ha teren la Secuieni, 50 hectare la Ruginoasa, 10 hectare la Margineni si alte 10 ha padure tot la Margineni. Acesta mai detine si un conac la Moldoveni. La toate aceste bunuri se adauga si celebra sa colectie de tablouri. Conform declaratiei de avere, publicata pe site-ul Senatului, pamînturile sînt arendate, iar conacul închiriat.

Articol afisat de 1788 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective