Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Paduchi, riie si ciuperci, in bancile scolilor

• 1.578 de elevi au inceput noul an scolar fiind bolnavi • 407 au fost depistati cu paduchi, iar 35 au fost diagnosticati cu scabie (riie) • cei mai multi dintre acestia provin din mediul rural • controalele medicale au vizat aproximativ 86.222 elevi •

Controalele privind igiena scolara, efectuate la inceputul anului scolar 2006-2007, in gradinitele, scolile generale, liceele si scolile speciale din judet, au scos la iveala faptul ca prescolarii si elevii s-au intors din vacanta mai sanatosi decit la inceputul precedentului an scolar, dar unii dintre ei aveau paduchi si riie.
Medicii din cadrul Compartimentului Igiena Scolara al Departamentului Medicina Preventiva (DMP) Neamt au examinat 86.222 elevi si prescolari, care provin atit din mediul urban, cit si din rural.
Principalele probleme de igiena constatate au fost prezenta pediculozei (a paduchilor) si a scabiei (riia) la o parte dintre copii. 407 elevi au fost gasiti cu paduchi, fata de 567 de anul trecut, iar 35 aveau scabie, fata de cei 103 de anul trecut. Cele mai multe cazuri de pediculoza si scabie au fost depistate in rindul elevilor din mediul rural. Copiii cu astfel de probleme au fost trimisi la medicul de familie, pentru a li se prescrie tratamentul adecvat. Dupa zece zile de la efectuarea primului control, cadrele medicale ale DMP Neamt au revenit printre elevi si prescolari si au constatat ca, dupa tratamentul efectuat, atit numarul cazurilor de pediculoza, cit si de scabie s-a redus considerabil. Astfel, au mai fost gasiti cu paduchi 48 de copii, iar cu scabie, doar unul.
O alta boala care a fost depistata in rindul elevilor, cu prilejul controlului medical efectuat la inceput de an scolar, a fost faringo-amigdalita, fiind diagnosticati cu aceasta boala 511 copii. Acestia au fost trimisi la cabinete medicale de specialitate, unde le-au fost recoltate probe din git, pentru a se vedea daca au sau nu vreun streptococ. In urma examinarii exudatelor, au fost depistati cinci copii cu streptococ hemolitic. 125 de elevi dintre cei examinati aveau micoze (boli de piele, unghii si par date de ciuperci), 12 aveau boala diareica acuta, iar 479 au fost diagnosticati cu alte afectiuni, care nu erau grave, dar necesitau tratament.
„Triajul epidemiologic efectuat la inceperea acestui an scolar a aratat ca s-au inregistrat mai putini copii bolnavi fata de anul trecut. Nu au fost inregistrate,
pina in prezent, cazuri de hepatita sau scarlatina, dar este posibil sa apara de acum incolo, avind in vedere ca elevii si prescolarii au reintrat in colectivitate. Chiar si cazurile de scabie si pediculoza depistate anul acesta sint mai putine decit cele de anul trecut. Copiii cu astfel de probleme provin din familii numeroase, sarace, unde regulile de igiena nu prea se cunosc sau nu sint respectate din lipsa de bani.
Cu tratamentul adecvat prescris fie de catre medicul de medicina scolara, fie de catre medicul de familie, in scurt timp problema va fi rezolvata. De altfel, la controlul facut la zece zile dupa primul, s-a constatat ca putini elevi mai aveau paduchi, si numai unul din 35 mai avea scabie“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicina Preventiva Neamt.

Articol afisat de 2221 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective